24.mart 2015. године
САСТАНЦИ СИНДИКАЛИСТА ОДРЖАНИ И У ПРИЈЕДОРСКОЈ РЕГИЈИ

САСТАНЦИ СИНДИКАЛИСТА ОДРЖАНИ И У
ПРИЈЕДОРСКОЈ РЕГИЈИ

Дана 20.03.2015. године у скупштинској сали oпштине Нови Град одржан је радно-консултативни састанак са предсједницима синдикалних организација оштина Костајница, Крупа на Уни и Нови Град.Тема састанка је била „Активности Савеза синдиката РС на заштити стечених радничких и синдикалних права“. Састанку су присуствовали предсједници синдикалних организација из области јавне управе, полиције , здравства, образовања, шумарства , текстила и правосуђа. Присутни синдикалисти су упознати са свим досадашњим активностим Савеза синдиката РС на очувању постојећег Закона о раду РС. Такође су информисани о Закључцима Генералног вијећа Савеза синдиката РС, којим су утврђени могући правци синдикалне борбе, уколико се крене у доношење новог Закона о раду.
У дискусијама синдикалних представника подржани су напори Савеза синдиката Републике Српске у очувању достигнутог нивоа радничких и синдикалних права. Посебно је чланство нагласило да се учествовати у свим могућим облицима синдикалне борбе, ради заштите стечених права. Сагласни су да се не смије пристати на било какве уцјене ,те да је потребно заједно истрајати у овој борби.Указали су на значај масовности могућих протеста у заштити права радника и сви су изразили спремност, да ће као предсједнци синдикалних организација учествовати у истим, као и њихове колеге чланови синдиката. Предсједници синдикалних организација су преузели обавезу да информишу чланство у синдикалним организацијама о свим активности Савеза синдиката РС које су усмјерене на очување постојећег Закона о раду.
Састанку су присуствовали и предсједници гранских синдиката и то: Драгана Врабичић, Миленко Гранулић, Александар Томић и Драган Гњатић.
Стручну компаративну анализу о томе шта имамо у садашњем Закону о раду, а шта траже послодавци новим Законом о раду, изложио је Игор Ратковић правник Савеза синдиката РС.
Састанак са синдикалистима из Приједора, Козарске Дубице и Оштре Луке одржаће се 24.03.2015. године у Приједору.САСТАНЦИ СИНДИКАЛИСТА ОДРЖАНИ И У
ПРИЈЕДОРСКОЈ РЕГИЈИ 
17.mart 2015. године
Регионални синдикални центар Бањалука У току одржавање радно-консултативни састанака

Регионални синдикални центар Бањалука			

У току одржавање радно-консултативни састанака

У организацији Регионалног синдикалног центра Бањалука, у Дому синдиката 12. и 13. марта ове године, одржани су радно-консултативни и информативни састанци на тему :,,Активности Савеза синдиката Републике Српске на заштити стечених радничких и синдикалних права,,.
Састанцима је присуствовало 157 предсједника синдикалних организација из области јавне управе, полииције, здравства, правосуђа, телекомукација, те синдикалних организација привреде са подручја Града Бањалука.
На састанцима је дата подршка закључцима Генералног вијећа Савеза синдиката РС од 10. фебруара и Предсједништва Савеза синдиката Српске од 2. марта ове године, на очувању важећег Закона о раду РС, односно свих стечених радничких и синдикалних права у Српској.
Радно-консулатативни и информативни састанци на подручју бањалучког синдикалног центра, настављају се данас 17. марта ове године састанком у Градишци, који ће се са почетком у 12,00 часова одржати уАмфитеатру гимназије.
Дан касније, 18. марта састанак ће се одржати у Дому културе у Прњавору са почетком у 13,00 часова, а 19.марта састанак ће поново бити одржан у Дому синдиката у Бањалуци са почетком у 13,00 часова, којем ће присуствовати представници синдикалних организација Котор Вароши, Челинца, Кнежева и Лакташа.
Састанак са представницима синдикалних организација са подручја општина Мркоњић Града, Шипова, Рибника, Дринића и Источног Дрвара, одржаће се 20. марта ове године у Основној школи ,,Иван Горан Ковачић,, у Мркоњић Граду са почетком у 12.30 часова.
Радно-консултативни и информативни састанак са предсједницима синдикалних организација образовања, науке и културе Српске са подручја Синдикалног центра Бањалука, одржаће се 23. марта ове године у Дому синдиката са почетком у12,30 часова.
Састанцима предсједава Горан Савановић, извршни секретар СС РС за Регионални синдикални центар Бањалука, уз присуство предсједнице СС РС Ранке Мишић или генералног секретара Велке Оџаковић, те предсједника гранских синдиката и стручних сарадника за правна питања у СС РС.
Одржавање оваквих састанака наставиће се током марта и априла мјесеца и у свим другим регионалним центрима у Републици Српској.

Регионални синдикални центар Бањалука			

У току одржавање радно-консултативни састанака


 
12.mart 2015. године
Саопштење за јавност ДАНАС У ДОМУ СИНДИКАТА АМБАСАДОР Њ.Е. ГДИН ФЕРГУСОН

Саопштење за јавност
ДАНАС У ДОМУ СИНДИКАТА АМБАСАДОР Њ.Е. ГДИН ФЕРГУСОН

Данас je у Дому синдиката , у Кабинету предсједнице Мишић, са почетком у 11.30 часова, одржан састанак са британским амбасадором господином Фергусоном.
Тема разговора коју је иницирао Њ.Е. гдин Фергусон је стање у економији у Републици Српској и Босни и Херцеговини, положај радника, мишљење и ставови Савеза синдиката РС о утицају сета закона који су се нашли на скупштинском столу, те евентуална реформа тржишта рада. Све су ово питања која се односе на Споразум за раст и запошљавање у Босни и Херцеговини.
У уводном обраћању Амбасадор је истакао да Синдикат у РС има веома важну улогу у друштву као социјални партнер Влади и послодавцима, те га је из тог разлога највише занимало чути какав је став Синдиката према Споразуму и која су то рјешења и мјере које Синдикат сматра да треба проводити у Босни и Херцеговини како би се побољшао економско – социјални положај њеног становништва.
Посебно се осврнуо на огромну стопу незапослености и забрињавајућу чињеницу да све више младих , образованих људи напушта земљу.
Предсједница Мишић је јасно дала до знања да овај документ није прихватљив од стране радника и да као такав не може имати подршку од Савеза синдиката РС .
Нагласила је да рјешења која овај документ нуди нису рјешења која су у интересу радника у Републици Српској и Босни и Херцеговини, то су рјешења која су у интересу капитала и урушавања радничких права, апострофирајући да Републици Српској не треба нови Закон о раду.
Такође је нагласила, да Закон о раду који сада имамо је добар, модеран, флексибилан и усклађен са конвенцијама Међународне организације рада и Европским стандардима. Једини проблем везан за овај Закон је његово непримјењивање од стране неких послодаваца.
Мишићева је додала да Споразум за раст и запошљавање и потписана Изјава, заправо, иду у корист богатих.
Јасно је изнијела став да радна мјеста отварају здраве инвестиције, озбиљни инвеститори, прије свега домаћи а онда и страни.
„За добру инвестицију није потребан нови Закон о раду већ политичка стабилност, владавина права и нулта толеранција корупцији“, закључила је предсједница Мишић.
Једино рјешење проблема у Босни и Херцеговини је владавина права и борба против корупције, око чега су се саговорници и сложили.Закључили су да овакве разговоре треба наставити и тражити заједничка рјешења.
Ово је први пут да амбасадор једне земље у Босни и Херцеговини затражи састанак са руководством Савеза синдиката Републике Српске.


ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА


 
12.mart 2015. године
ДАНАС У ДОМУ СИНДИКАТА АМБАСАДОР Њ.Е. ГДИН ФЕРГУСОН


Данас ће се у Дому синдиката , у Кабинету предсједнице Мишић, са почетком у 11.30 часова, одржати састанак са британским амбасадором господином Фергусоном.
Тема разговора коју је иницирао Њ.Е. гдин Фергусон је стање у економији у Републици Српској и Босни и Херцеговини, положај радника, мишљење и ставови Савеза синдиката РС о утицају сета закона који су се нашли на скупштинском столу, те евентуална реформа тржишта рада.
Ово је први пут да амбасадор једне земље у Босни и Херцеговини затражи састанак са руководством Савеза синдиката Републике Српске.

 
06.mart 2015. године
САВЕЗ СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

БРОЈ: 06-349/15
ДАТУМ: 04.03.2015. године

Будући да сива економија представља једну од основних препрека расту и развоју нашег друштва на свим пољима, Савез синдиката Републике Српске је 03.03.2015. године у Бањој Луци одржао округли сто на тему „Неформална економија из угла синдиката - ко је добитник, а ко губитник“ у оквиру Регионалног пројекта Паневропског вијећа Међународне конфедерације синдиката и Синдиката Норвешке за земље Западног Балкана.
Уједињени око идеје да је неопходно успоставити владавину права, којом ће се створити систем да пословање у сивој економији буде неисплативо, уз постојање нулте толеранције неформалне економије, на Округлом столу донесени су сљедећи

ЗАКЉУЧЦИ

 Социјални партнери треба да успоставе стратешки партнерски однос трипартитног карактера и заједно се боре против сиве економије. Само на тај начин могу се постићи резултати у сузбијању и елиминисању ове негативне појаве.
 Социјални партнери морају постићи консензус у вези израде и спровођења стратешког документа за борбу против сиве економије, који ће бити на трагу неисплативости пословања у неформалној сфери и праћен од стране јавности и социјалних партнера.
 Потпуна и досљедна примјена Закона о раду и колективних уговора.
 Изнаћи хитна рјешења за потпуно измирење дуговања према радницима за плате и лична примања, те дуговања фондовима за доприносе на плате.
 Транспарентан, ефикасан и благовремен рад контролних органа у складу са законским прописима.
 Креирати јединствену евиденцију, односно базу података, подстицаја, субвенција и других олакшица датих и додјељених привредним субјектима, која ће бити доступна јавно.


 Да Пореска управа РС креира и мјесечно ажурира „Листу срама“ оних привредних субјеката, који не послују у складу са законским прописима и не измирују обавезе у законом утврђеним роковима. Такође, да креира и мјесечно ажурира „Бијелу листу“ на којој ће наћи мјесто сви привредни субјекти који послују у складу са законским прописима и измирују своје обавезе у складу са законским прописима.
 Обезбиједити здравствену заштиту за све раднике, без обзира да ли су доприноси уплаћени или не, јер Пореска управа РС треба да води рачуна о уплати доприноса.
 Досљедна примјена Закона о пореском поступку, с посебним акцентом на контроле обрачуна плата и пореза, и обавезу Пореске управе РС да сваком осигуранику доставља годишњи извјештај о уплаћеним доприносима, како би радници-осигураници имали увида у плаћене обавезе на плате које су Законом пренесене на послодавце. Ово из разлога што се у пракси дешава да радник тек када испуни услове за одлазак у пензију, или треба здравствену заштиту, или остварити право на Заводу за запошљавање након губитка посла, установи да не може користити ништа од ових права иако му је све ово послодавац обрачунао и обуставио из бруто плате.
 Повећање износа најниже плате на најмање 50% просјечне нето плате у РС.
 Извршити анализу о ефектима ослобађања послодаваца од плаћања пореза на добит коју су уложили у проширење производње. Под ефектима подразумијевамо колико је отворено нових радних мјеста и запослено радника сразмјерно уштеди због неплаћања пореза. Мишљења смо да сваки послодавац, који није улагао у производњу и повећао број запослених треба да плати порез на добит.
 Да се кроз одговарајуће законе онемогуће злоупотребе појединих послодаваца у смислу отуђења имовине и покретања стечаја тек након што су се нагомилале обавезе према радницима, фондовима, пореским управама и сл. Законима обезбједити да исти власник не може регистровати ново предузеће док не измири све пореске и друге обавезе у постојећем предузећу. За своје обавезе послодавци морају да гарантују свом својом имовином, како личном и имовином чланова своје породице, тако и имовином других предузећа у његовом власништву. Ово се може урадити доношењем измјена и допуна Закона о регистрацији пословних субјеката. Измјенама и допунама овог Закона је потребно да лице које је већ имало регистровано предузеће буде обавезно да за регистрацију новог пословног субјекта достави ваљан доказ да је измирило своје пореске обавезе (порезе и доприносе на плате), те да је измирило и сва лична примања према радницима. Циљ је прекинути праксу да дугови остају у старом предузећу, добит у џеповима власника предузећа, а имовина се преноси на ново предузеће
 Предузети све активне мјере у циљу спречавања рада на црно и превођења таквог рада у формални сектор, како би се овај рад увео у порески систем, а тиме и запослени стекли сигурност и били заштићени од самовоље послодаваца.
 У смислу ефикаснијег рада Инспектората РС донијети нови Закон о инспекцијама, а по потреби измијенити друге законе којима ће се створити услови да контрола инспектора буде ефикасна, што значи превентивна за добре послодавце, а репресивна према послодавцима који не примјењују законе из пореског система, законе о раду и колективне уговоре.
 Донијети нови Кривични закон РС који ће регулисати да се свака неисплата плата и неуплата доприноса дужа од три мјесеца третира као кривично дјело, за које је предвиђена казна затвора. Ово из разлога што Измјене и допуне Кривичног закона, које су усвојене у 2013. години („Службени Гласник РС“, број: 67/13), нису дале очекиване резултате, него супротно, за несавјесне послодавце су створили могућност за манипулацију око рокова за исплату плата и уплату доприноса.
 Донијети Измјене и допуне Закона о ПИО и регулисати да сваки радник, којем је радни однос престао због стицања права на пензију, може то право и да оствари, без обзира да ли је послодавац уплатио доприносе, јер радник није одговоран за евентуално неуплаћивање доприноса. Услов за остваривање права на пензију мора да буде радни стаж. Радник не смије да сноси посљедице разних малверзација неодговорних послодаваца и неодговорности контролних органа. Крајње је вријеме да свако сноси посљедице свог нерада и превара, а не да по правилу посљедице трпе они који за то нису криви.


ПРЕДСЈЕДНИЦА
Ранка Мишић


 
04.mart 2015. године
РАДНА МЈЕСТА СКРИВЕНА У НЕПЛАЋЕНОМ ПРЕКОВРЕМЕНОМ РАДУ

РАДНА МЈЕСТА СКРИВЕНА У НЕПЛАЋЕНОМ ПРЕКОВРЕМЕНОМ РАДУ

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић указала је данас да је у Српској између 15.000 и 18.000 радних мјеста скривено у неплаћеном прековременом раду постојећих радника, као и да се, према процјенама релевантних институција у БиХ, једна трећина бруто производа налази у сфери "сиве економије".
"То је велики дио новца који је у црним токовима, односно новац који не стиже на законом утврђена мјеста, па је то директно поткрадање државе", рекла је Мишићева данас у Бањалуци, на округлом столу о теми "Неформална економија из угла синдиката - ко је добитник, а ко губитник".

Представљајући резултате вишегодишње анализе праћења дешавања у вези са "сивом економијом", предсједница је указала да су све чешћа појава у зони "сиве економије" и предузећа која послују без иједног пријављеног радника, а остварују милионске зараде.

"Ту су и предузећа која су формално регистрована и имају пријављене раднике, али тим радницима не уплаћују доприносе, нити здравствено осигурање", навела је Мишићева.

Она је рекла да не постоје довољно транспарентне и активне институције које би сузбиле ове негативне појаве.

Према њеним ријечима, свака земља која има амбицију да буде стабилна, и која ради у интересу грађана, мора створити климу погодну за економски развој и раст.

Први предуслов за стварање такве климе, навела је Мишићева, јесте стабилна политичка ситуација, владавина права и борба против корупције.

"За БиХ можемо рећи да не испуњава ни један од ових прелиминарних услова, па је сива економија једна од појава која уништава финансијску стабилност БиХ. Не треба дозволити да у БиХ, гдје је тако велика стопа незапослености и гдје се једна трећина бруто производа налази у сивој економији, има 90 мултимилионера. Сваке године је забиљежен и све већи број људи који се такмиче за високе позиције богатих људи у Европи и свијету", истакла је Мишићева.

Она је нагласила да су поткрадање и непоштивање закона највећа штета за развој земље и напредак појединца.

Према њеним ријечима, циљ данашњег округлог стола јесте доћи до закључака који би били саставни дио политика које би требало да проводи Влада Српске. Сигурно је да ће један од закључака, рекла је Мишићева, ићи у правцу мијењања концепта рада инспектората, да би инспектори добили алат којим ће моћи да исконтролишу примјену постојећих закона.

"Улога синдиката је да укаже на ове појаве, да понуди рјешења и да се боримо да та рјешења буду дио активних политика Владе Српске и институција власти у БиХ", рекла је предсједница Мишић.

Представник Међународне конфедерације синдиката Ениса Салимовић истакла је да је веома важно разумјети да неформална економија односи велике суме новца у илегалне токове, умјесто да та средства на законит начин буду преусмјерена у фондове и друге институције које раде за права радника.

Указујући да о овом проблему нико не води рачуна, сем синдиката радника, она је напоменула да је веома важно да и радници, па и они који су приморани да због пуког преживљавања раде на црно за минималну надокнаду, схвате да је то штета за цјелокупно друштво.

Представник норвешког синдиката Торгни Хасос рекао је да је циљ данашњег округлог стола да се помогне грађанима БиХ да постигну бољи радни живот, те да је приоритет ових акција да се повежу сви радници западног Балкана и да ово питање буде више заступљено у медијима и јавности.

Округли сто организовао је Савез синдиката Републике Српске, у оквиру регионалног пројекта Паневропског вијећа Међународне конфедерације синдиката и Синдиката Норвешке за земље западног Балкана. 
18.febuar 2015. године
Делегација Савеза синдиката РС разговарала са предсједником РС Милорадом Додиком

Делегација Савеза синдиката РС разговарала са предсједником РС Милорадом Додиком

Предсједница и генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић и Велка Оџаковић, разговарале су јуче са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.
Тема састанка била је усвајање реформских закона којима се регулишу рад и запошљавање.
Предсједница Мишић је информисала предсједника Републике Српске о ставовима Савеза синдиката када је ријеч о најављеним реформским законима.
Наиме, Савез синдиката РС сматра да у овом тренутку не постоји ниједан разлог за доношење новог закона о раду, већ да треба само досљедно примјењивати постојећи закон. Предсједница је у разговорима нагласила да Савез синдиката тражи доношење новог закона о инспекторату РС у којем ће синдикат бити страна у поступку.
Предсједник Републике Српске је истакао да ће се залагати за то да у новим законским рјешењима права радника буду заштићена.
Предсједница Мишић је још једном нагласила да ће Савез синдиката, по питању најављених реформи, предузимати даље кораке према одлукама Генералног вијећа и Предсједништва Савеза.
Састанку је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић. 
18.febuar 2015. године
Делегација Савеза синдиката РС разговарала са предсједницом Владе РС

Делегација Савеза синдиката РС разговарала са предсједницом Владе РС

 

Делегација Савеза синдиката РС разговарала са предсједницом Владе РС

Делегација Савеза синдиката РС коју су чинили предсједница Ранка Мишић, генерални секретар Велка Оџаковић, предсједник Синдиката шумарства прераде дрвета и папира РС, Владо Павловић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, Драган Гњатић, разговарали су јуче са предсједницом Владе РС Жељком Цвијановић.
На састанку се разговарало о активностима Одбора за реформу привредног система РС и Одбора за реформу јавног сектора РС. Размјењена су мишљења о најављеним реформским мјерама и предложеним радним верзијама законских рјешења.
Представници Савеза синдиката РС су изнијели примједбу на координатора Радне групе за рад и запошљавање који је заказао састанак те групе за данашњи дан и у Радну групу је самоиницијативно уврстио предсједницу Савеза синдиката РС без пристанка и сагласности Савеза синдиката.
Наглашено је да то није партнерски однос, као што није ни партнерски однос Владе РС која не прихвата ниједну сугестију Савеза синдиката када је у питању рад ове групе.
На састанку је од представника Владе РС тражено да се одговори на 2 питања:
1. Да ли Влада РС има циљ доношење Закона о раду и зашто?
2. Зашто је Влада РС социјални дијалог замијенила радом у радним групама?

Нико из Владе РС до сада се није изјаснио о наведеним питањима и мислимо да је ред да се радницима РС јасно и јавно каже шта их очекује.
Поред тога, Одбор за реформу привредног система још увијек није донио одлуку о раду, надлежностима и саставу те Радне групе.
На састанку је пренесена јасна порука радника – чланова синдиката :Не новом закону о раду, већ анализа примјене постојећег!
Преговори о овим питањима ће се наставити идуће седмице, а до тада Радна група неће радити.
Стиче се утисак да ће Влада РС ићи на израду новог закона што је у свом излагању потврдио бивши министар рада а сада министар индустрије,енергетике и рударства Петар Ђокић.
Поред предсједнице Цвијановић, састанку су присуствовали потпредсједници Владе, Сребренка Голић и Антон Касиповић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић. 
22.јануар 2015. године
Састанак предсједника савеза синдиката у БиХ са Предсједавајућим Предсједништва БиХ

Предсједник и потпредсједница Конфедерације синдиката БиХ Исмет Бајрамовић и Ранка Мишић, разговараће данас, 22.јануара 2015. године у просторијама Предсједништва БиХ у Сарајеву, са почетком у 13.00 часова, са предсједавајућим Предсједништва БиХ, Младеном Иванићем.
Тема разговора је Приједлог изјаве о прихватању Закључака Савјета за спољне послове ЕУ са посебним акцентом на закључак бр. 2 који се односи на економске и социјалне реформе у Босни и Херцеговини. Важно је рећи да је овај Приједлог конципиран на основу документа „Споразум за раст и запошљавање у БиХ“ који је настао директним утицајем Међународног монетарног фонда, Свјетске банке, америчке администрације и Европске комисије. У земљи у којој се не препознаје владавина права и у којој је сиромаштво доминантно, мјере које се предлажу Изјавом нису кључ рјешења него процес који ће кроз реформе додатно минимизирати права радника и грађана у Босни и Херцеговини. Концепт реформских мјера који је настао ван граница БиХ није рјешење, већ настајање нових проблема. Због тога су синдикати против таквих реформи, али су спремни да понуде рјешења која су у интересу радника, а самим тим и грађана у БиХ, као алтернативу. Састанак ће бити уприличен на иницијативу предсједника и потпредсједнице Конфедерације синдиката БиХ, Исмета Бајрамовића и Ранке Мишић, а састанку ће присуствовати и Илија Калајџић, секретар Синдиката Брчко Дистрикта БиХ, једног од конституентата КСБиХ.
21.децембар 2014. године
За Савез синдиката РС апсолутно неприхватљиве мјере Економске политике за 2015 годину ““

За Савез синдиката РС апсолутно неприхватљиве мјере Економске политике за 2015 годину ““ Представници три кључна социјална пертнера, Савеза синдиката РС, Владе, Уније удружења послодаваца, појачан представницима привредне коморе РС, разговарали су данас у Бањалуци о Економској политици РС за 2015. годину коју је предложила Влада.

Делегацију Савеза синдиката РС предводила је предсједница Ранка Мишић, која је послије двоипочасовних разговора изјавила да нису препознати кључни захтјеви СС РС у низу мјера које данас нисмо видјели у предложеном тексту Економске политике за 2015. годину.

Предсједница Мишић је нагласила да у предложеном тексту Економске политике нису препознати кључни захтјеви Савеза синдиката РС када су у питању права радника, поготово када су у питању она права која су радници стекли поштеним радом, а нису могли да наплате своје плате, да имају уплаћене доприносе, и повезан пензиони стаж.

-Ми у СС РС не видимо та рјешења у Економској политици , изјавила је предсједница Мишић и прецизирала да када је у питању Буџет РС за 2015 годину, велика је замјерка на Програм социјалног збрињавања радника за који је планирано три милиона КМ, а то ни из близа није довољно да се измире обавезе према 11 хиљада радника који чекају да њихова судбина буде ријешена уплатом доприноса за пензијско осигурање, како би могли остварити право на пензионисање, право на на Заводу за запошљавање РС, или наћи нови посао. -Када говоримо о неким с другим мјерама, неке од њих су нашле у Економској политици РС, али је сигурно да су потребне додатне консултације и да је потребно додатно дјеловати како би дошло до усаглашавања ставова о овом документу који ће бити, не на страни некога, нити против некога , него у складу са законом, како би биле испоштоване обевезе према радницима РС, што је наше кључно питање, нагласила је предсједница Мишић. -Када говоримо о Закон о раду РС, Савез синдиката РС никада није тражио да се донесе нови Закон о раду него смо За Савез синдиката РС апсолутно неприхватљиве мјере Економске политике за 2015 годину ““

12.децембар 2014. године
Новогодишњи поклон бон радницима „Конзума РС““

Трговачко предузеће „Конзум РС“ ће својим радницима додијелити поклон бон у вриједности од 50 КМ који ће запослени моћи потрошити у свим Конзумовим трговинама до 31.12.2014. године.

„Прије непуних мјесец дана формирали смо јединствену Синдикалну организацију „Конзум РС“ која броји преко 350 чланова радника запослених у овом предузећу“, изјавио је предсједник гранског Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности РС, Горан Савановић .

Предсједник Савановић је оцијенио да је овај чин послодавца показатељ да се, тамо гдје постоји синдикална организација, одвија социјални дијалог, те поштују радничка и синдикална права гарантована законима и колективним уговорима Републике Српске.02.децембар 2014. године
Делегација Савеза синдиката РС на консултацијама са мандатаром Жељком Цвијановић“

Делегација Савеза синдиката РС на консултацијама са мандатаром Жељком Цвијановић“ Делегација Савеза синдиката Републике Српске коју је предводила предсједница Ранка Мишић, у оквиру активности за састав нове Владе РС, разговарала је 2. децембра ове године у Бањалуци са мандатаром Жељком Цвијановић.

Послије једночасовног разговора, предсједница Мишић је изјавила да се ради о уобичајеним консултацијама, на којима су изнесени ставови Савеза синдиката РС, који је посебно заинтересован за Министраство рада РС.

-Мандатару, госпођи Цвијановић, смо још једном поновили став Савеза синдиката РС да нема ниједног разлога за атак на важећи Закон о раду РС, јер је он савремен, не спречава ново запошљавање нити отпуштање радника, није препрека за долазак нових инвестиција на ове просторе и модернији је од недавно усвојеног Закона о раду Србије,, нагласила је предсједница Мишић.

У консултацијама за састав нове Владе РС, поред предсједнице Мишић, учествовали су генерални секретар СС РС Велка Оџаковић, предсједници гранских синдиката образовања, науке и културе, те текстила, коже и обуће РС Драган Гњатић и Данко Ружичић.

Делегација Савеза синдиката РС на консултацијама са мандатаром Жељком Цвијановић“

Бања Лука, 27. Новембар 2014.
Синдикат металске индустрије и рударства РС

Потписан Појединачни колективни уговор у ,,Техничком ремонту,, из Братунца

Предсједник Синдикалне организације предузећа ,,Технички ремонт,, из Братунца Бранислав Милошевић и директор овог предузећа Владимир Вулетић, потписали су 27. новембра 2014. године у просторијама ове фирме Појединачни колективни уговор, којим ће се за 135 запослених, осим редовних плата, радницима обезбједити боља материјална и социјална сигурност и квалитетније пословање предузећа.

Појединачним колективним уговором радницима ,,Техничког ремонта,, су регулисана сва права из рада и обавезе послодавца из Закона о раду РС и Гранског колективног уговора за запослене у металској индустрији и рударству РС.

Потписивању је присуствовао предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић, који није крио задовољство што је нови већински власник братуначког ,,Техничког ремонта,, показао опредјељеност да поштује радничка и синдикална права радника овог предузећа.

-Нови власник се обавезао да ће убудуће кроз редовно пословање, обезбједити редовност исплате плата и других примања, те квалитетније награђивање запослених, рекао је предсједник Пеулић.

Додао је такође, да је већ почела исплата заосталих плата радницима у складу са споразумом о регулисању међусобних односа између новог већинског власника предузећа и синдикалног одбора, који је потписан у марту ове године.

Директор ,,Техничког ремонта,, Владимир Вулетић је обећао да ће руководство дати све од себе да се испоштују све обавезе из колективног уговора, те да је циљ менаџмента да се обезбједи сигурност у пословању, редовне плате и друга права за 135 запослених.

Директор Вулетић је најавио да ће у ,, Техничком ремонмту,, у 2015. години доћи до проширења производње, што ће омогућити запошљавање додатних 120 радника.

Дугогодишњи занатлија, радник овог предузећа Жељко Шаренац, поздравио је потписивање Појединачног колективног уговора, те изразио задовољство што ће овај важан документ омогућити сигуран посао, боље услове рада, те редовну исплату плата и других примања радника.

18.новембар 2014. године
Упућен позив на разговоре Шефу Делегације ЕУ и Специјалном представнику ЕУ у БиХ Петеру Соренсену

Упућен позив на разговоре Шефу Делегације ЕУ и Специјалном представнику ЕУ у БиХ Петеру Соренсену Предсједник и замјеница предсједника Конфедерације Синдиката Босне и Херцеговине Исмет Бајрамовић и Ранка Мишић, упутили су данас позив Петеру Соренсену, Шефу делегације Европске уније и Специјалном представнику ЕУ у БиХ на разговор са представницима ове радничке асоцијације о теми:

Споразум за раст и запошљавање у БиХ чији је он покретач и потписник.
У писму се констатује да Споразум нуди добре и лоше политике, те да би ове друге, њиховом евентуалном реформском примјеном уништиле ионако обесправљене раднике у БиХ и дале додатни импулс значајном дијелу пословне заједнице да настави да краде раднике, ентитете и државу.Синдикат је на овим просторима традиционално препознатљив по залагању за развој, свеопшти прогрес и запошљавање, те никада неће подржати неправду, социјалну искљученост и уништавање оног што је најквалитетније што БиХ има, а то је ЧОВЈЕК- РАДНИК, наглашава се у писму.

Још једном Вас позивамо да се што прије одазовете нашем позиву на пријатељски разговор, како би свима нама, а прије свега радницима и грађанима БиХ било боље, каже се у позиву и упозорава да је ово пресудан тренутак за разговоре, јер су у при крају политички преговори о формирању власти на свим нивоима у БиХ.

Конфедерацију Синдиката Босне и Херцеговине чине Савез синдиката Републике Српске, Савез самосталних синдиката БиХ и Синдикат Брчко Дистрикта БиХ.

14.новембар 2014. године
Формирана јединствена синдикална организација „Конзум РС“

Формирана јединствена синдикална организација „Конзум РС“ У Дому синдиката у Бањалуци, данас је формирана јединствена Синдикална организација ,,Конзум РС,, која броји преко 350 чланова, радника запослених у овој познатој трговачкој компанији.

Поздрављајући присутне синдикалце и синдикалке из 11 подружница Компаније ,,Конзум,, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић је изразио задовољство што ће запослени у овом трговачком предузећу убудуће имати јаког преговарача и социјалног партнера према послодавцу.

За предсједницу новоформиране Синдикалне организације ,,Конзум РС“, изабрана је Тамара Чолић, а за потпредсједнике Зоран Вукосав и Ђуро Амиџић.

Изабран је Синдикални одбор Синдикалне организације ,,Конзум РС,, који броји 13 чланова, те Надзорни одбор од три члана.

Формирана јединствена синдикална организација „Конзум РС“ Предсједница Синдикалне организације ,,Конзум РС,, Тамара Чолић је изјавила да ће њен примарни задатак бити да, уз помоћ бројног чланства и органа, заштити и унаприједи сва радничка и синдикална права гарантована законима и колективним уговорима РС са нагласком на повећање примања, спречавање прековременог рада и мобинга.

Најављено је да ће у ,, Бингу,, познатом трговачком ланцу који има своје супермаркете у многим градовима РС, ускоро бити основана синдикална организација, као и у компанији ,,Мој маркет,, у Бањалуци.

12.новембар 2014. године
Сусрет синдикалаца текстилне индустрије, коже, обуће и гуме из земаља бивше Југославије

Сусрет синдикалаца текстилне индустрије, коже, обуће и гуме из земаља бивше Југославије Данас су се, у Бањој Луци у Дому синдиката РС, чији је домаћин био предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС, Данко Ружичић, састали представници синдиката ове бранше из земаља бивше Југославије.

Тема састанка била је актуелна економско-социјална ситуација радника - чланова ових синдиката, те размјена искустава у вези очувања, промовисања и јачања стечених радничких и синдикалних права и интереса.

Посебно су апострофирани добри и лоши примјери из праксе синдикалног организовања радника запослених у страним компанијама које послују у земљама бивше Југославије, те о начинима промовисања бољег имиџа синдиката како би се што већи број младих људи укључило у рад и дјеловање синдиката.

Сусрет синдикалаца текстилне индустрије, коже, обуће и гуме из земаља бивше Југославије Закључено је да се са оваквим видом међусобне сарадње треба наставити и у будућности, те да се заједнички приступи изради пројеката који ће допринијети јачању капацитета синдикалног покрета у области текстила, коже, обуће и гуме у земљама бивше Југославије.

Сусрет синдикалаца текстилне индустрије, коже, обуће и гуме из земаља бивше Југославије Састанку су, поред представника Синдиката текстила, коже и обуће РС, присуствовали предсједници и генерални секретари синдиката текстила, коже, обуће и гуме из Словеније, Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине, док су представници истоимених синдиката из Црне Горе и Србије оправдали своје одсуство.

12.новембар 2014. године
Састанак Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ и Седми конгрес Савеза самосталних синдиката Хрватске

Састанак Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ и Седми конгрес Савеза самосталних синдиката Хрватске На позив Савеза самосталних синдиката Хрватске, предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић и генерални секретар ССРС, Велка Оџаковић, учествују у раду састанка Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ који се одржава 12. и 13. новембра 2014. године у Тухељским Топлицама.

Током дводневног састанка, чланице Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ ( репрезентативне синдикалне централе из Хрватске, Србије, Црне Горе, Републике Српске, Федерације БиХ, Словеније и Македоније) ће расправљати о питањима из области радних односа и социјалног дијалога у Југоисточној Европи, о омасовљењу и мобилизацији синдикалног чланства, те о ангажману младих у редовима синдиката.

Састанку присуствује и предсједник Актива младих ССРС, Горан Станковић. Савез самосталних синдиката Хрватске је ове године предсједавајући Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ а трошкове одржавања састанака овог Савјета подржава Фондација Фридрих Еберт.

Састанак Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ и Седми конгрес Савеза самосталних синдиката Хрватске Након дводневног састанка Савјета „Солидарност“, делегација Савеза синдиката РС коју предводи предсједница Мишић, учествоваће на Међународној конференцији о теми „Нови пут за Хрватску и Европу“, те синдикална стратегија и акциони план дјеловања, а која се такође одржава у Тухељским Топлицама.

По завршетку ова два догађаја, у Тухељским Топлицама ће се од 13. до 15. новембра 2014. одржати Седми конгрес Савеза самосталних синдиката Хрватске на коме ће присуствовати предсједница и генерални секретар ССРС, Ранка Мишић и Велка Оџаковић.

11.новембар 2014. године
Резиме састанка са представницима
Уреда Специјаног представника ЕУ у БиХ

Резиме састанка са представницима<br> Уреда Специјаног представника ЕУ у БиХ На иницијативу Уреда Специјалног представника ЕУ у БиХ, данас је одржан састанак са предсједницом Савеза синдиката РС, Ранком Мишић, генералним секретаром ССРС Велком Оџаковић и сарадницима.

Делегацију Уреда Специјалног представника ЕУ у БиХ чинили су Оле Хамер, политички савјетник за економска питања и Сања Станојевић, савјетник за општа питања о политичкој ситуацији у БиХ Тема састанка била је „Споразум за раст и запошљавање у Босни и Херцеговини“.

Након уводног излагања у вези консултацијског процеса прије провођења овог документа, господин Хамер је образложио 6 сетова мјера за Босну и Херцеговину ( пореска оптерећења на рад, препреке запошљавању, пословна клима, предузећа, корупција и социјална заштита) које би се требале примјенити након конституисања влада у Босни и Херцеговини. Додао је да ће се након конситуисања влада, организовати округли сто са онима који преузму власт гдје би се расправљало о моделима провођења овог Споразума.

Оно што је највише интересовало изасланике Уреда Специјалног представника Еу у БиХ јесте став и мишљење Савеза синдиката РС о овом документу.

Предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић је јасно изнијела став да овај документ није прихватљив од стране радника и да као такав не може имати подршку од Савеза синдиката РС, Нагласила је да рјешења која овај документ нуди нису рјешења која су у инересу радника у Републици Српској.

11.новембар 2014. године
Састанак са представницима Уреда Специјалног представника ЕУ за БиХ

Данас у 12.30 часова са предсједницом Савеза синдиката РС Ранком Мишић, састаће се изасланици Специјалног представника ЕУ у БиХ. Тема састанка биће Споразум за раст и запошљавање у Босни и Херцеговини.
Оно што интересује представнике Уреда Специјалног представника ЕУ у БиХ је мишљење о 6 сетова мјера за Босну и Херцеговину на путу ка расту и запошљавању. Такође им је важно чути мишљење и став Савеза синдиката РС о општој ситуацији у економији.

Опширније информације биће доступне након састанка.

Бања Лука, 23. Октобар 2014.
Како ојачати заједнички интерес између социјалних партнера и релевантних институција?

Самостални синдикат запослених у банкама, осигуравајућим друштвима и другим финансијским организацијама Србије (СС БОФОС), заједно са Свјетском организацијом радника (WOW) и KRIFA из Данске, организује дводневни семинар о теми: „ На који начин се може ојачати заједнички интерес између социјалних партнера и релевантних институција?“.

Семинар се одржава у Дубровнику од 23. до 24. октобра 2014. године на који су позвани представници синдиката који су чланице WOW-a међу којима су и представници наша два гранска синдиката Мирослав Зечевић, предсједник Синдиката финансијских организација РС и Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС.

Овај дводневни семинар се организује у сарадњи са Европским центром за радничка питања уз подршку Европске комисије.

Бања Лука, 22. Октобар 2014.
Радно и социјално законодавство – садашњост и изазови!

У периоду од 22. до 25. октобра 2014. године на Златибору у Србији одржава се Седмо редовно савјетовање из радно-правне области у организацији Удружења за радно право и социјално осигурање Србије у сарадњи са Међународном организацијом рада.

Теме овогодишњег савјетовања су, прије свега примјена закона о раду, достојанство на раду, радни спорови у пракси и улога синдиката у остваривању здравих и правичних услова рада.

Испред Савеза синдиката РС, овом савјетовању присуствоваће предсједница Ранка Мишић, генерални секретар Велка Оџаковић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић.

Бања Лука, 21. Октобар 2014.
Конференција Савјета синдиката финансијског сектора земаља Југоисточне Европе

Синдикат финансијских организација Црне Горе организује регионалну конференцију Савјета синдиката финансијског сектора земаља Југоисточне Европе која се одржава у Херцег Новом од 20. до 22.октобра 2014. године.

Теме овогодишње Конференције су усклађивање радног законодавства са изворима радног права Европске уније, примјена колективних увогора у земљама Југоисточне Европе, те договор представника синдиката о креирању Извјештаја о прикупљеним подацима у вези примјене закона о раду различитих земаља и битним питањима која су дефинисана колективним уговорима, а ради даљег искориштавања тог извјештаја.

У раду ове Конференције испред Републике Српске, учествује делегација Синдиката финансијских организација РС коју предводи предсједник Мирослав Зечевић.

Бања Лука, 9. Октобар 2014.
,,Далеководу,, из Добоја дати још једну шансу

,,Далеководу,, из Добоја дати још једну шансу На заједничком састанку представника Управе предузећа Д.Д. ,,Далеководи,, Загреб, Томислава Зајеца и представника Синдикалне организације Творнице конструкције и стубова ,,Далековод,, Добој, коју је предводио предсједник Драган Ђакић, одржаном 9. октобра 2014. године у Бањалуци у присуству предсједника Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулића, договорено је сљедеће:

-да се у року од 15 дана Управа предузећа Д.Д. ,,Далеководи ,, Загреб, у чијем саставу послује Творница конструкције и стубова ,,Далековод,, Добој, изјасни да ли су за одржавање заједничког састанка свих заинтересованих страна са министром привреде, енегретике и развоја у Влади Републике Српске Жељком Ковачевићем. На састанку би се још једном покушало наћи заједничко рјешење које би отворило перспективу да предузеће евентуално настави са радом, односно да се настави производња и сачувају радна мјеста.

-Уколико се на нађе заједничко рјешење, предузеће Творница конструкције и стубова ,,Далековод,, Добој ће наставити започету процедуру око отварања стечајног поступка.

08. Октобар 2014. године
ОБИЉЕЖЕН 7. ОКТОБАР – СВЈЕТСКИ ДАН ДОСТОЈАНСТВЕНОГ РАДА

ОБИЉЕЖЕН 7. ОКТОБАР – СВЈЕТСКИ ДАН ДОСТОЈАНСТВЕНОГ РАДА Актив младих Савеза синдиката Републике Српске заједно са Секцијом младих СССБиХ и ове године обиљежио је 7. Октобар – Свјетски дан достојанственог рада организовајући панел дискусију на тему: '' Достојанствен рад није луксуз, зар не''?

Циљ дискусије је био да се укаже на проблеме са којима се сусрећу радници у БиХ, с посебаним освртом на тежак положај младих радника, односно какав је њихов положај на тржишту рада, те који су најчешћи облици кршења радничких и синдикалних права.

Уводне теме за панел дисусију биле су : тржиште рада као извор неправде, борба за достојанствен рад из перспективе синдиката, те закони о раду – покушаји флексибилизације ионако флексибилних позиција радника и радница.

ОБИЉЕЖЕН 7. ОКТОБАР – СВЈЕТСКИ ДАН ДОСТОЈАНСТВЕНОГ РАДА Заједно са младим синдикалцима у панел дискусији, учествовали су генерални секретар Савеза синдиката РС, подпредсједник СССБиХ, директор Агенције за мирно рјешавање радних спорова РС, представник послодaваца из ФБиХ и економски аналитичар.

Свјетски дан достојанственог рада, већ седму годину заредом, обиљежава се, као симбол борбе радника за сигурност радног мјеста, редовне плате, здрaвствену и пензијско – инвалидску заштиту и осигурање, могућност синдикалног организовања ради заштите права и интереса, те истински социјални дијалог.

Достојанствен рад темељи се на увјерењу, да је за стварање најбољих перспектива за друштвени напредак и развој, нужно обезбједити све четири његове компоненте и то : запошљавање, права, заштита и дијалог. Панел дискусија је одржана уз подршку Фондације Фридрих Еберт.

06. Октобар 2014. године
Седма љетна синдикална школа Пан-европског регионалног савјета
6. и 7. октобар 2014. године у Братислави

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске и замјеница предсједника Конфедерације синдиката БиХ, Ранка Мишић, учествује у раду Седме љетне синдикалне школе коју организује Пан-европски регионални савјет/Међународна конфедерација синдиката, а која се одржава у Братислави у периоду од 6. и 7. октобра 2014. године.

Програм рада школе базиран је на три кључне стратегијске области које је усвојио Трећи конгрес Међународне конфедерације синдиката у Берлину у мају мјесецу ове године а то су:
- развој синдикалног покрета на глобалном нивоу
- остваривање људских, радничких и синдикалних права
- одржива радна мјеста

У склопу ових области расправљаће се и о економској политици и политици запошљавања, о политикама међународних финансијских институција, инвестицијама у области запошљавања у земљама Југоисточне Европе, о приступању Европској унији и енергетици и климатским промјенама.

Највећа пажња посветиће се пореској политици и системима у региону Југоисточне Европе, као и о политикама Међународне организације рада, те реформама радног законодавства и њихов утицај на остваривање радничких и синдикалних права не само у региону Југоисточне Европе већ и у свијету.

На овом сусрету, предсједница Мишић ће упознати присутне о активностима синдиката из Босне и Херцеговине у вези спречавања смањења радничких и синдикалних права.

Поред предсједнице ССРС и замјенице предсједника КСБиХ, Ранке Мишић, учешће у раду ове школе узеће и остали предсједници савеза синдиката из земаља Југоисточне Европе.

25. Септембар 2014. године
САСТАНАК ПРЕДСЈЕДНИШТВА САВЕЗА СИНДИКАТА РС СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СТРАНКЕ ПРАВЕДНЕ ПОЛИТИКЕ

САСТАНАК ПРЕДСЈЕДНИШТВА САВЕЗА СИНДИКАТА РС СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СТРАНКЕ ПРАВЕДНЕ ПОЛИТИКЕ У наставку серијала разговора са политичким странкама, које су се пријавиле за Опште изборе 2014. године, одазвала се и Странка праведне политике са којом је Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске разговарало 25.09.2014. године у Дому синдиката у Бањој Луци.

У саставу делегације Странке праведне политике били су: проф.др. Миладин Јовичић, потпредсједник, Драган Поповић, генерални секретар, мр. Станислава Лигка, члан предсједништва, мр. Зоран Газибарић, члан Предсједништва и Ранко Тодић, члан Предсједништва.

Као и на претходним састанцима са представницима странака које учествују на Општим изборима 2014. године, Предсједништво Савеза синдиката РС затражило је одговоре на кључна питања која се односе на раднике и радничка права, а то су: тржиште рада са акцентом на економију и запошљавање, радно законодавство са акцентом на Закон о раду РС, колективно преговарање, социјалне политике, однос према међународним финансијским организацијама, посебно према ММФ-у и Свјетској банци, те какве су њихове политике када је у питању борба против корупције.

Савез синдиката РС, састанком са Странком праведне политике, завршава разговоре са политичким партијама које су се пријавиле на Опште изборе у РС и БиХ . Циљ одржавања састанака са политичким партијама је, да они који се боре да освоје власт, конкретно одговоре како ће ријешити горуће проблеме запослених, незапослених, пензионера и других категорија грађана Републике Српске.

САСТАНАК ПРЕДСЈЕДНИШТВА САВЕЗА СИНДИКАТА РС СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СТРАНКЕ ПРАВЕДНЕ ПОЛИТИКЕ Савез синдиката је желио да на овај начин политичари јавно изнесу своје ставове и на конкретне проблеме понуде и конкретна рјешења. Радници и грађани Републике Српске могу на основу понуђених одговора свих политичких партија и странака, трагати за оним одговором, за који сами процјењују да на најбољи начин рјешава њихов проблем или њихове проблеме.

Дакле, Предсједнштво Савеза синдиката РС, не подржава ни једну политичку партију, ни једну политичку странку, нити фаворизује или дисквалификује било који политички субјект на Општим изборима у РС и БиХ.

Важно је напоменути, да су сви разговори са политичким партијама тонски снимљени и да ће Синдикат у периоду формирања власти и након формирања власти, максимално користити тонске записе у борби за остваривање циљева радника Републике Српске.

На данашњем састанку, представници Странке праведне политике, су презентовали своју платформу, с посебним освртом на теме које је Савез синдиката РС кандидовао. У свом излагању, заложили су се за стварна права радника, за јачу улогу Владе у трипартитном социјалном дијалогу, али и нагласили да питање радног законодавства треба да представља компромис између социјалних партнера, односно између људи из свијета рада и људи из свијета капитала.

Залажу се за државни интервенционизам у сфери и капитала и рада.

Социјални дијалог треба јачати и према њему се одговорно односити.

Треба обезбиједити стабилну политичку и економску ситуацију, отклонити све баријере развоју привреде кроз реформу јавне управе и доношења сета реформских закона, за које оцјењују да ће бити болни. У економији се треба ослањати на домаћи капитал и домаће привреднике и према њима креирати подстицајне мјере, које би за циљ имале смањење стопе незапослености. На тај начин би се брже рјешавали проблеми у функционисању здравствене заштите, као и проблеми у правима пензионера РС.

Представници Странке праведне политике су оцјенили, да је веома важно дефинисати правце развоја, рачунајући на природне и људске ресурсе којима располаже Република Српска.

Јасним стратегијама створити услове за развој економије, а то значи и прерађивачке индустрије и пољопривреде, како би се дугорочно планирао и остварио привредни раст. Провођење својих политика базирају на стручности и образовању кадрова којима располаже ова странка.

17. Септембар 2014. године
САСТАНАК ПРЕДСЈЕДНИШТВА САВЕЗА СИНДИКАТА РС СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НЕЗАВИСНЕ ЛИСТЕ ЗА ПРАВДУ И РЕД - НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ

САСТАНАК ПРЕДСЈЕДНИШТВА САВЕЗА СИНДИКАТА РС СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НЕЗАВИСНЕ ЛИСТЕ ЗА ПРАВДУ И РЕД - НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ У оквиру серијала разговора са политичким странкама, организацијама и партијама које су пријавиле своје учешће на Општим изборима у Републици Српској и Босни и Херцеговини, чланови Предсједништва Савеза синдиката су дана 17.09.2014. године у Дому синдиката у Бањој Луци, разговарали са представницима Независне листе за правду и ред – Небојша Вукановић. У саставу делегације Независне листе за правду и ред били су : Небојша Вукановић, професор Иван Шијаковић, Биљана Ковачевић и Младен Аничић.

Теме разговора које је кандидовало Предсједништво Савеза синдиката РС, биле су: тржиште рада, у најширем смису, са апострофом на неколико области. Прије свега како смањити високу стопу незапослености, Закон о раду , став када су у питању колективни уговори и рад Економско-социјалног савјета.

Друга област су социјалне политике са посебним освртом на здравствену заштиту и пензијско-инвалидско осигурање. Трећа област је питање односа према Међународним финансијским институцијама посебно према ММФ-у и Свјетској банци.

Корупција, као веома негативна појава у друштву је била незаобилазна тема, и оно што је Предсједништво тражило је став према овој негативној појави у друштву у области тржишта рада и социјалних политика.

Представници Независне листе за правду и ред – Небојша Вукановић, презентовали су Предсједништву Савеза синдиката РС сљедеће:
Независна листа за правду и ред фаворизује реприватизацију. Дакле, преиспитивање приватизације, односно санкционисање свих негативних појава у том процесу, што би у преводу значило одузимање незаконито стечене имовине и враћање држави.

САСТАНАК ПРЕДСЈЕДНИШТВА САВЕЗА СИНДИКАТА РС СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НЕЗАВИСНЕ ЛИСТЕ ЗА ПРАВДУ И РЕД - НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ Такође, залажу се за увођење јавног конкурса код запошљавања, без обзира да ли се ради о јавном или приватном сектору.

Оно што виде као добро рјешење је окретање домаћим инвеститорима. Упутили су велике критике раду инспекција, поготово инспекцији рада и предложу да се изврши реорганизација инспектората, који мора бити независан и на услузи онима чија права јесу угрожена.

Веома важна ставка коју коју ова листа предлаже је мијењање пореских политика и то врло наглашено опорезивање богатих.

Питање високе стопе незапослености, како су навели, ће рјешавати, на начин да се формира фонд за подстицај, који би на почетку имао на располагању око стотину милиона КМ. Средства би се користила као подстицај за ново запошљавање, на начин да послодавац буде ослобођен плаћања пореза и доприноса извјестан временски период, за свако ново радно мијесто.

У финансијском сектору, констатација је да је систем пропустан, да је „рупичаст“ и да је потребно зауставити одлив новца у сивим токовима, односно крађу новца из буџета, на различите начине.

Оно што тврде, јесте, да се 580 милиона КМ које је украдено, може вратити у легалне токове, те да је исте могуће користити за сервисирање буџетских обавеза. Као новост у свом програму, истичу, формирање комисије, која би јавно контролисала дневно кретање новца, и то јавно кретање новца би било доступно свим грађанима, како би они могли бити контролори трошења јавног новца.

Систем који тренутно функционише у Републици Српској јесте проблематичан, и оно што Независна листа за правду и ред жели, јесте да мјења систем. Тврде, да је то могуће урадити довођењем нестраначких, политички неопредјељених људи, али стручних који имају кредибилитет.

Један дио људи су већ везани за ову Независну листу, а неки се налазе и ван граница Републике Српске, Амбиција Независне листе за правду и ред је, да уколико добије изборе, ови људи буду ангажовани на важним позицијама.

Оно што је такође новитет, а предложено је од стране кандидата Листе за правду и ред – Небојша Вукановић, је да ће се залагати да синдикално организовање буде обавезно, те да се они, који бране синдикално организовање, казне, у виду одвајања одређеног новчаног износа за фондове који би се користили за социјалне потребе. Дакле, један потпуно другачији поглед на синдикално организације, који су презентовали представници Независне листе за правду и ред.

12. Септембар 2014. године
ПРЕДСЈЕДНИШТВО СА СРПСКОМ РАДИКАЛНОМ СТРАНКОМ РС

ПРЕДСЈЕДНИШТВО СА СРПСКОМ РАДИКАЛНОМ СТРАНКОМ РС Посљедњи у низу разговора, које је Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске одржало са представницима парламентарних странака у Републици Српској био је састанак са Српском радикалном странком РС.

Делегацију Српске радикалне странке РС чинили су: предсједник странке Миланко Михајлица, замјеник предсједника Никола Деретић и предсједник Градског одбора СРС РС Бања Лука Драган Милановић.

Области о којима се разговарало на састанку биле си исте као и са другим странкама и то :
- тржиште рада,са акцентом на радно законодавство, запошљавање, рад контролних органа….
- социјалне политике( однос према Фонду ПИО и Фонду здравствено осигурања)
- однос према међународним финансијским институцијама,
- борба против криминала и корупције.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић нагласила је да је за нашу организацију јако битно какав став по овим питањима имају све политичке партије,да ли ће се тај став промјенити када евентуално буду учествовали у власти послије избора, те да ће, ко год буде у власти у Савезу синдиката РС имати партнера који ће се истински борити за заштиту права и интереса својих чланова, а исто тако и свих радника у Републици Српској.

ПРЕДСЈЕДНИШТВО СА СРПСКОМ РАДИКАЛНОМ СТРАНКОМ РС Предсједница Мишић је нагласила да је јако битно какав став имају странке и према чињеници да одређени послодавци отварају нова предузећа, па чак и у истом дворишту, а у старом остављају велике дугове и обесправљено раднике.

Предсједник СРС РС Миланко Михајлица изрази је захвалност Савезу синдиката РС, јединој репрезентативној организацији радника у Републици Српској на позиву и могућности да изложи ставове странке.

Том приликом, везано за питања која је номиновао Савез синдиката РС истакао је сљедеће:
- да је економско – социјална ситуација у Републици Српској лошија у односу на 2005. годину када су они учествовали у власт,
- да је власт морала одговорније да располаже природним ресурсима, и новцем који је добијен од приватизације и задуживања код међународних институција,
- да није извршена ревизија приватизације и да актуелна власт није успјела да опорави привреду,
- да су потребне уштеде на свим нивоима и смањење администрације,
- да је потребно више подстицаја за пољопривреду.

У циљу изласка из кризе и опоравка стања у Републици Српској, Српска радикална странка предлаже сљедеће:
- да се смањи оптерећење привреде кроз смањење пореза и доприноса на плате и примања,
- повратак неопорезивог дијела плате до износа најниже плате,
- увођење диференциране стопе ПДВ, односно увођење нулте стопе на основне животне намјернице, лијекове, дјечију храну и опрему, те репроматеријал у пољопривреди, а повећање стопе на луксуз,
- доношење Закона о одузимању нелегално стечене имовине и измјенити Закон о јавним набавкама који је катастрофалан,
- формирање посебног Фонда за запошљавање

Михајлица је нагласио да је неопходно покренути привредну производњу, заштити домаћу производњу, обрачунати се са криминалом и корупцијом, те радити на запошљавању грађана и побољшању стандарда пензионера.

На крају је истакао да Српска радикална странка РС не подржава било какво доношења Закона о раду без сагласности синдиката и којим би се смањивала радничка права.

12. Септембар 2014. године
ПРЕДСЈЕДНИШТВО САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СА СП

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске, састало се у Дому синдиката у Бањој Луци са вишечланом делегацијом Социјалистичке партије РС коју је предводио предсједник странке Петар Ђокић и актуелна министарка правде Горана Златковић.

ПРЕДСЈЕДНИШТВО САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СА СП  Поздрављајући представнике Социјалистичке партије, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић нагласила је , да разговором са свим парламентарним странкама у Републици Српској, Предсједништво Савеза синдиката РС не жели било којој политичкој странци или коалицији на предстојећим изборима да даје подршку, већ да је намјера, да од представника странака чујемо шта мисле и какви су њихови ставови о тржишту рада, радном законодавству, колективним уговорима, раду Економско социјалног савјета, контролним органима, социјалној политици и какав је њихов став према будућој сарадњи са међународним финансијским институцијама.

Предсједница Мишић истакла је, да циљ састанка, није да чујемо политичке одговоре, већ да нам буду предочена конкретна рјешења за постојеће проблеме.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изразио је захвалност Савезу синдиката РС и предједници на позиву да изнесе своје ставове о питањима која су битна за све грађане у Републици Српској и истакао, да је увијек уважавао Синдикат као социјалног партнера и да је по програмским циљевима и задацима Социјалистичка партија РС веома блиска Синдикату и радничком покрету.

Ђокић је нагласио да је ова партија сачинила платформу о политичком дјеловању у наредне четири године која се састоји од 30 тачака које садрже конкретне мјере и политике које треба претворити у одговарајуће законе.Платформа је заснована на свеопштој солидарности без које, према његовом мишљењу нема напретка.Предсједник СП РС, Петар Ђокић истакао је да је неопходно развијати тржиште рада, које није уређено, јер живимо у држави у којој имамо специфичну ситуацију, конкренцију између два ентитета унутар исте државе, а не између различитих држава. Из тог разлога неопходан је бољи дијалог на свим нивоима, посебно на нивоу БиХ, како не би били конкуренти једни другима.

ПРЕДСЈЕДНИШТВО САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СА СП  Према мишљењу Ђокића, Закон о раду треба разматрати у наредном периоду, али да он треба да буде резултат пуног консензуса, прије свега социјалних партнера.Социјалистичка партија и он лично је против доношења Закона о раду који ће бити на штету и против интереса радника и даје пуну подршку Синдикату и синдикалном организовању, те јачању улоге Синдиката у друштву. Такође је нагласио да је потребно је унаприједити рад Економско – социјалног савјета и развијати колективно преговарање.

У сфери социјалне политике према мишљењу социјалиста неопходно је сачинити социјалну карту сваког грађанина Републике Српске, како би снимили ситуацију у каквом су социјалном стању грађани и коме је стварно потребна помоћ државе.Веома је важно функционисање Фонда ПИО и Фонда здравственог осигурања.

Постојећи систем пензијског осигурања је стабилан, али дугорочно гледано то ће да буде доведено у питање, због све већег броја пензионера.Потребно је наћи нове изворе финансирања за овај Фонд, по принципу свеопште солидарности, како би се то питање дугорочно ријешило.Посебну пажњу потребно је посветити према радницима за које послодавци не уплаћују доприносе и у том смислу неопходно је појачати рад контролних органа.Предсједник СП РС Петар Ђокић је напоменуо да је потребно борити се против свих видова криминала и корупције, те спречавати рад,, на црно,,.

Посебно је истакао да је неопходно промјенити модел рада и контроле Пореске управе РС, која треба да се ухвати у коштац са наплатом пореза и доптриноса. Истакнута је и чињеница да је и поред изражене економске кризе и бројних елементарних непогода које су нас пратиле у претходном периоду, Влада РС у којој је у овом мандату партиципирала Социјалистичка партија РС успјела успоставити благу стопу раста БДП и смањење незапослености за 2.7% у односу на 2011. годину.

У погледу односа према ММФ –у и Свјетској банци, Ђокић је истакао да би било пуно боље када Република Српска не би зависила од иностраних кредита, али да су нам потребне нове инвестиције, како би развијали привреду и отварали нова радна мјеста.Од стране Социјалистичке партије РС подржана је иницијатива за нову организацију унутар Владе РС, односно формирање Министарства рада и социјалне политике.

Предсједница Савеза синдиката РС истакла је да Савез синдиката РС подржава све активности и мјере којима ће се побољшати стандард , првенствено радника, а потом и свих грађана у Републици Српској. Исто тако још је једном, јасно стављено до знања, да Савез синдиката РС никоме неће дозволити да смањи стечена радничка и синдикална права која су гарантована законима и колективним уговорима.

12. Септембар 2014. године
ПРЕДСЈЕДНИШТВО САВЕЗА СИНДИКАТА
РЕПУБЛИКЕ СРППСКЕ СА СДП БИХ

ПРЕДСЈЕДНИШТВО САВЕЗА СИНДИКАТА <br> РЕПУБЛИКЕ СРППСКЕ СА СДП БИХ Предсједништво Савеза синдиката РС наставило је разговоре са представницима парламентарних странака у Републици Српској.

Први од планирана три састанка која су заказана за 11.09.2014. године, Предсједништво Савеза синдиката РС одржало је са делегацијом СДП БиХ у чијем саставу су били Мирсад Ђапо, потпредсједник СДП БиХ и Бехзад Ћиркин, посланик у Народној скупштини РС.

Као и на састанцима са другим парламентарним странкама, Предсједништво Савеза синдиката РС занимали су одговори на то какве ставове има СДП БиХ о тржишту рада, са акцентом на економију и запошљавање, радном законодавству са нагласком на Закон о раду РС, колективном преговарању, социјалној политици, контролним органима, корупцији, те какав је однос ове странке према задуживању код ММФ-а и Свјетске банке.

Представници СДП БиХ су дали пуну подршку раду Синдиката и синдикалној организованости, те се захвалили Савезу синдиката РС на могућности да Предсједништву Савеза синдиката изнесу своје ставове по питањима која су битна за Синдикат и раднике у Републици Српској, а и цијелој БиХ.

ПРЕДСЈЕДНИШТВО САВЕЗА СИНДИКАТА <br> РЕПУБЛИКЕ СРППСКЕ СА СДП БИХ Говорећи о програмским активностима, потпредсједник СДП БиХ, Мирсад Ђапо је истакао се приоритетне активности ове странке огледају у сљедећем:
- Да се донесе нови Закон о ревизији приватизације,јер постојећи није дао никакве резултате,
- Да се донесе Закон о сузбијању криминала и одузимању нелегално стечене имовине,
- Да се, по угледу на Федерацију БиХ у Устав Републике Српске угради одредба да кривична дјела из приватизације и организованог криминала не могу застарјевати,
- Да су неопходне реформе у јавном сектору, како би он био ефикаснији и како би се смањила јавна потрошња,
Према мишљењу представника ове странке, ММФ нам је и даље потребан, али да је неопходно и привлачење инвестиција и страног капитала, који не треба да служи за затварање ,, буџетских рупа,, већ за стварање нове вриједности и отварање нових радних мјеста, посебно у привреди. СДП БиХ ће се залагати и за сузбијање рада на црно, те јачање локалних заједница.

Посебно је истакнута чињеница да се према мишљењу СДП БиХ, Закон о раду не може донијети без јасног и недвосмисленог пристанка Савеза синдиката РС. СДП БиХ је подржао иницијативу Савеза синдиката РС за измјену Закона о министарствима, односно да се формира Министарсво рада и социјалне политике, јер су у претходном периоду радници били у незавидном положају.Уколико буду учествовали у извршној власти, СДП БиХ ће се залагати за јачање дијалога између социјалних партнера, у циљу рјешавања битних питања за све грађане у Републици Српској.

11. Септембар 2014. године
Састанак Предсједништва са СНСД

Састанак Предсједништва са СНСД Разговори Предсједништва Савеза синдиката РС са представницима парламентарних политичких странака РС настављени су 10. септембра 2014. године.

Предсједништво Савеза синдиката састало се у Дому синдиката у Бањалуци са делегацијом Странке независних социјалдемократа коју је предводио предсједник странке Милорад Додик, а чинили су је потпредсједник Игор Радојичић и међународни секретар СНСД Жељка Цвијановић.

Поздрављајући госте, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић је поновила став, да овим чином руководство Синдиката не жели да даје подршку било којој политичкој странци или коалицији на предстојећим изборима.

-Намјера нам је да од представника странака чујемо шта мисле о тржишту рада, радном законодавству, колективним уговорима, социјалној политици и какав је њихов став према будућој сарадњи са међународним финансијским институцијама, рекла је предсједница Мишић.

Сврха ових разговора је, да из програма странака које нуде са сазнамо које ће политике друштвено-економског развоја проводити будући носиоци власти у РС. Предсједник Странке независних социјалдемократа Милорад Додик је констатовао да је СНСД увијек уважавао Савез синдиката и раднике РС и да је ова власт за раднике учинила све што је било у њеној моћи, те да ће се дијалог са Савезом синдиката РС наставити након октобарских избора.

-Наш циљ је јачање реалног сектора кроз реиндустријализацију, односно привлачење домаћих и страних инвеститора да улажу у развој привреде, пољопривреде и енергетике, као стратешки важних грана наше економије, нагласио је Додик.

У том смислу ће се ослобађањем од плаћања пореза , стимулисати сви домаћи улагачи који свој новац желе да уложе у развој прерађивачког сектора и запошљавање радника.

Састанак Предсједништва са СНСД Додик је оцијенио да је власт СНСД провела најбољу приватизацију у РС, а да је то тако, говоре примјери продаје државног капитала у Агропром банци у Бањалуци и Рафинерији нафте у Броду.

Предсједништво СС РС је интересовало шта СНСД мисли када је у питању јавна управа, на што је предсједник Додик одговорио да неће бити смањења плата нити смањења броја запослених, те да ће се евентуални вишак радника, рјешавати постепено пензионисањем или на други прихватљив начин.

На инсистирање Предсједништва СС РС да се прецизније одреде према Закону о раду РС, пошто нема никакве потребе за његовим иновирањем, уз изричит став Савеза синдиката РС да неће дозволити смањење радничких права, предсједник СНСД Милорад Додик је рекао да се без сагласности и договора са Савезом синдиката неће доносити нови Закон о раду, али да социјални партнери морају разговарати, како би се нашло наоптималније рјешење за све.

Говорећи о здравству, Додик је рекао да је од 2006 године у овај сектор РС уложила 550 милиона КМ, да су плате здравствених радника значајно повећане и да Српска , од свих земаља у региону има најмању стопу издвајања у ову област.

Најавио је да ће области у запошљавања бити значајнијих реформи које ће стимулисати брже запошљавање али исто тако мора се увести више реда у евидентирање незапослених, посебно оних који се пријављују само да би остварили здравствену заштиту или неке друге погодности које им припадају као незапосленим лицима.

Одбацио је све критике да је РС презадужена, јер сви параметри говоре да је Српска данас мање задужена у односу на 2006 годину а основни параметар којим се мјери спољни дуг сваке земље је вриједност бруто друштвеног производа.

Изнио је податак по којем је, када је питању спољни дуг 2014. најтежа година за Српску, јер враћа 530 милиона КМ, док ће се тај износ већ значајно смањити у 2015. години, када ће пасти на 320 милион а КМ, што ће створити простор за нове инвестиције и запошљавање.

Када је питању борба против корупције и криминала, Додик је рекао да је то у Српској сталан процес и да су за борбу против ове појаве створени све законски услови, те изнио податак по коме је у РС већ одузето нелегално стечене имовине у вриједности од 20 милиона КМ, с чиме се не може похвалити ниједна земља и региону.

Међутим, прецизирао је Додик, СНСД није задовољан резултатима који се остварују у овој области, наглашавајући да без ефикасног рада правосуђа, нема ефикасне борбе против криминала и корупције, што сада није случај.

Поновљен је захтјев Савеза синдиката РС да је потребно основати посебно министарство рада у Влади РС, како би овај сектор био ефикасан, јер без уређених односа у области рада нема остваривања никаквих социјални права, а такође ни права бораца која им по закону припадају.

СНСД цијени да је овај захтјев Савеза синдиката РС оправдан и да ће се том питању посветити посебна пажња, иако промјена броја министарстава захтјева и одређене уставне промјене.

Што се тиче односа ове странке према Међународним финансијским институцијама, ММФ и Свјетска банка, Додик је нагласио да је свима познато да је Влада РС одбацила услове које је постављао ММФ, а тичу се отпуштања броја радника или смањења плата у јавној сектору, те да ће такав став ова странка задржати и убудуће.

09. Септембар 2014. године
Састанак Предсједништва са ДНС-ом

Састанак Предсједништва са ДНС-ом Другог дана разговара са представницима парламентарних политичких странака, Предсједништво Савеза синдиката РС разговарало је са предсједником и потпредсједником Демократског народног савеза Марком Павићем и Недељком Чубриловићчем, те са Драгутином Родићем, генералним секретаром странке.

Поздрављајући госте, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић је подсјетила да се састанци са представницима политичких странака воде у складу са одлуком Предсједништва, са циљем да синдикат и радници чују шта им странке нуде како би ријешили своје проблеме.

Изнесен је став Предсједништва да на овим састанцима ниједна политичка партија ни коалиција неће добити подршку радника и синдиката, него ће на бази онога што чују радници сами одлучити коме ће на октобарским изборима дати свој глас.

-Предсједништво занимају одговори шта ДНС мисли о тржишту рада, са акцентом на запошљавање, радном законодавству са нагласком на Закон о раду РС, колективном преговарању, социјалној политици, корупцији, те какав је однос ове странке према задуживању од ММФ-а и Свјетске банке, нагласила је предсједница Мишић.

Састанак Предсједништва са ДНС-ом Говорећи о програму странке, предсједник ДНС-а Марко Павић је истакао да се он базира на четири стуба, а то су економија, запошљавање , борба против криминала и корупције и социјална питања.

Према његовим ријечима економија РС мора бити на првом мјесту и она се мора развијати на природним богаствима које имамо а то су земља, шума руда и вода и ДНС никада неће пристати на приватизацију тих ресурса, јер су они јавна добра грађана.

-Досљедност наше економске политике смо показали када смо као дио владајуће коалиције спријечили приватизацију Рудника Љубија у Приједору, те доношење Закона о шумама РС, подсјетио је Павић.

Уколико ДНС буде дио владајуће већине послије октобарских избора залагаће се за:
-развој прерађивачке индустрије и обезбеђење подстицаја у пољопривреду на бази јавних добара које имамо и ти сектори морају бити носиоци запошљавања у привреди РС;
- поред малих малих и средњих предузећа, орјентација ДНС-а ће бити велики индустријски системи у којима се ствара нова вриједност, те запошљава велики број радника;
- такође, орјентација ДНС-а биће на максималном кориштењу домаћих ресурса и расположивих средстава, јер је, како је рекао Павић недопустиво да увозимо толике количине воде, а познато је да је РС највећи резервоар питке воде у Европи;
-борбу против криминала и корупције ДНС ће водити системским радом инстиитуција РС;
-опрезно ћемо сарађивати са ММФ-ом и Свјетском банком, али само када је у питању новац који иде у производњу а никако у крпљење буџетских рупа;

Одговарајући на питања како ДНС сматра да треба ријешити проблем недостатка новца у Буџету, како враћати кредитна задужења, како обезбједити нове инвестиције, шта мисли о пореској политици и Закону о раду РС, Павић је одговорио:
-треба квалитетно планирати и радити и рационално трошити само оно што се мора;
-у првој години послије избора елиминисати дефицит у Буџету РС, штедњом и повећаном производњом у реалном сектору;
-нећемо подржавати доношење новог Закона о раду РС без сагласности Савеза синдиката РС;
-ако нема те сагласности СС РС и договора социјалних партнера, онда је беспредметно говорити о Закону о раду, значи нема ни закона;
- не може производња без радника нити радници могу без послодаваца, па се зато мора наћи најоптималније рјешење;
-програм ДНС-а не познаје вишак и отпуштање радника, смањење плата, односно стечених радничких и синдикалних права;

Предсједништво Савеза синдиката РС је интересовало, уколико ДНС буде чинио Владу хоће ли подржати захтјеве радника и синдиката да се кроз измјене Закона о министрствима формира засебно министарство рада које би покривало и социјалну политику као неодвојиви дио рада?

Одговорено је да је за ДНС то прихватљиво и да ће подржати тај приједлог Савеза синдиката РС, сматрајући га веома реалним.

Када је питању репрограм репрограма предузећима, ова странка се залаже за системско рјешавање тог проблема, јер се репрограмом само продужава њихова агонија.

Навели је више примјера како се кроз репрограм и друге мјере могу оживјети нека предузећа а исто тако постоји велики број оних који морају отићи у стечај јер немају услова да наставе производњу.

Ово су веома осјетљивса питања и сваком предузећу треба приступити веома одговорно а мишљење синдиката у томе ће увијек добро доћи.

Представници ДНС-а су упознали су Предсједништво да су њихови програмски задаци детаљно описани у брошури коју ће доставити СС РС у довољном броју примјерака, а иста се налази на веб сајту странке.

На јасно постављено питање хоће ли ДНС ако буде дио власти размишљати о вишку запослених и смањењу плата у администрацији, одговорено је да ова странка никада неће ићи на смањење боја запослених и смањење њихових плата, јер с је то контрапродуктивно, него ће ова питања рјешавати, постепено као нпр. пензионисањем и прерасподјелом на друге послове и слично.

Предсједништво је још једном јасно ставило до знања да неће дозволити смањење стечених радничких и синдикалних права, гарантованих законима и колективним уговорима, уколико то било ко покуша у будућој власти РС.

09. Септембар 2014. године
Предсједништво Савеза синдиката РС
разговарало са делегацијом ПДП-а

Предсједништво Савеза синдиката РС <br> разговарало са делегацијом ПДП-а Предсједништво Савеза синдиката РС наставило је серију разговора са представницима политичких партија о политикама које желе провести ако буду дио власти послије октобарских избора у РС и БиХ.

У Дому синдиката у Бањалуци, 9. сепетембра 2014. године Предсједништво се састало са делегацијом Партије демократског прогреса у саставу, предсједник Младен Иванић, генерални секретар Игор Црнадак, те Бранко Докић и Мира Пекић чланови Предсједништва ове партије.

Захваљујући се на посјети, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић је поновила да ови састанци нису у функцији подршке било којој политичкој партији у РС него имају за циљ да у контакту са актерима странака које иду на изборе, разговарају о редосљеду потеза које ће повући ако дођу на власт а који су од суштинског интереса за синдикат и раднике у РС.

Предсједништво Савеза синдиката РС <br> разговарало са делегацијом ПДП-а Још једном је наглашен став Предсједништва да ће свака будућа власт која се евентуално ,,лати,, доношења новог Закона о раду РС, или смањења стечених радничких и синдикалних права, имати против себе Савез синдиката РС и све раднике РС.

Упориште за овакав став Предсједништво има у чињеницама да је Закон о раду РС у складу са Европском социјалном повељом и Конвенцијама МОР-а, те да такве исте законе примјењују чланице Европске уније.

Такође питање свих питања будућим носиоцима власти одакле ће обезбједити средства за враћање дугова и сервисирање свих обавеза, односно за провођења њихових програмских политика и тичу се тржишта рада, социјалне политике, и односи се на ММФ, Свјетском банком и криминал и корупцију на тржишту рада.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић изнио је став да неће бити новог Зкона о раду РС без сагласности Савеза синдиката РС, односно без договора социјалних партнера о овом питању, те да ова странка неће бити заговорник радикалних реформи у области тржишта рада РС.

Што се тиче обезбеђења средстава, Иванић је рекао да се са ММФ-ом морамо ,,носити,, а то значи кроз преговоре активирати закон по коме за спољне у унутрашње дугове може трошити максимално 18 % прихода РС, што је једнако износу око 300 милиона КМ, који би остали за фондове

Предсједник ПДП-а је Предсједништво информисао да ће, ако буде дио власти послије избора залагати за:
-смањење пореза на плате;( оптерећење за плате свести на 50%);
-елиминисање великих пореза на дивиденде, како би се зауставило пресељење фирми из РС;
-увођење двије , диференциране стопе пореза на додатну вриједност;
-обезбјеђење субвенције за јачање пољопривреде око 6 % средстава из Буџета;
-развој тржишта рада које подразумјева провођње свих закона из ове области, колективно преговарање, колективне уговоре и слободно синдикално организовање;
-реструктуисање јавних предузећа да не буду губиташи;
-плате у јавној управи да буду у складу са приливом новца у буџет и тиха реформа јавне управе, кроз пензионисање запослених како би она била сведена у реалне оквире.

Игор Црнадак, члан Предсједништва ПДП-а изложио је шта ова странка жели да проведе у области борбе против криминала корупције и непотизма у РС.Прво што нова власт мора урадити је:
-направити и јавно објавити списак афера које треба процесуирати;
-садашњу декларацију о борби против непотизма коју је усвојио ПДП, претворити у закон;
-основати савјет или комисију за борбу против криминала и корупције да то буде корективни фактор свакој власти;
- реформисати МУП, формирати тимове стручњака за борбу против крупних облика криминала;
-законом прописати казну за узимање мита приликом запошљавања;
-у Закон о нелегално стеченој имовини уградити механизам поређења прихода и имовине;
-усвојити закон о заштити особа које пријављују корупцију.

За све ово треба обезбједити политичку вољу Бранко Докић, члан Предсједништва ПДП-а је изложио циљеве странке у области социјалне политике:
-стриктно провођње свих закона из радно правне области РС укључујући гарантовање 40-часовне радне недјеље и поштовање свих осталих права из рада;
-заштита домаће производње;
-лицима са инвалидитетом омогућити да раде оно за што су способни;
-стимулисати наталитет и слично.

Све те социјалне политике изнесене су у посебној публикацији коју ће у довољном броју примјерака доставити СС РС.

Мира Пекић, члан Предсједништва ове партије се заложила за:
-радно ангажовање једног броја од укупно 276 хиљада који сада у РС примају неку врсту социјалне помоћи;
-за сваког појединца основати пасош стечених компетенција, знања и вјештина како би се лакше запошљавали;
-одлучно се борити против дискриминације жена које се налазе у фертилном периоду и које желе да рађају дјецу;
-да се законом гарантују просјечне пензије за мајке са четверо и више дјеце, те да им се поред тога уведе обавезан мјесечни додатак.
ПДП сматра да нико нема чаробни штапић којим би се брзо могли ријешити нагомилани проблеми, али да има начина и могућности да се то рјешава кроз један дужи период од три-четири године и да након тога РС уђе у економски опоравак. Признају да ће прве двије године у наредном периоду бити изузетно тешко.

09. Септембар 2014. године
Почели разговори са представницима политичких странака

Почели разговори са представницима политичких странака Чланови Предсједништва састали се са Чавићем и Јандрићем

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске, 8. септембра 2014. године у Дому синдиката у Бањалуци, разговарало је са предсједником Демократског народног покрета Драганом Чавићем и предсједником Извршног одбора ове странке Крстом Јандрићем о програмској политици економског и друштвеног развоја са којима ова партија излази на октобарске изборе.

Поздрављајући госте, предсједница Савез синдиката РС Ранка Мишић је рекла да на овим састанцима Предсједништво жели да чује ставове челних људи политичких странака о питањима од фундаменталног интереса за раднике.

То су, тржиште рада, запошљавање, Закон о раду РС, колективни уговори и права радника, колективно преговарање, социјална политика са нагласком на здравствено и пензионо осигурање, функционисање Економско-социјалног савјета, сарадња са међународним финансијским институцијама, ММФ-ом и Свјетском банком, те корупција на тржишту рада и запошљавању, нагласила је предсједница Мишић.

Савез синдиката РС никоме не даје подршку, него жели да из Дома синдиката политичке странке пошаљу поруку радницима РС, то јест да странке изнесу своје програме а радници ће знати сами да процјене гдје се налази одговор за рјешавање њихових проблема, истакла је предсједница Мишић.

Када је у питању доношење новог Закона о раду РС, предсједница Мишић је подсјетила, на јавности познате ставове, да о овој теми ниједна власт, без обзира ко ће је сачињавати послије октобарских избора, у Савезу синдиката РС неће имати саговорника.

Почели разговори са представницима политичких странака Република Српска има Закон о раду и нећемо дозволити, по цијену улице, нарушавање стечених радничких и синдикалних права,, поручили су чланови Предсједништва Савеза синдиката РС.

Поздрављајући иницијативу Савеза синдиката РС да разговара са свим актерима политичке сцене у Српској, предсједник НДП Драган Чавић је рекао да је стање у економији тешко.

Република Српска је презадужена и нова власт мора ући у озбиљне преговоре са међународним финансијским институцијама о репрограму дугова, а нове кредите узимати само ако се новац инвестира у јачање привреде о отварање нових радних мјеста, рекао је Чавић.

Ова странка, уколико послије избора буде дио власти, залагаће се за реконструкцију јавних предузећа, предложиће низ мјера за растерећење привреде и за увођење институције јавног конкурса за сва радна мјеста.

Чавић је саопштио да је НДП спреман да се проведе темељна реформа пореске политике, да се низом реформи смањи сива економија, утаја пореза и да се измирују обавезе према држави.

Чавић те нагласио да ће ова странка бити добар саговорник Савезу синдиката РС у сваком смислу ријечи.

Одговарајући на питање какав је став НДП према најави доношења новог Закона о раду РС већ у децембау, посебно према Савезу синдиката РС као кључном социјалном партнеру, Чавић је рекао да ће се то питање рјешавати у потпуном дијалогу свих социјалних партнера.

Предсједништво разговарало са делегацијом СДС-а

Предсједништво Савеза синдиката РС наставило је разговоре 8. септембра у Бањалуци са делегацијом Српске демократске странке, коју је предводио Младен Босић. Поздрављајући госте, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић је поновила иста питања СДС-у на које радници желе да чују одговор.

-Савез синдиката РС никоме не даје подршку на изборима, него са ових састанака жели да странке из Дома синдиката пошаљу јасну поруку радницима РС, на основу којих ће радници сами одлучити гдје се налази одговор за рјешавање њихових проблема, поручила је предсједница Мишић.

Почели разговори са представницима политичких странака Обраћајући се члановима Предсједништва, предсједник СДС-а Младен Босић је истакао да је Српска у великој економској кризи, те да приоритет свих приоритет свих приоритета мора бити развој привреде и ново запошљавање, односно отварање нових радних мјеста.

-Српска демократска странка не штити крупни капитал ни банке у РС, те ће учинити све да сви грађани Српске имају једнака права, која су им гарантована законима, без привилегованих, рекао је Босић.

Што се тиче Међународног монетарног фонда, Република Српска, колико је то могуће, мора се што прије ријешити те сарадње, као што је то учинила Мађарска, истакао је Босић.

На питање какав ће бити став СДС- а када су у питању најаве доношења новог Закона о раду РС, Босић је рекао да то питање треба ријешити договором свих заинтересованих партнера, те да тај договор не буде против интереса ниједне категорије становништва, а поготово не против интереса радника.

У делегацији СДС-а били су Вукота Говедарица и Предраг Ковач, потпредсједник и први замјеник предсједника ове странке и Милица Лакић задужена за економска питања у странци.

Предсједништво Савеза синдиката РС сутра наставља разговоре са делегацијама Партије демократског прогреса и Демократског народног савеза.

Бања Лука, 25. августа 2014.
Одржана сједница Предсједништва Савеза синдиката РС

Одржана сједница Предсједништва Савеза синдиката РС Поводом 22. годишњице од оснивања и успјешног рада Савеза синдиката Републике Српске, у Дому синдиката у Бањалуци, одржана је посебна сједница Предсједништва наше организације, којом је предсједавала предсједница Ранка Мишић.

Сједници су присуствовали пензионисани предсједници гранских синдиката Миле Рибић, Душко Јандрић, Стеван Милић, Миленко Видаковић и дугогодишњи предсједник синдиката Града Бањалуке Раде Рађеновић, који су чланству и руководству Савеза синдиката РС и гранских синдиката, честитали овај јубилеј уз жељу да остану на бранику очувања свих тековина радничког и синдикалног покрета на овим просторима.

Предсједништво је прихватило информације гранских синдиката и Савеза синдиката РС о проведеним активностима у периоду од 25.8. 2013. до 25.8. 2014. године уз препоруке да се ојача рад у синдикалним организацијама, те да се побољша информисање чланства.

Предсједништво је одлучило да се најдаље до 20. септембра ове године штампа посебан број новина ,,Ријеч синдиката,, у коме ће се презентовати упоредни ставови Савеза синдиката РС, Министарства рада и Уније удружења послодаваца РС о Закону о раду РС.

До краја септембра ове године, из штампе ће изаћи и редовни број новина ,,Ријеч синдиката,, одлучило је Предсједништво и задужило уређивачки одбор да се састане и одлучи приоритете прилога.

Подржан је предложени текст Правилника о личној заштитној опреми радника РС, у чијем је усаглашавању, у име Савеза синдиката РС, учествовао Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рудараства РС.

Предсједништво је одлучило да пошаље званичан позив на састанак чланицама парлементарних странака два највећа политичка блока у РС, на коме би политичари презентовали ставове о егзистенцијалним питањима која интересују раднике:

-Тржиште рада
-привреда и привредни раст
- социјална запштита
-борба против корупције и криминала

12.август 2014. године
Дјеца из поплављених подручја на љетовању у Рафаиловићима

Дјеца из поплављених подручја на љетовању у Рафаиловићима Поводом недавних поплава које су задесиле Републику Српску из синдикалних централа из региона и свијета стизала су писма саосјећања и воље да се помогне угроженом становништву.
Тако је, поред осталих хуманитарних акција, Савез синдиката Црне Горе, у сарадњи са Савезом синдиката Републике Српске, уплатио одмор за 24. малишана из поплављених подручја.
Дјеца се налазе у дјечијем одмаралишту „Ловћен“ у Рафаиловићима на седмодневном љетовању.

Савез синдиката Републике Српске је организовао превоз дјеце и пратиоце који су задужени за бригу о дјеци током њиховог боравка на мору. Овај хумани гест колега из Савеза синдиката Црне Горе поздравили су сви чланови Савеза синдиката Републике Српске.

Дјеца су отпутовала на љетовање 7.августа а враћају 14.августа 2014. године.

Дјеца из поплављених подручја на љетовању у Рафаиловићима Дјеца из поплављених подручја на љетовању у Рафаиловићима Дјеца из поплављених подручја на љетовању у Рафаиловићима

Бања Лука, 27. Јул 2014.
РАЗГОВОРАЛИ МИШИЋ И НИКЧЕВИЋ

РАЗГОВОРАЛИ МИШИЋ И НИКЧЕВИЋ Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, захвалила се данас чланству и руководству Савеза синдиката Црне Горе на солидарности коју су показали према радницима и становништву на поплављеним подручјима РС.

На састанку са генералним секретаром Савеза синдиката ЦГ Марком Никчевићем, одржаном у Дому синдиката у Бањалуци, предсједница Мишић је нагласила да свестрана сарадња два синдиката има дугу и богату традицију и да ће се наставити и кроз најновију акцију слања дјеце из РС на одмор на црногорско приморје.

РАЗГОВОРАЛИ МИШИЋ И НИКЧЕВИЋ -Ради се о групи од 25 дјеце из Добоја и Шамца, узраста од седам до 14 година, чији су родитељи чланови овог синдиката, која ће о трошку Савеза синдиката Црне Горе боравити од 7. до 14. августа на одмору у опоравку у одмаралишту ,,Ловћен,,, у Бечићима,, саопштила је предсједница Мишић.

Предсједница Мишић и генерални секретар СС ЦГ Марко Никчевић су се сагласили да треба радити на унапређењу материјалног и социјалног положаја радника и свим средствима синдикалне борбе бранити сва стечена радничка и синдикална права у РС и ЦГ.

Оцјењујући да односи и сарадња Савеза синдиката ЦГ и Савеза синдиката РС имају дубоке коријене и да ће сарадња бити настављена, генерални секретар Марко Никчевић је оцјенио да су глобални процеси на овим просторима усмјерени против радника и њихових права.

РАЗГОВОРАЛИ МИШИЋ И НИКЧЕВИЋ Због тога синдикати, у читавом региону, сматра Никчевић морају и даље радити на унапређењу и учвршћивању сарадње, како би та права била сачувана.

Због тога су се предсједница Мишић и генерални секретар СС ЦГ Марко Никчевић сагласили да започета сарадња, координација синдикалних активности и међусобно информисање, у пуном капацитету морају бити настављени и кроз Регионални синдикални форум ,,Солидарност,, који окупља репрезентативне синдикалне централе са подручја бивше Југославије.

Бања Лука, 17. Јул 2014.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Савез Синдикара Републике Српске Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске, са данашње сједнице одржане у Дому синдиката у Бањалуци, упутило је писмо подршке Савезу самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката ,,Независност,,. Савез синдиката Републике Српске, са својим члановима и чланицама, свим срцем и свом снагом подржава историјску борбу против поробљавања радника Републике Србије.

Згрожени смо поступцима Владе Србије, као социјалног партнера, у ирационалном ставу да ће новим Законом о раду, који је у ствари Закон за послодавце а против радника, отварати нова радна мјеста и тако смањити стопу незапослености. Испоставити фактуру за све политичке и економске промашаје у једној земљи радницима је гријех, који се не прашта и не заборавља.

Желимо вам да будете јединствени, довољно храбри, да све бахате експлоататоре радника и човјека пошаљете у историјски заборав и одбраните цивилизацијске тековине: три осмице, зарађену плату, сигурно и здраво радно мјесто. Није згорег да напоменемо да Република Српска с пажњом прати дешавања у Србији, као и да су многа законска рјешења, донесена у Србији, у истом облику донесена и у Републици Српској.

Због тога је наша подршка, не само синдикално искрена вама, него и подршка нама самима у борби за радничка права.

Уз вас смо у борби за човјека, радника, за синдикат као јединог истинског заштитника људских, радничких и синдикалних права.

Информативна служба

Бања Лука, 10. Јул 2014.
Изашао први број новина "Ријеч синдиката"

Ових дана из штампе је изашао први број новина Савеза синдиката Републике Српске "Ријеч синдиката". Новине су штампане на 24 стране формата, а први број доноси низ занимљивих текстова из активности Савеза синдиката и гранских синдиката РС.

Поред уводног текста главног уредника, новине објављују текст о активностима Савеза синдиката и гранских синдиката на очувању Закона о раду РС, односно стечених радничких и синдикалних права, као и интервју предсједнице Савеза синдиката РС Ранке Мишић.

Наравно у новинама можете прочитати причу о томе како данас у РС живи једна радничка породица, текст о синдикалној потрошачкој корпи, извјештај Службе за бесплатну правну помоћ и друге актуелне прилоге.

У првом броју наших новина објавили смо и инервју са др Весном Палексић, помоћником директора Завода за медицину рада и спорта РС. Сљедећи број новина ,,Ријеч синдиката,, излази у септембру.

Бања Лука, 10. Јул 2014.
Разговор Савановић - Ставропоулос

Члан Предсједништва Савеза синдиката РС и предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности РС Горан Савановић, разговарао је 10. јула у Дому синдиката у Бањалуци са Маријом Ставропоулос, замјеником шефа канцеларије Амбасаде Сједињних америчких држва у БиХ.

Госпођу Ставропоулос највише је интересовала организација рада Савеза синдиката РС, актуелна економско- социјална ситуација и стање социјалног дијалога у РС, заштита права и интереса радника, Закон о раду, те Фонд солидарности и положај радника на поплављеним подручјима РС.

У једночасовном разговору, предсједник Савановић је истакао да је Савез синдиката РС репрезентативна, већинска синдикална организација у РС, која окупља чланство из предузећа и установа широм Српске, те најбоље организована синдикална централа у региону.

Савановић је изнио званичне ставове Савеза синдиката РС у вези Закона о раду РС, те нагласио да је постојећи закон усклађен са Конвенцијама међународне организације рада, да није антиреформски, те да није сметња ни радницима ни послодавцима.

-Проблем није у важећем Закону о раду РС, него у чињеници да га један број неодговорних послодаваца не проводи, а да за то нису адекватно санкционисани, нагласио је Савановић и оцјенио да Савез синдиката РС, због тога није задовољан радом Инспектората рада РС као и радом Инспекције заштите на раду РС.

Предсједник Савановић је такође констатовао да важећи Закон о раду РС не штити нераднике, те да се сваки послодавац у складу са овим законом у легалној процедури може раднику дати отказ, али је проблем у томе што један број послодаваца не жели да поштује законом прописану процедуру. Што се тиче Фонда солидарности за помоћ становништву на поплављеним подручјима, предсједник Савановић је подсјетио да је Савез синдиката РС већ 17. маја, први у РС показао своју трдаиционалну солидарност, уплативши једнократну новчану помоћ у висини од 15 хиљада КМ на јединствени рачун Владе РС.

-Сви запослени у Савезу синдиката РС, већ су као помоћ радницима и становништву на поплављеним подручјима већ издвојили по једнодневну зараду а подржали су и иницијативу Владе РС оснивању Фонда солидарности, рекао је предсједник Савановић.

Бања Лука, 9. Јул 2014.
НИШТА ОД ДОНОШЕЊА НОВОГ ЗАКОНА О РАДУ РС

Савез Синдикара Републике Српске Укупни дуг послодаваца по основу зарађених а неисплаћених плата радницима Републике Српске износи 1,25 милијарди КМ, а дуг за порез на лична примања 131 милион КМ, док је дуг послодаваца за неуплаћене доприносе на плате радницима достигао цифру од 600,8 милиона КМ, изјавила је председница Савеза синдиката Ранка Мишић.

Учествујући у раду округлог стола под називом "Анализа примјене Закона о раду РС" који је 8. јула одржан у Административном центру Владе РС у Бањалуци, у организацији Министарства рада, предсједница Мишић је представницима друга два социјална партнера јасно ставила до знања да се не може приступити доношењу новог закона а да нема утврђивања одговорности за непримјењивање постојећег Закона о раду РС.

Предсједница Мишић је нагласила да нема одговора на питање, како данас радник у РС може добити зарађену плату, да оде у пензију и да се лијечи, те упозорила оне који имају намјеру да урушавају стечена радничка и синдикална права, да ће извести раднике на улицу.

На овом округлом столу, по први пут представници Савеза синдиката РС похвалили су активности Инспектората рада, који је јасно указао да су проблеми радника, неисплаћивање плата, неуплаћивање доприноса, незаконито отпуштање и незаконито понашање једног дијела послодаваца у РС.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић је поручио да нико нема намјеру да евентуалним доношењем новог Закона о раду, на било који начин урушава или умањује ниво достигнутих права радника. Министар Ђокић је истакао да Међународни монетарни фонд и Свјетска банка, не могу условљавати Републику Српску доношењем новог Закона о раду.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин, изнио је већ познате ставове ове асоцијације о Закону о раду РС.

Бања Лука, 19. Јун 2014.
Прес конференција
Хуманитарно удружење "Лучијано Лама" са Сицилије

Савез Синдикара Републике Српске Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, захвалила се данас народу Сицилије, Хуманитарном удружењу ,,Лучијано Лама,, и његовом предсједнику, великом човјеку и хуманисти Пину Кастелану, за све што су учинили за нашу дјецу, као и на вриједној хуманитарној пошиљци коју су активисти овог удружења данас допремили у Бањалуку.

На конференцији за штапу, одржаној у Дому синдиката у Бањалуци, предсједница Мишић је нагласила да су помоћ набавиле породице са Сицилије, код којих већ 15 година, дјеца из РС два пута годишње одлазе на једномјесечни одмор и опоравак.

"Ради се о пет стотина пакета који садрже двије хиљаде килограма тјестенине, конзервиране хране, јестивог уља, гардеробе за дјецу и одрасле, постељини, средствима за личну хигијену и хигијену домаћинства" нагласила је предсједница Мишић.

Савез Синдикара Републике Српске Савез синдиката РС ће ову помоћ упутити становништву на поплављеним подручјима, и то Центрима за социјални рад у Добоју, Шамцу, Сребреници и Братунцу, те породицама са четверо и више дјеце у Шековићима, Лопарама и Челинцу, изјавила је предсједница Мишић и додала де ће хуманитарна помоћ ће бити достављена и дјечијим домовима у Зеници и Мостару, те у Дјечије село "Мира" у Турији.

Савез Синдикара Републике Српске Координатор пројекта одласка дјеце на Сицилију чији је покровитељ Савез синдиката РС и Синдикат образовања науке и културе РС, Љиљана Војновић, је рекла да 20. јуна ове године на Сицилију и остале регије јужне Италије, на једноипомјесечни одмор и опоравак путује 43 група, од 370 дјеце из БиХ, старосне доби од шест до осам године, од чега је 230 дјеце из свих дијелова РС. Ради се о дјеци из вишечланих породица и дјеца слабијег имовног стања, рекла је Војновићева и истакла посебну велико ангажовање Удружења ,,Лучикано Лама, да ова група дјеце иде на Сицилију, посебно оних из поплављених подручја, који су остали без пасоша и личне документације.

Изражавајући жаљење због људских жртава и материјалне штете коју је недавно усљед поплава претрпила Република Српска, предсједник Хуманитарног удружења ,,Лучијано Лама, са Сицилије је потсјетио да је сарадња овог удружења са синдикатима у БиХ почела допремањем хуманитарне помоћи.

Савез Синдикара Републике Српске ,,Одмах кад смо чули да су вашу дивну земљу захватиле велике поплаве, позвали смо све наше чланове да се укључе и да помогну онолико колико су у могућности, те да помоћ упутимо онима који су директно угрожени, и све што смо прикупили повјерили смо Савезу синдиката РС, увјерени да ће помоћ отићи у праве руке поручио је Кастелано и додао да ће се акција помагања поплављеном становништву наставити.

Говорећи о одласку дјеце из БиХ на одмор, Кастелано је рекао да ове године по први пут група од 50 дјеце одлази на љетовање код италијанских породица на Сардинију, тако да је удружење ,,Лучијано Лама,, присутно у свим регијама јужне Италије.

Савез Синдикара Републике Српске Овога пута дјеца иду у сљедеће регије и то у Сицилију, Сардинију, Молисе, Кампања, Вруцо и Пуља, гдје их породице с нестрпљењем очекују са пуно пажње и љубави, код којих ће провести на угодном љетовању 42 дана, рекао је Кастелано.

Кастелно је навио да ће на неколико мјесеци уз помоћ овог хумнитарног удружења, Владе Италије и Града Мостара, у Мостару ће бити отворена кућа, коју ће користити сва дјеца из БиХ, који након навршених 18 година немају смјештај, те прецизирао да се ради о пројекту који је коштао милион и четиристо педесет хиљада евра.

Бања Лука, 18. Јун 2014.
П О З И В - Средствима информисања

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић и предсједник Хуманитарног удружења ,,Лучијано Лама,, са Сицилије Пино Кастелано, те координатор за РС и ФБиХ Љиљана Војновић, одржаће сутра 19. јуна 2014. године у 10,00 часова у Дому синдиката у Бањалуци, конференцију за штампу.

Знајући да су РС захватиле велике поплаве, Хуманитарно удружење ,,Лучијано Лама,, са Сицилије је Савезу синдиката РС допремило вриједну хуманитарну помоћ, која ће бити дистрибуирана грађанима на најугроженим подручјима Српске.

Хуманитарна помоћ састоји се од пет стотина пакета тјестенине, гардеробе за дјецу и одрасле, постељине, средстава за личну хигијену и хигијену домаћинства и остали артикли. Тема прес конференције је и одлазак 43. групе дјеце слабог имовног стања и дјеце без једног или оба родитеља из РС и ФиХ на једноипомјесечни одмор и опоравак на Сицилију код италијанских породица.

Савез синдиката РС већ пуних 15 година, веома успјешно сарађује са Хуманитарним удружењем ,,Лучијано Лама,, које два пута годишње организује одлазак дјеце на одмор на Сицилију, гдје је до сада боравило преко 15 хиљада малишана из РС и ФиХ.

Овај пут, 20. јуна из БиХ на одмор и опоравак путује 368 дјеце, и то 238 дјеце из Српске, који ће као о и до сада уз традиционално гостопримство бити гости италијанских породица на Сицилији.

Позивамо новинаре да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.

Бања Лука, 30.маја 2014.
Делегација Савеза синдиката РС наставља обилазак општина и градова

Делегација Савеза синдиката Републике Српске, које ће предводити предсједница Ранка Мишић, у складу са планом обиласка поплављених подручја Српске, од 2. до 4. јуна посјетиће Шамац, Бијељину,Зворник, Шековиће, Братунац и Сребреницу.

У свим поменутим општинама и Граду Бијељини, делегација Савеза синдиката РС разговараће са начелницима, те са предсједницима синдикалних организација предузећа и установа.

Том приликом предсједница Мишић и предсједници гранских синдиката даће пуну подршку радницима и грађанима које су задесиле недавне поплаве у РС, да што прије обнове своју оштећену и уништену имовину и уручити им симболичну хуманитарну помоћ у храни и средствима за личну хигијену.

Делегацију ће поред предсједнице Мишић приликом посјете Шамцу и Бијељини чинити предсједници гранских синдиката образовања, науке и културе, управе, радника унутрашњих послова, здравства и социјалне заштите, металске индустрије и рударства, трговине, туризма и услужних дјелатности РС, Драган Гњатић, Томислав Врховац, Аница Јондић, Миленко Гранулић, Тане Пеулић и Горан Савановић.

Приликом посјете Граду Бијељини, делегацији Савеза синдиката РС ће се придружити предсједник Синдиката саобраћаја и веза РС Небојша Ђокић, а у Зворнику и предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић.

Програмом посјете планирано је да се активности делегације Савеза синдиката РС медијски прате 2. јуна у Бијељини и 3. јуна у Зворнику.

30.мај 2014.
Писма подршке - поплаве 2014.

30.мај 2014.
Писмо синдикатима БиХ, Хрватске и Србије - поплаве 2014.

Бања Лука, 29.маја 2014.
Радници ,,Шума РС,, уплатили 140 хиљада КМ

На иницијативу Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, а на препоруку гранског Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС, свих 4500 радника Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" , уплатило је једнодневну зараду, као новчану помоћ угроженом становништву, настрадалом од поплава у Српској.

Средства у износу од 140 хиљада уплаћена су на рачун посебних намјена, који је отворила Влада РС за пострадала подручја. Јавно предузеће ,,Шуме Републике Српске,, ће за свих својих 47 радника којима је ова природна несрећа оштетила или уништила куће и станове, исплатити новчану помоћ у складу са Колективним уговором.

Иницијативу и препоруку Синдиката, о уплати једнодневне зараде за раднике и становништво Српске, пострдалао у недавним катастрофалним поплавама, подржале су и остале синдикалне организације, чланице Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске, а активности на прикупљању новчаних средства су у току.

Бања Лука, 28.маја 2014.
Делегација Савеза синдиката РС посјетиће Дервенту и Модричу

Делегација Савеза синдиката Републике Српске, коју ће предводити предсједница Ранка Мишић, сутра 29. маја, боравиће у једнодневној радној посјети Дервенти и Модричи. Програмом посјете планирано је да предсједница Мишић са сарадницима у 9,30 часова разговара са начелником општине Милорадом Симићем и његовим сарадницима на тему, како помоћи угроженом становништву у санацији посљедица надавних поплава у овом дијелу РС. У 10,30 делегација Савеза синдиката РС разговараће са предсједницима синдикалних организација предузећа и установа општине Дервента, гдје ће централна тема бити како помоћи радницима и становништву угроженом овом природном катастрофом.

Након Дервенте, делегација Савеза синдиката РС у 13,30 часова ће посјетити Модричу, у којој ће се, у разговору са начелником општине Младеном Крекићем, упознати са размјерама штете узроковане недавним поплавама у РС. Биће ријечи о томе колико су недавне поплаве угрозиле привредних субјеката и радних мјеста у овој општини, броју радника чије су куће претрпиле штету те како помоћи угроженом становништву овог подручја да санира посљедице ове елементарне непогоде.

Послије састанка са начелником Крекићем, делегација Савеза синдиката РС састаће се са предсједницима синдикалних организација предузећа и установа са подручја општине Модрича, гдје ће са представницима радника разговарати о проблемима са којима су се сусрели у овој катастрофалној поплави која је задесила већи дио РС и како их превазићи.

У делегацији Савеза синдиката РС су предсједници гранских синдиката, образовања, науке и културе, управе, здравства и социјалне заштите, радника унутрашњих послова, трговине, угоститељства у и услужних дјелатности, те текстила коже и обуће РС, Драган Гњатић, Томислав Врховац, Миленко Гранулић, Аница Јондић, Горан Савановић и Данко Ружичић, који ће посјетити предузећа и установе на подручју општина Дервента и Модрича.

Бања Лука, 28.маја 2014.
Делегација Савеза синдиката РС посјетила
Регионални синдикални центар Приједор

У складу са Одлуком Предсједништва, делегација Савеза синдиката Републике Српске, коју је предводила генерални секретар Велка Оџаковић са сарадницима, јуче, 27. маја, боравила је у радној посјети Регионалном синдикалном центру Града Приједора, гдје се на састанку са предсједницима синдикалних организација предузећа и установа, упознала са посљедицама поплава које су захватиле РС.

Чланови Предсједништва су информисали раднике о Одлукама Предсједништва Савеза синдиката РС, које се односе на издвајање једнодневне зараде пострадалом становништву, за санацију посљедица штета које су изазване недавним незапамћеним поплавама у Српској. Констатовано је да је одазив радника у ову велику хуманитарну акцију на подручју приједорске регије, изузетно велики, да су се радници масовно одазвали , те да су и мимо тога, почели издвајати одређена средства као помоћ радним колегицама и колегама који су угрожени поплавама.

На овом подручју, недавним поплавама, нису угрожена привредна предузећа и установе, изузимајући двије школе и једно мање предузеће, које је, на срећу већ наставило да ради, јер је брзо санирало штету. Важно је нагласити да су чланови синдиката и омладина у Приједору, Козарској Дубици, Костајници и Новом Граду, били у сталној акцији помагања стаановништву, како би спријечили да не дође до поплава већих размјера на овом простору, мада су се у Костајници појавио један број клизишта.

Предсједници синдикалних организација су подржали иницијативу Савеза синдиката РС о издвајању једнодневне зараде за санацију штета од поплава, уз сугестију да се ова активност настави и да се поред овог износа, пострадалом становништву, додатно издвоји одређени проценат плате свих запослених у РС у одређеном временском периоду, нешто као некадашњи самодопринос.

Делегација Савеза синдиката РС обишла је школу у насељу Тукови, која је потпуно уништена, гдје није могућа никаква санација, него изградња потпуно нове школске зграде.

У делегацији Савеза синдиката РС били су и предсједници гранских синдиката образовања, науке и културе, грађевинсртсва и стамбено- комуналне дјелатности, текстила, коже и обуће, пољопривреде и прехрамбене индустрије Драган Гњатић, Драгана Врабичић, Данко Ружичић и Александар Томић, те извршни секретар Регионалног синдикалног центра Приједор Драгољуб Китоњић..

26. мај 2014. године
ФОРУМ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ И ЗАПОШЉАВАЊЕ
26. и 27.мај 2014. године у Сарајеву

У организацији Специјалног представника Европске уније за Босну и Херцеговину, Петера Соренсена, у сарадњи са Међународним монетарним фондом, Свјетском банком, Европском банком за обнову и развој и Амбасадом Сједињених америчких држава, одржава се Форум за просперитет и запошљавање у Босни и Херцеговини на којем ће учествовати и дати свој допринос предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић.

Форум почиње 26.маја, а завршава се 27.маја 2014. године у Сарајеву у хотелу Терме.

Циљеви Форума су идентификације пакета конкретних политика и мјера које би привукле инвестиције, шири приступ економским политикама, подстицај стварања нових радних мјеста и побољшање социјалне заштите.

Форумом ће предсједавати специјални представник ЕУ за БиХ, Петер Соренсен, а гости и учесници Форума, поред социјалних партнера, биће министар спољних послова Њемачке, замјеник премијера Турске, предсједавајући Савјета министара БиХ, предсједавајући Предсједништва БиХ, генерални директор Генералног директората за проширење Европске комисије, гувернер Централне банке БиХ, министар спољних послова у Савјету министара БиХ и високи представник за Босну и Херцеговину.

Поред ових тема, расправљаће се и о Споразуму за развој у Босни и Херцеговини.

Бања Лука, 21. Мај 2014
ЗАКЉУЧЦИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА САВЕЗА СИНДИКАТА РС

Савез Синдикара Републике Српске Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске, на данашњој ванредној сједници предложило је Влади Републике Српске, односно Републичком штабу за ванредне ситуације, да се у знак солидарности, а у циљу помоћи становништву на поплављеним подручјима у Републици Српској, донесе Одлука да сви радници у Српској издвоје једнoдневну зараду за помоћ становништву на подручјима које су захватиле незапамћене поплаве.

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске позива и моли све запослене у Републици Српској, а прије свега своје чланове, да подрже ову иницијативу, а Владу Републике Српске да је прихвати и реализује у складу са законским прописима.

У том правцу, а у циљу почетка ове хуманитарне акције, сви запослени радници у Савезу синдиката Републике Српске, ће у складу са овом иницијативом, од прве исплаћене плате, издвојити новчана средства која ће бити уплаћена на посебан жиро рачун Владе Републике Српске, отворен за те намјене, уз напомену да су Савез синдиката РС и грански синдикати прије прије пет дана за те намјене, већ уплатили 15 хиљада КМ.

Предсједништво позива свoје чланство да у координацији са локалним синдикатима организовано учествују у чишћењу поплављених подручја, уз обавезу да се јаве кризним штабовима локалних заједница.

Радници – чланови синдиката и радници који нису чланови синдиката, који су у могућности да за настрадало становништво уплате новчана средства, могу то урадити, уплатом на посебан жиро рачун Владе Републике Српске, отворен за те намјене, те уколико желе, назначити град или општину за коју је помоћ намјењена.

Са сједнице је упућен апел послодавцима да у складу са законом обезбједе сва потребна заштитна средства за комуналне и грађевинске раднике, који у поплављеним мјестима, ових дана, раде пуним капацитетом на чишћењу и санацији терена.

Предсједништво Савеза синдиката РС је изразило захвалност и дивљење свим грађанима Републике Српске, БиХ и окружења, који су у овим тренуцима показали солидарност на дијелу.

Предсједништво Савеза синдиката РС посебно апелује на све институције и појединце у Српској да се кану сваке врсте подјела и да сви радимо на помоћи грађанима Републике Српске.

Бања Лука, 19. Мај 2014
Савез синдиката Републике Српске - Саопштење

Савез синдиката Републике Српске упутио је данас иницијативу Министарству финансија и Влади РС за хитно доношење Уредбе о ослобађању опорезивања помоћи радницима за санацију штета од поплава у РС.

Сходно Одлуци Владе РС о проглашењу ванредног стања у РС, Савез синдиката РС предлаже да Влада донесе Уредбу којом ће се помоћи радницима чија је имовина претрпила штету усљед незапамћених поплава у нашој Републици, тако што ће се помоћ ослободити плаћања пореза и доприноса.

Подсјећамо да је важећим Законом о порезу на доходак и гранским колективним уговорима предвиђено ослобађање плаћања пореза на име помоћи до висине од једне до три просјечне плате у РС, што је у овим околностима јако мало, зато су потребе радника за санацију штета далеко веће.

Према информацијама са којима располаже Савез синдиката РС, велики број послодаваца жели својим радницима да помогне у санацији штета од поплава у већим износима и до пет просјечних плата.

Зато предлажемо да изађемо у сусрет послодавцима, те да неопорезива новчана помоћ за санацију штета од поплава износи пет просјечних плата у РС.

Бања Лука, 19. Мај 2014
Одговор Савеза синдиката РС на писмо

Предсједница Савеза Синдиката Републике Српске , госпођа Ранка Мишић, захваљује се од свег срца Удружењу Луциано Лама на понуђеној помоћи. У оваквим ситуацијама свака врста помоћи је добродошла.

Листа најпотребнијих ствари:
   - Средства за личну хигијену
   - Детерџенти
   - Дезинфекциона средства
   - Покривачи,постељина,пешкири
   - Гријалице
   - Сакупљачи влаге
   - Конзервирана храна, тјестенина, рижа
   - Доњи веш,чарапе, одјећа
   - Дјечије пелене, влажне марамице
   - Гумене рукавице

Сва хуманитарна помоћ сакупљена од стране Удружења Луциано Лама биће уручена заједно са Савезом Синдиката Републике Српске подручјима која су највише погођена поплавама: ДОБОЈУ,ШАМЦУ,БИЈЕЉИНИ,НОВОМ ГРАДУ, ПРИЈЕДОРУ И ЧЕЛИНЦУ.

Предност у добијању помоћи имаће породице дјеце која су укључена у пројекат Удружења Луциано Лама, а која су директно погођена поплавама.

Савез Синдикара Републике Српске (Превод писма)
Енна, 19/05/2014
ПРЕДСЈЕДНИЦА САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Драга Ранка,
У своје лично име и у име Удружења изражавам нашу солидарност за огромну трагедију која је погодила твој народ.

Уз вас смо у овим посебно драматичним тренуцима, свјесни да ће последице ове катастрофе највише и први осјетити радници и незапослени.

Знајте да вам стојимо на располагању, да смо спремни да вашем народу пружимо помоћ посредством Синдиката, у складу са нашим могућностима.

Бања Лука, 17. Мај 2014
Савез синдиката и грански синдикати Републике Српске - Саопштење

Савез синдиката и грански синдикати Републике Српске, уплатили су данас, на посебан рачун Владе РС, једнократну, интервентну новчану помоћ у износу од 15.000,00 КМ, становништву, угроженом на поплављеним подручјима РС.

На овај начин Савез синдиката и грански синдикати РС показују да је наша радничка организација увијек била дио једне велике хуманитарне породице која помаже радницима и грађанима РС који су се нашли у невољи.

И у наредним данима Савез синдиката РС ће бити на располагању и помагати све активности које буде спроводила Влада РС и надлежни органи а које се односе на санацију штете и помоћи грађанима угроженим од поплава.

Бања Лука, 16. Мај 2014
ГРАНСКИ СИНДИКАТИ, ЧЛАНИЦЕ САВЕЗА СИНДИКАТА РС,
УЧЕСТВОВАЛИ У РАДУ СЈЕДНИЦЕ ЕВРОПСКОГ
ОДБОРА СВЈЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РАДНИКА У АУСТРИЈИ

Предсједници три гранска синдиката: Синдиката финансијских организација РС, Синдиката металске индустрије и рударства РС и Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС учествовали су у раду Европског одбора Свјетске организације радника (ЕО WОW).

У раду Сједнице и тродневних састанака, који су се одржали од 14. до 16. маја 2014. године у Бечу, учествовали су и представници синдиката из Аустрије, Србије, Холандије, Данске, Украјине, Федерације БиХ, Чешке, Њемачке, Словачке, Молдавије и Румуније.

Основне теме о којима се разговарало су :
* Могућности и начини аплицирања за пројекте Европске уније из области синдикалне проблематике. Такође, с обзиром на чињеницу да ни Србија ни Република Српска ни Федерација БиХ не могу директно аплицирати за пројекте јер нису у ЕУ, дат је приједлог да носилац пројеката у име синдиката ових земаља буде Аустрија и њен синдикат GPA, а остали синдикати да буду учесници и корисници средстава.

* Актуелна економска ситуација, ниво плата и других примања, наговјештаји промјена радног законодавства у земљама чланицама WОW. Активну улогу у комплетном семинару узели су представници гранских синдиката Републике Српске.

Договорено је да се следећи састанак одржи у септембру 2014. године у Хрватској.

Бања Лука, 01. Мај 2014
Министар Ђокић посјетио СС РС

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске и предсједник Социјалистичке партије РС Петар Ђокић, посјетио је данас Савез синдиката РС и том приликом члановима Предсједништва и свим радницима РС честитао Први мај, међународни дан рада.

Послије разговора, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић је изјавила да је уобичајено да се данас говори о позицији радника и да свих 15 гранских синдиката, чланица СС РС чини максимум у овом изузетно тешком времену, како би положај радника које представљају буде што квалитетнији.

-Али то није довољно, јер за бољу позицију радника мора се јаче видјети улога Владе РС као и подршка оних послодаваца који своје раднике третирају на начин како то прописују закони и колективни уговори, нагласила је предсједница Мишић која је додала да је веома важно да су уз СС РС и раднике, добри послодавци , којих имамо.

Предсједница Мишић је изјавила да је данашњи састанак у Савезу синдиката РС на коме присуствовао министар Ђокић, за синдикат очекивана ствар, и нормално је да за 1. мај он буде са представницима радника и са радницима, што ће се дешавати у току дана, како би се говорило шта треба да уради Министарство рада РС заједно са осталим социјалним партнерима, како би тежак положај радника, прије свега радника у реалном сектору, учинили мање тешким.

Предсједница Мишић је истакла да је синдикату најтеже у друштву, јер нема ни политичку моћ, ни новац, има само чланство које је јако уплашено за своје радно мјесто и свака побуна је ризик која носи са собом реакцију послодавца исказану у реченици, ,,сто четрдесет и нешто хиљада радника чека да дође на твоје радно мјесто,,. То је проблем који ја посебно апострофирам, подвукла је предсједница Мишић.

Министар Ђокић је изјавио да је дошао да посјети Савез синдиката РС и чланове Предсједништва, да свим радницима и грађанима РС честита Прво мај, међународни празник рада. Ово је била још једна прилика, истакао је министар Ђокић да се осврнемо на тренутни положај радника и њихову позицију у процесу рада, на остваривање њихових законом загарантованих права и како та права у даљем периоду развијати и унапређивати.

-Говорили смо и о платама запослених и нашој жељи да оне буду веће, посебно о потреби повећања најниже плате у РС и цијенимо да је јучерашњи састанак представника свих социјалних партнера, СС РС, Владе и Уније удружења послодаваца, јако важан у циљу њене успјешне реализације, рекао је миниистар Ђокић.

Према његовим ријечима била је ово прилика да се помену добри послодавци у РС, који запошљавају велики број радника, који законито и савјесно извршавају све своје обавезе, али и лоши послодавци који имају проблема са државом. Ђокић је изразио жељу да сви заједно допринесемо развоју и стабилности РС, да више афирмишемо рад, гдје ће бити више радних мјеста, да посебно обратимо пажњу на оне који живе најтеже, као што су незапослени и они са малим платама.

Бања Лука, 30. Aприл 2014
Првомајски захтјеви СС РС

Савез Синдикара Републике Српске Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске, кога чине предсједници 15 гранских синдиката, заједно са својим органима, поводом Првог маја, Међународног празника рада, упутило је својим социјалним партнерима, Влади РС и Унији удружења послодаваца РС, четири конкретна синдикална захтјева.

На разговоре у Савез синдиката РС позвани су социјални партнери, Влада РС на челу са премијерком и Унија удружења послодаваца на челу са предсједником.

Разговори су вођени 30. априла ове године у Дому синдиката у Бањој Луци, којима је присуствовала предсједница Владе РС, Жељка Цвијановић са кључним министрима за рад и привреду, првим људима контролних органа РС, као и представник Уније удружења послодаваца.

Чињеница је да Унија удружења послодаваца због оправданих разлога, није била у репрезентативном саставу. Ову асоцијацију је представљао директор Уније удружења послодаваца РС, односно службеник, тако да смо били ускраћени за ставове Уније удружења послодаваца, који су на вријеме добили захтјеве који се односе на потребе радника РС и одлуке Предсједништва СС РС.

Савез Синдикара Републике Српске Савез синдиката РС их је упознао са четири кључна захтјева, који су израз ставова органа свих гранских синдиката.

Први захтјев, који смо упутили нашим социјалним партнерима, је повећање најниже плате у РС, уз образложење да је Влада РС у посљедњу годину дана кроз Економску политику и Буџет РС, као и кроз законодавну регулативу помогла пословној заједници,односно све њихове захтјеве прихватила као оправдане, које је у добром дијелу подржао и СС РС.

Важно је рећи да неопорезиви дио плате иде директно у џепове или у предузећа послодаваца РС, на уштрб буџета и фондова који су такође важни за раднике и грађане РС. Тражили смо да од новца који остаје послодавцима по овом основу на мјесечном нивоу, а то је нешто мање од осам милиона КМ, да се мјесечно издваја нешто мање од пола милиона КМ за повећање најниже плате у РС, како бисмо заштитили најугроженије категорије радника у привреди који имају најмања примања.

Савез Синдикара Републике Српске Савез синдиката РС сматра да је ово реалан захтјев, који је изнесен социјалним партнерима, јер је поткрепљен финансијским показатељима, које је потврдио и представник Министарства финансија РС, као добру основу за отпочињање преговора о повећању најниже плате у РС.

Сљедећи захтјев Савеза синдиката РС је доношење Закона о забрани злостављања на раду. Процедура око доношења овог закона је у потпуности испоштована, да би ,,пао,, на скупштинским одборима, гдје је једнако ,,осуђен,, од позиције и опозиције, односно ту је преовладао интерес народних посланика који су истовремено и послодавци, који су штитили властити интерес и позицију, а не интерес оних који су их бирали.

У складу са пословничком процедуром, овај закон је могуће упутити у Скупштину на усвајање по хитном поступку и очекујемо да то уради Влада РС како бисмо на тај начин заштитили раднике од мобинга са којим се све чешће сусрећу на радном мјесту, што додатно угрожава позицију и здравље радника, њихових породица и комплетно друштво.

Трећи захтјев који је важан као и два претходна, је транспарентан и појачан рад контролних органа, прије свега Инспектората рада РС, чијим радом СС РС није задовољан, без обзира што они наводе да немају довољно инспектора и да су им ниске плате.

Савез Синдикара Републике Српске Савез синдиката РС сматра да се у овом тренутку не смије постављати питање повећања плата и броја инспектора које треба запослити, али они морају обезбједити потпуно провођење Закона о раду и колективних уговора РС и да на тај начин покажу да систем функционише, а да се радник осјећа сигурним на свом радном мјесту, да добија оно што је зарадио.

И наравно, стални захтјев Савеза синдиката РС је супростављање криминалу и корупцији, као веома распростањеној и негативној појави у нашем друштву.

С обзиром да је Влада РС донијела Стратегију борбе против корупције и акциони план, СС РС инсистира да та борба мора бити јака и видљива, јер су размјере ове појаве нарочито присутне у економији, приватизацији, понашању власника приватизованих предузећа, који се богате кршећи законе и радничка и синдикална права.

За Савез синдиката РС је јако важно питање тендера, односно добијање послова на које аплицирају наши послодавци и ту би требало бити искоријењено свако ,,дјеловање испод жита,, јер би на тај начин требали слати позитивну поруку да онај ко је добар послодавац, поштује законе, добија и добре послове, чиме добијају и радници који раде код таквих послодаваца.

Савез синдиката РС је врло јасно изнио став Влади РС да ,,коверта,, и страначка чланска карта не може и не смије бити разлог зашто је неко добио посао. СС РС тражи да посао, у врло транспарентној утакмици, добију они који имају најбоље квалификације и да за свој рад буду плаћени у складу са законима и колективним уговорима.

Ово су кључни захтјеви које је СС РС изнио својим социјалним партнерима. Постоји врло јасан став Владе РС да је повећање најниже плате у РС приоритет, како би се изашло у сусрет радницима РС који примају најниже плате.

Савез Синдикара Републике Српске Дакле, што се тиче Владе РС, није спорно да се у најскорије вријеме постигне договор о повећању најниже плате у Српској.

Представник Уније удружења послодаваца, као техничко лице је рекао да ова асоцијација нема став о иницијативи СС РС о повећању најниже плате у РС, јер нису расправљали о нашим захтјевима, али ће у најскорије вријеме ово питање ставити на дневни ред скупштине и одредити се према истом.

Важно је рећи да је Унија удружења послодавац и даље на становишту доношења новог Закона о раду.

Предсједништво Савеза синдиката РС, захтјева са чиме се слаже и Влада РС, да се до краја маја наши социјални партнери изјасне о врло јасним захтјевима, уз образложење СС РС, како би се кренуло у правцу постизања циљева.

Чињеница је да је Савез синдиката РС од 01. маја 2013. до 01. маја 2014 године, имао у својим програмским циљевима, поред осталог три капитална захтјева, која је у задатак добио од гранских синдиката, а то су, зауставити доношење Закона о раду, вратити плате корисницима буџета и повећати најнижу плату.

Савез синдиката РС са својим чланицама је успио испунити прва два захтјева, зауставити доношење Закона о раду и у овој години га неће бити, затим уз штрајкове и мукотрпне преговоре са Владом успјели смо вратити смањени дио плата корисницима буџета, фондова и управних организација.

Што се тиче повећања најниже плате, Савез синдиката РС је оцијенио да је за то најповољнији тренутак у години избора, који СС РС мора искористити како би одређене бенефите добили радници, а тиме и грађани РС.

Захтјеви СС РС су врло реални и врло оствариви. Ми смо свој посао урадили, изнијели смо реалне захтјеве социјалним партнерима, а сада су на потезу Влада РС и Унија удружења послодаваца РС.

Цијенимо да ће ови захтјеви бити подржани од оних послодаваца који поштују и примјењују законе, који својим радницима исплаћују више од најниже плате и да ће они бити на страни оних који сматрају да је плаћен радник, добар радник.

Бања Лука, 28. Aприл 2014
Ванредни састанак лидера синдиката југоисточне Европе у Скопљу

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић и генерални секретар СС РС Велка Оџаковић, на позив Међународне организације синдиката, учествоваће у Ванредном састанку, посвећеном политици међународних финансијских институција, који ће се одржати 28. и 29. априла ове године у Скопљу.

Тема Ванредног састанка, на коме ће учествовати синдикати из земаља југоисточне Европе, је политика међународних финансијских организација, које поред кредитних задужења имају посебне пакете аранжмана везаних за специфичне проблеме сваке земље.

Веома је важно за синдикате из цијелог региона да буду у потпуности укључени у садашње политике, које дају основе за такве кредитне аранжмане.

Савез синдиката РС има јасан став када су у питању захтјеви у реформским процесима од стране ММФ-а у РС и БиХ, посебно у сфери радног законодавства.

Треба нагласити да је Савез синдиката РС врло јасно изнио своје ставове ММФ-у, односно најдиректније се, по цијену кредитног аранжмана, супроставио, те јасно ставио до знања да нема доношења новог Закона о раду, односно смањења достигнутог нивоа радничких права у РС.

На ванредном састанку у Скопљу, поред лидера синдиката југоисточне Европе, представника Међународне конфедерације синдиката, присуствоваће и Петер Баквис, који је најдиректнија спона између ММФ-а и Међународне конфедерације синдиката, који ће учествовати у раду овог скупа.

Једна од важних тема о којој ће се расправљати на састанку у Скопљу, је план радних мјеста Свјетске банке и развојне политике Европске банке.

Посебно ће бити занимљиво питање стандарда рада у вези кредита ММФ-а, Европске развојне банке, Свјетске банке, односно будућих захтјева ових финансијских институција и могућих посљедица на права радника у земљама југоисточне Европе.

Савез синдиката РС као и синдикати југоисточне Европе изказују неповјерење према "социјалној осјетљивости" међународних финансијских институција, то јест синдикати су препознали да та осјетљивост код њих не постоји, осим врло јасног става о нужности јачања позиције капитала.

Састанак у Скопљу се организује на иницијативу лидера синдиката земаља југоисточне Европе, а организатор овог скупа је Паневропски регионални савјет и Канцеларија Међународне конфедерације синдиката из Вашингтона.

Информативна служба

Бања Лука, 25. Aприл 2014
РС има модеран Закон о заштити на раду али се не проводи

Поводом Свјетског дана безбједности и здравља на раду, Савез синдиката Републике Српске у Дому синдиката у Бањалуци, 25. априла ове године, организовао округли сто под мотом:

"Заштита на раду - основно људско и радничко право"
Отварајући овај скуп, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић је нагласила да је циљ округлог стола да се јавно и аргументовано, у присуству представника сва три социјална партнера, говори о примјени Закона о заштити на раду РС, те свим могућим посљедицама за здравље и безбједност радника на радном мјесту, које произилазе из непримјењивања овог закона, или само његове површне и селективне примјене.

-Република Српска има модеран Закон о заштити на раду, али је проблем у томе што се он не примјењује, а као посљедице имамо губитак оног што је највредније што наше друштво и послодавци имају, а то су људски животи радника,, истакла је предсједница Мишић.

Ову своју констатацију, предсједница Мишић је поткријепила подацима, по којима је према званичној статистици у току 2013. године у Српској на радном мјесту смртно страдало 6 радника, док је њих 70 тешко повријеђено са трајним инвалидитетом.
Нажалост, упозорила је предсједница Мишић, подаци говоре да за само два мјесеца текуће, 2014. године у РС на радном мјесту страдала 3 радника. Мада не постоји закон нити мјере које гарантују апсолутну безбједност радника на радном мјесту, предсједница Мишић је одбацила сваку субјективну одговорност радника за повреду радника на раду, истичући да радници често раде и по 12 часова дневно, немају по закону дневни, седмични и годишњи одмор, плате од којих не могу преживјети касне два, три и више мјесеци, изложени су свакодневном мобингу и слично.
У име Владе РС, учеснике округлог стола је поздравио министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, који је рекао да Република Српска има веома модеран Закон о заштити на раду, те да Влада путем надлежних инспекцијских органа, тамо гдје треба и путем принуде, проводи његове одредбе.

-Република Српска је 2008 године донијела Закон о заштити на раду, у који смо у сарадњи са нашим социјалним партнерима уградили најбољу европску праксу из ове области, рекао је министар Ђокић и додао да Влада РС стално прати и региструје она радна мјеста и услове рада у којима се најчешће дешавају повреде радника, те преко надлежних органа предузима адекватне мјере превенције.
Министар Ђокић је изјавио да ће Влада РС учинити све да безбједност радника на радном мјесту буде на највишем нивоу, те констатовао да је потребно јачати свијест радника о обавези кориштења средстава за заштиту на раду.
Овидије Журка, Виши специјалиста за радничка питања Међународне организације рада, Канцеларија у Будимпешти, која покрива средњу и југоисточну Европу, констатовао је да Република Српска има јако добро законодавство из области заштите на раду, те да је у складу са директивама Европске уније и конвенцијама Међународне организације рада.

-Оно што мора бити брига РС је ниво практичне примјене Закона о заштити на раду, у складу са праксом и стандардима Међународне организације рада, који су универзални и обавезујући за РС и БиХ, који стреме ка чланству у Европској унији, рекао је Журка.

-Уколико се деси да један радник буде повријеђен или страда на радном мјесту, у току једне године, превише је, и то треба бити идеја водиља и принцип рада свих који су одговорни за здравље и заштиту на раду радника у РС и БиХ,, поручио је Журка.

Представник Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић, је казао да Српска има најбољи Закон о заштити на раду од свих земаља у региону, али да су послодавци тражили да се овај закон кроз подзаконска акта побољша, али да нису наишли на подршку Владе РС.
Аћић се заложио за више дијалога о овом закону свих социјалних партнера у РС.
Генерални секретар Савеза синдиката РС Велка Оџааковић, учесницима округлог стола презентовала је истраживање које је проведено на репрезентативном узорку, које се односи на примјену Закона о заштити на раду РС.

-Провођење Закона и заштиту на раду РС требају послодавци схватити као инвестицију и обавезу, а на као властити трошак, јер заштићен, здрав и адекватно награђен радник, постиже најбоље резултате на радном мјесту, прецизирала је Оџаковићева.

Истакла је да је Република Српска давне 1993 године имала властити Закон о заштити на раду, а да је 2008. године донесен нови закон који је на снази.

-Истраживање које смо провели на репрезентативном узорку у 670 предузећа и установа у РС, показало је да половина послодавца не проводи Закон о заштити на раду, или, иако им је то била законска обавеза, нису урадили акт о процјени ризика на радном мјесту, рекла је Велка Оџаковић.

Чедо Рисовић, главни републички инспектор рада је констатовао да Инспекторат рада РС годишње у области заштите на раду обави преко три хиљаде прегледа, те да су на овом послу ангажована 33 инспектора.
У току 2013. године инспектори су изрекли неодговорним послодавцима новчане казне у износу од милион и двјеста хиљада КМ, рекао је Рисовић.
Савјетник министра здравља у Влади РС Милојко Грујичић, је рекао да је Министарство здравља РС донијело Правилник о обавезном прегледу радника на радном мјесту са повећаним ризиком, те да је десет медицинских установа у РС лиценцирано за обављање таквих прегледа, а све са циљем заштите здравља радника.
У раду округлог стола учествовали су и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, Инспектората рада РС, чланови Одбора за заштиту здравља, представници Института за заштиту и екологију РС и представник Синдиката Брчко Дистрикта БиХ.

Округлом столу су присуствовали и активно учествовали у његовом раду чланови Предсједништва СС РС,

Бања Лука, 24. Aприл 2014
Округли сто на тему
"Заштита на раду-основно људско и радничко право"

Поводом Свјетског дана безбједности и здравља на раду, Савез синдиката РС ће 25. априла 2014. године, у Дому синдиката у Бањалуци, организовати округли сто, на коме ће представити своје истраживање, урађено на репрезентативном узорку, које се односи на примјену Закона о заштити на раду у РС, односно израду акта о процјени ризика.

Циљ округлог стола је да се јавно и аргументовано говори о пријемни Закона о заштити на раду РС и посљедицама које произилазе из непримјењивања овог закона, или само његове површне и селективне примјене, ради задовољавања форме.

На округли сто су позвани министри рада и борачко-инвалидске заштите, те здравља и социјалне заштите РС Петар Ђокић и Драган Богданић, представници Инспектората рада РС, чланови Одбора за заштиту и здравља на раду РС, представници Уније удружења послодаваца РС, Института за заштиту и екологију РС, Завода за медицину рада и спорта РС, као и чланови Предсједништва Савеза синдиката РС.

Важно је рећи да овај скуп има међународни карактер и одржава се уз значајну подршку Међународне организације рада, а учесницима ће се обратити Овидије Журка, Виши специјалиста за радничка питања у МОР-у, Канцеларија у Будумпешти, која покрива средњу и источну Европу.

Савез Синдиката РС као организатор овог округлог стола очекује усвајање квалитетних закључака који ће допринјети побољшању услова рада радника у РС на радном мјесту, како би оно било што здравије и сигурније, уз потпуну и досљедну примјену Закона о заштити здравља на раду и другачији однос према изради акта о процјени ризика који неће ићи на штету послодавца а биће у корист радника.

Округли сто ће пратити представници средстава јавног информисања.

Бања Лука, 5.априла 2014
САСТАНАК ДЕЛЕГАЦИЈА СИНДИКАТА И ВЛАДЕ РС

Делегација Савеза синдиката РС, коју су чинили предсједница Ранка Мишић, те предсједници синдиката буџетских корисника Драган Гњатић, Томислав Врховац, Аница Јондић и Синиша Петровић, разговарала је данас у Бањалуци са премијером Владе Жељком Цвијановић. Делегацију Владе чинили су ресорни министри Зоран Тегелтија, Горан Мутабџија, Радислав Јовичић, Лејла Решић, Горана Златковић и Петар Ђокић.

Тема разговора били су закони о платама и повећање односно враћање плата за 5 одсто корисницима буџета које су им једностраном одлуком Владе смањене од 1. јануара 2013. године.

Послије четверочасовних преговора иза затворених врата, министар финансија Зоран Тегелтија, који је рекао: -Разматрани су закони који се односе на плате запослених у јавном сектору РС. Сагласили смо се да постоје неки проблеми у постојећим законским решењима и да би било добро да се формира једна радна која би радила на отклањању проблема у тим законима. Прва ствар коју смо констатовали је превелика разлика у платама запослених са средњом стручном спремом и плата радника са високом стручном спремом, те да имају различите плате радници који сједе у истој канцеларији, раде исте послове, имају исту стручну спрему. Нажалост, усаглашавање је између радних група ишло доста споро и тешко, јер су захтјеви обе стране били претешки, сви су чували своју стартну позицију. Ипак, послије великих заједничких напора Савеза синдиката РС и Владе РС дошли смо до приједлога законских рјешења које би сутра 6. априла ове године Влада РС на својој сједници требала да усагласи и упити у хитну процедуру на усвајање у Народну скупштину РС. Усагласили смо се да се ради о пет закона, са значајним измјенама постојећих закона. Добили смо по први пут неке законе које до сада нисмо имали а то је да ће од сада важити један закон за све запослене у правосуђу. У неким законима имали смо мале корекције. Постоје различити степени усаглашености ових закона између појединих гранских синдиката и Владе РС, везани за поједина законска рјешења.Сматрамо да ће се овим законима испунити обавеза Владе РС да врати плате на ниво из 2012. године. Такође смо направили већи искорак јер смо запосленим који су до сада имали најниже плате, као што су радници са средњом стручном спремом вратили на износе из 2008. године, смањили смо распоне између средње и високе стручне спреме, за које смо процјенили да су били превисоки.Влада РС очекује подршку гранских синдиката за усвајање ових закона. У току данашњег дана Влада РС ће доставити гранским синдикатима приједлоге ових законских рјешења о којима ће се већ у понедјељак изјасниити на својим органима. Оно што је од суштинске важности је да Влада РС није спремна предложити законе о повећању плата буџетским корисницима, уколико ти закони не буду подржани од стране синдиката, јер би то било контрапродуктивно. Уколико не буде подршке синдиката овим законима, вратићемо се на рјешења која значе повећање цијене рада, чиме би сви добили повећање плата од пет одсто, али би значајан број запослених изгубио таквим рјешењем. И поред одређених примједби, очекујем да ћемо до понедјељка постићи пуну сагласност са синдикатима, везано за плате корисницима буџета РС,, рекао је министар Tегелтија.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић:

-Синдикат образовања, науке и културе РС у доношењу ових закона види могућност за враћање за свих 10 одсто умањених плата овим категоријама радника у 2013. години.Оно чиме овај Синдикат није и неће бити задовољан, је то што није дошло до изједначавања плата у образовању, науци и култури са платама осталих буџетских корисника, прије свега на позицијама више и високе стручне спреме. Инсистирамо да о овом закону дође до тог помака и да Влада предложи а Народна скупштина РС усвоји одређене корекције на тим позицијама, или да се одреде да у неком разумном року дође до разговора и преговора како би се испунили наши захтјеви. Предложеним законским рјешењима предсједници синдикалних организација, не само у области образовања, науке и културе него и сви остали буџетски корисници, ће имати накнаду за свој рад коју су имали и у претходном периоду. У сваком случају ће органи Синдиката ОНК РС већ у понедјељак 7. априла 2014. године заузети свој став о овом закону. Вјерујем да ће Влада РС врло озбиљно схватити наше сугестије и наша инсистирања да се изједначе плате свим буџетским корисницима,,.

Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС:

-Синдикат радника унутрашњих послова је захтјевао да се преостали дио од пет процената смањених плата у 2013. години врати свим припадницима МУП-а РС од 1. јануара 2014. године. Први корак који је Влада РС урадила је реализујући дио наших захтјева, је што је од 1. јануара ове године вратила смањени дио плата од пет процената припадницима са средњом стручном спремом и ниже , тако да су нам остале категорије са вишом и високом стручном спремом и наравно комплетан састав МУП-а РС од 1. априла 2014. године. Захтјев Синдиката је био да свим припадницима МУП-а РС од 1. априла 2014. године врати пет одсто кроз одређене законске механизме, односно кроз механизам измјене и допуне Закона о платама.У протеклих пар мјесеци радна група Синдиката радника УП РС и Министарства је радила и покушавала да усагласи ставове око поврата самењеног дијела плате. Могу рећи да,кад је у питању поврат плате од пет процената од 1. априла за све припаднике МУП-а РС, имамо усаглашен став.Остало је одређен број питања и у току данашњег и сутрашњег дана покушаћемо усагласити преостала питања која су остала отворена. О свему ће се већ у понедјељак 7. априла изјаснити Републички одбор Синдиката радника унутрашњих послова РС,, истакле је предсједница Јондић и додала како очекује да поврат плата за пет процената свим припадницима МУП-а РС иде кроз измјене и допуне Закона о платама. Оно што је такође остало неусаглашено, а чиме ћемо се у наредним данима бавити је поврат плата од пет одсто за наше колеге са вишом и високом спремом,за прва три мјесеца 2014., истакла је предсједница Јондић.

Томислав Врховац, предсједник Синдиката управе РС:

-Синдикат управе РС је једини грански синдикат за чије су чланство предложена два закона о платама о којим смо расправљали и то закон који се односи на запослене у управи РС и закон који се односи на запослене у јавним службама РС. Ми смо до Владе РС тражили да се изврше измјене Закона о платама које би значиле одређене корекције плата на појединим стручним спремама и да се смање распони које је условио претходни Закон о платама.У сарадњи са Владом успјели смо елиминисати дискриминацију која је била у досадашњем Закону о платама по коме су запослени са истом стручном спремом имали три различите плате.Нисмо у потпуности задовољни свим корекцијама плата, због чега ћемо наставити са радом , како на Закону за запослене у управи РС, тако и на Закону за запослене у јавним службама РС, како би отклонили још неке недостатке. У складу са данашњим договором очекујем да Влада своје приједлоге закона достави гранским синдикатима, како би у понедјељак органи синдиката могли да се о њима изјасне.Надам се да ћемо наћи заједничко рјешење. Морам рећи да је ово само прелазни период и да ми у Синдикату управе РС нећемо бити задовољни све док не урадимо закон по коме ће бити вредновано свако радно мјесто и адекватно плаћен рад сваког службеника који је исказан у току мјесеца ,, прецизирао је предсједник Врховац.

Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа РС:

-Синдикат правосуђа је у протекле двије године инсистирао на томе да добије свој Закон о платама јер га до сада нисмо имали и да се плате врате на износе из 2008. године. Оба ова приједлога имамо на столу и коначно треба да добијемо свој закон о платама и да се кроз то законско рјешење врате плате на ниво из 2018. године за средњу стручну спрему и за вишу и високу стручну спрему на ниво плата из 2012. године.Синдикат правосуђа дијалог о овим питањима је водио преко својих комисија са представницима Министарства правосуђа правде од октобра 2013. године. Мислим да смо поприлично касно добили финалну верзију овог приједлога закона, те нам је остављено мало времена да се изјаснимо о њему. Сигурно је да смо у једном дијелу предложеног закона задовољни, али има ствари које не задовољавају захтјеве нашег чланства. Републички одбор Синдиката правосуђа засједаће већ у понедјељак 7, априла, са кога ће бити упућени примједбе и корекције на предложени закон и надам се да ће Влада РС имати слуха да те наше приједлоге и корекције уважи. Потребно је још само мало добре воље и да сви наши захтјеви од стране Владе РС буду прихваћени и да сви будемо подједнако задовољни, нагласио је предсједник Петровић.

13.Март 2014. године
ВИДЕО ПРИЛОГ ДНЕВНИК РТРС-а

7.Март 2014. године
Нови закон о раду Српске неће проћи
Председница ССРС поручила властима, послодавцима и ММФ-у
Не играјте се са нашим стрпљењем!

Ранка Мишић, председница Савеза синдиката РС (ССРС) упозорила је да ће се, уколико буду инсистирали на доношењу новог закона о раду, ММФ, послодавци и домаће власти суочити са масовним протестима радника у Српској!

Она поручује да би боље било да не искушавају на шта је све спреман синдикат да би заштитио права радника, од којих, како наглашава, многи ионако само животаре!

- У овом тренутку и те како имамо добар старт, тако да наши социјални партнери и ММФ не би смели да се поигравају нашим стрпљењем! Дакле, било ко да покуша да иде у причу са доношењем новог закона о раду, имаће проблем са радницима у РС. Ко жели да нас искушава, широко му поље! Ми смо ту и спремни смо! - поручује Мишићева у интервјуу за Пресс РС.

Реално, да ли ће нови закон бити усвојен у скорије време?

- У РС у овој години од њега неће бити ништа! То је постало јасно када је недавно, након што су из ММФ-а устврдили да је нови закон о раду неопходан, наше ставове подржала и Влада РС као други социјални партнер, а ни послодавци се нису противили.

Откуд ММФ у овој причи?

- ММФ није класичан кредитор, који ће дати кредит, обрачунати камате и тражити гаранцију за враћање. У аранжману са одређеном земљом он диктира и кључне реформе у тој земљи.

Ко је у РС "трговао" законом о раду?

- То је остало нејасно. Када смо питали шефа мисије ММФ-а за БиХ да ли су тражили доношење новог закона, рекли су "не"! Одговор из Владе је другачији, па мислимо да је истина "на пола пута". Међутим, чињеница је да ММФ не инсистира само на доношењу новог закона, него и на томе како он треба да изгледа, што је недопустиво! У разговору са њиховим представницима ССРС је био најдиректнији и најјаснији и јасно смо им поручили шта мислимо о њима.

Шта мислите о њима?

- ММФ има аранжман са више од 180 земаља на планети и ниједну од њих није извукао из кризе! Тамо где уђе њихова "чизма", земља је финансијски поробљена и не може самостално да одлучује. А ја сматрам да нико мени не може да буде већи пријатељ, од мене саме.

Зашто ММФ жели нови закон о раду?

- У РС су домаћи послодавци у запећку и ММФ не ради за њих. Овај монетарни фонд ствара амбијент искључиво за стране инвеститоре, којима би новим законом било омогућено да у РС узму све што могу! Међутим, јасно смо им ставили до знања да нама нису потребни инвеститори који ће искористити наше природне ресурсе и раднике оставити "кратких рукава", а лову покупити и отићи! Ако неко на оваквој пракси жели да гради развој РС и БиХ, њихов је непријатељ!

Згоњанину сам "тиха патња"! Савез на чијем сте челу Згоњанин оптужује да "сатанизује поштене послодавце", "обмањује раднике и Владу РС" и "спречава привредни развој Српске"! - Из свега тога што је господин Згоњанин рекао, закључили смо да смо његова "тиха патња"! Али не зато што смо такви каквим нас приказује, него сасвим другачији! Тачније, веома моћна радничка организација са 110.000 чланова, која добро штити њихове интересе. Небулоза да спречавамо привредни развој РС показује колико је неутемељена и исфрустрирана изјава господина Згоњанина, којем поручујем да, док је синдиката, нико неће газити радничка права! А бахате послодавце и даље ћемо "сатанизовати", и то са великим задовољством!

Ипак, Згоњанин иде и корак даље и оптужује вас да се "све што се слива у касу ССРС, потроши на примања и трошкове у синдикату", док синдикат "само формално штити радничка права". - Новац од чланарина служи да се штите права радника и ми то радимо толико добро, да смо, ето, изнервирали и господина Згоњанина.

Шта вам је највећа "кост у грлу", кад је реч о новом закону?

- Потпуно поништавање уговора о раду на неодређено време! Наиме, новим законом би се увеле агенције, које би послодавцима изнајмљивале раднике по потреби?! Даље, сва права која су регулисана колективним уговором - минули рад, отпремнина код технолошког вишка и одласка у пензију, дисциплински поступак, годишњи одмор, износ регреса, практично би била укинута. Примера ради, кад радник данас нешто погреши, води се дисциплински поступак, док би по новим аршинима одмах добио отказ, уз могућност да тужи послодавца. У том случају две године би био "ни на небу, ни на земљи" и без икаквих примања.

Да ли би нови закон још неким одредбама загорчао живот радницима у РС?

- Наравно! Ту је и укидање колективног преговарања, темељног принципа који постоји свугде у свету. А колективним уговором се утврђују услови и цена рада као и сва поменута права, па је више него јасно да је радна верзија поменутог закона писана на крајње перфидан начин. Још горе је што би ресорно министарство имало могућност да суспендује права из уговора, зато што је послодавац у "тешкоћама", без појашњења шта тај термин значи?! Тврдим да је реч о најдиректнијем начину увођења бесплатног рада код послодаваца! Исто тако, пауза од пола сата морала би бити нарађена, па би радни дан трајао осам и по сати, док би годишњи одмор износио 20 дана, без обзира на радни стаж?!

Након става ММФ-а и домаћи послодавци су окренули ћурак и дигли глас против новог закона?!

- То показује да је синдикат моћна организација, односно да и послодавце умемо да доведемо у позицију да одустану од властитог захтева и сврстају се на страну друга два социјална партнера. Радује нас да истим аргументима сада говори и Влада, јер је, после Устава, закон о раду најважнији акт.

Да ли сте толико моћни да се супротставите једном ММФ-у?

- Савршено нас не интересује шта мисли ММФ и да ли ће наши социјални партнери мењати своје ставове. Ми нећемо! Ако ММФ буде истрајан у своме захтеву, овде ће имати побуну! Онда неће моћи да наплате ни оно што су нам раније дали! А подсетила бих да њихове кредите својим радом враћају управо грађани. С друге стране, новим законом би се озакониле све досадашње малверзације несавесних послодаваца, што нећемо дозволити!

Ипак, председник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин недавно је устврдио да актуелни закон "штити нераднике" и "уназађује привредни развој РС"!

- Овакве изјаве послодаваца треба схватити као поруке личне природе и личног анимозитета према одређеним појавама, у овом случају према закону, радницима и синдикату. Не узбуђују ме изјаве господина Згоњанина, које су веома непредвидиве, колоритне и потпуно неупотребљиве.

Протести на улицама постали тренд!

И сами признајете да већина радника у РС живи прилично лоше. Колико горе треба да буде, да бисте их извели на улицу? - Чини ми се да су улични протести постали неко тренди питање! Одговорни смо једино према својим члановима и када излазимо на улицу имамо јасне одлуке, ставове и захтеве, што смо и показали више пута, а последњи пут пре непуна два месеца. Ми не организујемо протесте ради протеста, него то радимо да бисмо нашим члановима вратили оно што им припада. Дакле, мислите да тренутно није време за протесте?
- За протесте увек има разлога и као што сам већ рекла, ми то показујемо у пракси! Оно што све раднике може извести на улицу је доношење новог закона о раду. Ако он иде, ми смо на улици, на протестима и на демонстрацијама.

Маја Башић
Извор: www.pressrs.ba

27.фебруар 2014. године
Средствима информисања
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић и генерални секретар, Велка Оџаковић ће учествоати у раду Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ који се одржава 27. и 28. фебруара 2014. године у Тухељским топлицама у Хрватској.

Савез синдиката РС ће, том приликом, предати предсједавање Савјетом Савезу самосталних синдиката Хрватске.

Централна тема Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ је радно законодавство у региону и спремност синдиката на синдикалне акције у циљу очувања стечених радничких права у земљама региона. Такође, једна од тема је и регионална сарадња, европске интеграције и политика синдиката.

Предсједница Мишић ће у расправи представити активности Савеза синдиката РС у контексту очувања стечених радничких права. Поред лидера из Савеза синдиката РС, у раду Савјета учествују и лидери из савеза синдиката Хрватске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније и Словеније.

Форум Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ се одржава уз подршку Фондације Фридрих Еберт.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

25.фебруар 2014. године
САВЕЗ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА ХРВАТСКЕ
МЛАДЕН НОВОСЕЛ, предсједник

Поштоване колеге,

Савез синдиката Републике Српске и свих његових 15 гранских синдиката са цјелокупним чланством, чврсто стоји уз вас и подржавамо вас у вашем штрајку упозорења којег ћете одржати данас 25.02.2014. године, као и протестном окупљању најављеном за 26.02.2014. године.

Супротставити се доношењу оваквог Закона о раду је, не само наша заједничка обавеза према садашњим радницима, него и велики залог за будућност како би спријечили незасите послодавце и неодговорне власти да нас претворе у робове који ће за корицу хљеба у нехуманим условима рада пунити џепове бјелосвјетских пробисвјета који себе називају послодавцима.

Покажимо им да имамо снаге, воље и памети да им се супротставимо у нашој заједничкој борби за радничка и синдикална права. Желимо да вам и ова акција, као и свака до сада, буде успјешна и од користи за раднике – ваше чланове.

Уз поздрав ,,Заједно смо јачи,, стојимо раме уз раме са вама.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И Ц А
Ранка Мишић

21.фебруар 2014. године
МИШИЋ: НЕМА ГОВОРА О НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да нема преговора о доношењу новог закона о раду, јер нема ниједног разлога за то.
Након разговара са делегацијом Међународног монетарног фонда /ММФ/ у Бањалуци, Мишићева је поручила да је став радника јасан и гласи да нема новог закона о раду, без обзира шта је обећала Влада Српске и шта ће рећи послодавци.

"Бранићемо садашњи закон свим средствима, бранићемо стечена права, не зато што су она предобра, него зато што је оно што смо чули од ММФ-а интенција да се крајње појефтини ионако ужасно јефтина радна снага у корист капитала", рекла је Мишићева на конференцији за новинаре након састанка са ММФ-ом.
Према њеним ријечима, ако је мамац за стране инвеститоре појефтињење радне снаге и богаћење власника капитала, онда то није рјешење за излазак из кризе.

Мишићева је поручила да је Закон о раду Републике Српске усклађен са конвенцијама Међународне организације рада и са европским стандардима које је могуће примијенити и у Српској и у цијелој БиХ. "Оно што је опасна зона, а што је карактеристично за ММФ, као класичну организацију која ради за капитал, јесте да се реформе врше искључиво у сфери која се тиче радника, да се смањују права, а да све иде у корист капитала", објаснила је Мишићева.
Према њеним ријечима, на дјелу је класично заступање интереса капитала, јер за ново запошљавање није потребан нови закон.

"Став Савеза синдиката је потпуно непромијењен, инстистирамо на примјени садашњег закона и санкционисању свих оних који не примјењују тај закон. То је обавеза Владе и тај посао мора да заврши", напоменула је Мишићева.

Синдикат ће, тврди она, увијек водити социјални дијалог о питањима која су у интересу заштите раднике у Републици Српској и неће пристати на било чије уцјене и атак на стечена права под паролом да ће то смањити стопу незапослености.
"Вољела бих да ММФ-а каже има ли иједна земља коју је та институција својим политикама и реформама извела из кризе. Нема ниједна осим Сејшела", закључила је Мишићева.

ВАН РОДЕН ОЧЕКИВАО ВЕЋУ СПРЕМНОСТ ЗА РАЗГОВОРЕ О НОВОМ ЗАКОНУ,
Шеф Мисије ММФ-а у БиХ Рон ван Роден истакао је данас да је очекивао већу спремност Савеза синдиката Републике Српске на разговор о могућности усвајања новог закона о раду."Стопа незапослених у БиХ изузетно је висока, посебно међу младим људима, што указује на потребу структурних реформи, међу којима побољшање привредног амбијента, примјена владавине права, али и реформе тржишта рада", истакао је Роден након разговора са представницима Савеза синдиката Републике Српске у Бањалуци.

Он сматра да је посебно битно да оживи процес колективног преговарања синдиката и послодаваца, што је важно за привлачење већих пословних улагања у БиХ и стварање нових радних мјеста. Роден није желио да прецизира да ли ће бити посљедица по аранжман БиХ са ММФ-ом уколико не дође до усвајања новог закона о раду, али је објаснио да ће у склопу преговора са Републиком Српском и Федерацијом БиХ бити ријечи о роковима за усвајање нових закона.

Он је рекао да је упознат о одлуци Владе Српске да повећа плате радницима са средњом стручном спремом, те навео да ММФ није тај који одређује висину плата, већ да једино води рачуна да свако повећање плата мора буде компензовано уштедама на некој другој страни буџета.

20.фебруар 2014. године
П О З И В

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић са сарадницима, разговараће сутра 21.02.2014. године у Дому синдиката у Бањалуци са представницима Међународног монетарног фонда на њихов захтјев, коју ће предводити шеф Мисије ММФ-а господин Ван Роден.

Тема разговора, како су тражили представници ММФ-а биће Закон о раду РС, а у склопу допуњеног писма намјера који је упућен ММФ-у од стране Владе РС.

Предсједница Мишић ће и овог пута изнијети изричит став Савеза синдиката РС, да не пристаје и неће дозволити доношење новог Закона о раду РС, јер за то не постоји ниједан разлог.

Како би јавност и синдикално чланство било потпуно и благовремено информисано о разговорима са Мисијом ММФ-а, која је у посјети БиХ, изјаве за јавност су у 11,30 часова. Позивамо новинаре да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност. С поштовањем,

Информативна служба

13.фебруар 2014. године
ИЗМЕНА РАДНОГ ЗАКОНОДАВСТВА -НАЦИОНАЛНО ПИТАЊЕ

Представници синдикалних организација из региона сложили су се да је измена радног законодавства национално питање, за које је потребан општи консензус како би се дошло до решења којим би биле задовољне све стране које учествују у томе и како се сав терет кризе не би пребацио на леђа радника.

То је закључак дводневног медјународног синдикалног скупа у Београду, који је саопштен на конференцији за новинаре у просторијама Савеза самосталних синдиката Србије.

Председница Конфедерације синдиката БиХ и Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић рекла је да је доношење закона о раду национално питање, будући да је тај закон суштински најважнији закон у свакој земљи и посредно утиче на одрживост њене економије.

"Потребан је општи консензус свих радника, грађана како се не би доносили закони који су против радника", казала је Мишић, додавши да је за преговоре у вези тог закона потребно да постоје услови, односно мирна атмосфера како би се дошло до најбољих решења за све стране које учествују у социјалном дијалогу.

Она је навела да је дводневни састанак синдиката из региона, који је данас завршен у Београду, подстицај јачања синдикалне сцене, указавши да је проблематично и то што владе држава у региону некада доносе одлуке које нису у интересу радника.

Према њеним речима, често постоје индиције влада и послодаваца да наметну посесиван став да је неопходно деловање према радном законодавству .

Осврнувши се на дешавања у Тузили, она је рекла да је то показатељ да грађани више не могу да трпе да буду обесправљени, "будући да годинама нису били ничија брига".

Протести су, како је казала, почели као израз незадовољства радника који раде у предузећима у Тузили, односно као социјални бунт и представљају опомену влади да више нема стрпљењења, а да су им се онда прикључили и други незадовољни радници.

"То је последица лоших политичких одлука, великог јаза између веома богатих и оних који се буквално боре за своју егзистенцију", навела је она.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да је незадовољство радника у БиХ социјалне природе, подсетивши да у Србији, такође, ових дана има доста радничких протеста који су резултирали нагомиланим незадовољством радника.

Он је навео и да очекује да ће током данашњег састанка у вези измена закона о раду бити разумевања свих страна, како не би биле донете одлуке које ће бити на уштрб права радника.

Орбовић је рекао да су на међународни скуп синдиката у Београду били позвани и представници синдиката у Хрватској, али да се они припремају за генерални штрајк због измена Закона о раду.

Преседник УГС Независност Бранислав Чанак истакао је да измене закона о раду, онако како су предложене, погађају сваког грађанина и да су синдикати из Србије солидарни са колегама из Хрватске.

Он је навео да се права радника у Србији не поштују, да измене Закона о раду нису биле нужне и да су недавним предложеним решењима нарушене бројне међународне конвенције.

Извршни директор Паневропског регионалног савета (ПЕРК) Григор Градев рекао је да у земљама региона постоји тенденција да се терет кризе пребаци на раднике и да је то за њих превелико бреме.

Према његовим речима, радници у земљама у овом делу региона имају сличне проблеме, док су најбоље прошле нордијске земље, јер су радници на време удружили снаге. Он је рекао да је неједнакост довела до кризе и да је она главни разлог за нагомилане проблеме.

У Хрватској ће, како је најављено, за две недеље бити одржан састанак, на којем ће се окупити представници синдиката из бивше Југославије, како би се размотрили заједнички проблеми који муче све синдикате.

Дводневни међународни синдикални скуп, посвећен променама у радном законодавству у региону, завршен је данас у Београду.

Организатори скупа су Међународна конфедерација синдиката (МКС), Паневропски регионални савет (ПЕРК) и Европска конфедерација синдиката (ЕКС), који у знак подршке репрезентативним синдикатима у Србији пружају и стручну и правну помоћ у примени европских и међународних радних стандарда.

Током дводневног рада разматрана је акциона способност синдиката у заштити права радника и подршка међународних и европских синдикалних организација и асоцијација акцијама синдиката у региону.

13.фебруар 2014. године
Хитан састанак савеза синдиката о радном законодавству
у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској
Београд, 12. и 13. фебруар 2014.

На захтјев предсједнице Савеза синдиката Републике Српске и Конфедерације синдиката Босне и Херцеговине, Ранке Мишић, а због опасности од урушавања радних и социјалних права путем амандмана на законе о раду у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској, у Београду ће се 12. и 13. фебруара 2014. године одржати хитан састанак предсједника савеза синдиката ових земаља са представницима Европске конфедерације синдиката и Пан-европског регионалног савјета чији су чланови.

Представници Европске конфедерације синдиката са којима ће се расправљати о предложеним измјенама у законима су правни стручњаци из ове области.

Поред правних стручњака, подршку синдикатима на овом састанку даће и директор Одјела за људска и синдикална права из Међународне конфедерације синдиката, Стефан Бенедикт, као и извршни секретар Пан-европског регионалног савјета, Григор Градев.

11.фебруар 2014. године
СИНДИКАТ ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРЕХРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ РС ПОДРЖАВА ФОРМИРАЊЕ СТАЛНОГ ТИЈЕЛА ЗА ЗАШТИТУ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске поздравио је формирање и почетак рада Сталног тијела за подршку и унапређење спољнотрговинског пословања и заштиту домаће производње.

Овај грански синдикат сматра да се формирањем овог тијела даје пуни допринос и бољем социјално-економском положају запослених у производно-прерађивачко прехрамбеном сектору Републике Српске.

Предсjeдник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске Александар Томић наглашава да је ово тијело требало формирати и раније имајући у виду да су домаћи произвођачи изложени нелојалној конкуренцији и увозничким лобијима.

Стално тијело за подршку и унапређење спољнотрговинског пословања и заштиту домаће производње формирала је Влада Републике Српске, а ово тијело задужено је да предлаже иницијативе и рјешења која треба примијенити у спољнотрговинској сфери и заштити домаће производње.

Ово тијело је задужено и за праћење примјене међународних уговора из области трговине, међудржавних билатералних и мултилатералних споразума, као што су Споразум о стабилизацији и придруживању и ЦЕФТА споразум, али и спровођење закона, одлука, правилника, а бавило би се и проблематиком рада инспекција на граници.

Рад Сталног тијела неопходан је због смањења негативних утицаја садашњег стања у спољнотрговинском пословању, а циљ његовог формирања је и стални контакт и усаглашавање активности са институцијама на нивоу БиХ, те значајније учешће ентитетских институција у креирању привредних политика и активности.

28.јануар 2014. године
Радна посјета синдикалним организацијама
општине Шипово

Делегација Савеза синдиката РС коју предводи предсједница Ранка Мишић, а коју чине предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС Драгана Врабичић и извршни секретар регионалног синдикалног центра Бања Лука Горан Савановић, боравиће данас у радној посјети синдикалним организацијама са подручја општине Шипово.

Том приликом, предсједница Мишић и чланови делегације информисаће представнике синдикалних организација предузећа и установа из ове општине о најважнијим активностима које тренутно водe Савез синдиката и грански синдикати РС.

О оквиру посјете, делегација Савеза синдиката РС ће разговарати са начелником општине Шипово о актуелном економско-социјалном положају радника и тренутном стању привреде на овом подручју.

28.јануар 2014. године
Регионални састанак о „Информацијама и консултацијама социјалних партнера о Стратегији 2020 Југоисточне Европе“
29.јануар 2014. године у Сарајеву

Предсjедница Савеза синдиката РС Ранка Мишић учествоваће у раду регионалног састанка који организује Регионални савјет за сарадњу у БиХ и Фондација Фридрих Еберт, а који ће се одржати 29. јануара 2014. године у Сарајеву.

Ово је редовни састанак који се организује у оквиру региона Југоисточне Европе на коме присуствују сви социјални партнери.

Циљ овог састанка је упознавање социјалних партнера са процесом припреме и садржајем Стратегије 2020 за Југоисточну Европу, добијање повратних информација од организација социјалних партнера у вези са овим документом, као и расправа о могућим регионалним акцијама које социјални партнери могу предузети у оквиру примјене ове Стратегије 2020.

Осим расправе о овом документу, социјални партнери региона ЈИЕ расправљаће и о могућности успостављања сталног консултативног тијела социјалних партнера о Стратегији 2020 ЈИЕ

28.јануар 2014. године
Јавна дебата у Парламентарној скупштини БиХ
„Радна мјеста за Босну и Херцеговину“
30.јануар 2014. године, Сарајево

Предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић, учествоваће у јавној дебати коју организујu Савјет министара БиХ и Свјетска банка, а која ће се одржати 30.јануара 2014. године у Бијелој сали Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву.

Поред предсједнице Мишић, учествоваће и остали социјални партнери из влада и удружења послодаваца, као и представници приватног сектора и академских кругова из Босне и Херцеговине.

Организовање дебате је, у ствари, представљање регионалног извјештаја Свјетске банке, под називом „Повратак на посао: Раст уз радна мјеста у Европи и средњој Азији“. Извјештај анализира кључне изазове запошљавања у регији Европе и средње Азије и предлаже карактеристичан програм политика.

Кључна питања о којима ће се водити дебата су - како отворити нова радна мјеста, унаприједити услове рада, те потреба за увођењем специфичних политика како би се ова питања ефикасније ријешила.

Дебату ће отворити предсједавајући Савјета министара БиХ, Вјекослав Беванда, и директорица Свјетске банке за земље Југоисточне Европе, гђа Елен Голдштајн.

30. децембар 2013. године / Независне новине
Нада у нова радна мјеста

БАЊАЛУКА - Сљедећа година биће тешка и економски изазовна, али доза оптимизма постоји, и од економских кретања у земљама региона зависиће и опоравак домаће привреде.

Послодавци, економисти, пензионери и синдикалци из РС се слажу у једном, а то је да ће сљедећу годину обиљежити избори, те да ће се политичари бавити сами собом, а мање економијом.

"Очекујемо мали помак. Увођење неопорезивог дијела плате је добро, по раднику то је 31 КМ и то је скроман допринос оздрављењу. Јавни радови исто тако створиће раст и скок у наредној години, али видјећмо да ли ће се то наставити", рекао је Предраг Згоњанин, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Он истиче да криза ни изблиза није прошла, али да је оптимиста када је у питању запошљавање радника, којих ће сигурно бити више него у години на измаку.

"Не очекујемо драматично повећање, али у односу на ову очекујемо више радних мјеста", истакао је Згоњанин. Он је додао да је трошковна страна буџета већа него прошле године и на отплату кредита ће одлазити више. "Амбициозно су пројектовани и раст БДП, приходи на добит и приходи од ПДВ-а", став је Згоњанина.

Зоран Павловић, економски аналитичар, истиче да је општа ситуација таква да нема конкретних разлога за оптимизам. "Инвестиција, новог запошљавања и свјежег капитала који би се улагао нема, а то би допринијело покретању економије", рекао је Павловић.

Он наглашава да, уколико се поправи ситуација у региону и на тржиштима земаља с којима РС сарађује, тргује и продаје, може се очекивати напредак.

Саговорници истичу да посљедњих неколико мјесеци, за разлику од претходних, статистика биљежи раст индустријске производње и пораст БДП-а.

"Оптимиста сам. Сигурно ће бити више радних мјеста, што значи да би пензионери могли добити више. С посљедњим повећањем пензија и уколико не буде инфлације пензионери ће имати више, а ако још дође до повећања плата надам се да ће власти поштовати закон и додатно ускладити пензије, односно повећати их још мало", рекао је Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС.

Из угла Савеза синдиката РС радници сљедеће године могу очекивати нападе на своја права и то, прије свега, од финансијских организација које подржавају буџет РС, односно ММФ-а, који већ годинама диктира социјалне и друштвене реформе у БиХ.

"Већ три године с муком бранимо стечена права и доношење новог закона о раду, који би дефинитивно био на штету радника. Тако ће бити и сљедеће године", казала је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС.

Она истиче да грађани РС сљедеће године не могу очекивати више посла и значајне помаке у смањењу стопе незапослености те да ће 2014. година бити специфична јер је изборна па ће се тако политика више бавити тиме него реалним сектором, који је најважнији за раднике.

"Биће проблема и потреба за исказивањем незадовољства уколико ствари буду ишле силазном путањом", навела је Мишићева.

20. децембар 2013. године / Независне новине
Криза убила 13. плату

БАЊАЛУКА - За огромну већину запослених у БиХ 13. плата, коју су у стара добра времена многи примали, данас спада у домен научне фантастике. Послодавци из приватног сектора кажу да је за то крива криза, а идентично стање је и у јавном сектору.

"Резање" трошкова по свим основама одразило се и на примања радника, који сада могу само да сањају о томе да ће бити плаћени и за мјесец више. Позвали смо, наиме, већи број институција, али смо се распитали и за приватна предузећа, и испоставило се да ће само неки радници бити обрадовани, али су такви ријетки.

"Радим већ четири године у прилично 'јаком' приватном предузећу у Бањалуци, које убире доста велики профит, али од тога радници немају вајде. Каква црна 13. плата? Срећна бих била да не касне ове које сам зарадила. Моји родитељи сјећају се благостања, када је држава водила више бриге о радничкој популацији. Данас то није случај", прича нам Јована М. из Бањалуке.

Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, каже да је образац понашања који се усталио - плати радника што мање, а тјерај га да ради што више.

"Овдје је борба да добијете свих 12 плата, и онај ко то успије да уради, сматра се успјешним. Али, примање 13. плате није потпуно изгубљена категорија. Постоје банке које својим радницима уредно исплаћују 13. плату, као и неке агенције", наглашава Мишићева.

Према њеним ријечима, послодавци, односно већина њих, 13. плату сматрају остатком прошлог система. Каже и Томислав Врховац, предсједник Синдиката управе РС, да од 13. плате у овом сектору нема ништа, пошто се, како подсјећа, буџети слабо пуне. "Нормално да би радницима добродошла та 13. плата, али то је више сан него реалност", каже Врховац. Да већина радника не треба ни да помишља да ће добити одавно заборављену плату пред идуће празнике, потврђују и послодавци.

"О 13. плати апсолутно нема ни говора. То је можда обичај био некада, међутим, по мојим сазнањима, престало се и размишљати о томе. Мислим да је финансијска ситуација у којој се налазе и јавна и приватна предузећа таква да од 13. плате нема ништа", каже Алија Ремзо-Бакшић, директор Асоцијације послодаваца БиХ.

Попут њега, Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, наглашава да и не памти да је чуо да неко у посљедње вријеме спомиње 13. плату.

"И овако је тешка борба, тако да мало послодаваца размишља о тој 13. плати", наглашава Тривић. Треба нагласити да у БиХ активно посао тражи више од 550.000 грађана, који маштају да коначно почну да зарађују, а на 13. плату, коју упркос кризи примају бројни запослени у богатијим европским државама, они и не помишљају.

20. децембар 2013. године
Без иједног радника 14.442 фирме у Српској

Бањалука - У Републици Српској регистроване су чак 14.442 фирме које немају ниједног запосленог радника, а међу њима су и оне које су у стечају, процесу ликвидације или одјаве, показали су подаци Пореске управе РС.

У те 14.442 фирме налазе се и пословне јединице предузећа из ФБиХ и Брчко дистрикта, казали су у ПУРС-у.

Осим огромног броја фирми које немају ниједног запосленог, знатан је број и оних које имају само једног радника.

- У Републици Српској је регистровано 14.757 активних фирми са једним запосленим радником, укључујући пословне јединице предузећа из ФБиХ и Брчко дистрикта - навели су у ПУРС-у.

То значи да је тренутно регистровано више од 29.000 фирми које имају једног или ниједног запосленог. Привредници, економисти и синдикалисти имају различита објашњења за ову појаву.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић је рекао да је разлог оволиког броја предузећа која немају раднике вјероватно то што у многим фирмама које су радиле није извршен поступак гашења.

- Било је фирми које су радиле 15 дана или мјесец, направиле два или три рачуна, прекинуле рад и сад се још воде као активне, а немају запослених. Послије рата је скоро сваки радно активан становник имао регистровано предузеће које је мало или никако радило и уведено у евиденцију предузећа, а није спроведен поступак одјаве и није брисано. Вјероватно се и данас тако води велики број предузећа - нагласио је Видић.

Он је истакао да су фирме понекад отваране за обављање два или три атрактивна посла, да би се потом запослени одјављивали, али да фирма није бивала ликвидирала.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић је казала да је неприродно и недопустиво да постоји оволики број предузећа која немају ниједног запосленог.

07.12.2013. године
Саопштење за јавност

Четири гранска синдиката буџетских коринсика, Синдикат образовања, науке и културе, Синдикат управе, Синдикат радника унутрашњих послова и Синдикат правосуђа Републике Српске, данас 7. децембра 2013. године у 12,00 часова, организовали су јавни скуп у покрету у Бањалуци, којим је изражено незадовољство због чињенице да није постигнут договор са Владом РС о поврату 5 одсто умањених плата од 01. јануара 2014. године.

Јавном скупу је присуствовало 623 предсједника синдикалних организација и подружница који представљају 35 хиљада запослених у овим дјелатностима, из цијеле Републике Српске.

Скуп у покрету је одржан по предвиђеној маршути, од зграде Дома синдиката до зграде Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци и протекао је у мирној и демократској атмосфери, без иједног инцидента.

Ови синдикати изражавају захвалност припадницима Центра јавне безбједности Бањалука и Управе полиције МУП-а РС, који су професионално обавили свој задатак и медијима који су пратили овај догађај. Ова четири гранска синдиката изражавају спремност да наставе започете преговоре са Владом РС у циљу испуњења својих захтјева.

8. Новембар 2013. године
Два мукотрпна сата разговора са шефом мисије
ММФ за БиХ Рон ван Руденом

Јасан став Савеза синдиката РС и радника Републике Српске је НЕ НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ!

Предсједница Мишић је саопштила представницима ММФ, да ММФ неће писати Закон о раду Републике Српске и да ММФ није, нити ће бити институција чије жеље испуњава Савез синдиката РС. Савез синдиката РС проводи захтјеве радника Републике Српске.

Савез синдиката РС се залаже за трипартитни социјални дијалог и позива Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС и Унију удружења послодаваца РС, да сједну за сто и анализирају примјену постојећег Закона о раду, како би се дошло до рјешења тешког 1,5 милијарди КМ зарађених а не исплаћених бруто плата радницима Републике Српске.

ММФ-у је јасно речено, нећете креирати Закон о раду РС!

6. Новембар 2013. године
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Драге колегиице и колеге, синдикалке и синдикалци

Пажљиво прочитајте Захтјеве Уније удружења послодаваца РС који су данас јавно презентовали.
Овим захтјевима су на најбруталнији начин потврдили њихово опредјељење:

01. УНИШТИТИ ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР И ГРАНСКЕ КОЛЕКТИВНЕ УГОВОРЕ
02. УНИШТИТИ СВА СТЕЧЕНА РАДНИЧКА ПРАВА ДЕФИНИСАНА У КОЛЕКТИВНИМ УГОВОРИМА И НА ТАЈ НАЧИН ДОВЕСТИ РАДНИКА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У ПОЗИЦИЈУ РОБА 21. ВИЈЕКА
ЗАТО ПОТПИСУЈЕМО ПЕТИЦИЈУ НЕ ЗАКОНУ О РАДУ!

ЗАТО ЋЕМО СВИМ СРЕДСТВИМА СИНДИКАЛНЕ БОРБЕ ЧУВАТИ СТЕЧЕНА РАДНИЧКА И СИНДИКАЛНА ПРАВА !

1. Новембар 2013. године
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Данашња конференција за штампу министра рада и борачко инвалидске заштите РС Петра Ђокића и његових стручних сарадника господина Кличковића и госпође Васић, показала је колико је министру Ђокићу стало до социјалног дијалога у Републици Српској. Умјесто да своју радну верзију Закона о раду коју је урадио за потребе његовог министарства и за држање конференције за штампу, презентује својим социјалним партнерима и тиме потврди да је оприједјељен да у Републици Српској његује социјални дијалог, како то он каже, министар радну верзију презентује новинарима.

То није одлика трипартитног социјалног дијалога, него одлика оних који не желе социјални дијалог. Све што је речено на тој конференцији за штампу а односи се на радну верзију Закона о раду која је власништво Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС, а не социјалних партнера, није тачно. Сва материјална права, плата и друга примања радника у Републици Српској која се требају уређивати Законом и колективним уговорима у овом случају, искључиво о њима одлучује послодавац општим актом који носи назив Правилник о раду.

То је, до сада, незапамћена ситуација, односно примјер који јасно показује да колективни уговори и колективно преговарање и елементарно радничко право да преговара о својој плати кроз Општи, грански и појединачни уговор је елиминисано. Чак иде дотле да уколико би се десило да се послодавац и синдикат договоре, министар може да, на захтјев послодавца који под изговором како тренутно нема пара и да буде изузет из тог колективног уговора, те да радницима не исплаћује оно што јесте њихово право, а послодавчева обавеза, донесе декрет и каже „Не, не мораш да их платиш“.

Савез синдиката РС као један од три социјална партнера без кога се не може донијети Закон о раду, јер ми сматрамо да је Република Српска демократско друштво, да је Влада РС озбиљна влада, у потпуности одбацује радну верзију Закона о раду власништво Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС. Радници Републике Српске у овом тренутку потписују петицију којом јасно исказују свој став против оваквог Закона о раду.

Позивамо раднике да наставе са потписивањем петиције јер је то њихово демократско и синдикално право у роковима како смо договорили.

Слијед даљих корака ССРС ће бити познат јавности.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ
СРЕЋНЕ НОВОГОДИШЊЕ
И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ