Бања Лука, 5.априла 2014
САСТАНАК ДЕЛЕГАЦИЈА СИНДИКАТА И ВЛАДЕ РС

Делегација Савеза синдиката РС, коју су чинили предсједница Ранка Мишић, те предсједници синдиката буџетских корисника Драган Гњатић, Томислав Врховац, Аница Јондић и Синиша Петровић, разговарала је данас у Бањалуци са премијером Владе Жељком Цвијановић. Делегацију Владе чинили су ресорни министри Зоран Тегелтија, Горан Мутабџија, Радислав Јовичић, Лејла Решић, Горана Златковић и Петар Ђокић.

Тема разговора били су закони о платама и повећање односно враћање плата за 5 одсто корисницима буџета које су им једностраном одлуком Владе смањене од 1. јануара 2013. године.

Послије четверочасовних преговора иза затворених врата, министар финансија Зоран Тегелтија, који је рекао: -Разматрани су закони који се односе на плате запослених у јавном сектору РС. Сагласили смо се да постоје неки проблеми у постојећим законским решењима и да би било добро да се формира једна радна која би радила на отклањању проблема у тим законима. Прва ствар коју смо констатовали је превелика разлика у платама запослених са средњом стручном спремом и плата радника са високом стручном спремом, те да имају различите плате радници који сједе у истој канцеларији, раде исте послове, имају исту стручну спрему. Нажалост, усаглашавање је између радних група ишло доста споро и тешко, јер су захтјеви обе стране били претешки, сви су чували своју стартну позицију. Ипак, послије великих заједничких напора Савеза синдиката РС и Владе РС дошли смо до приједлога законских рјешења које би сутра 6. априла ове године Влада РС на својој сједници требала да усагласи и упити у хитну процедуру на усвајање у Народну скупштину РС. Усагласили смо се да се ради о пет закона, са значајним измјенама постојећих закона. Добили смо по први пут неке законе које до сада нисмо имали а то је да ће од сада важити један закон за све запослене у правосуђу. У неким законима имали смо мале корекције. Постоје различити степени усаглашености ових закона између појединих гранских синдиката и Владе РС, везани за поједина законска рјешења.Сматрамо да ће се овим законима испунити обавеза Владе РС да врати плате на ниво из 2012. године. Такође смо направили већи искорак јер смо запосленим који су до сада имали најниже плате, као што су радници са средњом стручном спремом вратили на износе из 2008. године, смањили смо распоне између средње и високе стручне спреме, за које смо процјенили да су били превисоки.Влада РС очекује подршку гранских синдиката за усвајање ових закона. У току данашњег дана Влада РС ће доставити гранским синдикатима приједлоге ових законских рјешења о којима ће се већ у понедјељак изјасниити на својим органима. Оно што је од суштинске важности је да Влада РС није спремна предложити законе о повећању плата буџетским корисницима, уколико ти закони не буду подржани од стране синдиката, јер би то било контрапродуктивно. Уколико не буде подршке синдиката овим законима, вратићемо се на рјешења која значе повећање цијене рада, чиме би сви добили повећање плата од пет одсто, али би значајан број запослених изгубио таквим рјешењем. И поред одређених примједби, очекујем да ћемо до понедјељка постићи пуну сагласност са синдикатима, везано за плате корисницима буџета РС,, рекао је министар Tегелтија.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић:

-Синдикат образовања, науке и културе РС у доношењу ових закона види могућност за враћање за свих 10 одсто умањених плата овим категоријама радника у 2013. години.Оно чиме овај Синдикат није и неће бити задовољан, је то што није дошло до изједначавања плата у образовању, науци и култури са платама осталих буџетских корисника, прије свега на позицијама више и високе стручне спреме. Инсистирамо да о овом закону дође до тог помака и да Влада предложи а Народна скупштина РС усвоји одређене корекције на тим позицијама, или да се одреде да у неком разумном року дође до разговора и преговора како би се испунили наши захтјеви. Предложеним законским рјешењима предсједници синдикалних организација, не само у области образовања, науке и културе него и сви остали буџетски корисници, ће имати накнаду за свој рад коју су имали и у претходном периоду. У сваком случају ће органи Синдиката ОНК РС већ у понедјељак 7. априла 2014. године заузети свој став о овом закону. Вјерујем да ће Влада РС врло озбиљно схватити наше сугестије и наша инсистирања да се изједначе плате свим буџетским корисницима,,.

Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС:

-Синдикат радника унутрашњих послова је захтјевао да се преостали дио од пет процената смањених плата у 2013. години врати свим припадницима МУП-а РС од 1. јануара 2014. године. Први корак који је Влада РС урадила је реализујући дио наших захтјева, је што је од 1. јануара ове године вратила смањени дио плата од пет процената припадницима са средњом стручном спремом и ниже , тако да су нам остале категорије са вишом и високом стручном спремом и наравно комплетан састав МУП-а РС од 1. априла 2014. године. Захтјев Синдиката је био да свим припадницима МУП-а РС од 1. априла 2014. године врати пет одсто кроз одређене законске механизме, односно кроз механизам измјене и допуне Закона о платама.У протеклих пар мјесеци радна група Синдиката радника УП РС и Министарства је радила и покушавала да усагласи ставове око поврата самењеног дијела плате. Могу рећи да,кад је у питању поврат плате од пет процената од 1. априла за све припаднике МУП-а РС, имамо усаглашен став.Остало је одређен број питања и у току данашњег и сутрашњег дана покушаћемо усагласити преостала питања која су остала отворена. О свему ће се већ у понедјељак 7. априла изјаснити Републички одбор Синдиката радника унутрашњих послова РС,, истакле је предсједница Јондић и додала како очекује да поврат плата за пет процената свим припадницима МУП-а РС иде кроз измјене и допуне Закона о платама. Оно што је такође остало неусаглашено, а чиме ћемо се у наредним данима бавити је поврат плата од пет одсто за наше колеге са вишом и високом спремом,за прва три мјесеца 2014., истакла је предсједница Јондић.

Томислав Врховац, предсједник Синдиката управе РС:

-Синдикат управе РС је једини грански синдикат за чије су чланство предложена два закона о платама о којим смо расправљали и то закон који се односи на запослене у управи РС и закон који се односи на запослене у јавним службама РС. Ми смо до Владе РС тражили да се изврше измјене Закона о платама које би значиле одређене корекције плата на појединим стручним спремама и да се смање распони које је условио претходни Закон о платама.У сарадњи са Владом успјели смо елиминисати дискриминацију која је била у досадашњем Закону о платама по коме су запослени са истом стручном спремом имали три различите плате.Нисмо у потпуности задовољни свим корекцијама плата, због чега ћемо наставити са радом , како на Закону за запослене у управи РС, тако и на Закону за запослене у јавним службама РС, како би отклонили још неке недостатке. У складу са данашњим договором очекујем да Влада своје приједлоге закона достави гранским синдикатима, како би у понедјељак органи синдиката могли да се о њима изјасне.Надам се да ћемо наћи заједничко рјешење. Морам рећи да је ово само прелазни период и да ми у Синдикату управе РС нећемо бити задовољни све док не урадимо закон по коме ће бити вредновано свако радно мјесто и адекватно плаћен рад сваког службеника који је исказан у току мјесеца ,, прецизирао је предсједник Врховац.

Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа РС:

-Синдикат правосуђа је у протекле двије године инсистирао на томе да добије свој Закон о платама јер га до сада нисмо имали и да се плате врате на износе из 2008. године. Оба ова приједлога имамо на столу и коначно треба да добијемо свој закон о платама и да се кроз то законско рјешење врате плате на ниво из 2018. године за средњу стручну спрему и за вишу и високу стручну спрему на ниво плата из 2012. године.Синдикат правосуђа дијалог о овим питањима је водио преко својих комисија са представницима Министарства правосуђа правде од октобра 2013. године. Мислим да смо поприлично касно добили финалну верзију овог приједлога закона, те нам је остављено мало времена да се изјаснимо о њему. Сигурно је да смо у једном дијелу предложеног закона задовољни, али има ствари које не задовољавају захтјеве нашег чланства. Републички одбор Синдиката правосуђа засједаће већ у понедјељак 7, априла, са кога ће бити упућени примједбе и корекције на предложени закон и надам се да ће Влада РС имати слуха да те наше приједлоге и корекције уважи. Потребно је још само мало добре воље и да сви наши захтјеви од стране Владе РС буду прихваћени и да сви будемо подједнако задовољни, нагласио је предсједник Петровић.

13.Март 2014. године
ВИДЕО ПРИЛОГ ДНЕВНИК РТРС-а

7.Март 2014. године
Нови закон о раду Српске неће проћи
Председница ССРС поручила властима, послодавцима и ММФ-у
Не играјте се са нашим стрпљењем!

Ранка Мишић, председница Савеза синдиката РС (ССРС) упозорила је да ће се, уколико буду инсистирали на доношењу новог закона о раду, ММФ, послодавци и домаће власти суочити са масовним протестима радника у Српској!

Она поручује да би боље било да не искушавају на шта је све спреман синдикат да би заштитио права радника, од којих, како наглашава, многи ионако само животаре!

- У овом тренутку и те како имамо добар старт, тако да наши социјални партнери и ММФ не би смели да се поигравају нашим стрпљењем! Дакле, било ко да покуша да иде у причу са доношењем новог закона о раду, имаће проблем са радницима у РС. Ко жели да нас искушава, широко му поље! Ми смо ту и спремни смо! - поручује Мишићева у интервјуу за Пресс РС.

Реално, да ли ће нови закон бити усвојен у скорије време?

- У РС у овој години од њега неће бити ништа! То је постало јасно када је недавно, након што су из ММФ-а устврдили да је нови закон о раду неопходан, наше ставове подржала и Влада РС као други социјални партнер, а ни послодавци се нису противили.

Откуд ММФ у овој причи?

- ММФ није класичан кредитор, који ће дати кредит, обрачунати камате и тражити гаранцију за враћање. У аранжману са одређеном земљом он диктира и кључне реформе у тој земљи.

Ко је у РС "трговао" законом о раду?

- То је остало нејасно. Када смо питали шефа мисије ММФ-а за БиХ да ли су тражили доношење новог закона, рекли су "не"! Одговор из Владе је другачији, па мислимо да је истина "на пола пута". Међутим, чињеница је да ММФ не инсистира само на доношењу новог закона, него и на томе како он треба да изгледа, што је недопустиво! У разговору са њиховим представницима ССРС је био најдиректнији и најјаснији и јасно смо им поручили шта мислимо о њима.

Шта мислите о њима?

- ММФ има аранжман са више од 180 земаља на планети и ниједну од њих није извукао из кризе! Тамо где уђе њихова "чизма", земља је финансијски поробљена и не може самостално да одлучује. А ја сматрам да нико мени не може да буде већи пријатељ, од мене саме.

Зашто ММФ жели нови закон о раду?

- У РС су домаћи послодавци у запећку и ММФ не ради за њих. Овај монетарни фонд ствара амбијент искључиво за стране инвеститоре, којима би новим законом било омогућено да у РС узму све што могу! Међутим, јасно смо им ставили до знања да нама нису потребни инвеститори који ће искористити наше природне ресурсе и раднике оставити "кратких рукава", а лову покупити и отићи! Ако неко на оваквој пракси жели да гради развој РС и БиХ, њихов је непријатељ!

Згоњанину сам "тиха патња"! Савез на чијем сте челу Згоњанин оптужује да "сатанизује поштене послодавце", "обмањује раднике и Владу РС" и "спречава привредни развој Српске"! - Из свега тога што је господин Згоњанин рекао, закључили смо да смо његова "тиха патња"! Али не зато што смо такви каквим нас приказује, него сасвим другачији! Тачније, веома моћна радничка организација са 110.000 чланова, која добро штити њихове интересе. Небулоза да спречавамо привредни развој РС показује колико је неутемељена и исфрустрирана изјава господина Згоњанина, којем поручујем да, док је синдиката, нико неће газити радничка права! А бахате послодавце и даље ћемо "сатанизовати", и то са великим задовољством!

Ипак, Згоњанин иде и корак даље и оптужује вас да се "све што се слива у касу ССРС, потроши на примања и трошкове у синдикату", док синдикат "само формално штити радничка права". - Новац од чланарина служи да се штите права радника и ми то радимо толико добро, да смо, ето, изнервирали и господина Згоњанина.

Шта вам је највећа "кост у грлу", кад је реч о новом закону?

- Потпуно поништавање уговора о раду на неодређено време! Наиме, новим законом би се увеле агенције, које би послодавцима изнајмљивале раднике по потреби?! Даље, сва права која су регулисана колективним уговором - минули рад, отпремнина код технолошког вишка и одласка у пензију, дисциплински поступак, годишњи одмор, износ регреса, практично би била укинута. Примера ради, кад радник данас нешто погреши, води се дисциплински поступак, док би по новим аршинима одмах добио отказ, уз могућност да тужи послодавца. У том случају две године би био "ни на небу, ни на земљи" и без икаквих примања.

Да ли би нови закон још неким одредбама загорчао живот радницима у РС?

- Наравно! Ту је и укидање колективног преговарања, темељног принципа који постоји свугде у свету. А колективним уговором се утврђују услови и цена рада као и сва поменута права, па је више него јасно да је радна верзија поменутог закона писана на крајње перфидан начин. Још горе је што би ресорно министарство имало могућност да суспендује права из уговора, зато што је послодавац у "тешкоћама", без појашњења шта тај термин значи?! Тврдим да је реч о најдиректнијем начину увођења бесплатног рада код послодаваца! Исто тако, пауза од пола сата морала би бити нарађена, па би радни дан трајао осам и по сати, док би годишњи одмор износио 20 дана, без обзира на радни стаж?!

Након става ММФ-а и домаћи послодавци су окренули ћурак и дигли глас против новог закона?!

- То показује да је синдикат моћна организација, односно да и послодавце умемо да доведемо у позицију да одустану од властитог захтева и сврстају се на страну друга два социјална партнера. Радује нас да истим аргументима сада говори и Влада, јер је, после Устава, закон о раду најважнији акт.

Да ли сте толико моћни да се супротставите једном ММФ-у?

- Савршено нас не интересује шта мисли ММФ и да ли ће наши социјални партнери мењати своје ставове. Ми нећемо! Ако ММФ буде истрајан у своме захтеву, овде ће имати побуну! Онда неће моћи да наплате ни оно што су нам раније дали! А подсетила бих да њихове кредите својим радом враћају управо грађани. С друге стране, новим законом би се озакониле све досадашње малверзације несавесних послодаваца, што нећемо дозволити!

Ипак, председник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин недавно је устврдио да актуелни закон "штити нераднике" и "уназађује привредни развој РС"!

- Овакве изјаве послодаваца треба схватити као поруке личне природе и личног анимозитета према одређеним појавама, у овом случају према закону, радницима и синдикату. Не узбуђују ме изјаве господина Згоњанина, које су веома непредвидиве, колоритне и потпуно неупотребљиве.

Протести на улицама постали тренд!

И сами признајете да већина радника у РС живи прилично лоше. Колико горе треба да буде, да бисте их извели на улицу? - Чини ми се да су улични протести постали неко тренди питање! Одговорни смо једино према својим члановима и када излазимо на улицу имамо јасне одлуке, ставове и захтеве, што смо и показали више пута, а последњи пут пре непуна два месеца. Ми не организујемо протесте ради протеста, него то радимо да бисмо нашим члановима вратили оно што им припада. Дакле, мислите да тренутно није време за протесте?
- За протесте увек има разлога и као што сам већ рекла, ми то показујемо у пракси! Оно што све раднике може извести на улицу је доношење новог закона о раду. Ако он иде, ми смо на улици, на протестима и на демонстрацијама.

Маја Башић
Извор: www.pressrs.ba

27.фебруар 2014. године
Средствима информисања
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић и генерални секретар, Велка Оџаковић ће учествоати у раду Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ који се одржава 27. и 28. фебруара 2014. године у Тухељским топлицама у Хрватској.

Савез синдиката РС ће, том приликом, предати предсједавање Савјетом Савезу самосталних синдиката Хрватске.

Централна тема Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ је радно законодавство у региону и спремност синдиката на синдикалне акције у циљу очувања стечених радничких права у земљама региона. Такође, једна од тема је и регионална сарадња, европске интеграције и политика синдиката.

Предсједница Мишић ће у расправи представити активности Савеза синдиката РС у контексту очувања стечених радничких права. Поред лидера из Савеза синдиката РС, у раду Савјета учествују и лидери из савеза синдиката Хрватске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније и Словеније.

Форум Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ се одржава уз подршку Фондације Фридрих Еберт.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

25.фебруар 2014. године
САВЕЗ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА ХРВАТСКЕ
МЛАДЕН НОВОСЕЛ, предсједник

Поштоване колеге,

Савез синдиката Републике Српске и свих његових 15 гранских синдиката са цјелокупним чланством, чврсто стоји уз вас и подржавамо вас у вашем штрајку упозорења којег ћете одржати данас 25.02.2014. године, као и протестном окупљању најављеном за 26.02.2014. године.

Супротставити се доношењу оваквог Закона о раду је, не само наша заједничка обавеза према садашњим радницима, него и велики залог за будућност како би спријечили незасите послодавце и неодговорне власти да нас претворе у робове који ће за корицу хљеба у нехуманим условима рада пунити џепове бјелосвјетских пробисвјета који себе називају послодавцима.

Покажимо им да имамо снаге, воље и памети да им се супротставимо у нашој заједничкој борби за радничка и синдикална права. Желимо да вам и ова акција, као и свака до сада, буде успјешна и од користи за раднике – ваше чланове.

Уз поздрав ,,Заједно смо јачи,, стојимо раме уз раме са вама.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И Ц А
Ранка Мишић

21.фебруар 2014. године
МИШИЋ: НЕМА ГОВОРА О НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да нема преговора о доношењу новог закона о раду, јер нема ниједног разлога за то.
Након разговара са делегацијом Међународног монетарног фонда /ММФ/ у Бањалуци, Мишићева је поручила да је став радника јасан и гласи да нема новог закона о раду, без обзира шта је обећала Влада Српске и шта ће рећи послодавци.

"Бранићемо садашњи закон свим средствима, бранићемо стечена права, не зато што су она предобра, него зато што је оно што смо чули од ММФ-а интенција да се крајње појефтини ионако ужасно јефтина радна снага у корист капитала", рекла је Мишићева на конференцији за новинаре након састанка са ММФ-ом.
Према њеним ријечима, ако је мамац за стране инвеститоре појефтињење радне снаге и богаћење власника капитала, онда то није рјешење за излазак из кризе.

Мишићева је поручила да је Закон о раду Републике Српске усклађен са конвенцијама Међународне организације рада и са европским стандардима које је могуће примијенити и у Српској и у цијелој БиХ. "Оно што је опасна зона, а што је карактеристично за ММФ, као класичну организацију која ради за капитал, јесте да се реформе врше искључиво у сфери која се тиче радника, да се смањују права, а да све иде у корист капитала", објаснила је Мишићева.
Према њеним ријечима, на дјелу је класично заступање интереса капитала, јер за ново запошљавање није потребан нови закон.

"Став Савеза синдиката је потпуно непромијењен, инстистирамо на примјени садашњег закона и санкционисању свих оних који не примјењују тај закон. То је обавеза Владе и тај посао мора да заврши", напоменула је Мишићева.

Синдикат ће, тврди она, увијек водити социјални дијалог о питањима која су у интересу заштите раднике у Републици Српској и неће пристати на било чије уцјене и атак на стечена права под паролом да ће то смањити стопу незапослености.
"Вољела бих да ММФ-а каже има ли иједна земља коју је та институција својим политикама и реформама извела из кризе. Нема ниједна осим Сејшела", закључила је Мишићева.

ВАН РОДЕН ОЧЕКИВАО ВЕЋУ СПРЕМНОСТ ЗА РАЗГОВОРЕ О НОВОМ ЗАКОНУ,
Шеф Мисије ММФ-а у БиХ Рон ван Роден истакао је данас да је очекивао већу спремност Савеза синдиката Републике Српске на разговор о могућности усвајања новог закона о раду."Стопа незапослених у БиХ изузетно је висока, посебно међу младим људима, што указује на потребу структурних реформи, међу којима побољшање привредног амбијента, примјена владавине права, али и реформе тржишта рада", истакао је Роден након разговора са представницима Савеза синдиката Републике Српске у Бањалуци.

Он сматра да је посебно битно да оживи процес колективног преговарања синдиката и послодаваца, што је важно за привлачење већих пословних улагања у БиХ и стварање нових радних мјеста. Роден није желио да прецизира да ли ће бити посљедица по аранжман БиХ са ММФ-ом уколико не дође до усвајања новог закона о раду, али је објаснио да ће у склопу преговора са Републиком Српском и Федерацијом БиХ бити ријечи о роковима за усвајање нових закона.

Он је рекао да је упознат о одлуци Владе Српске да повећа плате радницима са средњом стручном спремом, те навео да ММФ није тај који одређује висину плата, већ да једино води рачуна да свако повећање плата мора буде компензовано уштедама на некој другој страни буџета.

20.фебруар 2014. године
П О З И В

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић са сарадницима, разговараће сутра 21.02.2014. године у Дому синдиката у Бањалуци са представницима Међународног монетарног фонда на њихов захтјев, коју ће предводити шеф Мисије ММФ-а господин Ван Роден.

Тема разговора, како су тражили представници ММФ-а биће Закон о раду РС, а у склопу допуњеног писма намјера који је упућен ММФ-у од стране Владе РС.

Предсједница Мишић ће и овог пута изнијети изричит став Савеза синдиката РС, да не пристаје и неће дозволити доношење новог Закона о раду РС, јер за то не постоји ниједан разлог.

Како би јавност и синдикално чланство било потпуно и благовремено информисано о разговорима са Мисијом ММФ-а, која је у посјети БиХ, изјаве за јавност су у 11,30 часова. Позивамо новинаре да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност. С поштовањем,

Информативна служба

13.фебруар 2014. године
ИЗМЕНА РАДНОГ ЗАКОНОДАВСТВА -НАЦИОНАЛНО ПИТАЊЕ

Представници синдикалних организација из региона сложили су се да је измена радног законодавства национално питање, за које је потребан општи консензус како би се дошло до решења којим би биле задовољне све стране које учествују у томе и како се сав терет кризе не би пребацио на леђа радника.

То је закључак дводневног медјународног синдикалног скупа у Београду, који је саопштен на конференцији за новинаре у просторијама Савеза самосталних синдиката Србије.

Председница Конфедерације синдиката БиХ и Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић рекла је да је доношење закона о раду национално питање, будући да је тај закон суштински најважнији закон у свакој земљи и посредно утиче на одрживост њене економије.

"Потребан је општи консензус свих радника, грађана како се не би доносили закони који су против радника", казала је Мишић, додавши да је за преговоре у вези тог закона потребно да постоје услови, односно мирна атмосфера како би се дошло до најбољих решења за све стране које учествују у социјалном дијалогу.

Она је навела да је дводневни састанак синдиката из региона, који је данас завршен у Београду, подстицај јачања синдикалне сцене, указавши да је проблематично и то што владе држава у региону некада доносе одлуке које нису у интересу радника.

Према њеним речима, често постоје индиције влада и послодаваца да наметну посесиван став да је неопходно деловање према радном законодавству .

Осврнувши се на дешавања у Тузили, она је рекла да је то показатељ да грађани више не могу да трпе да буду обесправљени, "будући да годинама нису били ничија брига".

Протести су, како је казала, почели као израз незадовољства радника који раде у предузећима у Тузили, односно као социјални бунт и представљају опомену влади да више нема стрпљењења, а да су им се онда прикључили и други незадовољни радници.

"То је последица лоших политичких одлука, великог јаза између веома богатих и оних који се буквално боре за своју егзистенцију", навела је она.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да је незадовољство радника у БиХ социјалне природе, подсетивши да у Србији, такође, ових дана има доста радничких протеста који су резултирали нагомиланим незадовољством радника.

Он је навео и да очекује да ће током данашњег састанка у вези измена закона о раду бити разумевања свих страна, како не би биле донете одлуке које ће бити на уштрб права радника.

Орбовић је рекао да су на међународни скуп синдиката у Београду били позвани и представници синдиката у Хрватској, али да се они припремају за генерални штрајк због измена Закона о раду.

Преседник УГС Независност Бранислав Чанак истакао је да измене закона о раду, онако како су предложене, погађају сваког грађанина и да су синдикати из Србије солидарни са колегама из Хрватске.

Он је навео да се права радника у Србији не поштују, да измене Закона о раду нису биле нужне и да су недавним предложеним решењима нарушене бројне међународне конвенције.

Извршни директор Паневропског регионалног савета (ПЕРК) Григор Градев рекао је да у земљама региона постоји тенденција да се терет кризе пребаци на раднике и да је то за њих превелико бреме.

Према његовим речима, радници у земљама у овом делу региона имају сличне проблеме, док су најбоље прошле нордијске земље, јер су радници на време удружили снаге. Он је рекао да је неједнакост довела до кризе и да је она главни разлог за нагомилане проблеме.

У Хрватској ће, како је најављено, за две недеље бити одржан састанак, на којем ће се окупити представници синдиката из бивше Југославије, како би се размотрили заједнички проблеми који муче све синдикате.

Дводневни међународни синдикални скуп, посвећен променама у радном законодавству у региону, завршен је данас у Београду.

Организатори скупа су Међународна конфедерација синдиката (МКС), Паневропски регионални савет (ПЕРК) и Европска конфедерација синдиката (ЕКС), који у знак подршке репрезентативним синдикатима у Србији пружају и стручну и правну помоћ у примени европских и међународних радних стандарда.

Током дводневног рада разматрана је акциона способност синдиката у заштити права радника и подршка међународних и европских синдикалних организација и асоцијација акцијама синдиката у региону.

13.фебруар 2014. године
Хитан састанак савеза синдиката о радном законодавству
у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској
Београд, 12. и 13. фебруар 2014.

На захтјев предсједнице Савеза синдиката Републике Српске и Конфедерације синдиката Босне и Херцеговине, Ранке Мишић, а због опасности од урушавања радних и социјалних права путем амандмана на законе о раду у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској, у Београду ће се 12. и 13. фебруара 2014. године одржати хитан састанак предсједника савеза синдиката ових земаља са представницима Европске конфедерације синдиката и Пан-европског регионалног савјета чији су чланови.

Представници Европске конфедерације синдиката са којима ће се расправљати о предложеним измјенама у законима су правни стручњаци из ове области.

Поред правних стручњака, подршку синдикатима на овом састанку даће и директор Одјела за људска и синдикална права из Међународне конфедерације синдиката, Стефан Бенедикт, као и извршни секретар Пан-европског регионалног савјета, Григор Градев.

11.фебруар 2014. године
СИНДИКАТ ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРЕХРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ РС ПОДРЖАВА ФОРМИРАЊЕ СТАЛНОГ ТИЈЕЛА ЗА ЗАШТИТУ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске поздравио је формирање и почетак рада Сталног тијела за подршку и унапређење спољнотрговинског пословања и заштиту домаће производње.

Овај грански синдикат сматра да се формирањем овог тијела даје пуни допринос и бољем социјално-економском положају запослених у производно-прерађивачко прехрамбеном сектору Републике Српске.

Предсjeдник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске Александар Томић наглашава да је ово тијело требало формирати и раније имајући у виду да су домаћи произвођачи изложени нелојалној конкуренцији и увозничким лобијима.

Стално тијело за подршку и унапређење спољнотрговинског пословања и заштиту домаће производње формирала је Влада Републике Српске, а ово тијело задужено је да предлаже иницијативе и рјешења која треба примијенити у спољнотрговинској сфери и заштити домаће производње.

Ово тијело је задужено и за праћење примјене међународних уговора из области трговине, међудржавних билатералних и мултилатералних споразума, као што су Споразум о стабилизацији и придруживању и ЦЕФТА споразум, али и спровођење закона, одлука, правилника, а бавило би се и проблематиком рада инспекција на граници.

Рад Сталног тијела неопходан је због смањења негативних утицаја садашњег стања у спољнотрговинском пословању, а циљ његовог формирања је и стални контакт и усаглашавање активности са институцијама на нивоу БиХ, те значајније учешће ентитетских институција у креирању привредних политика и активности.

28.јануар 2014. године
Радна посјета синдикалним организацијама
општине Шипово

Делегација Савеза синдиката РС коју предводи предсједница Ранка Мишић, а коју чине предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС Драгана Врабичић и извршни секретар регионалног синдикалног центра Бања Лука Горан Савановић, боравиће данас у радној посјети синдикалним организацијама са подручја општине Шипово.

Том приликом, предсједница Мишић и чланови делегације информисаће представнике синдикалних организација предузећа и установа из ове општине о најважнијим активностима које тренутно водe Савез синдиката и грански синдикати РС.

О оквиру посјете, делегација Савеза синдиката РС ће разговарати са начелником општине Шипово о актуелном економско-социјалном положају радника и тренутном стању привреде на овом подручју.

28.јануар 2014. године
Регионални састанак о „Информацијама и консултацијама социјалних партнера о Стратегији 2020 Југоисточне Европе“
29.јануар 2014. године у Сарајеву

Предсjедница Савеза синдиката РС Ранка Мишић учествоваће у раду регионалног састанка који организује Регионални савјет за сарадњу у БиХ и Фондација Фридрих Еберт, а који ће се одржати 29. јануара 2014. године у Сарајеву.

Ово је редовни састанак који се организује у оквиру региона Југоисточне Европе на коме присуствују сви социјални партнери.

Циљ овог састанка је упознавање социјалних партнера са процесом припреме и садржајем Стратегије 2020 за Југоисточну Европу, добијање повратних информација од организација социјалних партнера у вези са овим документом, као и расправа о могућим регионалним акцијама које социјални партнери могу предузети у оквиру примјене ове Стратегије 2020.

Осим расправе о овом документу, социјални партнери региона ЈИЕ расправљаће и о могућности успостављања сталног консултативног тијела социјалних партнера о Стратегији 2020 ЈИЕ

28.јануар 2014. године
Јавна дебата у Парламентарној скупштини БиХ
„Радна мјеста за Босну и Херцеговину“
30.јануар 2014. године, Сарајево

Предсједница Савеза синдиката РС, Ранка Мишић, учествоваће у јавној дебати коју организујu Савјет министара БиХ и Свјетска банка, а која ће се одржати 30.јануара 2014. године у Бијелој сали Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву.

Поред предсједнице Мишић, учествоваће и остали социјални партнери из влада и удружења послодаваца, као и представници приватног сектора и академских кругова из Босне и Херцеговине.

Организовање дебате је, у ствари, представљање регионалног извјештаја Свјетске банке, под називом „Повратак на посао: Раст уз радна мјеста у Европи и средњој Азији“. Извјештај анализира кључне изазове запошљавања у регији Европе и средње Азије и предлаже карактеристичан програм политика.

Кључна питања о којима ће се водити дебата су - како отворити нова радна мјеста, унаприједити услове рада, те потреба за увођењем специфичних политика како би се ова питања ефикасније ријешила.

Дебату ће отворити предсједавајући Савјета министара БиХ, Вјекослав Беванда, и директорица Свјетске банке за земље Југоисточне Европе, гђа Елен Голдштајн.

30. децембар 2013. године / Независне новине
Нада у нова радна мјеста

БАЊАЛУКА - Сљедећа година биће тешка и економски изазовна, али доза оптимизма постоји, и од економских кретања у земљама региона зависиће и опоравак домаће привреде.

Послодавци, економисти, пензионери и синдикалци из РС се слажу у једном, а то је да ће сљедећу годину обиљежити избори, те да ће се политичари бавити сами собом, а мање економијом.

"Очекујемо мали помак. Увођење неопорезивог дијела плате је добро, по раднику то је 31 КМ и то је скроман допринос оздрављењу. Јавни радови исто тако створиће раст и скок у наредној години, али видјећмо да ли ће се то наставити", рекао је Предраг Згоњанин, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Он истиче да криза ни изблиза није прошла, али да је оптимиста када је у питању запошљавање радника, којих ће сигурно бити више него у години на измаку.

"Не очекујемо драматично повећање, али у односу на ову очекујемо више радних мјеста", истакао је Згоњанин. Он је додао да је трошковна страна буџета већа него прошле године и на отплату кредита ће одлазити више. "Амбициозно су пројектовани и раст БДП, приходи на добит и приходи од ПДВ-а", став је Згоњанина.

Зоран Павловић, економски аналитичар, истиче да је општа ситуација таква да нема конкретних разлога за оптимизам. "Инвестиција, новог запошљавања и свјежег капитала који би се улагао нема, а то би допринијело покретању економије", рекао је Павловић.

Он наглашава да, уколико се поправи ситуација у региону и на тржиштима земаља с којима РС сарађује, тргује и продаје, може се очекивати напредак.

Саговорници истичу да посљедњих неколико мјесеци, за разлику од претходних, статистика биљежи раст индустријске производње и пораст БДП-а.

"Оптимиста сам. Сигурно ће бити више радних мјеста, што значи да би пензионери могли добити више. С посљедњим повећањем пензија и уколико не буде инфлације пензионери ће имати више, а ако још дође до повећања плата надам се да ће власти поштовати закон и додатно ускладити пензије, односно повећати их још мало", рекао је Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС.

Из угла Савеза синдиката РС радници сљедеће године могу очекивати нападе на своја права и то, прије свега, од финансијских организација које подржавају буџет РС, односно ММФ-а, који већ годинама диктира социјалне и друштвене реформе у БиХ.

"Већ три године с муком бранимо стечена права и доношење новог закона о раду, који би дефинитивно био на штету радника. Тако ће бити и сљедеће године", казала је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС.

Она истиче да грађани РС сљедеће године не могу очекивати више посла и значајне помаке у смањењу стопе незапослености те да ће 2014. година бити специфична јер је изборна па ће се тако политика више бавити тиме него реалним сектором, који је најважнији за раднике.

"Биће проблема и потреба за исказивањем незадовољства уколико ствари буду ишле силазном путањом", навела је Мишићева.

20. децембар 2013. године / Независне новине
Криза убила 13. плату

БАЊАЛУКА - За огромну већину запослених у БиХ 13. плата, коју су у стара добра времена многи примали, данас спада у домен научне фантастике. Послодавци из приватног сектора кажу да је за то крива криза, а идентично стање је и у јавном сектору.

"Резање" трошкова по свим основама одразило се и на примања радника, који сада могу само да сањају о томе да ће бити плаћени и за мјесец више. Позвали смо, наиме, већи број институција, али смо се распитали и за приватна предузећа, и испоставило се да ће само неки радници бити обрадовани, али су такви ријетки.

"Радим већ четири године у прилично 'јаком' приватном предузећу у Бањалуци, које убире доста велики профит, али од тога радници немају вајде. Каква црна 13. плата? Срећна бих била да не касне ове које сам зарадила. Моји родитељи сјећају се благостања, када је држава водила више бриге о радничкој популацији. Данас то није случај", прича нам Јована М. из Бањалуке.

Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС, каже да је образац понашања који се усталио - плати радника што мање, а тјерај га да ради што више.

"Овдје је борба да добијете свих 12 плата, и онај ко то успије да уради, сматра се успјешним. Али, примање 13. плате није потпуно изгубљена категорија. Постоје банке које својим радницима уредно исплаћују 13. плату, као и неке агенције", наглашава Мишићева.

Према њеним ријечима, послодавци, односно већина њих, 13. плату сматрају остатком прошлог система. Каже и Томислав Врховац, предсједник Синдиката управе РС, да од 13. плате у овом сектору нема ништа, пошто се, како подсјећа, буџети слабо пуне. "Нормално да би радницима добродошла та 13. плата, али то је више сан него реалност", каже Врховац. Да већина радника не треба ни да помишља да ће добити одавно заборављену плату пред идуће празнике, потврђују и послодавци.

"О 13. плати апсолутно нема ни говора. То је можда обичај био некада, међутим, по мојим сазнањима, престало се и размишљати о томе. Мислим да је финансијска ситуација у којој се налазе и јавна и приватна предузећа таква да од 13. плате нема ништа", каже Алија Ремзо-Бакшић, директор Асоцијације послодаваца БиХ.

Попут њега, Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, наглашава да и не памти да је чуо да неко у посљедње вријеме спомиње 13. плату.

"И овако је тешка борба, тако да мало послодаваца размишља о тој 13. плати", наглашава Тривић. Треба нагласити да у БиХ активно посао тражи више од 550.000 грађана, који маштају да коначно почну да зарађују, а на 13. плату, коју упркос кризи примају бројни запослени у богатијим европским државама, они и не помишљају.

20. децембар 2013. године
Без иједног радника 14.442 фирме у Српској

Бањалука - У Републици Српској регистроване су чак 14.442 фирме које немају ниједног запосленог радника, а међу њима су и оне које су у стечају, процесу ликвидације или одјаве, показали су подаци Пореске управе РС.

У те 14.442 фирме налазе се и пословне јединице предузећа из ФБиХ и Брчко дистрикта, казали су у ПУРС-у.

Осим огромног броја фирми које немају ниједног запосленог, знатан је број и оних које имају само једног радника.

- У Републици Српској је регистровано 14.757 активних фирми са једним запосленим радником, укључујући пословне јединице предузећа из ФБиХ и Брчко дистрикта - навели су у ПУРС-у.

То значи да је тренутно регистровано више од 29.000 фирми које имају једног или ниједног запосленог. Привредници, економисти и синдикалисти имају различита објашњења за ову појаву.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић је рекао да је разлог оволиког броја предузећа која немају раднике вјероватно то што у многим фирмама које су радиле није извршен поступак гашења.

- Било је фирми које су радиле 15 дана или мјесец, направиле два или три рачуна, прекинуле рад и сад се још воде као активне, а немају запослених. Послије рата је скоро сваки радно активан становник имао регистровано предузеће које је мало или никако радило и уведено у евиденцију предузећа, а није спроведен поступак одјаве и није брисано. Вјероватно се и данас тако води велики број предузећа - нагласио је Видић.

Он је истакао да су фирме понекад отваране за обављање два или три атрактивна посла, да би се потом запослени одјављивали, али да фирма није бивала ликвидирала.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић је казала да је неприродно и недопустиво да постоји оволики број предузећа која немају ниједног запосленог.

07.12.2013. године
Саопштење за јавност

Четири гранска синдиката буџетских коринсика, Синдикат образовања, науке и културе, Синдикат управе, Синдикат радника унутрашњих послова и Синдикат правосуђа Републике Српске, данас 7. децембра 2013. године у 12,00 часова, организовали су јавни скуп у покрету у Бањалуци, којим је изражено незадовољство због чињенице да није постигнут договор са Владом РС о поврату 5 одсто умањених плата од 01. јануара 2014. године.

Јавном скупу је присуствовало 623 предсједника синдикалних организација и подружница који представљају 35 хиљада запослених у овим дјелатностима, из цијеле Републике Српске.

Скуп у покрету је одржан по предвиђеној маршути, од зграде Дома синдиката до зграде Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци и протекао је у мирној и демократској атмосфери, без иједног инцидента.

Ови синдикати изражавају захвалност припадницима Центра јавне безбједности Бањалука и Управе полиције МУП-а РС, који су професионално обавили свој задатак и медијима који су пратили овај догађај. Ова четири гранска синдиката изражавају спремност да наставе започете преговоре са Владом РС у циљу испуњења својих захтјева.

8. Новембар 2013. године
Два мукотрпна сата разговора са шефом мисије
ММФ за БиХ Рон ван Руденом

Јасан став Савеза синдиката РС и радника Републике Српске је НЕ НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ!

Предсједница Мишић је саопштила представницима ММФ, да ММФ неће писати Закон о раду Републике Српске и да ММФ није, нити ће бити институција чије жеље испуњава Савез синдиката РС. Савез синдиката РС проводи захтјеве радника Републике Српске.

Савез синдиката РС се залаже за трипартитни социјални дијалог и позива Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС и Унију удружења послодаваца РС, да сједну за сто и анализирају примјену постојећег Закона о раду, како би се дошло до рјешења тешког 1,5 милијарди КМ зарађених а не исплаћених бруто плата радницима Републике Српске.

ММФ-у је јасно речено, нећете креирати Закон о раду РС!

6. Новембар 2013. године
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Драге колегиице и колеге, синдикалке и синдикалци

Пажљиво прочитајте Захтјеве Уније удружења послодаваца РС који су данас јавно презентовали.
Овим захтјевима су на најбруталнији начин потврдили њихово опредјељење:

01. УНИШТИТИ ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР И ГРАНСКЕ КОЛЕКТИВНЕ УГОВОРЕ
02. УНИШТИТИ СВА СТЕЧЕНА РАДНИЧКА ПРАВА ДЕФИНИСАНА У КОЛЕКТИВНИМ УГОВОРИМА И НА ТАЈ НАЧИН ДОВЕСТИ РАДНИКА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У ПОЗИЦИЈУ РОБА 21. ВИЈЕКА
ЗАТО ПОТПИСУЈЕМО ПЕТИЦИЈУ НЕ ЗАКОНУ О РАДУ!

ЗАТО ЋЕМО СВИМ СРЕДСТВИМА СИНДИКАЛНЕ БОРБЕ ЧУВАТИ СТЕЧЕНА РАДНИЧКА И СИНДИКАЛНА ПРАВА !

1. Новембар 2013. године
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Данашња конференција за штампу министра рада и борачко инвалидске заштите РС Петра Ђокића и његових стручних сарадника господина Кличковића и госпође Васић, показала је колико је министру Ђокићу стало до социјалног дијалога у Републици Српској. Умјесто да своју радну верзију Закона о раду коју је урадио за потребе његовог министарства и за држање конференције за штампу, презентује својим социјалним партнерима и тиме потврди да је оприједјељен да у Републици Српској његује социјални дијалог, како то он каже, министар радну верзију презентује новинарима.

То није одлика трипартитног социјалног дијалога, него одлика оних који не желе социјални дијалог. Све што је речено на тој конференцији за штампу а односи се на радну верзију Закона о раду која је власништво Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС, а не социјалних партнера, није тачно. Сва материјална права, плата и друга примања радника у Републици Српској која се требају уређивати Законом и колективним уговорима у овом случају, искључиво о њима одлучује послодавац општим актом који носи назив Правилник о раду.

То је, до сада, незапамћена ситуација, односно примјер који јасно показује да колективни уговори и колективно преговарање и елементарно радничко право да преговара о својој плати кроз Општи, грански и појединачни уговор је елиминисано. Чак иде дотле да уколико би се десило да се послодавац и синдикат договоре, министар може да, на захтјев послодавца који под изговором како тренутно нема пара и да буде изузет из тог колективног уговора, те да радницима не исплаћује оно што јесте њихово право, а послодавчева обавеза, донесе декрет и каже „Не, не мораш да их платиш“.

Савез синдиката РС као један од три социјална партнера без кога се не може донијети Закон о раду, јер ми сматрамо да је Република Српска демократско друштво, да је Влада РС озбиљна влада, у потпуности одбацује радну верзију Закона о раду власништво Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС. Радници Републике Српске у овом тренутку потписују петицију којом јасно исказују свој став против оваквог Закона о раду.

Позивамо раднике да наставе са потписивањем петиције јер је то њихово демократско и синдикално право у роковима како смо договорили.

Слијед даљих корака ССРС ће бити познат јавности.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

31. Октобар 2013. године
Савез синдиката Републике Српске, дана, 29.10.2013. године доставио Вам је Приједлог за Економску политику РС за 2014. годину, те исти желимо допунити са законодавним дијелом који је потребно усвојити да би се раније наведени приједлози могли реализовати и то:

 1. Закон он стечајном поступку.
 2. Закон о забрани злостављања.
 3. Закон о здравственој заштити .
 4. Закон о здравственом осигурању.
 5. Закон о инспекцији.
 6. Закон о волонтирању.
 7. Измјене и допуне Закона о посредовању у запошљавању.
 8. Измјена и допуна Закона о заштити на раду.
 9. Измјене и допуне Закона о пензијско инвалидском осигурању.
 10. Измјене и допуне Закона о пореском поступку.
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР
Велка Оџаковић

30. Октобар 2013. године
Прочитајте шта нуди нови радни текст Закона о раду
и потпишите петицију!
Потписану петицију пошаљите у Савез синдиката РС или најближу синдикалну организацију.


Нови радни текст Закона о раду

Потпишите
петицију!

30. Октобар 2013. године
Када ово прочиташ, ако имаш приједлог који је вриједан да буде и наш заједнички приједлог, молим те да нам пошаљеш!
ПРИЈЕДЛОЗИ за Економску политику РС за 2014. годину

У складу са Вашим дописом број:06.01/012-2071/13 од 23.10.2013.године којим нас позивате да своје приједлоге мјера за Економску политику РС за 2014.годину доставимо до 30.10.2013.године, Предсједништво Савеза синдиката РС предлаже да се кроз Економску политику уграде следеће мјере, како слиједи:

 1. На основу Стратегије запошљавања израдити реалан Акциони план запошљавања са јасно прецизираним средствима за реализацију.
  Прије његовог усвајања своје мишљење на овај документ треба да Економско-социјални савјет РС , који ће најмање два пута годишње анализирати реализацију предвиђених мјера.
  Уз усвајање Акционог плана именовати одговорну особу која ће дневно пратити и бити одговорна за његово спровођење.
 2. Тражимо смањење стопе незапослености кроз нови пројекат који је утемељен у Стратегији запошљавања РС, а подразумијева финансирање запошљавања радника са ПК, КВ, ВК и ССС у реални сектор.
  Финансирање би било у омјеру 1:1, 10 милиона КМ Завод за запошљавање, 10 милиона КМ Влада РС, годину дана.
  Обавеза послодавца који запосли радника под тим условима била би да са радником потпише уговор о раду на неодређено вријеме.
 3. Да се реформом Завода за запошљавање РС успостави ефикасан систем посредовања између оних који траже посао и послодаваца, уз стално испитивање потреба за новим радницима, њиховој квалификационој структури, знању и вјештинама.
 4. Суочавање Владе РС и пословне заједнице са ликвидношћу привреде РС, како јавних, приватизованих и приватних предузећа, тако и јавних установа, с приједлогом мјера.
 5. Зауставити сваку врсту запошљавања у јавном сектору Републике Српске и на нивоу Босне и Херцеговине.
  У случају потребе запошљавања на свим нивоима вршити прерасподјелу запослених и прерасподјелу послова.
 6. У смислу ефикаснијег рада Инспектората РС донијети нови Закон о инспекцијама, а по потреби измијенити друге законе којима ће се створити услови да контрола инспектора буде ефикасна, што значи превентивна за добре послодавце, а репресивна према послодавцима који не примјењују Закон о раду и колективне уговоре.
 7. Предузети све активне мјере у циљу спречавања рада на црно и превођења таквог рада у формални сектор.
 8. Да се у што краћем року у скупштинску процедуру поново упути Закон о спречавању злостављања на радном мјесту, обзиром да је прошао јавну расправу и утврђен у форми приједлога, а заустављен у Одбору за привреду Народне скупштине РС.
 9. Да Влада РС у потпуности преузме обавезу реализације Програма социјалног збрињавања радника који су у процесу приватизације и стечаја предузећа остали без посла и да ова мјера буде потврђена у буџету Републике Српске.
 10. Да се кроз одговарајуће законе онемогуће злоупотребе појединих послодаваца у смислу отуђења имовине, отварања нових предузећа на која преносе постојећу имовину и на тај начин обавезе које имају према радницима и фондовима постају ненаплативе. За своје обавезе послодавци морају да гарантују свом својом имовином, како личном и имовином чланова своје породице, тако и имовином других предузећа у његовом власништву.
 11. Потпуна примјена Закона о пореском поступку с посебним акцентом на контроле обрачуна плата и пореза, и обавезу Пореске управе да сваком осигуранику доставља годишњи извјештај о уплаћеним доприносима
 12. Неопорезивање најниже плате, с тим да се иста повећа на најмање 50% од просјечне плате у Републици Српској .
 13. Извршити анализу о ефектима ослобађања послодаваца од плаћања пореза на добит коју су уложили у проширење производње.
  Под ефектима подразумијевамо колико је отворено нових радних мјеста. Мишљења смо да сваки послодавац, који није улагао у производњу и повећао број запослених треба да плати порез.
 14. Покретање производње: - Доношење политика ре-индустријализације земље - Утврђивање Стратегије развоја РС - Доношење секторских стратегија
 15. Повећање плата у складу са порастом продуктивности и трошковима живота.
 16. Тражимо да Влада РС, коначно у 2014. години, формира Министарство рада и социјалне политике како би се тај ресор могао у потпуности посветити раду, запошљавању и социјалној заштити садашњих, бивших и будућих радника.
 17. У циљу јачања и истинске реализације социјалног дијалога предлажемо да Влада РС одржи најмање двије тематске сједнице у току 2014.године, на којима би се уз присуство социјалних партнера, анализирали постигнути резултати бипартитног и трипартитног социјалног дијалога у Републици Српској.
ПРИЈЕДЛОЗИ ЗА СЕКТОРСКЕ ПОЛИТИКЕ
 1. Пољопривреда и прехрамбена индустрија
  У овој дјелатности код примарне производње и прераде евидентан је недостатак обртних средстава те стога овом сектору треба помоћи повољним кредитима са дужим грејс периодима и конкретним мјерама заштити домаћу производњу.
  Кроз благовремену додјелу субвенција и подстицаја, а с циљем већег запошљавања потребно је подржати развој приватних фарми Будући да смо аграрна земља , земља која располаже природним ресурсима, то треба искористити и развојним програмима покретати базну производњу и прерађивачке капацитете.
 2. Грађевинарство и комуналне дјелатности
  Код овог сектора неопходно је, у првом реду, створити услове да се грађевинска предузећа могу пријављивати на тендере за посао првенствено она која имају пријављене раднике и која за одређене послове конкуришу са тачним бројем радника потребним за тај посао. Код комуналних предузећа која због ненаплаћених услуга које пружају све чешће одлазе у стечај, пронаћи начин измирења дугова према њима и тиме их спријечити од стечаја. Без помоћи Владе РС и адекватних мјера, немогућ је даљи опстанак овог веома важног сектора, а тиме и задржавање великог броја радника који ту раде.
 3. Шумарство, прерада дрвета и папира
  Овдје се ради о веома важном природном ресурсу чијим коришћењем се обезбеђује егзистенција како радника тако и локалних заједница па је неопходно да стопа издвајања за локалне заједнице буде у висини као и у земљама у окружењу. Приоритете у снадбијевању сировином предузећа у области дрвопрерађивачке индустрије треба да имају предузећа у којима су радници синдикално организовани. Да се изврши наплата ненаплаћених потраживања у области шумарства, као и да се средства намјењена за проширену репродукцију дозначују у сврхе за коју су и намјењена и због чега се убиру од грађана. Неопходно је радити на деминирању минираних површина у шумама пошто се због тога значајне шумске површине не могу експлоатисати. Подстицаје за извоз давати првенствено предузећима која испуњавају услове прописане Правилником о условима и критеријима за додјелу субвенција за подстицај и развој привреде.
 4. Трговина, туризам и угоститељство
  Основно што је овом сектору потребно су стимулативна средства за производњу, брендирање и продају ових производа на домаћем и иностраном тржишту.
  Обезбиједити средства за развој домаћих предузећа која се баве еко и етно туризмом који је код нас у зачетку а у Европи значајна привредна грана.
  Дефинисати статус Јахорине као значајног зимског туристичког центра, а што ће обезбједити задржавање постојећег и повећање броја запослених.
  Исто тако, обезбиједити средства за развој националних паркова „Сутјеска,, и ,,Козара“ посебно у погледу смјештајних капацитета.
 5. Кожарско-прерађивачки и текстилни сектор
  Као и код осталих дјелатности, овдје су потребни и подстицаји и субвенције с тим да се средства додјељују послодавцима који поред редовне уплате пореза и доприноса испуњавају и обавезе према радницима.
 6. Металска индустрија и рударство
  Да се у мјерама Економске политике за 2014. годину прецизније дефинише прерађивачка индустрија по гранама,пошто у претходним годинама то питање није прецизирано и ствара се привид да прерађивачка индустрија не постоји. Да се у гранту Министарства индустрије обезбиједе средства за краткорочне позајмице привредним друштвима због израженог проблема недостатка обртних средстава код појединих предузећа,а имају могућност да нормално раде и посједују потписане уговоре за производњу, Код ИРБ обезбиједити бржу и лакшу процедуру за добијање кредита предузећима ради обезбјеђења обртних средстава,а која имају уговоре за производњу и намјеру очувања радних мјеста и пријема нових радника. Подстицајна средства додијелити предузећима која испуњавају услове најкасније до 30.06.2014. године. Ови приједлози се односе на све послодавце који поштују Закон о раду,Општи колективни уговор, гранске и појединачне колективне уговоре и који измирују све обавезе према радницима и поштују радничка и синдикална права.
 7. Саобраћаја и везе
  - У дјелатности Поштанског саобраћаја неопходно је потпуно поштивање Закона о поштанским услугама, како би се обезбиједило Пошти РС да обавља дјелатност за коју је основана.
  То подразумијева субвенцију из буџета Републике.
  - У ваздушном саобраћају потребно је да Влада РС настави са субвенцијом у висини која је била и у 2013. години како би се испоштовала сва радничка права, а уједно би се наставило са планским инвестицијама за функционисање Аеродрома РС на међународном нивоу и тиме очувала постојећа радна мјеста и створили услови за запошљавање нових радника. - У Жељезницама РС присутан је недостатак укупног транспорта како ниско тарифне, тако и високо тарифне робе чиме су умањени приходи ове компаније, па због тога долази до умањења плата и других права радника.
  Због тога је потребно предвидјети мјере за отклањање ових слабости.
 8. Дјелатност медија и графичара
  Мјерама које ће се наћи у Економској политици за 2014. годину , а које ће се односити на очување постојећег броја запослених, појачану контролу поштивања и обавеза из домена рада и другим мјерама које неће имати негативне последице на положај радника у овој дјелатности, посебно треба предвидјети финансијску подршку за рад локалних медија у Републици Српској.
  Ове мјере неопходне су првенствено због изузетно тешког положаја запослених у овим медијима, а посебно због значаја ових медија за функционисање сваке локалне заједнице и Републике Српске у цјелини.
  Евидентан је пад прихода у буџетима локалних заједница, оснивачима и власницима локалних медија, а такође је Регулаторна агенција за комуникације БиХ смањила минутажу комерцијалног програма што је све довело у питање њихово функционисање , а самим тим и опстанак запослених у тим медијима. Дугорочно гледано Влада РС треба утврдити сет мјера којима ће на првом мјесту обезбиједити опстанак ових медија и број запослених у њима, као и њихов даљи развој.
 9. Сектор финансија
  Запослени радници у финансисјком сектору нису поштеђени погубних последица свјетске економске кризе, прије свега када се ради о сигурности радних мјеста и висини зараде.
  Чести покушаји умањивања права запослених, преоптерећеност послом и неплаћен прековремени рад постали су дио свакодневнице запослених у финансисјком сектору, а посебно у сектору банкарства.
  Посебно је изражен неуједначен принцип дјеловања и непоштивање важећих законских прописа од власника капитала који послују у Републици Српској.
  То се, прије свега, огледа у непоштивању оних права која имају радници у земљама одакле долазе власници капитала. Права се ускраћују у погледу: синдикалног организовања,сталног притиска и увећању радног учинка ,неплаћеног прековременог рада,све чешћег угрожавања приватности,дискриминације и повреде људског и професионалног достојанства радника ( мобинг). С тога је потребно:омогућити синдикално организовање у складу са израженом вољом радника и међународних конвенција у оним финансијским организацијама (посебно банкама) гдје не постоји Синдикат,поштовати и достигнути ниво права која имају радници у земљама одакле долазе власници капитала.
  За реализацију наведених мјера треба појачати инспекцијску контролу примјене прописа, што се сада не дешава.
 10. Образовање, наука и култура РС
  Коначно реализовати Закључак Народне скупштине од 27.12.2007. године и изједначити (повећати) плате у просвјети и култури са платама осталих буџетских корисника. Због квалитета наставе, безбједности ученика и савремених европских трендова измјенама Закона о основном и Закона о средњем образовању смањити број ученика у одјељењима и групама (минимум, оптимум, максимум) како бисмо избјегли појаву технолошког вишка. Више улагати у младе и надарене људе и њихов научни рад како би остали у Републици Српској и допринијели њеном развоју. Постојеће институције културе ојачати на свим нивоима кадровски и материјално, а културне манифестације у Републици Српској подржати у складу са могућностима.
  Планирани буџет за исте реализовати у потпуности како не би дошло до одузимања средстава истих.
 11. Област безбједности
  Питање безбједности је кључно питање за сваку државу и друштвену заједницу и да би Министарство унутрашњих полова Републике Српске у склaду са успостављеним стратешким и планским оквиром успјешно извршавало законом утврђене послове у чијем обављању се остварује безбједност Републике Српске и њених грађана и гарантује Уставом и Законом утврђена права грађана потребно је: - Обезбиједити неропходна финансијска средства која би свим припадницима службе гарантовала поврат плате на ниво из децембра 2012 године.
  То је потребно урадити кроз измјену Закона о платама односно поврат на првобитно утврђене коефицијенте о платама.
  Осим тога, потребно је уважити чињенице о порасту животних трошкова за протеклих пет година и на бази статистичких података о порасту трошкова живота и проценту инфлације обезбједити додатни пораст плата чиме би се значајно смањен животни стандард наших припадника вратио на раније достигнути ниво. -неопходно је обезбједити додатна финансијска средства на ставци остала лична примања и реално их планирати у складу са стварним потребама МУП-а РС.
  Износ средстава на тој буџетској ставци је протеклих шест година не промијењен, апсолутно недовољан, не обезбјеђује минимум средстава потребних за накнаде за превоз, јубиларне награде и остала примања те велики број припадника МУП-а та своја права обезбјеђује путем других институција односно судова РС .
  У коначници средства утрошена за те намјене су знатно виша ( судски трошкови, затезне камате) него да се реално планирају и кроз постојеће законске одредбе реализују према припадницима МУП-а РС. - Планирати средства која би омогућила да се кроз постојећа законска рјешења и додатно нормативно уређење омогући већи пријем младих људи у МУП РС како би се у догледно вријеме избјегла могућа „смјена генерација“ што би у датом тренутку могло да доведе до озбиљније угрожености безбједности грађана и Републике Српске. - Нови приступ који је заживио средином 2013. године о потреби адекватног улагања у материјално-техничку опремљеност службе и појединачну опремљеност полицијских службеника мора да има свој наставак и да се продужи и у 2014. години.
  Континуирано улагање у област безбједности па самим ти и у МУП РС је од кључног значаја за цијелу Републику.
 12. Област правосуђа, управе и јавних служби
  Приоритетан захтјев је враћање плата буџетских корисника на ниво 2009. године и њихово усклађивање са растом трошкова живота. За запослене у овим областима, у Економску политику за 2014.
  годину уврстити доношење Закона о платама у правосуђу којим ће се задржати достигнути ниво права, као и побољшање материјалног положаја најугроженијих категорија административних радника по принципу адекватно плаћеног рада по радном мјесту, тежини посла и стручној спреми. За административне раднике у правосуђу обезбиједити да буду адекватно плаћени за свој рад, да престану бити дискримисани и категорија радника са социјалним давањима умјесто плата. За ово је потребно обезбиједити финнсијска средства која за Буџет РС нису велика.
 13. Област здравства и социјалне заштите РС
  Основни захтјев је укидање Закона о платама за запослене у јавним здравственим установама и враћање Посебног колективног уговора за запослене у области здравства и социјалне заштите којем ће се, између осталог уредити област плата и осталих примања.
  Потребно је извршити уплату неуплаћених доприноса на обавезне видове осигурања у здравственим установама.
  Такође, извршити доношење Измјена и допуна Закона о здравственој заштити РС , Закона о здравственом осигурању, Закона о евиденцијама и статистичким истраживањима у области здравствене заштите и подзаконских аката.
  Обезбиједити средства од локалних самоуправа за функционисање здравствене заштите, као и набавку опреме за Завод за форензичку психијатрију Соколац, Клинички центар Бања Лука, Клинички центар Источно Сарајево и болницу Добој. Побољшати економско-социјални положај и повећати плате запослених у здравству и социјалној заштити.

29. Октобар 2013. године
Коментар на екслузивну вијест Биг портала и портала Капитал

www.capital.ba/ekskluzivno-tekst-radne-verzije-zakona-o-radu-rs/
www.bigportal.ba/ekskluzivno-tekst-radne-verzije-zakona-o-radu-republike-srpske/

У посљедње вријеме у јавности па и у редовима неких социјалних партнера појавила се врло нејасна прича о споразуму којег су социјални партнери потписали приликом потписивања Општег колективног уговора.

Ради појашњења и објективног информисања чланства и јавности износимо сљедеће:
Приликом потписивања Општег колективног уговора 05.05.2010. гдодине, социјални партнери на највишем нивоу потписали су Споразум којим су се споразумијели да се изврше одређене измјене и допуне закона из области пореске политике и то у 2010. годину на јунском засједању Народне скупштине РС и да се до краја 2010. године изврше одређене анализе тих измјена и њихов утицај на социјално осигурање и статус запослених. У договореном року ови послови су завршени.

Поред тога, овим Споразумом Влада РС се изјаснила да ће у року од 18 мјесеци од дана ступања на снагу Општег колективног уговора предложити нови Закон о раду.

Општи колективни уговор ступио је на снагу 19.05.2010. године од када је текао рок у трајању од 18 мјесеци у којем је требало предложити Закон о раду.

Пошто у прецизираном року који је истекао 19.новембра 2011. године,није понуђен нити усвојен нови Закон о раду, та је одредба Споразума престала је да важи.

У праву су рокови најзначајнији и њиховим протеком губи се право у потпуности. Напомињемо да у остављеном року нико од социјалних партнера није затражио да се реализује члан 6. Споразума, што најбоље потврђује наше становиште да нема потребе доносити нови закон о раду, него извршити темељну анализу примјене постојећег.

28. Октобар 2013. године
НЕ НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ

Поступајући по Закључцима Генералног вијећа Савеза синдиката РС, број 06-896/13 од 16. 09. 2013. године, Предсједништво Савеза синдиката РС одлучило је да се у свим Регионалним синдикалним центрима и то: Приједору, Бањој Луци, Добоју, Бијељини, Зворнику, Источном Сарајеву, Фочи- Вишеграду, и Требињу. одрже састанци, на које ће бити позвани сви предсједници и повјереници свих 1457 синдикалних организација, који окупљају преко 102.000 чланова, те чланови републичких одбора гранских синдиката и чланови органа Савеза синдиката РС са територије центра.

У већим центрима као што је Бања Лука договорено је да се састанци одрже и у другим мјестима за неколико локалних заједница. Циљ састанака је да се изабрани представници, а путем њих и чланство упозна са захтјевима Уније удружења послодаваца који су презентовани у јавности од тога да се ријеше радника који су нерадници, пијанице, пропалице, дилери дроге, па до захтјева за укидање колективних уговора и ставовима Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС поводом изнесених захтјева.

Први састанак одржан је у Добоју 10. 10. 2013. године, а последњи 28. 10.2013. године у Бањој Луци. У току одржавања ових састанака, тачније 21. 10. 2013. године Министарство рада и борачко инвалидске заштите доставили су нам, путем редовне поште, радни текст Закона о раду, тако да смо на наредним састанцима присутне упознали и са овим радним текстом.

На свим овим састанцима синдикалци су одбацили, како захтјеве Уније удружења послодаваца, тако и још енергичније радну верзију закона коју је урадило Министарство рада и борачко- инвалидске заштите.


Имајући у виду изнесено, као и предочену анализу радног текста Закона о раду

Предсједништво Савеза синдиката РС на 2. посебној сједници одржаној у Бањој Луци, дана 28. 10. 2013. године донијело је сљедеће:

ЗАКЉУЧКЕ01. Одбацује се у потпуности радни текст Закона о раду којег је урадило Министарство рада и борачко инвалидске заштите РС.

02. Савез синдиката РС захтијева да се изврши анализа примјене Закона о раду Републике Српске како би се добио одговор на питање како ријешити дуг према радницима за зарађене, а неисплаћене плате и доприносе, а који износи 1,5 милијарди марака.

03. Након извршене анализе од стране трипартитне стручне радне групе социјални партнери на највишем нивоу ће утврдити правце и циљеве даљњих активности везаних за тржиште рада.

ПРЕДСЈЕДНИЦА
Ранка Мишић с.р.

Након одржаних свих радних састанака и то: регија Добој, регија Зворник, регија Бијељина, регија Источно Сарајево,регија Бања Лука, регија Требиње, регија Фоча -Вишеград и регија Приједор, на којима је присуствовало 1457 предсједника синдикалних организација, те представници највиших органа гранских синдиката и Савеза синдиката РС, а који су упознати са јавним захтјевима Уније удружења послодаваца РС и намјерама Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС преточене у радни текст Закона о раду.

Предсједништво Савеза синдиката РС, након тога, на 2. посебној сједници одржаној у Бањој Луци, дана 28. 10. 2013. године донијело је сљедеће

ЗАКЉУЧКЕ01. Потписивање петиције са слоганом: НЕ НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ почеће данас, то јест 28.10.2013. године (понедјељак) у свим синдикалним организацијама у Републици Српској. Задужују се извршни секретари и повјереници ССРС да у току данашњег и сутрашњег дана доставе у све синдикалне организације довољан број материјала за потпис.

02. Потписивање петиције завршава се 06. 11. 2013. године (сриједа) у 14 сати, до када су сви предсједници синдикалних организације дужни доставити потписану петицију у синдикалне канцеларије на терену.

03. Извршни секретари су дужни објединити све потписане петиције и исте доставити Савезу синдиката РС до 07. 11. 2013. године, за што су лично одговорни.

04. Потпис петиције, који је у току, ће се наставити а потписани материјал предсједници синдикалних организација ће доставити у регионални синдикални центар.

05. Уколико предсједници синдикалних организација, након потписане петиције, нису у могућности напустити посао и лично донијети потписану петицију дужни су позвати извршног секретара са своје територије, који ће доћи и лично од њега преузети потписану петицију.

06. За комплетну реализацију у вези са потписивањем петиције одговорни су извршни секретари регионалних синдикалних центара, чији рад на овим пословима ће координирати генерални секретар.

ПРЕДСЈЕДНИЦА
Ранка Мишић с.р.

28. Октобар 2013. године
Не новом Закону о раду РС

Радни текст Закона о раду РС, који је ових дана социјалним партнерима упутило Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, изазвао је праву буру незадовољства код оних на које се овај закон односи а то су радници РС.

Ништа мање није незадовољство осталих категорија нашег сиромашног друштва, борци, пензионери, ђаци, студенти, дакле будући радници.

Имајући у виду значај Закона о раду РС за укупни материјални и друштвени статус радника, као и чињеницу да се ради о темељном закону који одређује карактер и осталих закона из радно-правне области Српске, Савез синдиката у складу са својoм улогом, одржао је састанке са предсједницима синдикалних организација у свих девет регионалних синдикални центара, од Приједора до Требиња.

Оно што је заједничка одредница свих порука и закључака који су се чули на поменутим јавним трибинама, које су језиком радница и радника, синдикалки и синдикалаца износили предсједници синдикалних организација из предузећа и установа широм Српске, могла би се свести у једну простопроширену реченици а она гласи:
"Свим средствима синдикалне борбе, укључујући и јавне протесте широм РС, бранићемо постојећи Закон о раду РС, колективне уговоре, те сва стечена радничка и синдикална права".

Савез синдиката РС, као репрезентативна организација радника, који окупља преко 120. хиљада чланова, није против измјена и допуна или доношења новог Закона о раду РС, али тек онда када се објективном анализом представника свих социјалних партнера утврди и оцијени шта не ваља у постојећем закону, против кога је, зарад властитих тајкунскиох интереса, а на штету радника и државе, велики број послодаваца у Српској, који га никада, на срамоту контролних органа, нису ни поштовали ни проводили.

Нескривена је намјера предлагача поменутог радног материјала закона укидање 40-часовне радне недјеље, стављање у приоритет правилника предузећа и установа, умјесто досадашњих Опшег и гранских и посебно колективних уговора, укидање топлог оброка, регреса за годишњи одмор, отпремнина, дисциплиског поступка.

Овим законом жели се стимулисати сива економија, рад на црно, умјесто тржишта рада стимулисати стварање тржишта робова, до изнемоглости прековременог рада, да нам свака субота буде радни дан, плате договорене у четири ока, без цијене рада и коефицијената итд.

То су разлози оволиког и незадовољства, које је код радника Српске изазвало упорно инсистирање, прије свих, Уније удружења послодаваца РС да се по сваку цијену "ломљењем преко кољена" до Нове године донесе нови Закон о раду РС, што свакако спада у сферу политичке утопије са јасним предумишљајем.

У складу са Закључцима Генералног вијећа ССРС од 26.09.2013. године тачка 6 и 7, организовани су регионални састанци у свих девет регионалних синдикалних центара, предсједника синдикалних организација, чланова органа гранских синдиката, чланова Генералног вијећа и представника ССРС.

Синдикални центар Добој

Дана 10. и 11.10.2013. године одржана су два састанка предсједника синдикалних организација добојске регије, уз присуство предсједника синдикалних организација из свих предузећа и установа.

Предсједник Синдиката ОНК Драган Гњатић, присутне је упознао са иницијативом Удружења послодаваца РС и Владе РС доношењу новог Закона о раду. Посебно је истакнуто да је циљ доношења новог закона о раду рушење Општег колективног уговора и права из рада које овај акт гарантује радницима РС. Послије исцрпне и конструктивне расправе у којој је учествовала већина присутних, једногласно су донесени сљедећи закључци:
- Да ће синдикалне организације добојске регије учествовати у свим видовима синдикалне борбе које ће организовати Савез синдиката РС а које буду против доношења новог Закона о раду.

- Да се организује потписивање петиције против доношења новог Закона о раду када то затражи ССРС.

- У случају да потписане петиције не донесу жељене резултате, приступити организовању Генералног штрајка у РС.

- У случају да Генерални штрајк не донесе жељени резултат ићи ће се на организовање јавних протеста, окупљањем пред зградом Владе и Народне скупштине РС.

Синдикални центар Бијељина

Састанак одржан 15.10.2013. године у просторијама Дома ученика у Бијељини, на коме су присуствовали сви предсједници синдикалних организација.

О томе шта имамо прописано Законом о раду и ОКУ и шта су захтјеви послодаваца, образложила је генерални секретар СС РС Велка Оџаковић, која је нагласила да циљ предлагача овог закона није ништа друго него урушавање стечених радничких и синдикалних права радника, што је нескривена тежња Уније удружења послодаваца РС.

Доношење новог Закона о раду је само параван за укидање Општег колективног уговора у коме су прописана многа права радника, која су на удару једног броја послодаваца, нагласила је Велка Оџаковић.

Обраћајући се присутним, предсједница СС РС Ранка Мишић је нагласила да је закон о раду сваке земље темељни закон који послодавци желе да наметну, мада се то нигдје у свијету не догађа у изборној години, те у времену велике економске кризе када десетине радника остају без посла.

Предсједница Мишић је упутила јасну поруку послодавцима да измире радницима РС ,на име дугујућих плата и доприноса, износ од 1,5 милијарду КМ, па тек онда да у условима ,,чистих рачуна,, и у мирној атмосфери разговарамо о новом Закону о раду. Прије тога, потребно је извршити темељну анализу примјене Закона о раду, на основу које би социјални партнери уз постигнути консензус утврдили основне правце и циљеве који се желе постићи кроз нови закон, уз очување свих достигнутих радничких и синдикалних права.

Сви присутни су дали безрезервну подршку предсједници Мишић, да се свим средствима синдикалне борбе сачувају егзистенција и стечена права радника и њихових породица.

Синдикални центар Зворник

Састанак одржан 16. октобра 2013. године на којем су присуствовали сви предсједници синдикалних организација из предузећа и установа са ове регије.

Након уводног обраћања предсједнице Мишић и компаративне анализе постојећег Закона о раду РС и радног материјала Министра рада коју је изнијела генерални секретар СС РС Велка Оџаковић, те дискусије у којој је учествовао велики број синдикалаца, донесени су сљедећи закључци:

1. Да се одрже састанци у свим синдикалним организацијама у зворничкој регији, на којима ће се чланство детаљно упознати са стварним намјерама Министарства рада и Уније удружења послодаваца РС

2. Сви присутни су подржали одлуку Генералног вијећа СС РС о потписивању петиције против доношења Закона о раду.

3. Уколико се за то укаже потреба, сви присутни предсједници синдикалних организација, организовано ће доћи на заказане протесте у Бањалуку.

Синдикални центар Бања Лука

Састанак одржан 21. октобра 2013. године у Дому синдиката РС у 12,00 часова којем су присуствовали предсједници синдикалних организација из предузећа и установа са подручја бањалучког синдикалног центра на тему "Активности Савеза синдиката РС и свих гранских синдиката везане за иницијативу Уније удружења послодаваца за доношење новог Закона о раду и отказивању Општег колективног уговора"

Компаративну анализу постојећег и радног материјала Закона о раду РС изложила генерални секретар СС РС Векла Оџаковић, која је таксативно презентовала шта радници РС губе уколико би се усвојио овакав закон.

Послије двочасовне конструктивне расправе, у којој је узела учешће већина присутних, те одговора на сва постављена питања, донесени су сљедећи закључци:

- Не прихватити нови Закон о раду РС.
- Не прихватати било какво смањење права из рада из важећег Закона о раду РС и колективних уговора.
- Подијелити пропагандни летак свим предсједницима синдикалних организација, предузећа и установа РС, како би чланство било упознато шта имамо прописано Законом о раду и Општим колективним уговором, шта су захтјеви послодаваца, а шта прихвата Министарство рада.

- Наставити активности и преговоре руководства СС РС са представницима Владе и Министарства рада, са циљем да се не донесе нови Закон о раду РС.
- Уколико Министарство рада РС настави активности на доношењу овог закона, организовати потписивање петиције у свим синдикалним организацијама, те од стране бораца, пензионера ђака и студената, као заинтересованих група грађана. -Слоган петиције гласи : "Не новом Закону о раду РС".

Синдикални центар Источно Сарајево

На састанку предсједника синдикалних организација,чланова органа гранских синдиката и Генералног вијећа СС РС Регионалног синдикалног центра Источно Сарајево, одржаном 21.10.2013. године у сали Културног центра, коме су присуствовали сви предсједници синдикалних организација предузећа и установа, једногласно је донесен закључак који гласи:
"Не доношењу новог Закона о раду"!

Договорено је да се благовремено доставе сва потребна упутства и информације за даљи рад на терену, како би се што спремније и организованије ушло у даље активности а то су потписивање петиције и организовање протеста.

Састанак предсједника синдикалних организација општина Градишке, Лакташа, Српца и Прњавора

Под слоганом "Не новом закону о раду" у Културном центру у Градишци, 22.октобра 2013. године, уз присусто свих предсједника синдикалних организација са подручја Градишке, Лакташа, Српца и Прњавора, одржан је састанак, на којој су једногласно подржане све активности Савез синдиката РС уперене против доношења новог закона о раду. Компарацију постојећег Закона о раду РС и опасностима које се крију у радној верзији новог закона о раду, изложила је Велка Оџаковић, генерални секретар СС РС.

Присутним се обратила и одговарала на постављена питања, те затражила од чланства и руководства пуну озбиљност, одговорност и одлучност у наредним активностима на очувању стечених радничких и синдикалних права, предсједница СС РС Ранка Мишић.

Послије дискусије, једногласно су донесени закључци који гласе:

- Да сви предсједници синдикалних организација сазову сједнице у својим организацијама и презентују закључке са састанка.
- Да се пажљиво прате информације и упуства добијене од стране СС РС односно Синдикалне канцеларије Градишка.
- Да се сачека до петка 25. октобра 2013. године, када ће се знати које мјере и у којој динамици треба предузимати.
- Да се након тих информација у предвиђеном року од 4 дана, у оквиру синдикалних организација потпишу петиције под мотом : "Не новом закону о раду".

Свим присутним подијељени су леци који јасно говоре о разлозима одбране постојећег и негативним посљедицама новог закона о раду. Сви присутни су дали пуну подршку предложеним активностима и исказали пуну одлучност у њиховом провођењу.

Синдикални центар Фоча-Вишеград

Састанак Регионалног синдикалног центра Фоча-Вишеград, у присуству свих предсједника синдикалних организација, повјереника, чланова синдикалних одбора и чланова органа СС РС, одржана је 22.октобра 2013. године у Фочи.

Послије вишечасовне исцрпне и конструктивне расправе, учесници састанка су се једногласно изјаснили ПРОТИВ доношења новог Закона о раду РС, са јасном поруком да у овим тешким временима, када радници и њихове породице једва састављају крај с крајем, када су на самом рубу егзистенције, нико нема право да смањује њихова права из рада, јер се и гарантована не поштују.

Наглашено је потпуно јединство чланства и руководства синдиката , те да смо заједно спремни да се свим средствима синдикалне акције, боримо за очување радничких права. Закључено је да је укидање 15 одсто накнаде предсједницима синдикалних организација у образовању атак на синдикат, те да у томе неће успјети, а ако се то деси, спремни су радити без накнаде, борити се и бранити своја стечена права.

Синдикални центар Требиње

Састанак Регионалног синдикалног центра Требиње, под мотом "НЕ новом закону о рад" одржан је 23.октобра 2013. године, на коме је присуствовало сви предсједници синдикалних организација из свих гранских синдиката са подручја Источне Херцеговине.

Након исцрпног образложења о садашњем Закону о раду и Општем колективном уговору , те стеченим правима радника и правима која ће радници изгубити ако се донесе нови Закон о раду , једногласно су донесени сљедећи закључци:

1. Одлучно је договорено НЕ новом закону о раду;
2. Једногласно је одлучено да сви чланови Синдиката потпишу петицију којом се противе доношењу новог Закона о раду;
3. Уколико буде потребно предсједници синдикалних организација ће се одазвати на протесте који ће се одржати пред Народном скупштином РС када ће још једном одлучно рећи НЕ НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ!

Синдикални центар Приједор

У просторијама Кина „ Козара „ у Приједору, 24. октобра 2013. одржана је састанак Синдикалног центра Приједор на коме је присуствовали сви предсједници синдикалних организација из предузећа и установа приједорске регије.

Тема овог састанка била је: "Информација о активностима Савеза синдиката Републике Српске и гранских синдиката у вези захтјева Уније послодаваца РС за отказивањем одредби Оптшег колективног уговора , као и однос Владе Републике Српске по том питању."

Присутнима се обратила Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске, која је указала на могуће негативне посљедице доношења новог Закона о раду РС. Правник Горан Станковић је презентовао Анализу садашњег Закона о раду и рјешења прописана радним текстом новог закона о раду, с посебним освртом на смањење права и посљедице отказивања одредби Општег и посебних колективних уговора за раднике РС.

Након његовог излагања отворена је расправа, а потом су једногласно усвојени су сљедећи закључци:

- предсједници синдикалних организација са подручја регије Приједор у потпуности одбацују могућност доношења новог Закона о раду у овом моменту , док се не изврши детаљна анализа постојећег закона.
- чланство подржава приједлог мјера Савеза синдиката РС и гранских синдиката у очувању достигнутог нивоа радничких права, укључујући све облике синдикалне борбе.

24. Септембар 2013. године
Екипа Синдиката управе Републике Српске освојила прво мјесто

Спортисти Синдиката управе Републике Српске, на Шестим спортско- рекреативним сусретима синдиката земаља југоисточне Европе, одржаним од 19. до 22. септембра 2013. године у Будви, који су се такмичили у 12 спортских дисциплина, освојили су прво мјесто у појединачној и екипној конкуренцији.

Екипа Синдиката управе Републике Српске је била побједник у шест спортских дисциплина, у двије спортске дисциплине је освојила друго место, због чега је освојила највише поена и заслужено проглашена укупним побједником на овој међународној спортској манифестацији.

Прво мјесто екипа синдикалки и сидникалаца Синдиката управе Републике Српске, која је бројала 63 спортиста, изборила је у веома јакој конкуренцији међу 450 учесника из пет земаља, спортисткиња и спортиста Синдиката правосуђа Србије, те синдиката правосуђа и управе Црне Горе, Македоније и Федерације БиХ. Екипа Синдиката управе Републике Српске освојила је прво мјесто у стоном тенису за жене, баскету, пливању, стоном тенису, затим мушкарци у пливању и фудбалу, те одбојци мјешовито.

Друго мјесто освојено је у спортским дисциплинама шах мјешовито и кошарка мушкарци, док је четврто мјесто освојено у стоном тенису мјешовито, стони тенис мушкарци и пикадо, затим пето мјесто у стрељаштву мјешовито. Тако је екипа Синдиката управе Републике Српске на најбољи начин афирмисала комплетан синдикални покрет у Српској и Републику Српску у цјелини.

Примајући награде, пехаре и признања, у име спорститкиња и спортиста, синдикалки и синдикалаца, предсједник Синдиката управе Републике Српске Томислав Врховац је честитао и захвалио свим члановима екипе на учешћу на овој радничкој спортској манифестацији.

Предсједник Врховац је изразио увјерење да ће регионалне спортске игре синдиката правосућа и управе југоисточне Европе постати традиционалне, те да ће и на тај начин јачати другартсво, пријатељство и солидарност међу радницима наших земаља.

Одличан организатор и домаћин ове спортске манифестације био је Синдикат правосуђа и управе Црне Горе, а све честитке предсједнику Душку Зарубици и његовим сарадницима.

Организатор 7. спортских сусрета синдиката југоисточне Европе биће Синдикат управе Републике Српске.

04. Септембар 2013. године
Нема измјена Закона на штету радника

Савез синдиката Републике Српске неће дозволити да се ради испуњавања обавеза из писма намјере Међународном монетарном фонду /ММФ/ мијења Закон о раду Српске на штету радника, рекла је Срни предсједник Савеза Ранка Мишић.

Она је истакла да Синдикат неће прихватити умањење стечених права радника без обзира шта је Влада Српске обећала у писму намјере.

"ММФ у овом аранжману најдиректиније учествује у креирању одређених реформских процеса у Српској и чини се да се у добијању овог кредитног аранжмана нашао и Закон о раду који је Влада Српске ставила као обавезу или могућност, која би требало да се нађе у процесу реформских дјеловања", појаснила је Мишићева након састанка са резидентним представником ММФ-а Рубеном Атојаном у Бањалуци.

Она сматра да једино рјешење за кризну ситуацију у којој се налази Српска отварање нових радних мјеста, а не смањење права радника, јер је то краткорочна мјера која доводи до смањења потрошње, директних и индиректних пореза.

"ММФ ради анализу Закона о раду Републике Српске, али Синдикат никада неће прихватити анализу неке финансијске организације, јер је она у служби капитала, а не радника и радничких права", поручила је Мишићева.

Она је додала да Синдикат неће обавезивати анализе ММФ-а и Свјетске банке када је ријеч о радном законодавству и тржишту рада, јер су оне искључиво у служби јачања позиције капитала и појефтињења радне снаге.

Мишићева је истакла да рјешење није у политикама које заговара ММФ, јер је крајњи резулатат био као у Грчкој, гдје год су се оне директно проводиле.

Мисија ММФ-а сутра долази у БиХ поводом четвртог прегледа у оквиру стендбај-аранжмана.

3.септембар 2013. године
Састанак предсједнице Мишић и резидентног представника ММФ-а у Дому синдиката РС

Према информацијама до којих је Савез синдиката дошао а тиче се посјете Мисије ММФ-а Влади РС, ургентно је затражен састанак представника ММФ-а и синдиката прије разговора са Владом РС, на што је стигао потврдан одговор.

Састанак предсједнице Савеза синдиката РС и резидентног представника ММФ-а Рубена Атојана одржаће се данас у 14.00 часова у Дому синдиката.

19. Август 2013. године
Потписан Mеморандум о корекцији плата
радницима јавних служби Републике Српске

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Томислав Врцовац, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Дјокић и помоћник министра здравља и социјалне заштите Милан Латиновић, потписали су данас у Бањалуци Протокол о утврђивању најниже цијене рада за запослене у области рада, запошљавања, здравственог осигурања, дјечије и социјалне заштите, у износу од 106,00 КМ.

"Синдикати у јавним службама нису у потпуности задовољни овом корекцијом платa, а потписали смо је под условом, да се већ од септембра, како је раније договорено са премијерком Владе Жељком Цвијановић и ресорним министрима, ради на изради новог закона, који ће на бољи и праведнији начин регулисати питање плата радника у јавним службама и буџетским корисницима РС" - изјавио је предсједник Врховац.

Нагласио је да се не ради ни о каквом повећању плата радницима јавних служби РС, него је у питању враћање дијела умањених плата овој категорији радника, која је у задњих неколико година смањена од 30 до 55 посто.

Предсједник Врховац је додао да су запослени у јавним службама преко својих синдикалних организација дали сагласност на корекцију цијене рада на 106,00 КМ, која ће се примјењивати од 1. јула 2013. године.

Министар Ђокић је оцјенио да су овим чином Влада и Синдикат управе РС, учинили значајан корак на унапређењу социјалног дијалога и за очување социјалне стабилности радника јавних служби РС. Он је најавио да ће већ у септембру бити формирана заједничка радна група представника Владе и Синдиката са циљем усаглашавања плата у овим дјелатностима, јер су оне сада различите за исти ниво стручне спреме.

Што се тиче даљих захтјева запослених у јавним службама РС, министар Ђокић је изјавио да они остају отворени и да ће се о њима разговарати у наставку социјалног дијалога Владе и Синдиката.

07. Август 2013. године
Протест радника "Хидроградње" из Источног Сарајева

Група од двадест радника ГИК "Хидроградње" из Источног Сарајева, са данашњих протреста, одржаних у бањалучком парку "Младен Стојановић", затражила је хитан састанак са премијерком Владе РС Жељком Цвијановић, како би се иницирало одржавање скупштине повјерилаца, те хитно кренуло у Протоколом договорену стечајну реорганизацију овог предузећа.

Протесту је присуствовала предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић, која је изјавила да овај грански синдикат у цјелости подржава захтјеве радника, бивших чланова синдиката овог предузећа, све док не остваре сва своја радничка и синдикална права која им припадају по законима и колективним уговорима.

"Захтјеви радника нису мегаломански, они су реални, јер радници у овом тренутку траже да предсједница Владе РС што прије иницира одржавање скупштине повјерилаца, како би се договориле даље активности у стечајном процесу" нагласила је предсједница Врабичић.

Бивши предсједник Синдикалне организације ГИК "Хидроградње" Пале - Источно Сарајево и бивши радник овог предузећа Обрен Елез, рекао је да је број радника који су доживили стечај спао на 250, који се сада налазе на бироима на запошљавање.

"Послали смо писани захтјев Влади РС за одржавање скупштине акционара предузећа, како би се кренуло у стечајну реорганизацију као једини излаз из садашње ситуације у којој највише штете имају бивши радници "Хидроградње" али нас из Владе до сада нико није контактирао , рекао је Елез.
Он је указао на бројне примјере кршења Закона о стечајном поступку РС када је у питању случај "Хидроградње" те изнио податак по коме ово предузеће само радницима по разним основама дугује више од четири милиона КМ.

Радницима "Хидроградњa", се данас у Бањалуци од званичника Владе РС, иако су их чекали неколико часова, нико није обратио, па су незадовољни, кренули својим кућама и најавили наставак протеста и блокаду пута Требиње- Фоча на превоју Чемерно.

29. Jули 2013. године
Саопштење за јавност

Савез синдиката Републике Српске, позива све послодавце чији радници раде на отвореном, да због енормно високих температура, које прелазе 40 Целзиусових степени, изврше прерасподјелу радног времена, или на други начин организују процес рада, како би сачували здравље и животе својих радника.

Временском прогнозом у наредних седам дана предвиђене су тропске температуре, као и висок степен УВ зрачења, што ће без икакве сумње нарушити здравље и психофизичке способности радника, уколико буду радили на отвореном, као и раднике који раде у халама гдје процес производње захтјева високе температуре.

Савез синдиката и овога пута апелује на послодавце у Републици Српској, посебно у сектору грађевинарства, пољопривреде, рударства, прераде дрвета, као и у комуналним предузећима, да повуку раднике са отвореног простора у времену од 11,00 до 17,00 часова, или да врше замјену радника сваких сат времена, те тиме сачувају своје раднике који су највеће богаство за сваког одговорног послодавца.

Од Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС, као и од Одбора за заштиту здравља на раду, Савез синдиката захтијева да предузму све потребне мјере које произилазе из Закона о заштити на раду, као и других законских аката, како би заштитили здравље наших радника у Републици Српској.

24. Jули 2013. године
Републички одбор Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС

Републички одбор Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске, на сједници одржаној 24. јула ове године у Дому синдиката у Бањалуци, позвао је представника Удружења послодаваца прехрамбене индустрије РС Сашу Тривића на преговоре око израде и потписивања гранског колективног уговора, који је једнострано отказан од стране послодаваца.

Расправљајући о стању у пољопривреди и прехрамбеној индустрији Српске, Републички одбор је закључио да се треба одлучно борити за заштиту домаће производње, а што се најлакше постиже кроз куповину домаћих прехрамбених производа.

23. Јули 2013. године
ПРОТОКОЛ

10. Jули 2013.године
Предсједници гранских синдиката буџетских корисника о захтјеву о враћању плата

Запосленим у образовању, науци, култури, управи, полицији и правосуђу Републике Српске, од 1. јула ове године, биће враћене плате за пет одсто, што је једнако половини прошлогодишњег умањења плата радницима, корисницима буџета Српске.

Ово је централни закључак након вишечасовних преговора делегација Савеза синдиката и Владе РС, одржаног 9.јула у Бањалуци, које су предводили предсједнице Ранка Мишић и Жељка Цвијановић.

Делегацију СС РС чинили су предсједници сва четири гранска синдиката, чланица Уније синдиката буџетских корисника РС, образовања,науке и културе, управе, унутрашњих послова и правосуђа, Драган Гњатић, Томислав Врховац, Аница Јондић и Синиша Петровић.

Ево како предсједници четири гранска синдиката коментаришу кориговање плата радницима, корисницима буџета Српске.

Томислав Врховац, предсједник Синдиката управе РС:
- Ради се о дјелимичном испуњењу захтјева нашег чланства, јер ми нећемо одустати од враћања плата на износе из 2012. године. Прихватили смо да се за сада плата коригује за пет одсто, те да се до краја јула изврши темељита анализа стања у Буџету РС и да се синдикатима јасно каже када ће бити могуће кориговати плате за преосталих пет посто.

- Синдикат управе је посебно изразио примједбе и незадовољство на важећи закон о платама запослених у јавним службама, гдје су плате у фондовима и Заводу за запошљавање РС смањене чак до 50 одсто.

- Зато смо захтјевали да се хитно одржи састанак директора фондова, гранских синдиката и ресорних министарстава, како би до краја године нашли рјешење и побољшали плате запосленим у јавним службама РС.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС

Драган Гњатић:
- Просвјетни радници Републике Српске су незадовољни смањењем плата за 10 одсто у 2013. години. Овај корак који је учинила Влада РС враћањем дијела умањених плата за пет одсто од 1. јула 2013. одсто ми поздрављамо, али истовремено очекујемо и тражимо да се што прије плате запосленим у образовању, науци и култури врате на износе из 2012. године.

- Остале проблеме са којима се сусрећу запослени у образовању, науци и култури РС, рјешавамо у сталном дијалогу за ресорним министарством и вјерујемо да је Влада РС озбиљан и одговоран партнер, те да ће уважавати и испоштовати захтјеве нашег чланства.

Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС:
- Синдикат радника унутрашњих послова РС је био и остаће веома јасан. Тражили смо и тражићемо поврат плата у износу од 10 одсто, односно на ниво из 2012. године. Тачно је да смо се са предсједницом Владе и министрима договорили о поврату плата за пет посто од 1. јула ове године, али овај договор је за нас прихватљив само као први корак у процесу враћања смањеног дијела плате, и биће реализован идуће седмице потписивањем нове цијене рад . Такође смо се договорили да Влада РС већ до краја јула изађе са новим финансијским показатељима који ће бити основа за поврат и преосталих пет одсто плате, а наш захтјев иде у правцу да то буде реализовано у најкраћем року.

- Не треба заборавити да је септембар и октобар период када ће се утврђивати Нацрт буџета за 2014. годину и да би до тада требало у цјелости ријешити питање поврата смањених плата у 2013. години свим корисницима буџета у РС, како би се приступило конструктивном дијалогу утврђивања цијене рада за 2014. годину.

- Морам додати да је неодговорном одлуком раније Владе дошло до смањења плата за 10 посто нашим припадницима у 2013. години, док је запосленим у Републичкој управи цивилне заштите, који су у претходне три године већ имали смањење плата за десет одсто, овом Одлуком плата умањена за 20 процената, због чега је предсједница Владе Жељка Цвијановић преузела обавезу да овај проблем хитно рјешава са ресорним министром и директором Републичке управе цивилне заштите РС.

Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа РС:
- Синдикат правосуђа РС поздравља одлуку Владе Српске о враћању плата за пет одсто свим радницима, корисницима буџета. Надам се да ће врло брзо, кроз преговоре са Владом, плате овим категоријама радника бити враћане и за преосталих пет одсто.

- Међутим, Синдикат правосуђа РС је у овим преговорима изразио незадовољство чињеницом што није дошло до враћања плата које су умањене раније, 2009 године за такође 10 одсто. То је био разлог зашто је наше чланство одлучило и 11. јула 2013. године одржало једночасовни штрајк упозорења. Договорили смо се да већ у понедјељак 15. јула сједемо са министарком Златковић и да заједно покушамо доћи до рјешења. Синдикат правосуђа има приједлог рјешења и оптимиста сам да ће до њега доћи, те да ће оно бити прихватљиво за обе стране.

4. Јули 2013. године
Одржан Пети конгрес СС РС

У конгресној сали хотела Кардиал ,Бања Врућица код Теслића, данас је одржан Пети конгрес Савеза синдиката Републике Српске.

У складу са актима Савеза синдиката РС, прије свега Статутом СС РС, од октобра 2012. године па све до данас, 4. јула 2013. године, трајале су изборне активности у нашој организацији.

Први круг избора одржан је у синдикалним организацијама, затим у гранским синдикатима и данас 4. јула 2013. године, одржавањем Петог конгреса, завршени су избори у Савезу синдиката РС. Поред избора нових органа у Савезу синдиката РС, делегати су разматрали извјештај о раду и програм рада за наредни четверогодишњи мандатни период. Конгресу су присуствовали делегати изабрани на скупштинама 15 гранских синдиката, а код избора делегата Конгреса, грански синдикати су водили рачуна да на њему буде заступљена територијална, полна, образовна и старосна структура нашег чланства.

Поред делегата, Конгресу су присуствовали бројни гости, социјални партнери на највишем нивоу, представници синдиката из земаља региона, представник Међународне конфедерације синдиката из Брисела, те представник Синдиката и Хуманитарног удружења ,,Лучијано Лама,,, са Сицилије.

Овај Конгрес је обиљежила расправа о најавама распакивања Закона о раду РС од стране послодаваца што индиректно подржава и други социјални партнер, односно Влада Републике Српске.

Делегати Конгреса су послали јасне поруке да неће прихватити ниједно законско рјешење које ће на било који начин умањити стечена радничка и синдикална права, па и Закон о раду РС ако то буде амбиција. Оштра дискусија и полемика се водила између представника синдиката, послодаваца и представника Министарства рада РС.

Такође, делегати су оцјенили да су протекле четири године биле најтеже од оснивања синдиката, да радници никада нису оволико страховали да ће изгубити своја радна мјеста, те страховали да дигну свој глас против кршења основних радничких права.

Извјештај о раду је такође показао да се радници сусрећу са далеко мање проблема у оним предузећима и установама гдје дјелује синдикална организација.

Истраживања која су презентована на Конгресу показала су да тамо гдје је формиран синдикат, око 29 одсто се крши неко од радничких права, док се тамо гдје није основан синдикат, радничка права крше у око 60 одсто случајева.

Оцјењено је такође, да минули четверогодишњи период карактерише велики број штрајкова одржаних у предузећима и установама, велики број генералних штрајкова и других облика исказивања незадовољства положајем радника у Републици Српској. Четверогодишњи мандатни период који остаје иза нас, такође је обиљежио велики протест радника РС корисника буџета који нису прихватили смањење плата, што је и данас актуелна синдикална тема са којом се улази у нови мандат.

Генерална оцјена је да су радници Републике Српске незадовољни. У интензитету незадовољства постоје мале разлике, неки су мање незадовољни а неки су изузетно незадовољни.

Оно што ће бити окосница рада Савеза синдиката РС у наредном периоду, на чему ће се највише инсистирати, а што је такође закључак Конгреса, је очување свих стечених радничких права,тамо гдје постоје услови учинити све да дође до повећања плате.

Сигурно су ово приоритети и у раду гранских синдиката у чему ће Савез синдиката РС пружати пуну подршку. Делегати су закључили да су оваквом стању "кумовале", лоше одлуке Владе РС, чије је смањење плата битно утицало на куповну моћ грађана, те да је генерално гледано Влада РС на великом испиту.

Тражимо брзе и ефикасне мјере, доста је било прича, у противном у овом мандатном периоду су већ најављени генерални штрајкови и мада ми то не желимо, пред нама је буран период који ће сигурно обиљежити масовни протести и штрајкови.

На Петом Конгресу изабрани су нови органи Савеза синдиката Републике Српске. За предсједника Савеза синдиката Републике Српске у наредном четверогодишњем мандату, једногласно је изабрана Ранка Мишић.

29.Јун 2013. године
ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ И МИНИСТАР КОВАЧЕВИЋ ПОСЈЕТИЛИ ФАБРИКУ НАМЈЕШТАЈА „ПРИМА ИСГ“ У ГРАДИШЦИ

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић данас је заједно са предсједницом Савеза синдиката РС Ранком Мишић, предсједником Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Владом Павловићем и начелником општине Градишка Зораном Латиновићем разговарао са менаџментом фабрике намјештаја „Прима ИСГ“ Градишка.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да је поносна што је синдикат био спона између менаџмента предузећа и Владе РС, те да очекује да ће од најављених субвенција посебну корист имати радници.

-Овдје је потписан појединачни колективни уговор и он се у потпуности поштује. Очекујемо да ће средства од подстицаја бити оперативна већ у септембру, а да ће се први резултати у виду пријема нових радника и повећања плата осјетити до краја ове године. Ово је најбољи примјер одличне сарадње синдиката и послодавца, рекла је Мишићева.

Министар Ковачевић рекао је да ће овај реномирани произвођач намјештаја примјер како треба функционисати успјешно предузеће у области прераде дрвета.

-Веома сам охрабреним информацијама које сам добио у овој фабрици . Наредне седмице примићемо делегацију „Прима ИСГ“ заједно са синдикатом како бисмо пронашли модел за подстицаје производње и извоза. Посебно сам охрабрен чињеницама да се готово цјелокупна производња ове фабрике извози, те да се води посебна брига о радницима, рекао је министар Ковачевић.

Горан Марчета, директор „Прима ИСГ“ рекао је да ће уз одговарајуће субвенције за извоз и транспорт ова фабрика веома брзо увећати број радника са садашњих 220 на 400, те да ће годишњу производњу са 12,5 милиона КМ подићи на 25 милиона марака. -На раскрсници смо, да ли да останемо средње предузеће или постанемо јако велики произвођач намјештаја. Охрабрује нас посјета министра Ковачевића и предсједнице Мишић и руку на срце много очекујемо од састанка у Влади РС наредне седмице, рекао је Марчета.

Конкретну помоћ градишкој фабрици намјештаја обећали су и начелник општине Зоран Латиновић, који очекује да ће намјештај из погона „Прима ИСГ“ постати бренд не само Градишке, већ и Републике Српске.

За ову фабрику,која је значајније прорадила након стечаја бивше „Инге“, везана је и једна занимљивост.

Прошле године на иницијативу радника већинском власнику и тадашњем директору , иначе пољском бизнисмену, Станиславу Гендзелу Скупштина општине Градишка додијелила је Златну повељу за допринос у привреди, што је јединствен случај у цијелој Европи.

18. Јуни 2013. године
ЗАВРШЕНИ ИЗБОРИ У ГРАНСКИМ СИНДИКАТИМА

У складу са Планом изборних активности у Савезу синдиката Републике Српске, већ више од мјесец и по дана траје одржавање скупштина-конгреса у 15 гранских синдиката, чланица наше организације.

Скупштине-конгреси су одржани у свих 15 ганских синдиката. Ови избори остаће запамћени по томе што је на тако одговорне дужности изабрано чак осам нових предсједника-предсједница гранских синдиката, што је још једна потврда демократичности избора.

За предсједнике гранских синдиката у наредном четворогодишњем периоду изабрани су:

1. Синиша Петровић, Синдикат правосуђа Републике Српске.

2. Коста Бундало, Синдикат Телекома Српске

3. Томислав Врховац, Синдикат управе Републике Српске

4. Драган Гњатић, Синдикат образовања, науке и културе РС

5. Миленко Гранулић, Синдикат здравства и социјалне заштите РС

6. Владо Павловић, Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира РС

7. Аница Јондић, Синдикат радника унутрашњих послова РС

8. Мирослав Зечевић, Синдикат финансијских организација РС

9. Драгана Врабичић, Синдикат грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности РС

10. Мариана Шарчевић, Синдикат медија и графичара РС

11. Небојша Ђокић, Синдикат саобраћаја и веза РС

12. Александар Томић, Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије РС

13. Горан Савановић, Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС

14. Тане Пеулић, Синдикат металске индустрије и рударства РС

15. Данко Ружичић, Синдикат текстила, коже и обуће РСИзбори у Савезу синдиката Републике Српске на свим нивоима организовања, биће завршени одржавањем Петог конгреса Савеза синдиката РС.

10. Mај 2013 године
Завршена сједница Синдикалног форума ЈИЕ

Данас је у Бањој Луци завршена 11.сједница Синдикалног форума ЈИЕ на којој се расрпављало о веома битним питањима која су од заједничког интереса за све синдикате у региону ЈИЕ.

Поред питања која су се односила на социјални дијалог, утицај међународних организација (ММФ и Свјетске банке), регрутовање нових чланова у синдикате, посебна пажња данашње сесије била је примјена конвенција МОР-а и контрола те примјене како од стране самог МОР-а, тако и синдиката из региона.


Приликом презентације активности МОР-а коју је припремио Виши специјалиста за радничка права канцеларије МОР-а у Будимпшети, Овидиу Журка, а која је задужена за праћење спровођења инструмената МОР-а у овом региону, закључено је да синдикати региона оформе тијело које ће се бавити контролом примјене конвенција и које ће на основу истраживања координисати са Канцеларијом МОР-а из Будимпеште о креирању заједничког извјештаја који ће се упућивати у сједиште саме организације у Женеви, како би тај извјештај добио на тежини приликом расправе на конференцији коју МОР организује сваке године на којој су присутни сви релевантни социјални партнери, те се на тај начин директно рјешавају сви проблеми наведени у извјештајима.

Након усаглашавања чланица Форума, коначни закључци биће доступни синдикатима у скорије вријеме.

9.мај 2013. године
Почела сједница Синдикалног форума југоисточне Европе
Хотел „Босна“

Сједница Синдикалног форума ЈИЕ, почела је данас, како је и најављено, уз присуство свих чланица из земаља ЈИЕ (БиХ, Хрватска, Србија, Црна Гора, Македонија,Албанија и Бугарска).

Као домаћин Форума, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић поздравила је учеснике скупа, а отварању је присуствовала и предсједница Владе РС, Жељка Цвијановић.

Због карактеристичности тема које обиљежавају овај скуп, посебну пажњу, на самом почетку предсједница Мишић је посветила социјалном дијалогу, односно његовом развоју и унапређењу у региону. Истакла је да у Републици Српској трипартитни социјални дијалог постоји, те да се одржавају константни састанци, али да је потребно да се институција дијалога оснажи, са посебним акцентом да су сви социјални партнери једнако важни.

О овој теми је, поред синдикалаца, дискутовала је и предсједница Владе РС која је нагласила да је Влада Републике Српске опредјељена за његовање и јачање социјалног дијалога уз поштовање свих социјалних партнера.

„Наше методе рада се разликују, али је сасвим јасно да је исти циљ – побољшање статуса радника и већи приступ радничким правима, а све у контексту једне шире области која се зове људска права“, истакла је Цвијановићева.

Још један од разлога организовања сједнице Форума је заједнички проблем земаља из региона, а то је негативан ефекат економске кризе на радничка и социјална права, губитак посла, непопуларне мјере штедње смањења плата запосленима.

У дискусијама о односима са међународним финансијским организацијама, констатовано је да политике Свјетске банке и Међународног монетарног фонда у земљама у региону угрожавају радничка и социјална права јер су у аранжманима са њима неопходне измјене закона и уштеде које обично иду науштрб радника.

„Највеће жртве економске кризе која погађа цијели свијет па и регион, јесу млади људи који немају посла или су ако добију посао најчешће запослени на привремене, повремене послове или уговор о раду на одређено вријеме“, рекла је Марија Ханжевачки, предсједавајућа Форума и генерални секретар Независних синдиката Хрватске.

Извршни секретар Пан-европског регионалног савјета МКС-а, Григор Градев истакао је да су још од почетка увођења мјера штедње, синдикати упозоравали на додатне проблеме које ће такве мјере изазвати широм Европе као што се и обистинило у појединим земљама чланицама ЕУ.

“Ваљана социјална политика треба да се посматра као инвестиција, улагање, а не као трошак“, рекао је Градев.

Поред ових тема, разговарано је и о учлањивању младих у синдикате у доба глобализације и либерализације тржишта рада, а што је већ наглашено на самом почетку, јер су млади најугроженија категорија како у региону тако и у цијелом свијету.
Посебну пажњу свим учесницима привукла је презентација предсјендика Актива младих Савеза синдиката Републике Српске Горана Станковића у којој је приказана кампања коју је овај Актив уз подршку свих гранских синдиката у ССРС, као и подршку самог Предсједништва ССРС, покренуо 1. маја, а која ће трајати годину дана под слоганом „Синдикат је битан! Учлани се у синдикат јер је то једини начин да оствариш своја радничка права.“Ова кампања наишла је на пуну подршку свих синдиката из региона и предложено је да се овакви видови акције прошире на читав регион.

О осталим темама биће говора у сутрашњем дијелу рада Форума.

8. мај 2013. године
11. сједница Синдикалног форума југоисточне Европе

Дана 9. и 10. маја 2013. године у Бањој Луци, одржаће се 11. сједница Синдикалног форума југоистичне Европе гдје ће се расправљати о проблемима и интересима синдиката из овог региона.

Циљ расправе је јачање капацитета како би се достигли европски стандарди а што се може остварити путем организационе и структуралне модернизација и реформи .

Основне теме Форума су регрутовање нових чланова синдиката, односи са међународним финансијским институцијама и људска, радничка и синдикална права.

Сједници ће присуствовати предсједници националних синдиката из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније и Бугарске.
Као чланица Конфедерације синдиката БиХ, домаћин Форума је Савез синдиката Републике Српске.

8.мај 2013. године
Обука о теми HIV-a i AIDS-a

Међународна организација рада ће одржати обуку о HIV-u и AIDS-u за представнике синдиката и послодаваца 10. маја 2013. године у Сарајеву.

Обука се одржава у оквиру Програма достојанственог рада МОР-а за Босну и Херцеговину 2012-2015. и представља наставак претходних активности МОР-а на ову веома значајну проблематику. Циљ обуке је да се уведе HIV и AIDS као здравствено али и питање радног мјеста, као и да се представи Препорука МОР-а у вези са HIV-ом и AIDS-ом из 2010. (бр.200).

Посебна пажња посветиће се резултатима БиХ извјештаја о законодавству коjе се односи на HIV и AIDS.
Представници Савеза синдиката РС ће учествовати у овој обуци.

8. мај 2013. године
Трипартитни састанак о пензионој реформи

Међународна организација рада ће одржати трипартитни састанак о пензионој реформи 9.маја 2013. године у Сарајеву. Овај састанак се одржава у оквиру Програма достојанственог рада МОР-а за БиХ 2012-2015. како би се пружила подршка процесу пензионе реформе.

Циљеви састанка су разговор о изазовима постојећег пензионог система у Федерацији БиХ, упознавање с недавним искуствима Републике Српске и земаља средње и источне Европе, те одржавање дијалога о будућим корацима пензионе реформе у ФБиХ. О искуствима у вези ових реформи, говориће представници Савеза синдиката РС.

Поред представника синдиката састанку ће присуствовати и представници ресорних министарстава и удружења послодаваца из Републике Српске и Федерације БиХ, те представници Свјетске банке и UNFPA.

Датум: 29.04.2013. год.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Савез синдиката Републике Српске позива све начелнике и градоначелнике локалних заједница, као и министра управе и локалне самоуправе РС , те министра рада и борачко инвалидске заштите РС да у потпуности обезбиједе провођење Закона о празницима Републике Српске.

Недопустиво је да поједини послодавци баш на дане 1.маја и 2. маја организују рад у својим предузећима, продавницама, угоститељским објектима, пиљарама и тиме крше закон и радничка права.

Тамо гдје радни процес подразумијева четворобригадни радни систем, односно немогућност заустављања процеса рада, послодавци су дужни да у складу са законом и колективним уговором раднику исплате за тај дан дневницу увећану за 50%, док свим осталим радницима, који у складу са Законом раде на дане државног празника, уколико то не подразумијева њихово редовно радно вријеме за рад на празнике, исплате двије и по дневнице за сваки дан рада, што је утврђено Општим колективним уговором.

За послодавце, начелнике и градоначелнике локалних заједница који се не буду придржавали досљедне примјене Закона о празницима Републике Српске,затражићемо контролу Инспектората Републике Српске и предузимање казнених мјера у складу са овлашћењима.

Датум: 29.04.2013. год.
АКТИВ МЛАДИХ САВЕЗА СИНДИАКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

МЛАДИ ЗАПОЧЕЛИ КАМПАЊУ СИНДИКАЛИЗАЦИЈЕ И БОРБЕ ПРОТИВ РАДА НА ЦРНО

У склопу обиљежавања Првог маја - Међународног празника рада, Актив младих Савеза синдиката Републике Српске покренуо је једногодишњу кампању под насловом „Синдикат је битан – Учлани се у синдикат, јер је то једини начин да оствариш своја радничка права“.

Циљ кампање је да се они радници који нису чланови синдиката, првенствено млади, упознају са својим правима и предностима учлањeња у синдикат и тиме заштите своја права на радном мјесту гарантована законима и колективним уговорима.

Посебан фокус кампање је на сузбијању рада „на црно“ као најчешћем облику кршења права радника са којим је, према процјенама, у Републици Српској суочено око 80.000 радника.

Као прва активност у оквиру кампање у уторак 30. априла у Бањој Луци, Добоју и Источном Сарајеву биће постављени инфо пултови, а заинтересовани ће моћи да директно са представницима синдиката разговарају о правима радника и активностима синдиката, те да пријаве рад на црно.

Захтјеви Актива младих Савеза синдиката биће уручени Влади Републике Српске и Унији удружења послодаваца Републике Српске како би представници ових институција као социјални партнери подржали кампању заштите права радника.

Након Првог маја, кампања ће се посредством чланова синдиката ширити и на друге градове Републике Српске. Различите уличне акције, концерти, радионице биће организоване широм Српске током наредних годину дана.

У оквиру кампање биће штампана и брошура – водич за будуће чланове синдиката у оквиру које ће радницима бити дати одговори на основна питања – шта је синдикат, како и зашто се учланити у синдикат и које су обавезе младог радника синдикалца.

Инфо летке кампање заинтересованима ће бити доступни и дневној штампи, а први резултати кампање очекују се већ у првим мјесецима њене реализације.

Датум: 25.04.2013. год.
РАЗГОВОРИ МИШИЋ- ЦВИЈАНОВИЋ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић и чланови Предсједништва, разговараће у петак (сутра) 26.априла 2013. године, у Дому синдиката у Бањалуци са премијерком Владе Српске Жељком Цвијановић и њеним сарадницима. Биће то прилика да предсједница Мишић и предсједници гранских синдиката, још једном истакну тежак материјални и социјални положај радника, нарочито у привреди, те делегирају питања и проблеме које у трипартитном и бипартитном дијалогу убудуће треба приоритетно рјешавати.

Савез синдиката РС ће тражити од Владе досљедну примјену закона и колективних уговора, појачану контролу њихове примјене од стране Инспектората рада и Пореске управе, те мјесечно извјештавање јавности о резултатима рада ових институција. Од Владе РС тражиће се сређивање стања у Жељезницама РС, Шумама РС, фондовима и другим предузећима и установама РС, као и кривичну одговорност свих који су управљали тим предузећима и установама и довели их у стање пропасти. Важан захтјев синдиката је рјешавање проблема у сектору здравства, што подразумјева заштиту интереса радника- уплатилаца доприноса. Потребно је извршити ревизију здравственог система, што значи да се раднику мора обезбједити брза и ефикасна здравствена заштита, без обзира да ли му је овјерена здравствена књижица.

Разговараће се о и запошљавању у реалном сектору, обрачуну са криминалом и корупцијом, као и о увођењу јавне конкуренције приликом запошљавања у установе и предузећа од јавног интереса.

Предсједница Мишић ће инсистирати на активирању трипартитног и бипартитног социјалног дијалога у РС, изразити неслагагање са било каквим промјенама важећег Закона о раду док траје рецесија, те поново инсистирати на доношењу Закона о забрани злостављања на раду. Незаобилазна тема је враћање плата корисницима буџета и фондова на ниво из 2012. године.

Планирано је да послије састанка предсједнице, госпођа Мишић и госпођа Цвијановић, дају изјаве ја јавност.

Датум: 24.04.2013. год.
Састанак Регионалног одбора здравства Источне Херцеговине

Предсједник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите РС одржао је дана 19.04.2013. године у Требињу састанак са предсједницима Синдикалних организација здравства и социјалне заштите са подручја Источне Херцеговине.

На састанку је Гранулић упознао присутне о тешкој финансијској ситуацији у којој се налазе здравствене установе Источне Херцеговине , а такође и на подручју цијеле Републике Српске.

Нагласио је да ће у скорим разговорима који су планирани са министром здравства и социјалне заштите РС, Слободаном Станићем, инсистирати на измјенама и допунама Посебног колективног уговора и измјенама Закона о платама запослених у здравственим установама, као и да се нађе модус за уплату доприноса радницима. На састанку су донесени сљедећи :

З А К Љ У Ч Ц И
 1. Даје се пуна подршка предсједнику Гранског синдиката здравства и социјалне заштите РС, Миленку Гранулићу, да и даље обавља функцију предсједника Гранског синдиката, односно подржава се као кандидат за наведену функцију на прдстојећим изборима.
 2. Као кандидати за чланове Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите РС предложени су Радмило Јегдић – Општа болница Требиње и Горан Симеуновић – Дом здравља Невесиње. За делегата Скупштине синдиката здравства и социјалне заштите РС предложен је Горан Симеуновић.
 3. Да се у што скорије вријеме организује састанак са министром здравства и социјалне заштите РС коме би присуствовали сви директори здравствених установа Источне Херцеговине, предсједници већинског репрезентативног синдиката здравства , а по могућности и директор Фонда здравственог осигурања и социјалног осигурања РС.
 4. Да министар здравства и социјалне заштите РС приликом обиласка здравствених установа у Источној Херцеговини и разговора са директорима на састанке обавезно позове и предсједника већинског репрезентативног синдиката.
Регионални синдикални центар
Требиње

19.април 2013. године
Регионална радионица
“Синдикати западног Балкана за ЕУ интеграције”
Загреб, 17 – 20. април 2013.

Регионална радионица “Синдикати западног Балкана за ЕУ интеграције организована је у складу са Програмом Европске комисије “Људи за људе” у сарадњи са Европском конфедерацијом синдиката.

Ова радионица је прва од четири које ће се одржати у 2013. и 2014. години, а основна им је сврха пружање подршке синдикатима чланицама Регионалног синдикалног савјета “Солидарност” а за учешће у регионалној заједничкој синдикалној комисији за ЕУ интеграције.

Оваквим видом едукације, синдикатима у региону се пружа могућност да буду релевантни партнери владама и Европској комисији током процеса ЕУ интеграција. Циљ прве радионице је упознавање учесника са ЕУ политикама и програмима у вези социјалног дијалога и радног законодавства.

Из Савеза синдиката РС, овој радионици присуствују стручњаци за социјални дијалог и радно законодавство.

19.април 2013. године
9. европски регионални састанак
Међународне организације рада Осло,
8-11.април 2013. године

Земље чланице МОР-а из Европе и средње Азије састају се сваке четири године ради израде политика и постављања приоритета за овај регион. Састанку присуствују трипартитне делегације овог региона који привлачи више од 500 учесника из 51. европске и средњеазијске државе.

На 9. састанку који је одржан у Ослу у периоду од 8. до 11. априла 2013. године усвојена је

ДЕКЛАРАЦИЈА: Враћање повјерења у радна мјеста-послове и раст

Контекст

На нашем задњем састанку одржаном у Лисабону у фебруару 2009. године, били смо у средишту тешке економске кризе, несигурности и негативних утицаја на велики број радника и предузећа. То је довело до усвајања Пакта о глобалним пословима у јуну 2009. године који је након тога усвојен од стране Г20 као дио њиховог политичког оквира за суочавање са кризом.

Четири године касније, разликују се реалности по државама. Неке државе у Европи и Средњој Азији се опорављају од кризе са стабилним тржиштем рада или са побољшањем истог. Међутим, у значајнијим дијеловима нашег региона криза се продубила, са повећањем незапослености до алармантног нивоа, посебно младих људи, са повећањем несигурности радних мјеста, порастом неједнакости, слабљењем социјалне заштите, погоршавањем и неизвјесним окружењем за предузећа и инвестиције, а многе владе успостављају болне реформе и боре се са дужничким и монетарним проблемима.

У овим државама је потребно креирати позитивне путеве за превазилажење негативних економских, социјалних и политичких посљедица и повратити повјерење. Социјални дијалог и колективно преговарање служе као ефикасно средство за ублажавање утицаја кризе, али у многим земљама ова средства су ослабљена.

Фискална консолидација, структурална реформа и конкуренција, с једне стране, и стумулативни пакети, инвестиције у реалну економију, квалитетне послове, повећан кредит за предузећа, с друге, не би требали бити конкурентне парадигме. Од нашег заједничког интереса је да елаборирамо одрживе приступе у циљу промовисања послова, раста и социјалне правде.

Сматрамо да су мјере садржане у Пакту глобалних послова из 2009. године релевантне и требале би се ефикасније примјењивати. Мора се повратити повјерење.

19.април 2013. године
И Н Ф О Р М А Ц И Ј А
са састанка Регионалног синдикалног савјета „Солидарност„

Дана 14. и 15. априла 2013. године у Сарајеву је одржан редовни састанак Регионалног синдикалног савјета ,,Солидарност,, на којем су узели учешће сви чланови овог Савјета.

На састанку,поред анализе економско-социјалног стања у свакој од земље из које долазе, чланови РСС ,,Солидарност,, су посебну пажњу посветили позицији радника и њихових права у свјетлу економске кризе и њених посљедица на позицију радника и синдиката.

Констатовано је да су у свакој од земаља насталих на простору бивше Југославије радничка и синдикална права угрожена, да сваки дан све више радника остаје без посла, да власти немају адекватан одговор на кризу и да се одговорност за такво стање настоји пребацити на синдикате.

Договорено је да се, у циљу заштите радника и њихових права, сачини заједничка платформа основних радничких права која морају бити садржај Закона о раду у свакој од ових држава и која ће синдикат солидарно штитити свим дозвољеним начинима и средствима.

Чланови РСС ,,Солидарност,, су информисани о започетој едукацији синдикалиста на тему радног законодавства и социјалног дијалога који се одржава у Загребу под покровитељством Европске конфедерације синдиката, а уз финансијску подршку Европске комисије.

Постигнут је договор о одржавању заједничке Регионалне синдикалне конференције, која ће бити одржана средином септембра мјесеца ове године у Бањој Луци, а биће посвећена заштити радничких и синдикалних права и све растућим притисцима на синдикат.

РСС ,,Солидарност,, чине представници репрезентативних синдиката из Словеније, Хрватске, БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније.

Ове године РСС ,,Солидарност,, предсједавају синдикати из БиХ, Савез самосталних синдиката БиХ и Савез синдиката РС.

На овом засједању РСС ,,Солидарност,, се придружио и УГС ,,Независност,, из Србије.

12.април 2013. године
Састанак Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ 14-15.април 2013. године, Сарајево

Дана 14. и 15. априла 2013. године у Сарајеву одржаће се састанак Регионалног синдикалног савјета „Солидарност“ којег чине савези синдиката бивших југословенских република, а на којем ће се расправљати о економском и социјалном стању ових земаља са посебним освртом на положај радника и њихових права.

На састанку ће се утврдити задаци заједничког дјеловања и наступа у циљу одбране стечених радничких права као и њихово унапређење.
У име Савеза синдиката РС састанку ће присуствовати предсједница Ранка Мишић и генерални секретар Велка Оџаковић као чланови Савјета.

11.април 2013. године
Састанак са извршним секретарима регионалних синдикалних центара и повјереницима синдикалних канцеларија

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, одржала је 9.априла 2013. године састанак са извршним секретарима регионалних синдикалних центара и повјереницима синдикалних канцеларија.

На састанку је, поред анализе стања радничких и синдикалних права на територији Републике Српске, договарано како побољшати рад синдиката на терену у смислу ефикасније заштите права радника и учлањења нових како би се ојачао синдикат, а тиме и синдикална борба у сваком дијелу наше Републике.

Закључено је да извршни секретари и синдикат на територији морају бити 24 сата на располагању члановима како би благовремено реаговали и помогли очувању и заштити њихових права.

Истакнута је забринутост због свакодневног отупштања радника, кршења њихових права, а посебно права на синдикално организовање и дјеловање.

Задаци који су договорени на овом састанку учиниће Савез синдиката РС још ефикаснијим у очувању стечених и темељ за освајање нових радничких права, права која имају радници у Европској унији.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ
СРЕЋНЕ НОВОГОДИШЊЕ
И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ