Ова страница садржи архивиране вијести из текуће године.
Старије вијести можете погледати на линковима на дну странице

28.09.2017. године
ОДРЖАН САСТАНАК СИНДИКАЛНОГ ОДБОРА " АЛУМИНА " ЗВОРНИК

Дана 28.09.2017. године одржан је састанак синдикалног одбора " АЛУМИНА " Зворник којем је присуствовао Тане Пеулић, Предсједник гранског синдиката металске индустрије и рударства РС.
На састанку је разговарано о стању у предузећу, поштивању права радника и примјени одредаба колективног уговора. Закључено је да се упути захтјев послодавцу за одржавање преговора везано за повећање цијене рада за наредни период, договор око рјешавања статуса радника са посебним условима рад и друго.

27.09.2017. године
РАСПОРЕД ЈАВНИХ РАСПРАВА О ПРИМЈЕНИ ЗАКОНА О РАДУ

Распоред јавних расправа о примјени Закона о раду

Oвдје можете преузети анализу примјене Закона о раду коју је урадила Служба за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката Републике Српске


Информативна служба

 
27.09.2017. године
ЗАКЉУЧЦИ СА ДРУГЕ СЈЕДНИЦЕ ГЕНЕРАЛНОГ ВИЈЕЋА САВЕЗА СИНДИКАТА РС

На Другој сједници Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске одржаној 26.09.2017.године у Бањалуци, донесени су сљедећи :

ЗАКЉУЧЦИ

1. Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске, након изнесених мишљења и ставова, прихватило је Стручну анализу примјене Закона о раду Републике Српске коју је урадила Служба за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката Републике Српске и Радна група именована испред Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске.
Стручна анализа примјене Закона о раду РС биће достављена свим гранским синдикатима који имају могућност да на Анализу доставе своје приједлоге и сугестије, које ће бити њен саставни дио.

2. Чланови Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске, информисани су о распореду одржавања јавних расправа које организује Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, по центрима у Републици Српској.
Као основа за дискусију на јавним расправама, представницима Синдиката послужиће Стручна анализа урађена од стране Службе за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката РС. Изнесени ставови и мишљења представника синдиката, на јавним расправама, биће уврштени у Стручну анализу примјене Закона о раду Републике Српске, уколико одражавају интересе радника.
Обавезују се чланови Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске, да узму учешће у јавним расправама које организује Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, у складу са њиховом регионалном припадношћу.
Учесници у јавним расправама испред Синдиката евидентираће се код извршног секретара и правника у Регионалном синдикалном центру, у вријеме одржавања Јавне расправе.
Позивају се чланови органа Савеза синдиката Републике Српске, чланови органа гранских синдиката, предсједници синдикалних организација и чланство, да узму учешће у јавним расправама поводом Анализе примјене Закона о раду РС које организује Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС.

3. Генерално вијеће Савеза синдиката РС прихватило је информацију о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о штрајку, које се односе на усклађивање Закона о штрајку са Законом о раду и Законом о мирном рјешавању радних спорова, уз сугестију да се члан 6. став 4. измјена и допуна Закона о штрајку прецизира у смислу, да се акт о утврђивању минимума процеса рада мора донијети у року од 90 дана од дана ступања на снагу измјена и допуна, уз обавезно учешће и сагласност синдиката.

4. Генерално вијеће Савеза синдиката РС упознато је са дописом Министарства финансија РС везано за Приједлог мјера за Програм економских реформи Републике Српске за период 2018 – 2020.године.
Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске задужује органе гранских синдиката да у што краћем року, а најкасније до 25.10.2017.године, доставе приједлоге за Програм економских реформи за области које представљају, како би исти били обједињени и достављени надлежном министарству.
Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске позива гранске синдикате буџетских и фондовских корисника да одмах интервенишу у својим ресорима и отпочну озбиљне преговоре око креирања ставки у Буџету за тај ресор које се тичу примања радника које представљају.

5. Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске једногласно је изабрало Горана Станковића за генералног секретара Савеза синдиката Републике Српске, а Танета Пеулића за потпредсједника Савеза синдиката Републике Српске за привредне синдикате.

6. Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске донијело је Одлуку да се 20. и 21. октобра 2017.године, поводом Дана достојанственог рада, одржи дводневни семинар на којем ће се чланови Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске упознати са најважнијим темама везаним за рад и дјеловање синдиката.

Документ можете преузети на следећем линку:

Закључци са друге сједнице Генералног вијећа Савеза синдиката РС


Информативна служба

 
26.09.2017. године
КОНФЕРЕНЦИЈА О НЕФОРМАЛНОЈ ЕКОНОМИЈИ БЕЧИЋИ, 26. и 27. СЕПТЕМБАР 2017.

Представница Савеза синдиката Републике Српске, Божана Радошевић, 26.и 27.септембра 2017. учествује у раду Конференције о неформалној економији у Бечићима у Црној Гори.
Конференцију организују Пан-европски регионални савјет/Међународна конфедерација синдиката и канцеларија Међународне организације рада из Будимпеште.
Циљ Конференције је да се путем презентација искустава синдиката у борби против неформалне економије упознају сви учесници из земаља бивше Југославије.
Осим презентација стања неформалне економије у овим земљама, на Конференцији ће бити говора и о препорукама МОР-а посебно о Препоруци 204 – прелазак неформалне у формалну економију, те о родној димензији у запошљавању у неформалној економији.
У раду Конференције, поред наше представнице, учествују и представници савеза синдиката из Црне Горе, Србије, Македоније, Хрватске и ФБиХ, те стручњаци из ове области из Међународне организације рада и Међународне конфедерације синдиката.

26.09.2017. године
САСТАНАК МРЕЖЕ ЗА КОМУНИКАЦИЈЕ ЗЕМАЉА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ И НОВИХ НЕЗАВИСНИХ ЗЕМАЉА 26. и 27.СЕПТЕМБАР 2017. КОБУЛЕТИ, ГРУЗИЈА

Представник Савеза синдиката Републике Српске, МИлан Јовановић, учествоваће у раду састанка Мреже за комуникације земаља Југоисточне Европе и нових независних земаља.
Састанак ће се одржати 26. и 27.септембра 2017. Године у Кобулети у Грузији.
Циљ састанка је расправа о синдикалној присутности у медијима, интернет ресурсима, формирању стратегије комуникације о радним правима као и изналажење рјешења за адекватнију, ефективнију узајамну сарадњу када су у питању размјене добре праксе синдикалних централа у вези ове области.
Састанак организује Пан-европски регионални савјет/Међународна конфедерација синдиката чија је чланица Савез синдиката РС.


Информативна служба

 
25.09.2017. године
ОДРЖАН САСТАНАК У " УНИС - Фабрика цијеви " ДЕРВЕНТА

Дана 24.09.2017. године на приједлог Предсједника синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулића, одржани су преговори између власника предузећа " УНИС - Фабрика цијеви " Дервента и делегације синдикалног одбора предузећа коме је присуствовао и Предсједник Тане Пеулић
На састанку је постигнут договор и потписан протокол који у цјелости можете погледати на следећем линку:

Протокол " УНИС - Фабрика цијеви " Дервента


Информативна служба

 
25.09.2017. године
ДРУГА СЈЕДНИЦА ГЕНЕРАЛНОГ ВИЈЕЋА СС РС

Друга сједница Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске, биће одржана 26. септембра 2017. године у Дому синдиката у Бањалуци, са почетком у 11,00 часова.
Централну пажњу чланови овог највишег органа Савеза синдиката РС између два конгреса, посветиће разматрању Нацрта анализе Закона о раду РС коју је припремила стручна Радна група СС РС.
Генерално вијеће СС РС ће утврдити распоред јавних расправа по градовима РС о примјени Закона о раду РС, који је предложило Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС.
Горан Станковић, правник у СС РС, информисаће Генерално вијеће СС РС о Нацрту измјена и допуна Закона о штрајку РС. На захтјев Владе РС као социјалног партнера, Генерално вијеће ће разматрати Програм економских реформи РС за период 2018-2020. године, те предложити мјере које би допринјеле побољшању економско-социјалног положаја запослених у РС.
На приједлог Предсједништва, Генерално вијеће ће изабрати новог генералног секретара СС РС.
На сједници ће бити изабран потпредсједник СС РС за привреду и потпредсједник СС РС за буџетске кориснике и ориснике фондова.


Информативна служба

25.09.2017. године
ОДРЖАНЕ 14. СПОРТСКЕ ИГРЕ РАДНИКА ПОШТА
СРПСКЕ " ПОШТАРИЈАДА "

На Јахорини су од 22. до 24. септембра 2017. године, одржане 14. радничке спортске игре, запослених у " Поштама Српске " под називом " Поштаријада ".

На овогодишњој " Поштаријади " учествовало је преко 250 спортиста, у екипној и појединачној категорији, из свих радних једницца ,,Пошта Српске,, који су се такмичили у фудбалу, одбојци, кошарци, стоном тенису, брзом ходању, стрељаштву и осталим дисциплинама.
Укупни побједник " Поштаријаде 2017 " је екипа " Пошта Српске " Радна јединица Брчко.
Присутне спортисте поздравио је предсједник Синдиката саобраћаја и веза РС Небојша Ђокић, који је подсјетио да су ове игре постале традиционалне, те да је њихов циљ, да се кроз спорт и дружење унапређује солидарност, масовност и пријатељство, што су одлике сваког савременог и добро организованог синдиката.
Предсједник Ђокић је оцијенио да ће ова културно-спортска манифестација остати у трајном сјећању свих њених учесника, те додао да су без обзира на постигнуте резултате, побједници сви учесници " Поштаријаде "


Информативна служба

23.09.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИК САВАНОВИЋ СА САРАДНИЦИМА РАЗГОВАРАО СА СИНДИКАЛЦИМА " КОНЗУМА РС "

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић, и један број чланова Републичког одбора овог синдиката, одржали су 22. септембра 2017. године, у Дому синдиката у Бањалуци, радни састанак са члановима Синдикалног одбора Синдикалне организације " Конзум РС ".
Тема састанка била је трансформација компанија " Конзума " и " Меркатора " и информисање чланова синдиката о преговорима са послодавцем ове двије трговачке фирме.
До краја септембра ове године у компанију " Меркатор " из " Конзума " би требало да пређе на рад око 205 радника у Бањалуци, Котор Вароши, Лакташима и Градишкој.
Услови под којима ће ови радници прећи да раде у друге градове су такви да ће у потпуности сачувати постојећи радно-правни статус, а у наредном периоду слиједе активности синдиката за побољшање услова рада и за веће плате свих запослених.
Радници који остају у " Конзуму " настављају радити под истим условима као и до сада.
Учествујући у раду састанка, предсједник Синдикалне организације " Конзум РС " Ђуро Амиџић, саопштио да је у овој компанији синдикално организовање и дјеловање сталан процес и да ће се наставити и убудуће.


Информативна служба

22.09.2017. године
СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА ЗА АВГУСТ 1850,60 КМ

Савез синдиката Републике Српске објавио је податке за синдикалну потрошачку корпу за мјесец август 2017. године, као и статистичке податке за овај мјесец. Синдикална потрошачка корпа износи 1850,60 КМ и просјечна нето плата исплаћена у Републици Српској у августу 2017. године која износи 832,00 КМ је покрива са свега 44,962%.

Комплетне податке можете погледати на следећим линковима:

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА       СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ


Информативна служба

22.09.2017. године
ГОРАН САВАНОВИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА УПРАВНОГ ОДБОРА АГЕНЦИЈЕ ЗА МИРНО РЈЕШАВАЊЕ РАДНИХ СПОРОВА

У Бањалуци је 22. септембра 2017. године одржана Десета сједница Управног одбора Агенције за мирно рјешавање радних спорова.
На сједници је извршена промјена члана Управног одбора Агенције, па је умјесто досадашњег представника Савеза синдиката Републике Српске Велке Оџаковић, које је отишла у пензију, именован Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске.
За предсједника Управног одбора Агенције за мирно рјешавање радних спорова, изабран је Горан Савановић.


Информативна служба

20.09.2017. године
СЈЕДНИЦА ПРЕДСЈЕДНИШТВА САВЕЗА СИНДИКАТА РС У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Трећа редовна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, одржаће се сутра 21. септембра 2017. године у просторијама Града Источно Сарајево.
Сједница почиње у 11,00 часова, а на дневном реду наћи ће се неколико битних активности за будући рад, како гранских синдиката, тако и за рад Савеза синдиката Републике Српске.
Дакле, Предсједништво СС РС ће разматрати Нацрт анализе примјене Закона о раду РС, коју је урадила стручна Радна група правника Савеза синдиката РС.
Такође, на изради анализе Закона о раду РС, учествовала је и Радна група коју је формирало Генерално вијеће Савеза синдиката РС.
Члан радне групе испред Савеза синдиката РС, који је учествовао у изради Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о штрајку РС Данко Ружичић, упознаће Предсједништво са Нацртом овог документа.
Предсједништво СС РС ће бити упознато и са захтјевом Министарства финансија, испред Владе РС, за учешће Савеза синдиката РС, као социјалног партнера у изради Програма мјера економских реформи РС за период од 2018 до 2020. године.


Информативна служба

14.09.2017. године
ШТО ВИШЕ МЛАДИХ РАДНИКА УЧЛАНИТИ У СИНДИКАТ

У Дому синдиката у Бањалуци, 14. септембра ове године, конституисан је Републички одбор, те усвојен Пословник о раду Синдиката финансијских организација Републике Српске, у наредне четири године.
На сједници којом је предсједавао предсједник гранског синдиката Мирослав Зечевић, констатовано је да се достигнута радничка и синдикална права запослених у финансијским организацијама Српске, углавном поштују и да је стање задовољавајуће.
" Посебну пажњу у наредном периоду треба посветити омасовљењу чланства, а циљна група за то су млади радници који тек заснивају радни однос, којима треба аргументовано и стално објашњавати предности синдикалног организовања у предузећима и установама ", нагласио је предсједник Зечевић.
Чланове Републичког одбора СФОРС-е о томе докле се стигло у закључивању Општег колективног уговора и који су проблеми и примјени новог Закона о раду РС, информисао је Игор Ратковић, правник и извршни секретар Регионалног Синдикалног центра Приједор.
У раду сједнице учествовао је Горан Савановић, извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бања Лука, који је оцијенио да је материјални и социјални положај запослених у финансијском сектору Српске, у односу на друге гране и дјелатности, релативно добар, те да треба стално радити на јачању јединства, солидарности и масовности Савеза синдиката РС.


Информативна служба

 
12.09.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИК СИНДИКАТА МЕТАЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И РУДАРСТВА РС ТАНЕ ПЕУЛИЋ У РАДНОЈ ПОСЈЕТИ СРЕБРЕНИЦИ И БРАТУНЦУ

Предсједник синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић боравио је данас у радној посјети Сребреници и Братунцу. У оквиру ове посјете одржани су састанци у а.д. Рудник боксита Сребреница и Технички ремонт Братунац.
У просторијама а.д. Рудник боксита Сребреница одржан је састанак синдикалног одбора ове синдикалне организације са Директором и Предсједником Управног Одбора а.д. Рудник боксита Сребреница. На састанку је разговарано о актуелној ситуацији у предузећу и исплати заосталих плата.
Предсједник Управног Одбора и директор су информисали присутне да је због непланираног повећања обима радова на скидању откривке на површинском копу, који су захтјевали већа улагања новчаних средстава него што је планирано дошло до одређених кашњења у исплати плата радницима. Такође, ово је довело и до одређених кашњења у испоруци руде што тренутно умањује прилив средстава. а.д. Рудник боксита редовно измирује обавезе из репрограма за дуговања из претходног периода.
Након свеобухватне расправе констатовано је да је ситуација у којој се предузеће тренутно налази прилично сложена, те су донесени следећи закључци:

  - Да се данас, 12.09. радницима исплати једна бруто плата за шта је руководство рудника обезбједило средства

  - Да се 13.10. у истом саставу одржи заједнички састанак на коме ће бити утврђени рокови исплате заосталих плата и обавеза на плате, будући да ће до тада уз повољне временске услове бити извађена и испоручена већа количина руде што ће довести до значајнијег прилива средстава. Такође, руководство предузећа ће у случају брже реализације до наведеног датума исплатити радницима још једну бруто плату.
Предсједник синдиката металске индустрије и рударства РС је одржао и састанак са Синдикалним одбором синдикалне организације Технички ремонт Братунац.
На састанку је разговарано о активностима ове синдикалне организације у наредном периоду а које се односе на учешће у изради нове систематизације, као и преговоре о цијени рада у предузећу за наредну годину који би требало да се одрже крајем године, што је начелно усаглашено са менаџментом предузећа.
Предсједник Пеулић и чланови синдикалног одбора, као и представници менаџмента предузећа који су присуствовали састанку изразили су задовољство достигнутим нивоом социјалног дијалога који се у овом предузећу одвија уз обострано разумјевање и уважавање.
Предсједник Пеулић је информисао чланове синдикалног одбора о активностима које води грански синдикат металске индустрије и рударства РС и Савез синдиката Републике Српске.


Информативна служба

 
12.09.2017. године
КОНФЕРЕНЦИЈА О БУДУЋНОСТИ РАДА БАКУ, АЗЕРБЕЈЏАН, 12. И 13. СЕПТЕМБАР 2017.ГОДИНЕ

Представник Савеза синдиката Републике Српске, Драган Гњатић, учествује у раду подрегионалне конференције под називом „Будућност рада“ коју организује Биро за радничка питања Међународне организације рада.
Конференција се одржава у Бакуу у Азербејџану а главни циљеви су изазови у свијету рада, расправа о Извјештају генералног директора Међународне организације рада са посебним освртом на достојанствен рад, организацију рада и производње, колективно преговарање а све у интересу заштите и промовисања радничких права.
Поред представника Савеза синдиката РС, конференцији присуствују и представници осталих синдикалних централа из земаља бивше Југославије.


Информативна служба

 
12.09.2017. године
МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СОЛИДАРНОСТ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ“ КИЈЕВ, УКРАЈИНА, 12. и 13.СЕПТЕМБАР 2017. ГОДИНЕ

Представник Савеза синдиката Републике Српске, Сандра Тодоровић, учествује данас и сутра у раду Конференције под називом „Солидарност против корупције“ која се одржава у Кијеву под покровитељством Америчког центра солидарности и њихове канцеларије у Кијеву.
На конференцији ће се разговарати о најбољим праксама рада против корупције, посебно о заштити звиждача и слободе удруживања.
Поред представника Савеза синдиката РС, у раду Конференције учествују и представници других синдикалних централа из земаља бивше Југославије, новинари и организације цивилног друштва.


Информативна служба

 
11.09.2017. године
КОНСТИТУИСАНИ ОРГАНИ СИНДИКАТА САОБРАЋАЈА И ВЕЗА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У Палама је 8. септембра ове године одржана Прва, конститутивна сједница Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске, на којој су конституисани Републички, Статутарни и Надзорни одбор овог гранског синдиката.
Усвојен је Пословник о раду Републичког одбора Синдиката саобраћаја и веза РС у наредном четверогодишњем периоду. За предсједника Статутарног одбора изабрана је Борка Ивановић, а за предсједника Надзорног одбора изабранa је Миленка Ковачевић.
Други дио сједнице протекао је у свечаној атмосфери која је уприличена поводом 20 година од оснивања и успјешног рада Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске.
Подносећи краћи реферат тим поводом, предсједник Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске Небојша Ђокић је одао призање оснивачима, активистима и свим члановима овог гранског синдиката који се у минулих 20 година показао и доказао као незамјенљив заштитник свих стечених права из рада и као иницијатор за њихово унапређење.
Свечаности у Палама присуствовала је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, дугогодишњи генерални секретар СС РС Велка Оџаковић, бивши предсједник Синдиката саобраћаја и веза РС Миленко Видаковић, те чланови Синдиката Жељезница РС из Добоја, оснивачи Синдиката саобраћаја и веза РС.


Информативна служба

 
11.09.2017. године
НЕКОЛИКО РАДНИКА ЖЕЉЕЗНИЦА РС СТУПИЛО У ШТРАЈК ГЛАЂУ

Десетак радника ЖРС данас у подне ступило је у штрајк глађу због како кажу непоштовања њихових законских права.
Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин рекао је да су он и још девет његових колега, радника "Жељезница Републике Српске" данас ступили у штрајк глађу, од којег неће одустати док не буду испуњени њихови захтјеви.

Погледајте медијске извјештаје:

РТРС - Радио телевизија Републике Српске   


Информативна служба

11.09.2017. године
ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК У БАЊИ ДВОРОВИ

Радници Бање Дворови ступили су у генерални штрајк. Они траже да им буде исплаћено седам плата и да им се уплате доприноси из претходног периода.

Погледајте медијске извјештаје:

РТРС - Радио телевизија Републике Српске   


Информативна служба

08.09.2017. године
ПРИЈЕТЕ РАДНИКУ И ЊЕГОВОЈ ПОРОДИЦИ КОЈИ ВЕЋ ПЕТИ ДАН ШТРАЈКУЈЕ ГЛАЂУ

Обавјештавамо радничку и укупну јавност у Републици Српској, БиХ и у иностранству, да радник Шумског газдинства " Оштрељ-Дринић " из Дринића, Зоран Латиновић, већ пети дан штрајкује глађу.
Стални притисци и мобинг којима је био изложен, не само да нису престали, него су се појачали у задњих неколико дана, па је тако јуче у његовом одсуству, против њега вођен дисциплински поступак.
Поред притисака, Зорану Латиновићу и његовој породици, ових дана упућене су бројне пријетње, због тога што је одбио да постане члан " жутог синдиката " који је у овом предузећу основан на иницијативу послодавца. Подсјећамо да је директор овог шумског газдинства Неђо Галић, раднику због непослушности, смањио коефицијент за обрачун плате за 50 одсто.
На овај начин директор Неђо Гајић сврстао се у групу послодаваца који на најгрубљи начин крше Конвенције Међународне организације рада, број 89 и 98. које гарантују аутономију и слободу синдикалног организовања и дјеловања у предузећима и установама.
О свему овом биће обавјештена Међународна конфедерација синдиката из Брисела.


Информативна служба

07.09.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИК СИНДИКАТА МЕТАЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И РУДАРСТВА РС ТАНЕ ПЕУЛИЋ СА СИНДИКАЛЦИМА ГРАДИШКОГ " ЈЕЛШИНГРАДА"

Синдикална организација фабрике машина " PMP Jelšingrad " из Градишке налази се пред врло великим активностима. На проширеној сједници синдикалног одбора овог предузећа једногласно су донесени закључци да се покрене питање руковођења синдикалне организације у минуле 4 године, те да се организује састанак са већином радника, како би се синдикална организација значајније омасовила.

Перица Праштало, предсједник синдиката у " Јelšingradu " каже да ће појачаним радом доћи до омасовљења синдикалне организације, а самим тим и њеном враћању правој сврси; улози социјалног партнера и сарадњи са менаџментом предузећа.
Тане Пеулић,предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС, каже да ће синдикат свим расположивим капацитетима подржати иницијативу радника "Јelšingrada".
" Осим бесплатне правне помоћи радницима нздимо и посредовање у фази преговора са послодавцима, едукацију младих синдикалаца и сваку другу сарадњу. Ово је млад и узоран колектив, синдикат овдје има подршку менаџмента и нема разлога да не успијемо, односна да већ прије зиме не постанемо знатно бројнија и респектабилнија синдикална организација, рекао је Пеулић ".
Очекује се да ће до састанка са већином радника овог предузећа доћи до краја овога мјесеца.
У раду проширеног синдикалног одбора " PMP Jelšingrad " учествовали су и предсједник Тане Пеулић и синдикални повјереник за Градишку, Лакташе и Србац Бошко Гргић.


Информативна служба

06.09.2017. године
ДЕВЕДЕСЕТ РАДНИЦА "ТРЕНДЕКСА" ОСТАЛО БЕЗ ПОСЛА

Погледајте медијске извјештаје:

РТРС - Радио телевизија Републике Српске   


Информативна служба

04.09.2017. године
РАДНИК Ш.Г. " ОШТРЕЉ-ДРИНИЋ " ЗОРАН ЛАТИНОВИЋ СТУПИО У ШТРАК ГЛАЂУ

Радник Шумског газдинства " Оштрељ-Дринић" из Дринића Зоран Латиновић, ступио је јутрос испред зграде предузећа у штрајк глађу.
Разлози за овакав очајнички потез су стални притисци од стране директора предузећа и директора поменутог шумског газдинства Неђа Галића да радници пређу и постану чланови " жутог синдиката " који је основан на иницијативу послодавца и који ради искључиво у његовом интересу.
Радник Зоран Латиновић је одбио понуду директора, који му је у знак одмазде смањио коефицијент за обрачун плате за 50 одсто.
Овакви притисци од стране директора и његовог " жутог синдиката " на раднике су све учесталији, па се очекује да ће у овом предузећу већи број радника ступити у овакву врсту самоубиства, како би заштитили голу егзистенцију себе и својих породица.

Погледајте медијске извјештаје:

АТВ Алтернативна телевизија   


Информативна служба

01.09.2017. године
СРЕЋАН ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Данас почиње настава у 187 основних и 92 средње школе у Републици Српској за око 92 000 основаца и око 42 000 ученика средњих школа.
Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске i Савез синдиката Републике Српске желe срећан почетак нове школске 2017/18 године свим запосленим у образовању, науци и култури у Републици Српској.
Синдикат ОНК i ССРС желе пуно успјеха свим ђацима, посебно првацима...

28.08.2017. године
СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА ЗА ЈУЛ 1852,02 КМ

Савез синдиката Републике Српске објавио је податке за синдикалну потрошачку корпу за мјесец јул 2017. године, као и статистичке податке за овај мјесец. Синдикална потрошачка корпа износи 1852,02 КМ и просјечна нето плата исплаћена у Републици Српској у јулу 2017. године која износи 830,00 КМ је покрива са свега 44,82%.

Комплетне податке можете погледати на следећим линковима:

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА       СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ


Информативна служба

28.08.2017. године
ИНФОРМАЦИЈА О ОДРЖАНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА 25 ГОДИНА РАДА И ПОСТОЈАЊА ПОД НАЗИВОМ САВЕЗ СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Савез синдиката Републике Српске је поводом обиљежавања 25 година рада и постојања под називом Савез синдиката Републике Српске организовао конференцију о теми:.

" Позиција колективног преговарања у радном законодавству у земљама региона – стање и перспективе "

Конференција је одржана 25.августа 2017.године у Дому синдиката у Бањој Луци. У раду Конференције учествовали су највиши представници савеза синдиката из Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Македоније и Федерације БиХ, чланови Предсједништва Савеза синдиката РС, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС и Уније удружења послодаваца РС.
Током презентација стања колективног преговарања у земљама региона, јасно је видљиво да су процеси колективног преговарања изузетно тешки, скоро па јалови и да преговарању одговорније приступају синдикати него друга два социјална партнера.
Констатовано је да је одговорност за вођење социјалног дијалога искључиво на репрезентативним социјалним партнерима гдје не могу учествовати невладине организације нити било каква удружења страних инвеститора.
По питању синдикализације закључено је да постоји огроман притисак како од стране послодаваца тако и политика, те да влада „нелојална“ конкуренција на тржишту рада што је још један од изазова с којима се суочавају синдикати у региону.
Закључено је да је плурализам превазиђена фаза у синдикалној демократији и да снага синдиката лежи у броју њиховог чланства.
Једно од драгоцјених искустава која су изнесена током презентација стања колективног преговарања у земљама региона јесте и искуство у покушају заштите власништва социјалних партнера (права која је синдикат у колективном преговарању утврдио за оне које представља).
Током расправе је посебно наглашено да је Општи колективни уговор још увијек неопходан модел колективног преговарања у земљама региона, те да се мора радити на квалитетним колективним уговорима што подразумијева и квалитетну запосленост.
Синдикални представници су се усагласили да је потребно интензивније радити на јачању сарадње између свих нивоа синдикалног организовања посебно међу синдикатима који имају исте послодавце.
Јасан став учесника Конференције је да организовање и рад синдиката не могу и не смију уређивати владе путем закона јер је супротно конвенцијама МОР-а.
Како би се усагласили закључци са ове Конференције, договорено је да до 1.октобра 2017.године све синдикалне централе доставе информације везане за примјену колективних уговора и како бенефите колективног преговарања сачувати само за чланове синдиката.


Информативна служба

24.08.2017. године
САВЕЗ СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ РАДНО ОБИЉЕЖАВА 25 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА

Поводом 25 година постојања и рада, под називом Савез синдиката Републике Српске, Савез синдиката Републике Српске обиљежава радно организовањем Конференције о теми:

" ПОЗИЦИЈА КОЛЕКТИВНОГ ПРЕГОВАРАЊА У РАДНОМ ЗАКОНОДАВСТВУ У ЗЕМЉАМА РЕГИОНА - СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ "

Конференција ће се одржати у петак 25. августа 2017. године, у Дому синдиката у Бањалуци са почетком у 11,00 часова.
На конференцији учествују делегације синдиката држава бивше-Југославије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словеније, Федерације БиХ, Брчко Дистрихта БиХ, чланови Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Уније удружења послодаваца Републике Српске.
Позвани су представници медија да пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.


Информативна служба

18.08.2017. године
ЈАВНЕ РAСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ФОНДУ СОЛИДАРНОСТИ ЗА ДИЈАГНОСТИКУ И ЛИЈЕЧЕЊЕ ОБОЉЕЊА, СТАЊА И ПОВРЕДА ДЈЕЦЕ У ИНОСТРАНСТВУ

На Двадесетој сједници, одржаној 20. јула 2017. године, Народна скупштина Републике Српске разматрала је Нацрт закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, те Закључком, број: 02/1-021-810/17 („Службени гласник Републике Српске“, број: 70/17) одлучила да се исти упути на јавну расправу.
За организовање и спровођење јавне расправе задужена је институција „Предсједник Републике - Служба предсједника Републике.
Јавне расправе ће бити одржане у периоду од 21. до 25. августа 2017. године, како слиједи:

1. Град Требиње, 21.08.2017. године, са почетком у 10:00 часова - велика сала Скупштине града Требиње, ул. Вука Караџића бр. 2.,
2. Град Источно Сарајево, 22.08.2017. године са почетком у 10:00 часова - зграда Адиминистративног центра Владе Републике Српске, ул. Војводе Радомира Путника бб,
3. Град Зворник, 22.08.2017. године, са почетком у 15:00 часова - велика сала Скупштине града Зворник, ул. Светог Саве бр. 124.,
4. Град Бијељина, 23.08.2017. године, са почетком у 10:00 часова - велика сала Скупштине града Бијељина, ул. Трг Краља Петра I Карађорђевића бр. 1.,
5. Град Добој, 23.08.2017. године, са почетком у 15:00 часова - сала Скупштине града Добој (бивша зграда Дома војске), ул. Цара Душана бб,
6. Град Приједор, 24.08.2017. године, са почетком у 10:00 часова - сала Скупштине града Приједор, ул. Трг ослобођења бр. 1.
7. Град Бања Лука, 25.08.2017. године, са почетком у 10:00 часова, сала Градске управе града Бања Лука, ул. Трг српских владара бр. 1.

Нацрт закона објављен је на званичним интернет страницама Народне скупштине Републике Српске (www.narodnaskupstinars.net) и Предсједника Републике Српске (www.predsjednikrs.net).
Позив Савезу синдиката Репиблике Српске за учешће на јавним расправама, упућен испред Кабинета Предсједника Републике Српске у цјелости можете погледати на следећем линку:
Позив за учешће у јавној расправи


Информативна служба

17.08.2017. године
ВЕЋИНА РАДНИКА У ЗДРАВСТВУ НЕ МОЖЕ ОВЈЕРИТИ ЗДРАВСТВЕНУ КЊИЖИЦУ

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић тврди да је већина запослених радника у здравству суочена са проблемом немогућности овјеравања здравствених књижица.
" У већини здравствених установа у Републици Српској, те у болницама у Касиндолу и Добоју, запослени радници не могу да овјере здравствену књижицу због неуплаћеникх доприноса " рекао је Гранулић.
Он је рекао да синдикат тражи од Фонда здравственог осигурања Српске да под хитно омогући овјеравање здравствених књижица запосленим радницима у здравству Републике Српске, како би се могли лијечити.
" Не може се Фонд стављати изнад здравствених радника, већ мора дијелити њихову судбину. Не може шалтерски радник Фонда одређивати да ли је хитан или није хитан случај када радник запослен у здравству дође да овјери здравствену књижицу " , каже Гранулић.
Гранулић је рекао да синдикат неће више толерисати овако понашање Фонда према запосленим радницима у здравству Републике Српске, закључујући да је о овој проблематици јутрос упознао и ресорног министра Драгана Богданића.


Информативна служба

10.08.2017. године
П О Д Р Ш К А

Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске, поново даје безрезервну подршку радницима Шумског газдинства " Вучевица " из Чајнича, који већ петнаести дан протествују само из једног разлога, а то је да се за в.д. директора овог предузећа не именују особа која не задовољава стручне, етичке и професионалне норме.
Позивамо Удружење шумарских инжињера и техничара Републике Српске (УШИТ-РС) да дигне свој глас против гажења шумарске струке и да се у складу са својим етичким кодексом одреди према оваквим случајевима који су у ЈПШ " Шуме РС " а.д. Соколац изражени већ дужи временски период.


Информативна служба

28.07.2017. године
ДИРЕКТОР РИСТО МАРИЋ ПРЕВАРИО РАДНИКЕ Ш.Г. " ВУЧЕВИЦА " ЧАЈНИЧЕ

Запослени у Ш.Г " Вучевица " из Чајнича настављају протесте, зато што је јуче именовани в.д. директор овог предузећа Славиша Ковачевић, јутрос усмено обавјештен да одлука о његовом именовању не може бити спроведена у дјело, те да за в. д. директора мора бити именован Неђо Машић.
Незадовољни таквом одлуком директора ЈПШ " Шуме РС " а.д. Соколац, Риста Марића, који је по ко зна који пут покушао да превари раднике, запослени у овом шумском газдинству су јутрос једногласно одлучили , да ће у случају именовања за в.д. директора Неђа Машића, наставити, прије седам дана започете протесте, пред Дирекцијом Јавног предузећа " Шуме РС " у Сокоцу.
Радницима Ш.Г. " Вучевица " из Чајнича , на протестима у Сокоцу, придружити ће се запослени из осталих шумских газдинстава.


Информативна служба

27.07.2017. године
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УСВОЈИЛА ИНФОРМАЦИЈУ О МРЕЖИ ОСНОВНИХ ШКОЛА СА ПРИЈЕДЛОГОМ РАЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ

Влада Републике Српске разматрала је данас и усвојила Информацију о мрежи основних школа са приједлогом рационализације.
"Приликом анализе постојећег стања и припреме рационализације, Министарство просвјете и културе у први план је ставило интересе дјеце и жељу да свим ученицима обезбиједи што боље услове за школовање, водило је рачуна о збрињавању кадра који би евентуално могао остати без посла а уједно су смањени непотребни трошкови", рекао је министар просвјете и културе др Дане Малешевић.
Он је истакао да ће наставници који остану без посла бити распоређени у друге школе а наставницима без пуне норме, биће пронађена допуна норме у другим школама.

Погледајте комплетну информацију на страници Владе РС:

Влада Републике Српске - Министарство просвјете и културе   


Информативна служба

27.07.2017. године
БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРШКА РАДНИЦИМА Ш.Г. " ВУЧЕВИЦА " ИЗ ЧАЈНИЧА

Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске, даје безрезервну подршку радницима Шумског газдинства " Вучевица " из Чајнича, који већ шести дан протествују због незаконитог постављења в.д. директора овог предузећа.
Још једном јасно стављамо до знања свима да су радници овог шумског газдинства у потпуности у праву, те подржавамо њихове захтјев да се обави постављење в.д. директора из реда запослених који за то имају све услове до окончања расписаног конкурса.
Такође упозоравамо да радници траже да се ова ситуација што прије ријеши и да као и до сада, наставе са испуњавањем планираног обима производње.
Наглашавамо да је ово шумско газдинство једно од најуспјешнијих организационих дијелова ЈПШ " Шуме РС " а.д. Соколац, у коме се радницима редовно исплаћују плате и друга примања, те редовно уплаћују доприноси на обавезне видове осигурања.


Информативна служба

24.07.2017. године
СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА ЗА ЈУН 1860,56 КМ

Савез синдиката Републике Српске објавио је податке за синдикалну потрошачку корпу за мјесец јун 2017. године, као и статистичке податке за овај мјесец. Синдикална потрошачка корпа износи 1860,56 КМ и просјечна нето плата исплаћена у Републици Српској у мају 2017. године која износи 828,00 КМ је покрива са свега 44,50%.

Комплетне податке можете погледати на следећим линковима:

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА       СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ


Информативна служба

24.07.2017. године
РИСТО МАРИЋ ПРЕКРШИО ОБЕЋАЊЕ ДАТО РАДНИЦИМА

На иницијативу директора Јавног предузећа " Шуме Републике Српске " Риста Марића, сутра 25. јула 2017. године, у Дирекцији овог јавног предузећа у Бањалуци, одржаће се састанак са представницима Јединствене удружене Синдикалне организације ЈПШ " Шуме РС " у саставу, предсједник и потпредсједник Душан Марковић и Славица Елез о теми:

ПРЕГОВОРИ ОКО ПОТПИСИВАЊА ПОЈЕДИНАЧНОГ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА, СТАВЉАЊЕ ВАН СНАГЕ ПРАВИЛНИКА О РАДУ И УПУТСТАВА ЗА ОБРАЧУН СИНДИКАЛНЕ ЧЛАНАРИНЕ И НАЧИНА ОБРАЧУНА ПРЕВОЗА РАДНИКА НА ПОСАО И С ПОСЛА, ЗАТИМ СТАВЉАЊЕ ВАН СНАГЕ УПУТСТВА ЗА ОБРАЧУН НАКНАДЕ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКЕ СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА, КАО И УПУТСТВА О ПРИМЈЕНИ ПРАВИЛНИКА О РАДУ ПО ПИТАЊУ УСКЛАЂЕНОСТИ КОЕФИЦИЈЕНАТА СА ПРАВИЛНИКОМ О РАДУ ЈПШ " ШУМЕ РС ".

Изјаве за медије су у 10,00 часова.

Погледајте медијске извјештаје:

Радио Телевизија Републике Српске РТРС   


Информативна служба

21.07.2017. године
РИСТО МАРИЋ ПОНОВО ИЗИГРАО РАДНИКЕ ЈПШ "ШУМЕ РС"

Иако је под пријетњом штрајка дао чврсто обећање у писаној форми да неће примјењивати спорни Правилник о раду, директор ЈПШ " Шуме Републике Српске " Ристо Марић поново забада " прст у око " радницима овог предузећа.
Наиме, за обрачун плата за јуни ове године Ристо Марић је наредио писаним дописом да се накнада за превоз радницима лимитира до 120,00 КМ, док је предсједницима синдикалних организација укинуо накнаду за синдикални рад која је измиривана пуних 22 године од када постоји ово предузеће, како би их обесхрабрио и натјерао да формирају директоров " жути синдикат ".
Задњим актом од прије четири дана, Ристо Марић је наредио стриктну примјену Правилника о раду, те да се примјене коефицијенти , чиме ће доћи до значајног умањења плата радницима.
Јединствена удружена Синдикална организација ЈПШ " Шуме РС ", разматра новонасталу ситуацију ради организовања генералног штрајка.
Овог пута, сматрају радници овог јавног предузећа, Ристо Марић неће имати ауторитет да одврати раднике од штрајка и других радикалних облика синдикалне борбе.


Информативна служба

19.07.2017. године
ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ " ТРЖИШТЕ РАДА - СТАЊЕ И ИЗАЗОВИ "

Уз техничку подршку пројекта " Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу ", који финансира Европска унија у Босни и Херцеговини, Унија удружења послодваца Републике Српске данас је у Бањалуци организовала и одржала округли сто на тему " Тржиште рада – стање и изазови ".
Средишња дебата округлог стола се водила око резултата анализе и пројекције понуде и потражње радне снаге на тржишту рада у Републици Српској у наредном раздобљу. Посебан осврт је посвећен миграционим кретањима радно способног становништва из Републике Српске према земљама западне Европе, те изазовима и проблемима са којима се Република Српска суочава и са којима ће се суочавати ради идентифицираних трендова на тржишту рада.
У раду округлог стола учествовала је и Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, као и већи број Предсједника гранских синдиката. У обраћању окупљеним новинарима Предсједница ССРС Ранка Мишић је изјавила да млади и образовани кадрови напуштају овај простор због слабо плаћеног посла, а да политичка нестабилност утиче на инвеститоре.


Информативна служба

 
15.07.2017. године
КОНСИТУИСАНО ПРЕДСЈЕДНИШТВО САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Прва конститутивна сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске у новом сазиву, одржана је 14. јула 2017. године у Дому синдиката у Бањалуци.
На сједници којом је предсједавала предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, верификовани су мандати чланова Предсједништва СС РС за мандатни период јули 2017-јули 2021. године.
Чланови Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске су:
1. Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске
2. Владо Павловић,предсједник Синдиката шумарствфа, прераде дрвета и папира Републике Српске
3. Тане Пеулић,предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске
4. Александар Томић, предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске
5. Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске
6. Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске
7. Мирослав Зечевић,предсједник Синдиката финансијских организација Републике Српске
8. Никола Шобат, предсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске
9. Небојша Ђокић, предсједник Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске
10. Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске
11. Коста Бундало, предсједник Синдиката радника Телекомуникације Републике Српске
12. Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске
13. Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске
14. Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске
15. Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске
16. Миленко Гранулић, предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске
17. Генерални секретар- по функцији.

Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске донијело је сљедеће Закључке:
Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске прихватило је информацију са трипартитног састанка на тему презентовања методологије за израду Анализе о примјени Закона о раду од стране експерата Међународне организације рада.
Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске је прихватило и закључак Генералног вијећа да се у Нацрту пројектног задатка за студију о утицају законодавних реформи у области радних и индустријских односа у БиХ – Република Српска иза тачке 5. дода нова тачка : "Утицај законодавних промјена на права и заштиту права радника". Од три независна експерта из области права, економије и статистике, који ће урадити Анализу примјене Закона о раду, која ће садржавати евентуални приједлог будућих мјера у радном законодавству, Савез синдиката Републике Српске ће предложити независног и стручног експерта из правне области.
Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске упознато је са Програмом рада Савеза синдиката Републике Српске за период јули 2017 – 2021 године усвојен на Шестом конгресу са посебним акцентом на текуће активности Савеза синдиката Републике Српске и гранских синдиката.
Савез синдиката Републике Српске ће до краја године посебно апострофирати учешће у Анализи примјене Закона о раду.
Грански синдикати буџетских и фондовских корисника потребно је одмах да интервенишу у својим ресорима и отпочну озбиљне преговоре око креирања ставки у Буџету за тај ресор које се тичу примања радника које представљају.
Грански синдикати привредних дјелатности је потребно да се укључе у креирање ставки у Буџету које се односе на новчана давања за подстицај реалног сектора код запошљавања, те да у том процесу пронађу шансу за побољшање позиције радника које представљају. Савез синдиката Републике Српске ће интервенисати и на ставку Буџета која се буде односила на Програм социјалног збрињавања радника како би се што већем броју радника који су у процесу приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остали без посла, повезао радни стаж.


Информативна служба

15.07.2017. године
ТРИПАРТИТНА КОНФЕРЕНЦИЈА
" ИМПЛИКАЦИЈЕ НЕОЛИБЕРАЛНЕ ШТЕДЊЕ, МЕЂУНАРОДНИХ ФИНАНСИЈСКИХ ИНСТИТУЦИЈА И ЕВРОПСКЕ ДИРЕКТИВЕ ЗА ЕКОНОМИЈУ НА ПРАВНИ ОКВИР У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ "

14. и 15. јула у Дому синдиката у Бањалуци биће одржана Трипартитна конференција о теми:

" ИМПЛИКАЦИЈЕ НЕОЛИБЕРАЛНЕ ШТЕДЊЕ, МЕЂУНАРОДНИХ ФИНАНСИЈСКИХ ИНСТИТУЦИЈА И ЕВРОПСКЕ ДИРЕКТИВЕ ЗА ЕКОНОМИЈУ НА ПРАВНИ ОКВИР У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ "

Ову конференцију Савез синдиката Републике Српске је организовао у сарадњи са Америчким центром солидарности - Програм за Балкан, који су након дуго година отворили своју канцеларију у Београду за подршку синдикатима из земаља бивше Југославије.
Циљ конференције је био да се социјалним партнерима пошаље порука о економско - социјалном положају радника и њихових породица у Републици Српској са посебним акцентом на Закон о раду, о неолибералним штедњама, утицају међународних финансијских институција и примјени Европске директиве за економију.
Поред дискусије о овим значајним темама, на Конференцији су учесници имали прилику чути мишљења и искуства колега из Америчког центра солидарности о развоју стратешког приступа синдиката овом проблему што је имало за циљ креирање платформе рада Савеза синдиката Републике Српске са овим Центром у наредном периоду, односно до јула 2018. године.
Закључено је да је синдикат незаобилазан у грађењу демократије, правде, правичности и достојанственог живота људи, те да смо добили нову наду за будућу сарадњу и идеје које ћемо заједнички имплементирати са овим Центром.Такође је закључено да је примјена ратификованих конвенција од круцијалног значаја те да се нађе модел односно најефикаснији систем како би владе приволили да их уграђује у законодавство, али и примјењује.
Приликом расправе о проблему сиве економије, закључено је да се синдикати морају више укључивати у изради стратешких докумената на нивоу државе, као и јачању сарадње са контролним органима, што ће допринијети њиховом бољем и ефикаснијем раду.
Учешће у раду на Конференције су, поред предсједнице Савеза синдиката Републике Српске, Ранке Мишић и предсједника гранских синдиката, узели и наши социјални партнери из Владе РС, министарстава рада и борачко-инвалидске заштите, пољопривреде, унутрашњих послова, Уније удружења послодаваца ,као и директор Програма за Балкан, Лори Клеменс (Laurie Clements ).


Информативна служба

14.07.2017. године
ОДРЖАНА ПРВА КОНСТИТУТИВНА СЈЕДНИЦА ГЕНЕРАЛНОГ ВИЈЕЋА САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У Дому синдиката у Бањалуци, 13. јула 2017. године, одржана је Прва, конститутивна сједница Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске, које броји 39 чланова.
На сједници којом је предсједавала предсједница Савеза синдиката Републике Српске, усвојен је Пословник о раду овог, највишег органа СС РС између два конгреса.
Генерално вијеће СС РС усвојило је сљедеће закључке:

1. Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске верификовало је састав Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске за мандатни период 2017 – 2021.годину који броји 17 чланова, а којег чине 15 предсједника гранских синдиката, предсједник и генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске.

2. Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске је донијело Одлуку о разрјешењу генералног секретара Велке Оџаковић због одласка у старосну пензију. Послове и дужности генералног секретара до избора новог, обављаће и вршити Горан Станковић, дипломирани правник у Савезу синдиката Републике Српске, у складу са Статутом и другим актима Савеза.
Савез синдиката Републике Српске ће Велку Оџаковић, уколико она буде у могућности, због њене стручности, знања из радно-правног законодавства и искуства у синдикалном раду, ангажовати у одређеним ситуацијама у складу са законским прописима.

3. Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске прихватило је учешће у Радној групи за Анализу примјене Закона о раду коју је формирало Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске у оквиру пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“.

4. Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске прихватило је информацију са трипартитног састанка на тему презентовања методологије за израду Анализе о примјени Закона о раду од стране експерата Међународне организације рада уз закључак да се у Нацрту пројектног задатка за студију о утицају законодавних реформи у области радних и индустријских односа у БиХ – Република Српска дода тачка "Утицај законодавних промјена на права и заштиту права радника". Од три независна експерта из области права, економије и статистике, који ће урадити Анализу примјене Закона о раду, која ће садржавати евентуални приједлог будућих мјера у радном законодавству, Савез синдиката Републике Српске ће предложити независног и стручног експерта из правне области.

5. Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске је закључило да се прије израде Анализе од стране независних експерата одрже јавне расправе у већим центрима у Републици Српској, на којима би сви заинтересовани, посебно радници и синдикати имали прилику да укажу на одредбе Закона о раду које су нејасно дефинисане или недоречене.

6. Задужује се Служба за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката Републике Српске да одмах крене у израду анализе примјене Закона о раду са позиције синдиката.
У изради Анализе учествоваће и три правника и један економиста и то: Владимир Јевтић, Зоран Стевандић, Милорад Митровић (уколико му могућности то буду дозвољавале) и Славица Елез, чланови Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске.

7. Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске донијело је Одлуку да се у првој половини септембра мјесеца 2017.године одржи дводневни семинар за чланове органа Савеза синдиката Републике Српске.


Информативна служба

14.07.2017. године
КОНСТИТУИСАН НАДЗОРНИ ОДБОР И СТАТУТАРНА КОМИСИЈА САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Конститутивна сједница Надзорног одбора Савеза синдиката Републике Српске, одржана је 13. јула ове године у Дому синдиката у Бањалуци, на којој је усвојен Пословник о раду, План рада, те изабрани предсједник и замјеник предсједника Надзорног одбора.
Надзорни одбор Савеза синдиката Републике Српске, броји пет чланова, а изабрани су:

1. Селена Мандић, Адио банка Бања Лука, Синдикат финансијских организација РС;
2. Миленка Ковачевић, Попште Српске Бања Лука, Синдикат саобраћаја и веза РС;
3. Мирослав Вујић, Мтел Бијељина, Синдикат радника Телекоминикација РС;
4. Дранана Ковачевић, Општина Лакташи, Синдикат управе РС;
5. Мара Миличевић, Окружно јавно тужилаштво Добој; Синдикат правосуђа РС;

Статутарна комисија Савеза синдиката Републике Српске броји пет чланова у саставу:

1. Душко Ристић, Синдикат грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС-Бијељина;
2. Синиша Новичић, Синдикат металске индустрије и рударства РС, Зворник;
3. Димитрије Ћеранић, Синдикат образовања, науке и културе РС, Источно Сарајево;
4. Гојко Павловић, Синдикат радника унутрашњих послова РС, Бањалука;
5. Дарко Ђукић, Синдикат здравства и социјалне заштите РС,Бањалука;


Информативна служба

12.07.2017. године
РАЗГОВОРИ О СТАЊУ У "КОНЗУМУ", "РОБНИМ РЕЗЕРВАМА", "БАЊИ ДВОРОВИ", И "ОЛИМПИЈСКОМ ЦЕНТРУ" ЈАХОРИНА

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић, разговарао је 12. јула ове године у згради Владе РС са министром трговине и туризма и помоћником министра за трговину, Предрагом Глухаковићем и Душком Тегелтијом о теми:

Стање у трговини и туризму Републике Српске

Посебно су апострофирани проблеми у "Конзуму", као и у Јавном предузећу "Робне резерве РС" у којем је данас 12. јула 2017. године покренут стечајни поступак.
Предсједник Савановић је министру и његовом помоћнику изнио захтјеве радника и синдиката ових предузећа да се сачувају радна мјеста, а радници који евентуално у "Робним резервама РС" остану без посла, да се у складу са Закључком Владе РС, распореде у друга владина јавна предузећа, установе и агенције.
Што се тиче проблема у области туризма, разговарано је о стању у "Бањи Дворови" гдје је присутно незадовољство радника и синдиката садашњом ситуацијом, те наглашена потреба за дефинисањем модела приватизације и промјене власничке структуре који ће обезбједити наставак рада овог бањског комплекса.
Било је ријечи и о "Олимпијском центру" Јахорина. Речено је да је у току именовање вршиоца дужности чланова Надзорног одбора, који у наредном периоду треба да припреми потребне услове за редовне изборе овог органа.
Констатовано је да је за наредна три мјесеца обезбјеђен довољан број туриста за рад Олимпијског центра, што ће омогућити редовност исплате плата радницима.


Информативна служба

11.07.2017. године
СИНДИКАЛНЕ АКТИВНОСТИ У "SWISSLION" ИАТ ТРЕБИЊЕ

Дана, 06.07. 2017.године одржан је састанак представника Синдикалне организације "SWISSLION" ИАТ Требиње ( Спасоје Игњатић, предсједник, Славко Вукаловић, потпредсједник, и Мијодраг Глоговац, члан Синдикалног одбора) са послодавцем ( Бранка Ратковић, директор ). Основна тема састанка била је тренутно стање у ИАТ са посебним освртом на материјални положај радника.
У отвореном и конструктивном разговором са директором SL ИАТ представници Синдикалне организације су изнијели низ примједби на организацију рада у неким сегментима на којима почива функционисање фабрике и низ конструктивних приједлога који би унаприједили комплетан процес производње, а посебно побољшали материјални положај радника.
Информацију са одржаног састанка можете погледати на следећем линку
Информација синдикалне оеганизације "SWISSLION" ИАТ Требиње


Информативна служба

10.07.2017. године
6. ФОРУМ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА
САРАЈЕВО, 10. И 11. ЈУЛИ 2017.ГОДИНЕ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествоваће у раду 6.Форума цивилног друштва Западног Балкана који организује Европски економско-социјални комитет.
Форум ће се одржати 10. и 11. јула 2017. године у Сарајеву, а представља догађај који се организује по земљама региона и пружа јединствену прилику окупљања представника цивилног друштва из овог региона.
Основне теме Форума биће:
- Улога организација цивилног друштва у промоцији одрживог развоја и запошљавања,
- Миграције на Западном Балкану,
- Слободе изражавања и медија,
- Право на оснаживање жена
Разговараће се и о кључној улози социјалних партнера у промоцији рада економско-социјалних савјета, као и о односу социјалних партнера и организација цивилног друштва у промоцији одрживог раста и запошљавања.
Очекује се око 100 учесника укључујући представнике организација цивилног друштва из 6 земаља Западног Балкана (Албанија, БиХ, Македонија, Косово, Црна Гора и Србија) као и представнике из ЕУ – Ларс Гунар Вигемарк, шеф ЕУ Делегације и специјални представник у БиХ, Јоханес Хан, комесар за европску сусједну политику и проширење, Горан Свилановић, генерални секретар Регионалног савјета за сарадњу, представнике влада, те представнике медија.Информативна служба

10.07.2017. године
ПЛЕНАРНА СЈЕДНИЦА РЕГИОНАЛНОГ СИНДИКАЛНОГ САВЈЕТА "СОЛИДАРНОСТ" САРАЈЕВО, 9.ЈУЛИ 2017.ГОДИНЕ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествовала је у раду пленарне сједнице Регионалног синдикалног савјета "Солидарност" која се одржала у Сарајеву 9.јула 2017. године. Главна тема јучерашње сједнице био је социјални дијалог, односно рад економско-социјалних савјета земаља бивше Југославије чије синдикалне централе су и чланице овог Савјета, извјештаји радних група за радно законодавство, безбједност и заштиту здравља на раду, комуникације и рад младих. Поред предсједнице Мишић, у раду сједнице су учествовали и Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС и чланови Актива младих Савеза синдиката РС.


Информативна служба

05.07.2017. године
ОДРЖАН ШЕСТИ КОНГРЕС САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Под слоганом "За солидарност и јединство, јако, јаче, најјаче", 4. јула 2017. године, у Теслићу је одржан Шести конгрес Савеза синдиката Републике Српске.
Конгресу је присуствовало 110 од укупно 118 позваних делегата из свих 15 гранских синдиката који чине Савез синдиката Републике Српске.
На Конгресу су усвојена документа Савеза синдиката Републике Српске и изабрани органи у наредном четверогодишњем периоду.
За предсједника Савеза синдиката Републике Српске изабрана је Ранка Мишић.
Усвојен је Извјештај о раду Савеза синдиката РС у периоду 2013-2017. година као и Програм рада Савеза синдиката РС 2017- 2021. година у коме ће у фокусу дјеловања Синдиката бити заштита и унапређење основних радничких права као што су:
закључивање колективних уговора, законодавне активности, очување радних мјеста и стварање услова за веће запошљавање, очување и побољшање економско-социјалног положаја радника, примјена а не промјена прописа, социјални дијалог, јачање капацитета и услова рада Синдиката, те синдикална сарадња, оспособљавање и информисање
"Учинићу све што је у мојој моћи да Савез синдиката Републике Српске буде један глас, једна организација, довољно снажна и јака која ће ускоро са социјалним партнерима потписати нови Општи колективни уговор за Републику Српску", нагласила је предсједница Мишић обраћајући се делегатима конгреса.
Предсједница Мишић је поручила да радници у Српској морају бити адекватно плаћени за свој рад, и заложила се унапређење социјалног дијалога.
На Шестом конгресу Савеза синдиката РС, делегати су усвојили двије резолуције и то Резолуцију о колективном преговарању и Резолуцију о безбједности и здрављу на раду.
Делегате Шестог конгреса СС РС поздравио је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, који је се заложио за већи ниво толеранције и мање искључивости у дијалогу три социјална партнера у Српској, који како је нагласио треба подићи на већи ниво.

На конгресу су усвојена следећа документа која можете погледати на следећим линковима:

Извјештај о раду ССРС за период 2013 - 2017 година
Програм рада ССРС за период 2017 - 2021 година
Резолуција о безбједности и здрављу на раду
Резолуција о колективном преговарању

Изабрани су органи Савеза синдиката РС и то : Генерално вијеће, Статутарна комисија и Надзорни одбор.

ЧЛАНОВИ ГЕНЕРАЛНОГ ВИЈЕЋА САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ИЗАБРАНИ НА 6. КОНГРЕСУ ССРС ОДРЖАНОМ 04.07.2017. ГОДИНЕ ИСПРЕД ГРАНСКИХ СИНДИКАТА

1. Жељко Кондић - Синдикат грађев. и стамб. ком . послова Бања Лука
2. Драган Ђалић – Синдикат грађев. и стамб. ком. послова Добој
3. Његош Самарџија – Синдикат грађев. и стамб. ком. послова Соколац
4. Велибор Витомир - Синдикат радника Телекомункација И. Сарајево
5. Горан Мишановић – Синдикат радника Телекомуникација Бања Лука
6. Сњежана Маркић-Стојаковић – Синдикат ОНК Бања Лука
7. Југослав Спасојевић – Синдикат ОНК Челинац
8. Божица Глигорић – Синдикат ОНК Добој
9. Јован Глигоревић – Синдикат ОНК Угљевик
10. Биљана Лубарда – Синдикат ОНК Бања Лука
11. Жељка Комленић – Синдикат ОНК Бања Лука
12. Никола Стојановић – Синдикат саобраћаја и веза Добој
13. Драган Билановић – Синдикат саобраћаја и веза Бања Лука
14. Горан Врачар – Синдикат РУП-а И. Сарајево
15. Милован Домазет – Синдикат РУП-а Требиње
16. Петко Евђенић – Синдикат РУП-а Брод
17. Раденко Смиљанић – Синдикат метал. индустрије и рудар. Зворник
18. Синиша Ристић – Синдикат метал. индустрије и рудар Станари
19. Стево Перишић – Синдикат управе Бања Лука
20. Зоран Миљановић – Синдикат управе Бијељина
21. Милорад Митровић – Синдикат ураве Бања Лука
22. Гордан Јовановић – Синдикат управе Зворник
23. Зоран Милутиновић – Синдикат здрав. и соц. заштите Зворник
24. Слободанка Миљевић – Синдикат здрав. и соц. заштите Дервента
25. Горан Обреновић – Синдикат здрав. соц. заштите Соколац
26. Мирослав Маринковић – Синдикат здравства и соц. заштите Бања Лука
27. Славица Елез – Синдикат шумарс. и прераде дрвета и папира Соколац
28. Зоран Стевандић – Синдикат шумарс. прераде дрвета и папира Теслић
29. Весна Јовановић – Синдикат шумарс. прера. дрвета и папира Бања Лука
30. Влатка Мусић - Синдикат медија и графичара Требиње
31. Владимир Јевтић – Синдикат финансијских организација Добој
32. Александра Микеш – Синдикат финансијских организација Бања Лука
33. Ђуро Амиџић - Синдикат тргов., туриз. угост. и усл. дјелат. Бања Лука
34. Миле Латиновић – Синдикат правосуђа Бијељина
35. Радислав Стојановић – Синдикат ТКО Котор Варош

ЧЛАНОВИ НАДЗОРНОГ ОДБОРА ССРС ИЗАБРАНИ НА 6. КОНГРЕСУ САВЕЗА СИНДИКАТА РС

1. Селена Мандић, Синдикат финансијских организација
2. Миленка Ковачевић, Синдикат саобраћаја и веза
3. Мирослав Вујић, Синдикат радника Телекомуникација
4. Драгана Ковачевић, Синдикат управе
5. Мара Милићевић, Синдикат правосуђа

ЧЛАНОВИ СТАТУТАРНЕ КОМИСИЈЕ ССРС ИЗАБРАНИ НА 6. КОНГРЕСУ САВЕЗА СИНДИКАТА РС

1. Душко Ристић, Синдикат грађевинарства и стам. ком. послова
2. Синиша Новичић, Синдикат металске инд. и рударства
3. Димитрије Ћеранић, Синдикат ОНК-а
4. Гојко Павловић, Синдикат РУП-а
5. Дарко Ђукић, Синдикат здравства и соц. заштите


Информативна служба

 
05.07.2017. године
РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ВИСОКОМ НИВОУ
БЕОГРАД, 5-6. ЈУЛИ 2017.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествоваће у раду регионалне конференције на високом нивоу која ће се у периоду од 5. и 6. јула одржати у Београду.
Конференцију организује Међународна организација рада у склопу регионалног пројекта техничке сарадње "Платформа за запошљавање и социјална питања" (ЕСАП) који финансира Европска унија.
Тема Конференције је анализа рада економско-социјалних савјета земаља Западног Балкана (Република Српска и Федерација БиХ - БиХ, Србија, Црна Гора, Македонија, Косово и Албанија) укључених у пројекат.
Конференција је на трипартином нивоу и укључује социјалне партнере - чланове економско –социјалних савјета који су у тимовима радили на анализама рада економско-социјалних савјета што ће и презентовати на самом скупу.
Поред социјалних партнера, на Конференцији ће учествовати и стручњаци из Међународне организације рада Антонио Грациози, директор МОР-а из канцеларије Будимпешта, Кристина Михеш, виши специјалиста за радно законодавство МОР-а, Сузан Нилсен, главни технички савјетник МОР-а и други.
Извјештај са регионалне конференције можете погледати на следећем линку
Извјештај са регионалне конференције - ЕСАП


Информативна служба

30.06.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИК СИНДИКАТА МЕТАЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И РУДАРСТВА РС ТАНЕ ПЕУЛИЋ У РАДНОЈ ПОСЈЕТИ СРЕБРЕНИЦИ И БРАТУНЦУ

Предсједник синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић боравио је данас у радној посјети Сребреници и Братунцу. У оквиру ове посјете одржани су састанци у а.д. Рудник боксита Сребреница и Технички ремонт Братунац.
У просторијама а.д. Рудник боксита Сребреница одржан је састанак синдикалног одбора ове синдикалне организације са Директором и Предсједником Управног Одбора а.д. Рудник боксита Сребреница. На састанку је разговарано о актуелној ситуацији у предузећу и исплати заосталих плата, уплати доприноса и исплати регреса за годишњи одмор.
Предсједник Управног Одбора и директор су информисали присутне о актуелној ситуацији у предузећу и будућим плановима.
Након свеобухватне расправе констатовано је да је ситуација у којој се предузеће тренутно налази прилично сложена, те су донесени следећи закључци:
  - Да се до 20.07. радницима исплати једна плата
  - Да се почетком августа у истом саставу одржи заједнички састанак на коме ће бити утврђени рокови исплате плата и обавеза на плате, као и дијела регреса за годишњи одмор.
Предсједник синдиката металске индустрије и рударства РС је одржао и састанак са Синдикалним одбором синдикалне организације Технички ремонт Братунац.
На састанку је разговарано о активностима ове синдикалне организације у наредном периоду. Предсједник Пеулић и чланови синдикалног одбора, као и представници менаџмента предузећа који су присуствовали састанку изразили су задовољство достигнутим нивоом социјалног дијалога који се у овом предузећу одвија уз обострано разумјевање и уважавање. Предсједник Пеулић је информисао чланове синдикалног одбора о активностима које води грански синдикат металске индустрије и рударства РС и Савез синдиката Републике Српске.


Информативна служба

 
29.06.2017. године
ИСПУЊЕНИ ЗАХТЈЕВИ РАДНИКА, ОТКАЗАНИ ПРОТЕСТИ

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације ЈПШ "Шуме Републике Српске" а.д. Соколац, Душан Марковић, обавјестио је данас јавност, да је протест радника овог предузећа, који је био заказан за петак 30. јуна ове године у Сокоцу, отказан, јер је у међувремену дошло до испуњења захтјева радника, од стране директора и Надзорног одбора предузећа.
Радници овог јавног предузећа, поучени властитим искуством немају повјерења у обећања директора ЈПШ "Шуме РС" Риста Марића, с обзиром да је већ два пута јавно обећавао па газио своја обећања али су добили додатне гаранције од предсједника Надзорног одбора Биљане Марковић, да неће бити умањивања личних примања по основу минулог рада, топлог оброка, регреса и превоза, што је било предвиђено спорним Правилником о раду.


Информативна служба

24.06.2017. године
РАДИОНИЦА ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС,
ГРАДИШКА, 24. ЈУН

Наставља се серија радионица изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске. које Савез синдиката Републике Српске организује уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије.
Следећа радионица која се организује у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“, а у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске биће одржана у Градишци, 24. јуна.
И у овој радионици, предсједници синдикалних организација и синдикални активисти ће се обучавати о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
Учешће у радионици узеће 40 учесника из синдикалних организација ( по 20 из реалног и друштвеног сектора ) и припадају различитим гранским синдикатима.
Презентације ( POWER POINT ) које ће бити кориштене на овим радионицама можете погледати и преузети на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацији


Информативна служба

23.06.2017. године
ПРОТЕСТНО ОКУПЉАЊЕ 30. ЈУНА У СОКОЦУ

Синдикалне организације Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" почеле су заказивање штрајкова, због донесеног Правилника о раду, од стране директора предузећа, без сагласности Синдиката, чиме се умањују примања за око 150,00 КМ по раднику.
Такође, синдикалне организације доносе Одлуке о протестном окупљању, које ће се одржати у петак 30. јуна 2017. године у 10,30 часова испред Дирекције ЈП "Шуме Републике Српске" у Сокоцу.

Погледајте медијске извјештаје:

Радио Телевизија Републике Српске РТРС    БН Телевизија    Алтернативна телевизија АТВ


Информативна служба

23.06.2017. године
СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА ЗА МАЈ 1865,06 КМ

Савез синдиката Републике Српске објавио је податке за синдикалну потрошачку корпу за мјесец мај 2017. године, као и статистичке податке за овај мјесец. Синдикална потрошачка корпа износи 1865,06 КМ и просјечна нето плата исплаћена у Републици Српској у мају 2017. године која износи 837,00 КМ је покрива са свега 44,88%.

Комплетне податке можете погледати на следећим линковима:

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА       СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ

Погледајте медијске извјештаје:

Радио Телевизија Републике Српске РТРС    БН Телевизија    Новинска агенција СРНА


Информативна служба

23.06.2017. године
РАДИОНИЦА ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС,
ПРИЈЕДОР, 23. ЈУН

Наставља се серија радионица изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске. које Савез синдиката Републике Српске организује уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије.
Следећа радионица која се организује у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“, а у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске биће одржана у Приједору, 23. јуна.
И у овој радионици, предсједници синдикалних организација и синдикални активисти ће се обучавати о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
Учешће у радионици узеће 50 учесника из синдикалних организација које дјелују на подручју регионалног синдикалног центра Приједор ( по 25 из реалног и друштвеног сектора ) и припадају различитим гранским синдикатима.
Презентације ( POWER POINT ) које ће бити кориштене на овим радионицама можете погледати и преузети на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацији


Информативна служба

22.06.2017. године
РАДИОНИЦА ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС,
ПРЊАВОР, 22. ЈУН

Наставља се серија радионица изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске. које Савез синдиката Републике Српске организује уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије.
Следећа радионица која се организује у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“, а у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске биће одржана у Прњавору 22. јуна.
И у овој радионици, предсједници синдикалних организација и синдикални активисти ће се обучавати о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
Учешће у радионици узеће 40 учесника из синдикалних организација ( по 20 из реалног и друштвеног сектора ) који припадају различитим гранским синдикатима.
Презентације ( POWER POINT ) које ће бити кориштене на овим радионицама можете погледати и преузети на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацији


Информативна служба

21.06.2017. године
РАДИОНИЦА ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС,
МРКОЊИЋ ГРАД, 21. ЈУН

Наставља се серија радионица изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске. које Савез синдиката Републике Српске организује уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије.
Следећа радионица која се организује у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“, а у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске биће одржана у Мркоњић Граду 21. јуна.
И у овој радионици, предсједници синдикалних организација и синдикални активисти ће се обучавати о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
Учешће у радионици узеће 40 учесника из синдикалних организација ( по 20 из реалног и друштвеног сектора ) који припадају различитим гранским синдикатима.
Презентације ( POWER POINT ) које ће бити кориштене на овим радионицама можете погледати и преузети на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацији


Информативна служба

20.06.2017. године
РАДНИЦИ ЈП "ШУМЕ РС" ЋЕ СВОЈА ПРАВА ИЗ РАДА БРАНИТИ ОРГАНИЗОВАЊЕМ ГЕНЕРАЛНОГ ШТРАЈКА

Предсједник и замјеник предсједника Јединствене удружене Синдикалне организације ЈП "Шуме Републике Српске" Душан Марковић и Славица Елез, одржаће сутра 21. јуна 2017. године у 10,30 часова у Дому синдиката у Бањалуци, конференцију за штампу о теми:

НАЈАВА ГЕНЕРАЛНОГ ШТРАЈКА ЗАПОСЛЕНИХ У ЈП "ШУМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ" ПОВОДОМ ЈЕДНОСТРАНОГ ДОНОШЕЊА ПРАВИЛНИКА О РАДУ КОЈИМ СУ ПРИМАЊА ПО РАДНИКУ СМАЊЕНА ЗА 150,00 КМ,,

Директор ЈПШ "Шуме РС" а.д. Соколац Ристо Марић, у потпуности је изгубио повјерење радника, зато што је 16. маја ове године обећао радницима, у писаној форми, да неће примјењивати Правилник о раду који је донио мимо сагласности и интереса радника и Синдиката.
Колико господин Ристо Марић држи до договора и обећања, најбоље говори чињеница да је тај исти спорни Правилник о раду већ ступио на снагу 2. јуна ове године.
То је била иницијална каписла, због којег су се радници овог јавног предузећа одлучили да своја достигнута права из рада, бране путем генералног штрајка.
На конференцији за штампу јавност ће бити упозната када ће почети штрајкови и против кога ће бити поднесене кривичне пријаве због грубог мијешања директора у рад Синдиката.

Погледајте медијске извјештаје са прес конференције:

Радио Телевизија Републике Српске РТРС

БН Телевизија


Информативна служба

16.06.2017. године
РАДИОНИЦА ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС,
БИЈЕЉИНА, 16. ЈУН


Наставља се серија радионица изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске. које Савез синдиката Републике Српске организује уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије.
Следећа радионица која се организује у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“, а у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске биће одржана у Бијељини 16. јуна.
И у овој, шестој по реду радионици, предсједници синдикалних организација и синдикални активисти ће се обучавати о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
Учешће у радионици узеће 50 учесника из синдикалних организација које дјелују на подручју регионалног синдикалног центра Бијељина ( по 25 из реалног и друштвеног сектора ) и припадају различитим гранским синдикатима.
Презентације ( POWER POINT ) које ће бити кориштене на овим радионицама можете погледати и преузети на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацијиИнформативна служба

13.06.2017. године
ДИРЕКТОР ЈП "ШУМЕ РС" РИСТО МАРИЋ НЕ ПОШТУЈЕ ПИСАНЕ АКТЕ КОЈЕ ЈЕ ДОНИО 16. МАЈА 2017.

У просторијама Регионалног синдикалног центра у Вишеграду, сутра, 14. јуна 2017. године, одржаће се сједница Синдикалног одбора Јединствене удружене Синдикалне организације ЈП "Шуме Републике Српске" , на којој ће се расправљати и усвојити закључци о:

1.Актуелној ситуацији у ЈП "Шуме Републике Српске" а.д. Соколац,
2.Предузимање активности у циљу заштите права радника, поводом једнострано донесеног Правилника о раду од стране послодавца за ЈП "Шуме Републике Српске" а.д. Соколац.

Поменутим Правилником, који је Управа предузећа на челу са директором Ристом Марићем донијела мимо сагласности синдиката, запосленим у овом предузећу смањена су примања по 150,00 КМ по раднику.
Незадовољство радника је тиме веће зато што је директор Ристо Марић, 16. маја 2017. године у писаном акту, обећао да неће вршити умањења примања радницима у ЈП "Шуме Републике Српске" а.д. Соколац до потписивања Појединачног колективног уговора, уколико радници прекину штрајкове упозорења.
ИЗЈАВЕ ЗА МЕДИЈЕ СУ У 11,00 ЧАСОВА У ХОТЕЛУ "ДРИНА" У ВИШЕГРАДУ

Погледајте медијске извјештаје са прес конференције:

Радио Телевизија Републике Српске РТРС

БН Телевизија


Информативна служба

09.06.2017. године
СТРАТЕШКИ ПРАВЦИ ДЈЕЛОВАЊА СИНДИКАТА СУ ОМАСОВЉЕЊЕ И ЕДУКАЦИЈА ЧЛАНСТВА, ТЕ ОЧУВАЊЕ И УНАПРЕЂЕЊЕ СВИХ СТЕЧЕНИХ ПРАВА ИЗ РАДА

Омасовљење организације, едукација и мобилизација чланства у циљу очувања и унапређења свих стечених радничких и синдикалних права, те што скорије потписивање Посебног колективног уговора за запослене, биће главни стратешки правци дјеловања у наредном периоду, рекао је предсједник Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске Небојша Ђокић, на Петом Конгресу - Скупштини овог гранског синдиката одржаном у Добоју.
"Вријеме у коме живимо је врло тешко, јер центри моћи креирају реформе и законе на овим просторима, које су увијек биле на штету човјека и радника, а вријеме је показало да нико боље и искреније неће штитити радничка права од синдиката, који мора показати јединство и солидарност, јер је то његово најјаче оружје."
Ово је порука чланству, коју је данас са Петог конгреса-Скупштине Синдиката саобраћаја и веза РС, упутила предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.
Делегати су једногласно усвојили Извјештај о раду Синдиката саобраћаја и веза РС у минулом четверогодишњем периоду као и Програм рада синдиката од 2017. до 2021. године.
Изабрани су чланови Републичког, Статутарног и Надзорног одбора овог гранског синдиката, те чланови Генералног вијећа Савеза синдиката РС, као и делегати на Шестом Конгресу Савеза синдиката Републике Српске.
За предсједника Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске у наредном четверогодишњем мандату, једногласно је изабран Небојша Ђокић.
Учеснике Петог Конгреса-Скуштине Синдиката саобраћаја и веза РС поздравили су, Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза РС, директорица "Пошта Српске" Јасминка Кривокућа, предсједник Синдиката "Пошта Србије" Ацо Томић и предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза РС Дејан Мијић.Информативна служба

08.06.2017. године
САЧУВАЛИ ОБРАЗ И СИНДИКАЛНО ДОСТОЈАНСТВО

У посљедњих четири године у свом раду сачували смо образ и синдикално достојанство, тако што смо у свим предузећима, кроз Појединачни колективни уговор, сачували сва стечена радничка и синдикална права, изјавио је на данашњој Шестој изборној Скупштини Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске, одржаној данас у Дому синдиката у Бањалуци, предсједник овог гранског синдиката Владо Павловић.
И у наредном четверогодишњем периоду, наставићемо започете активности, како на очувању, тако и на унапређењу свих права из рада и никада нећемо, као што то раде "жути синдикати", "предати", "ни продати" ниједно стечено радничко право, нагласио је предсједник Павловић, који је посебно истакао значај едукације чланства и велику подршку међународних синдиката, које има овај грански синдикат.
Делегатима се обратила председница Савеза синдиката Републике Српске, која је изјавила да је синдикат данас пред великим изазовима, те да треба да га одликују јединство и солидарност, те изразила оптимизам да би ускоро могло доћи до потписивања Општег колективног уговора за Републику Српску.
Делегати су једногласно усвојили Извцјештај о раду у минуле четири године, као и Програм рада гранског синдиката за период од 2017. до 2021. године, изабрали Републички и Надзорни одбор, те делегате Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС на Шестом конгресу СС РС.
За предсједника Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске у наредне четири године , једногласно је изабран Владо Павловић.


Информативна служба

02.06.2017. године
НА УДАРУ СТЕЧЕНА РАДНИЧКА И СИНДИКАЛНА ПРАВА

Усвајањем Извјештаја о раду у периоду од 2013. до 2017. године , као и усвајањем Програма рада за наредне четири године, те избором ограна гранског синдиката, делегата за Шести конгрес Савеза синдиката РС и избором предсједника, данас у Бањалуци, завршена Шеста изборна Скупштина Синдиката финансијских организација Републике Српске.
Подносећи Извјештај о раду у минуле четири године, предсједник овог гранског синдиката Мирослав Зечевић је упозорио да су све више на удару стечена радничка и синдикална права у РС, нема истинског социјалног дијалога, није потписан Општи и Посебни колективни уговори, а радницима је често ускраћено и право на синдикално организовање.
Страх запослених да ће изгубити радно мјесто, преоптерећеност послом, неплаћен прековремени рад, чести случајеви мобинга и разних врста злостављања, те рад у условима перманентног стреса, гдје овако стање, нажалост, многи послодавци сматрају пожељним, јер је оно гаранција посвећености послу и обавезама, најчешћи су проблеми са којима се сусрећу запослени у финансијском сектору РС, посебно у сектору банкарства.
С тога ће оштрица синдикалне борбе овог гранског синдиката у наредном периоду бити борба за потписивање колективних уговора, затим активности за стриктно поштовање свих закона из радно-правне области РС, те враћање достојанства раду, како би радник могао пристојно живјети од свога рада.
За предсједника Синдиката финансијских организација РС у наредном четверогодишњем периоду, једногласно је изабран Мирослав Зечевић.


Информативна служба

02.06.2017. године
ЧАСТ ЈЕ БИТИ СИНДИКАЛАЦ У 21. ВИЈЕКУ

Част је бити синдикалац у 21. вијеку, јер се у свом раду, чија је суштина борба да радници достојанстевно живе од свога рада, сусреће са разним изазовима.Синдикат као организација и као покрет је јак само онолико колико је бројан, јединстевн и солидаран, само су неки од закључака са данашњег Шестог конгреса Синдиката пољопривреде и прехраамбене индустрије Републике Српске, одржане у Приједору.
С тога ће јачање социјалног дијалога, омасовљење и едукација посебно младих чланова, потпсивање Посебног колективног уговора, те заштита и унапређење свих стечених радничких и синдикалних права, бити основни правци дјеловања у наредне четири године, нагласио је предсједник овог гранског синдиката Александар Томић.
Делегати су једногласно изабрали органе гранског синдиката, у наредном четверогодишњем периоду, Статутарни и Надзорни одбор, те делегате Шестог конгреса Савеза синдиката Републике Српске, који ће бити одржан почетком јула ове године.
За предсједника Синдиката пољоприврееде и прехраамбене индустрије Републике Српске у периоду од 2017 до 2021. године, једногласно је изабран Александар Томић.


Информативна служба

01. јун 2017. године
РАДИОНИЦА ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС,
ТРЕБИЊЕ, 02. ЈУН

Наставља се серија радионица изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске. које Савез синдиката Републике Српске организује уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије.
Следећа радионица која се организује у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“, а у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске биће одржана у Требињу 02. јуна.
И у овој, петој по реду радионици, предсједници синдикалних организација и синдикални активисти ће се обучавати о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
Учешће у радионици узеће 40 учесника из синдикалних организација које дјелују на подручју регионалног синдикалног центра Требиње ( по 20 из реалног и друштвеног сектора ) и припадају различитим гранским синдикатима.
Презентације ( POWER POINT ) које ће бити кориштене на овим радионицама можете погледати и преузети на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацији


Информативна служба

01. јун 2017. године
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА

Предсједник Јединствене удружене Синдикалне организације ЈПШ ,,Шуме Републике Српске,, Душан Марковић и замјеник предсједника Славица Елез, одржаће сутра, 2. јуна 2017. године, у 10,30 часова, у Дому синдиката у Бањалуци, конференцију за штампу о теми:

СТАЊЕ У ЈАВНОМ ПРЕДУЗЕЋУ ,, ШУМЕ РС,,

Позвани су новинари, да због значаја проблематике која ће се презентовати, медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.

Погледајте медијске извјештаје са прес конференције:

Радио Телевизија Републике Српске РТРС

БН Телевизија


Информативна служба

31.05.2017. године
ОДРЖАНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА СИНДИКАТА ГРАЂЕВИНАРСТВА И СТАМБЕНО-КОМУНАЛНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Материјални и социјални положај запослених у грађевинарству и стамбено-комуналној дјелатности Републике Српске је веома тежак, због чега ће наставити борбу за очување и унапређење свих стечених права из рада, а то је могуће ако потписивањем Посебног, гранског и Општег колективног уговора за РС.
Ово је закључено на данашњој Петој изборној Скупштини Синдиката грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности РС , одржаној у Бањалуци.
Обраћајући се делегатима и гостима Скупштине, предсједница овог гранског синдиката Драгана Врабичић, заложила се за јединство чланства, те да кроз дијалог са социјалним партнерима, граде слободније и хуманије друштво у коме ће радник од свога рада, живјети достојанствено.
Усвојен је извјештај о раду гранског синдиката за минули четверогодишњи период, као и Програм рада Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС у наредне четири године.
За предсједника Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, у наредне четири године, једногласно је изабрана Драгана Врабичић.
Делегате Скупштине у име Савеза синдиката РС поздравила је предсједница Ранка Мишић, а Скупштини су присуствовале делегације синдиката комуналних дјелатности Србије, Војводине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Македоније.


Информативна служба

29.05.2017. године
ОДРЖАНА ШЕСТА СКУПШТИНА СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РС

Данас је у Теслићу одржана Шеста Скупштина Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске. Делегати Скупштине су усвојили Извјештај о раду за период 2017 – 2017.,Програм рада за период 2017-2021 и Статут овог Синдиката.
Изабрани су и чланови Репибличког одбора, Статутарне комисије и Надзорног одбора, а за предсједника овог Синдиката изабран је Миленко Гранулић.Информативна служба

29.05.2017. године
ОДРЖАНА ШЕСТА СКУПШТИНА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА, НАУКЕ И КУЛТУРЕ РС

Данас је у Бањој Луци одржана Шеста Скупштина Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске. Делегати Скупштине су усвојили Извјештај о раду за период 2017 – 2017,Програм рада за период 2017-2021 и Статут овог Синдиката.
Изабрани су и чланови Репибличког одбора, Статутарне комисије и Надзорног одбора, а за предсједника овог Синдиката изабран је Драган Гњатић.Информативна служба

29.05.2017. године
РАЗГОВОРИ СИНДИКАТА ТРГОВИНЕ, УГОСТИТЕЉСТВА, ТУРИЗМА И УСЛУЖНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СА РУКОВОДСТВОМ ,,KONZUMA,,

Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужнох дјелатности Републике Српске, чији је члан и синдикална организација ,,KONZUM RS,, воде активни социјални дијалог са руководством Компаније ,,KONZUM,, , а која је саставни део ,,AGROKORA,,.

На састанку у Сарајеву, коме су присуствовали Томислав Багић, Генерални Директор и Катарина Шварц Беширевић, Директор људских ресурса у ,,KONZUM-u,, и Горан Савановић Предсједник СТУД РС и Ђуро Амиџић, предсједник синдикалне организације ,,KONZUM RS,, недвојбено је утврђено да ће се даља судбина компаније рјешавати и одвијати у позитивној атмосфери водећи рачуна да се сви радници адекватно збрину, кроз наставак рада у фирми, да се врши уплата дуговања добављачима и да се у рјешавање проблема укључују и државне институције. Преузимање ,,KONZUM-a,, од стране компаније ,,MERKATOR,, цијени се позитивним потезом и од стране радника и од стране управе ,,KONZUM-a,,. Све даље активности око наставка нормалног рада компаније дешаваће се уз комуникацију синдиката и пословодства. У последњих неколико дана у синдикалну организацију укључен је знатан број нових чланова из Источног Сарајева, Нове Тополе, Разбоја и Бања Луке. Ова активност се наставља и у другим градовима.


Предсједник СТУД РС
Горан Савановић   

25.05.2017. године
РАДИОНИЦА ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС,
ВИШЕГРАД, 26. МАЈ

Наставља се серија радионица изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске. које Савез синдиката Републике Српске организује уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије.
Следећа радионица која се организује у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“, а у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске биће одржана у Вишеграду 26. маја.
И у овој, четвртој по реду радионици, предсједници синдикалних организација и синдикални активисти ће се обучавати о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
Учешће у радионици узеће 40 учесника из синдикалних организација које дјелују на подручју регионалног синдикалног центра Вишеград ( по 20 из реалног и друштвеног сектора ) и припадају различитим гранским синдикатима.
Презентације ( POWER POINT ) које ће бити кориштене на овим радионицама можете погледати и преузети на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацији


Информативна служба

23.05.2017. године
ЈОВИША КОВАЧЕВИЋ НАЈБОЉИ ПОСЛОДАВАЦ РС У 2016. ГОДИНИ

Пензионисани директор Противградне превентиве Републике Српске Јовиша Ковачевић, проглашен је за најбољег послодавца –директора у РС за 2016. годину, којег већ другу годину бира Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске, у предузећима која имају формиране синдикалне организације.
Златну плакету уручио му је предсједник гранског Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Александар Томић, на свечаној сједници Републичког одбора, одржаној 23. маја 2017. године у Дому синдиката у Бањалуци.
Уручујући златну плакету, предсједник Томић је рекао да ово признање иде у праве руке, јер се ради о човјеку који може бити узор и примјер осталим послодавцима-директорима у поштовању достојанства рада и радника, односно послодавцу који је досљедно поштовао сва радничка и синдикална права.
Захваљујући се на овом великом признању, награђени послодавац - директор Јовиша Ковачевић је рекао да је од давне 1974. године био директор у многим предузећима и да се увијек залагао да се раднику да оно што је он зарадио, односно да се поштују сва његова права из рада.
Тешко је наћи у РС добру комуникацију и интеракцију између послодаваца и радника, али има их и њих треба јавно истицати, рекла је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.
Предсједница је честитала најбољем послодавцу у РС за 2016. годину и нагласила да ће овај пионирски покушај Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС, да награди најбољег послодавца, имати пуну подршку Савеза синдиката РС.
За прошлу, 2016. годину плакета најгорег послодавца није уручена ниједном конкретном послодавцу, али је презентована на данашњој сједници и односи се на многе послодавце у РС који крше радничка и синдикална права и који ће се у њој сами препознати.


Информативна служба

 

22.05.2017. године
ОДРЖАНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА СИНДИКАТА МЕТАЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И РУДАРСТВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

19. маја 2017. године, у предузећу "Орао" у Бијељини, одржана је Изборна скупштина Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.
На Изборној скупштини усвојен је Извјештај о раду за протекли четворогодишњи период, као и План рада овог синдиката за период 2017. - 2021. године.
Такође, изабран је и нови састав Републичког одбора, Надзорног одбора и Статурне комисије. Утврђени су приједлози и изабрани делегати Синдиката металске индустрије и рударства који ће учествовати у изборима на нивоу Савеза синдиката Републике Српске.
За Предсједника Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске изабран је Тане Пеулић.
Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске поручио је да ће овај синдикат заједно са Савезом синдиката Републике Српске наставити борбу за очување права радника у Републици Српској, као и њихово унапређење.


Информативна служба

22.05.2017. године
НАЈБОЉИ ПОСЛОДАВЦИ ЋЕ БИТИ НАГРАЂЕНИ ЗЛАТНИМ ПЛАКЕТАМА

Свечана сједница Републичког одбора Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске, на којој ће бити додијељена ,,Златна плакета,, најбољем послодавцу - директору за 2016. годину, одржаће се сутра, 23. маја 2017. године, у Дому синдиката у Бањалуци, са почетком у 11,00 часова.
На сједницу је позван ресорни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић.
Планирано је да обраћање званичника и додјела плакета траје до 30 минута.
Златна плакета се додјељује већ други пут, најбољим директорима из сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије РС, у оним предузећима гдје су радници синдикално организовани.
Позивани су медији да пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.


Информативна служба

18.05.2017. године
РАДИОНИЦА ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС,
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 19. МАЈ

Савез синдиката Републике Српске уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије, организује радионице изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске.
Следећа радионица која се организује у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“, а у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске биће одржана у Источном Сарајеву 19. маја.
И у овој, трећој по реду радионици, предсједници синдикалних организација и синдикални активисти ће се обучавати о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
Учешће у радионици узеће 40 учесника из синдикалних организација које дјелују на подручју регионалног синдикалног центра Источно Сарајево ( по 20 из реалног и друштвеног сектора ) и припадају различитим гранским синдикатима.
Презентације ( POWER POINT ) које ће бити кориштене на овим радионицама можете погледати и преузети на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацијиИнформативна служба

16.05.2017. године
ОДРЖАНА ШЕСТА ИЗБОРНА СКУПШТИНА СИНДИКАТА ТРГОВИНЕ, УГОСТИТЕЉСТВА, ТУРИЗМА И УСЛУЖНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РС

На Шестој, изборној Скупштини Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, одржаној синоћ у Теслићу, оцијењено је да је материјални и социјални положај ове категорије запослених изузетно тежак.
У прилог томе је и податак да се просјечне плате радника у овим дјелатностима у Српској крећу између 500,00 КМ и 600,00 КМ, што је за око 300,00 КМ мање од просјечне плате у РС, односно, за чак 1200,00 КМ мање од вриједности Синдикалне потрошачке корпе за четверочлану породицу у Српској.
Један од разлога, зашто је то тако, констатовали су делегати ове изборне скупштине, је велики број радника који чекају посао на Заводу за запошљавање РС, што условљава велику конкуренцију и понуду радне снаге на тржишту рада.
Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС ће це у наредном четверогодишњем периоду посебно ангажовати на омасовљењу чланства, борби против рада на црно и сиве економије, те наставити социјални дијалог са послодавцима у циљу повећања плата кроз потписивање Посебног колективног уговора и кроз измјене Закона о раду РС.
За предсједника Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС у наредном четверогодишњем периоду изабран је Горан Савановић.


Информативна служба

12.05.2017. године
,,ШУМАРИ,, НАСТАВЉАЈУ ЈЕДНОЧАСОВНИ ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

Једночасовни штрајк упозорења у шумским управама и шумским газдинствима, која послују у саставу Јавног предузећа ,,Шуме,, Републике Српске, наставиће се и у току идуће седмице у кругу предузећа.
Већ у понедјељак, 15. маја 2017. године, једночасовне штрајкове упозорења, у времену од 7,00 до 8,00 часова, одржаће запослени у Шумским газдинствима Лакташи и Челинац, који су у саставу Шумске управе Бањалука.
Истог дана у исто вријеме на један сат посао ће обуставити радници у шумским управама у Зворнику и Шековићима, као и радници у шумским газдинствима ,,Горица,, Шипово, ,,Бирач,, Власеница, те радници Шумског газдинства ,,Чемерница,, из Кнежева.
Данас су своје незадовољство због самовоље и несарадње менаџмента ЈП ,,Шуме ,, РС, са радницима и Синдикатом овог предузећа, једночасовним штрајком упозорења показали исказали радници у Шумској управи Гацко, те у Шумском газдинству ,,Ботин,, Невесиње.
Једночасовни штрајкови упозорења ће се организовати због незаконитог смањења примања радника од 1. априла 2017. године, када је генерални директор Ристо Марић, без сагласности радника и Синдиката, супротно Закону о раду РС, донио Правилник о раду ЈП ,,Шуме,,РС.
Радници траже од управе овог јавног предузећа, као и од ресорног министра Шумарства и пољопривреде Стева Мирјанића, да поменути Правилник о раду хитно ставе ван снаге, те да се одмах приступи усаглашавању и потписивању Појединачног колективног уговора за раднике ЈП ,,Шуме,, РС.
Уколико једночасовним штрајковима упозорења, не остваре своје оправдане захтјеве, запослени овог јавног предузећа ће приступити потпуној обустави рада, која ће трајати све до испуњења њихових захтјева.


Информативна служба

12.05.2017. године
РАДИОНИЦЕ ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС, ДЕРВЕНТА 12. МАЈ И ТЕСЛИЋ 13. МАЈ

Савез синдиката Републике Српске уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије, организује серију радионица изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске.
Наиме, радионице се организују у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“ у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске.
Кроз пројектне активности је предвиђено да се организују и одрже семинари/радионице у свим регионалним синдикалним центрима Републике Српске гдје ће се обучавати предсједници синдикалних организација из припадајућих регија о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
За регионални синдикални центар Добој предвиђене су двије радионице и то у Дервенти 12. маја и Теслићу 13. маја. Учешће у свакој од ове двије радионице узеће по 50 учесника ( по 25 из реалног и друштвеног сектора ) из синдикалних организација које дјелују на подручју регионалног синдикалног центра Добој и припадају различитим гранским синдикатима.
Презентације ( POWER POINT ) које ће бити кориштене на овим радионицама можете погледати и преузети на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацији


Информативна служба

10.05.2017. године
РАДНИЦИ ШГ ,,РОМАНИЈА,, ИЗ СОКОЦА ОРГАНИЗУЈУ ЈЕДНОЧАСОВНИ ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

Запослени у Јавном предузећу ,, Шуме,, РС, Шумско газдинство ,,Романија,, у Сокоцу, ступиће сутра 11. маја 2017. године, у времену од 7,00 до 8,00 часова, у једночасовни штрајк упозорења, који ће се одржати испред Управне зграде поменутог предузећа у Сокоцу, улица Гласиначка број 9.
Штрајк упозорења ће се организовати због незаконитог смањења примања радника од 1. априла 2017. године, од стране генералног директора Риста Марића, који је без сагласности радника и синдиката донио Правилник о Раду и Измене и допуне Правилника о раду овог јавног предузећа.
Правилник о раду као и Измјене и допуне Правилника о раду су незаконити акти, јер су донесени једнострано од стране генералног директора Риста Марића, без сагласности Синдиката, што је супротно Закону о раду РС, а што је довело до знатног смањења плата запосленим.
Ово тим прије када се зна да је Уставни суд РС Статут ЈП,,Шуме,, РС, својом одлуком прогласио незаконитим актом.
Радници траже од Управе ЈП ,,Шуме,, РС, од генералног директора Риста Марића, те од ресорног министра Шумарства и пољопривреде Стева Мирјанића, да хитно овај незаконити акт ставе ван снаге, те да се одмах приступи потписивању колективног уговора за запослене у овом јавном предузећу.
Уколико се не испуне захтјеви радника, запослени ће приступити потпуној обустави рада, која ће трајати све до испуњења њихових оправданих захтјева.


Информативна служба

03.05.2017. године
САВЕЗ СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЧЕСТИТА СВИМ НОВИНАРИМА 03.МАЈ – СВЈЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

Савез синдиката Републике Српске честита свим новинарима 03.мај – Свјетски дан слободе медија.
Да бисте били слободни, независни и професионални у свом мисионарском послу, морали бисте бити добро плаћени.
Данас новинари у значајном броју примају срамотно ниске плате, немају уплаћене доприносе за здравствено и пензијско осигурање, дио зарада примају у боновима, неки годинама раде непријављени или су на „чудним“ уговорима о раду на више година.
Често, у извршавању радних задатака сте изложени неодговорном понашању друге стране.
Услови у којима се узимају изјаве од саговорника, често нису пристојни услови.
На данашњи дан, када говоримо о слободи медија, морамо имати на уму да бити слободан значи бити и одговоран.
Позивам све новинаре да формирају синдикалне организације, да се боре за своја права, јер им то нико не може забранити.
Савез синдиката Републике Српске вам увијек стоји на располагању и данас на ваш дан пружа сваку врсту подршке, са жељом да будете независни, добро плаћени, професионални и одговорни.

Срећан вам Свјетски дан слободе медија !!!


Ранка Мишић, Предсједница ССРС

Документ можете преузети овдје

03.05.2017. године
ЗАКЉУЧЦИ СА ТРИПАРТИТНЕ ДЕБАТЕ ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА БЕЗБЈЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ ,,КОЛИКО НАМ ЈЕ ВАЖНА БЕЗБЈЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ,,

ЗАКЉУЧЦИ СА ТРИПАРТИТНЕ ДЕБАТЕ ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА БЕЗБЈЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ


Информативна служба

02.05.2017. године
ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЈЕДНИЦЕ САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ РАНКЕ МИШИЋ

Предсједница Савеза синдиката Републкие Српске Ранка Мишић у интервјуу за Vijesti.ba, говори о Првомајској шетњи, али и о генералној позицији радника у Републици Српској.
Интервју у цјелости можете прочитати на следећем линку:

Vijesti.ba - news portal


Информативна служба

02.05.2017. године
ГРАДИШКА:РАДНИЦИ ,,АУТОПРЕВОЗА,, ОД СУТРА ШТРАЈКУЈУ ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЈЕВА

Запослени у а.д. ,,Аутопревоз,, из Градишке, ступиће сутра 3. маја 2017. године, у 8,00 часова, у просторијама аутобуске станице, у штрајк.
Радници захтјевају од послодавца да им исплати двије дугујуће плате, за фебруар и март 2017. године, те уплату доприноса на плате од октобра 2016. године до марта 2017. године.
Штрајк ће трајати до испуњења захтјева.
Позвани су медији да пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.
За све додатне информације, новинари се могу обратити предсједнику Синдикалне организације а.д. ,,Аутопревоз,, Градишка СЛАВИШИ БАБИЧИЋУ, на мобтел број:065/608-444.


Информативна служба

01.05.2017. године
ПРОБУДИМО СЕ И ВРАТИМО НАША ПРАВА И ДОСТОЈАНСТВО

Под слоганом ,,ПРОБУДИМО СЕ И ВРАТИМО НАША ПРАВА И ДОСТОЈАНСТВО,, , данас 1. маја 2017. године, а поводом Међународног празника рада, у Бањалуци је у организацији Савеза синдиката Републике Српске, одржана мирна протестна шетња.
Овим чином радници, чланови Савеза синдиката РС су јавно изразили своје незадовољство лошим политикама, од рата до данас, које су се сручиле на нејака и крива радничка леђа.
Колону од преко хиљаду радника, представника синдиката из свих дијелова Републике, са заставама и транспарентима, предводили су, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић и предсједници већине гранских синдиката.
Тачно у 11,00 часова, колона је кренула централном градском улицом, поред зграде Народне скупштине и Владе РС и дошла на зборно мјесто у Парк ,,Младен Стојановић,,.
Горан Станковић, предсједник Актива младих СС РС, упутио је првомајску честитику свим радницима, члановима ССРС, а првомајски проглас прочитао је Његош Самарџија, члан Генералног вијећа Савеза синдиката РС са подручја сарајевско-романијске регије, коју преносимо у цјелини.

ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС

Овога пута сви присутни, учесници мирне синдикалне протестне шетње, ручали су, а за оброк им је припремљен пасуљ, што су радници у шали назвали ,,опасуљивање,,.
Учеснике ове протестне шетње са врло јасним порукама социјалним партнерима, која је прошла без иједног инцидента, поред интерног обезбјеђања, обезбјеђивала је полиција Републике Српске, те пратиле бројне новинарске екипе из земље и иностранства.
Савез синдиката РС се захваљује свим синдикалним представницима, учесницима протестне шетње, као и свим новинарским екипама, које су је данас радиле, јер су и њихова права из рада угрожена.


Информативна служба

 
30.04.2017. године
МЕДИЈСКИ ИЗВЈЕШТАЈИ СА ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈЕ САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА 1. МАЈА

Радио телевизија Републике Српске

БН телевизија

АТВ Алтернативна телевизија

СРНА Новинска агенција Републике Српске


Информативна служба

29.04.2017. године
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ОБИЉЕЖАВАЊА 1. МАЈА

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, одржаће, сутра 30. априла 2017. године, са почетком у 10,00 часова, у Дому синдиката у Бањалуци, конференцију за штампу о теми:
,,ОБИЉЕЖАВАЊЕ 1. МАЈА МЕЂУНАРОДНОГ ПРАЗНИКА РАДА,,


Информативна служба

28.04.2017. године
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У складу са Законом о јавном окупљању који је на снази од 2008. године Савез синдиката Републике Српске је у року поднио пријаву ЦЈБ Бања Лука за одржавање мирне протестне шетње на дан 1. маја 2017., године.
Први пут у историји синдиката добили смо рјешење да нам се одобрава одржавање јавног скупа али да смо дужни платити трошкове ангажовања полицијских службеника на обезбјеђењу јавног скупа. Савез синдиката РС у складу са Законом о јавном окупљању није тражио полицијске службенике да обезбјеђују јавни скуп, јер смо у складу са истим законом обезбиједили редаре из својих редова који одговорно обезбјеђују скуп.
Од ЦЈБ Бања Лука смо добили предрачун да уплатимо 3080 КМ за 77 полицијских службеника који по процјени ЦЈБ Бања Лука би требали да обезбјеђују јавни скуп.
Обавијест је достављена ССРС данас 28.04.2017.године у 13.00 часова.
Да би јавни скуп који организује ССРС био одржан потребно је авансно уплатити тражени износ.
Савез синдиката и грански синдикати постоје 25 година. У 25 година одржан је велики број протеста са различитим захтјевима и у различито вријеме и никад ЦЈБ Бања Лука није захтијевао да плаћамо полицијске службенике који су ангажовани за обезбјеђење скупа.
Напомињемо, да ми протестном првомајском шетњом не зарађујемо па није ни логично да тражимо и плаћамо обезбјеђење. Не организујемо концерт естрадних звијезда нити спортска такмичења него мирну протестну шетњу којом обиљежавамо наш празник - Први мај међународни празник рада.
Овим путем јавно питамо ЦЈБ Бања Лука да ли је икад и коме наплатио учешће полицијских службеника у обезбјеђивању митинга, протестних шетњи, било јавних скупова чији је организатор било који сегмент друштва Републике Српске?
Према нашим информацијама ниједан синдикат, па ни ми, нисмо никад добили овакво обавјештење ЦЈБ Бања Лука нити захтјев за авансним плаћањем наших полицијских службеника.


Информативна служба

27.04.2017. године
РАДИОНИЦА ИЗГРАДЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ЧЛАНСТВО ССРС, ЗВОРНИК, 28. И 29. АПРИЛ

Савез синдиката Републике Српске уз помоћ консултантске куће „Kronauer Consulting“ и Европске комисије, организује радионицу изградње капацитета за чланство Савеза синдиката Републике Српске.
Наиме, радионица се организује у склопу Пројекта „Подршка социјалним партнерима у социјалном дијалогу“ у којем као партнер учествује Савез синдиката Републике Српске.
Кроз пројектне активности је предвиђено да се организују и одрже семинари/радионице у свим регионалним синдикалним центрима Републике Српске гдје ће се обучавати предсједници синдикалних организација из припадајућих регија о темама: Абецеда синдиката, Колективно преговарање – радно правна област и Успјешно комуницирање – интерно и екстерно.
Регионални синдикални центар Зворник је први на листи обучавања синдикалних активиста и активисткиња. Учешће у овој, првој радионици у низу узеће 42 учесника из синдикалних организација које дјелују на подручју регионалног синдикалног центра Зворник и припадају различитим гранским синдикатима. Семинар ће бити одржан 28. и 29. априла.
Презентације ( POWER POINT ) кориштене на радионици можете погледати на сљедећим линковима:
Презентација о колективном преговарању
Презентација - Организациона структура ССРС
Презентација о радном законодавству
Презентација о социјалном дијалогу
Презентација о интерној и екстерној комуникацији


Информативна служба

27.04.2017. године
ЗДРАВ И ЗАШТИЋЕН РАДНИК ЈЕ НАЈКОРИСНИЈИ ЗА ПОРОДИЦУ, ПОСЛОДАВЦА И ДРЖАВУ

Поводом 28. априла, Свјетског дана безбједности и здравља на раду, Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер, дана 27. априла 2017. године, у Дому синдиката у Бањалуци, организовао је трипартитну дебату о теми:
,, КОЛИКО НАМ ЈЕ ВАЖНА БЕЗБЈЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ,,
Као организатор и домаћин овог скупа, предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, изјавила је, да је заштићен и здрав радник најкориснији за своју породицу, за послодавца и за државу, те да Српска има два непроцјенљива ресурса, која мора чувати, а то су радници и природна богаства.
-Република Српска и БиХ, као чланице Међународне организације рада, имају обавезу да проведу тачку 8. која се односи на заштиту здравља радника на радном мјесту, нагласила предсједница Мишић и констатовала да РС има донесену сву законску регулативу из ове области, али да се она не примјењује.
- Република Српска већ данас треба кренути у израду стратегије за заштиту здравља радника на раду, те урадити регистар о свим повредама на раду, који би садржавали све важне податке и који би свим заинтересованим странама били свакодневно доступни, закључила је предсједница Мишић.
Предсједница Мишић је навела податке по којима се у 2016. години десило 57 тежих повреда радника на радном мјесту, док је у прошлој години, нажалост, десет радника смртно страдало.
Подсјетила је на законску обавезу свих послодаваца у РС да донесу акт о процјени ризика на радном мјесту, који данас не посједује једна трећина неодговорних послодаваца.
Представница Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС Владислава Тадић, подсјетила је да је ово Министарство 2008 године донијело Закон о заштити на раду РС и 23 подзаконска акта, чиме је у потпуности уређена ова област.
-Овај дан треба обиљежавати под мотом ,,Сјетимо се мртвих да заштитимо живе,, поручила је Тадић.
Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић, заложио се за промјену законодавства из области заштите на раду у Српској, како било ближе реалном стању, али да то никако не буде на штету радника.
Тривић сматра да је потребна стална едукација послодаваца о нужности и предности заштите здравља радника на радном мјесту.
Главни инспектор рада РС Чедо Рисовић, изнио је податак по коме је у Српској у 2016. години извршено 2700 контрола из области заштите на раду, те да је број повреда на раду, како због репресивних, тако и због превентивних мјера, у благом опадању.
Закључци са трипартитне дебате, поводом Свјетског дана безбједности и здравља на раду ,,Колико нам је важна безбједност и здравље на раду,, , биће објављени на веб-страници Савеза синдиката РС, 3. маја 2017. године, те достављени свим учесницима дебате.

Погледајте како су медији пренијели ови вијест:

АТВ Алтернативна телевизија

СРНА Новинска агенција Републике Српске


Информативна служба

 
26.04.2017. године
ОДБЛОКИРАН РАЧУН ,,АЛУМИНЕ,, ИЗ ЗВОРНИКА, РАДНИЦИ ПРИМИЛИ МАРТОВСКУ ПЛАТУ

Предсједник Синдикалне организације ,,Алумине,, из Зворника, Раденко Смиљанић, у име свих запослених радника у овој компанији, изразио је задовољство, што је данас одблокиран рачун овог предузећа и што ће се створити услови за његов нормалан рад и наставак производње.
-Задовољство је тиме веће, рекао је Смиљанић што су радници ,,Алумине,, данас примили плату за март ове године.
-Запослени у ,, Алумини,, као носиоцу развоја цијеле регије Бирча, ће као и до сада имати пуну подршку Савеза синдиката Републике Српске, нагласио је Смиљанић.


Информативна служба

 
26.04.2017. године
САВЕЗ СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОРГАНИЗУЈЕ ТРИПАРТИТНУ ДЕБАТУ О ТЕМИ „КОЛИКО НАМ ЈЕ ВАЖНА БЕЗБЈЕДНОСТ И ЗДРАВЉЕ НА РАДУ“.

Савез синдиката Републике Срспке се придружио кампањи Свјетског дана безбједности и здравља на раду коју промовише Међународна организација рада чија је чланица Република Српска односно Босна и Херцеговина.
Ове године Свјетски дан безбједности и здравља на раду подразумијева допринос у имплементацији Циљева одрживог развоја 8.
Циљ ове кампање је фокусирање на критичке потребе земаља за побољшање њихових капацитета у прикупљању и кориштењу поузданих података заштите на раду.
Као одговоран социјални партнер, у четвртак, 27.априла 2017.године, уочи Свјетског дана безбједности и здравља на раду, Савез синдиката Републике Српске организује трипартитну дебату о теми „Колико нам је важна безбједност и здравље на раду“.
Учесници дебате су министар и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, предсједник Уније удружења послодаваца РС, предсједници гранских синдиката чланица Савеза синдиката РС, представници актива младих синдиката, представници Инспектората рада РС, Завода за медицину рада и спорта РС.


Информативна служба

24.04.2017. године
БИРАЧ ДОБИО СПОР ПРОТИВ УКИО БАНКЕ

Медији су јутрос пренијели вијест да је Бирач добио спор против УКИО банкe.
Радио телевизија Републике Српске
БН Телевизија


Информативна служба

22.04.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИЦИ СИНДИКАТА ОНК И УПРАВЕ РС ГОСТИ ЕМИСИЈЕ СРПСКА ДАНАС

Поводом потписивања меморандума о исплати дуговања буџетским корисницима, гости емисије Српска данас на Радио телевизији Републике Српске били су Драган Гњатић, Предсједник Гранског синдиката образовања, науке и културе Републике Српске и Томислав Врховац, Предсједник Синдиката управе Републике Српске

Снимак емисије можете погледати овдје


Информативна служба

21.04.2017. године
У ЗВОРНИКУ ОДРЖАНИ ПРОТЕСТИ У ОРГАНИЗАЦИЈИ СИНДИКАТА,,АЛУМИНЕ,,

Закључке са протестног скупа можете погледати на следећем линку:

ЗАКЉУЧЦИ И ЗАХЈЕВИ СА ЈАВНОГ ПРОТЕСТА ОДРЖАНОГ ДАНА 21.04.2017. ГОДИНЕ

Писмо подршке радницима ,, Алумине ,, упутио је Предсједник гранског синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић. Писмо је прочитано радницима окупљеним на скупу.
У протестима су учествовали и радници а.д. Рудник боксита Сребреница и Боксит Милићи.

Погледајте како су медији пренијели вијест о одржаним протестима

Радио телевизија Републике Српске

БН телевизија

АТВ Алтернативна телевизија

СРНА Новинска агенција Републике Српске


Информативна служба

 
21.04.2017. године
ВЛАДА - СИНДИКАТИ: ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О ИЗМИРЕЊУ ОБАВЕЗА(извор РТРС)

19.04.2017. године
ОДРЖАН САСТАНАК РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РС РЕГИЈЕ БИРАЧ

19.04.2017. године у Зворнику је одржан састанак регионалног одбора Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске регије Бирач. Састанку су присуствовали Предсједници синдикалних организација које дјелују у оквиру овог синдиката на регији Бирач.
На дневном реду су биле активности које се спроводе у оквиру редовних избора на свим нивоима синдикалног организовања, као и стање у здравственим установама не територији регије Бирач.
Састанку је присуствовао Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић.


Информативна служба

 
18.04.2017.године
ЗАКЉУЧЦИ ГЕНЕРАЛНОГ ВИЈЕЋА ССРС
 
13.04.2017. године
ОДРЖАНА 8. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА ГЕНЕРАЛНОГ ВИЈЕЋА ССРС

12.04.2017. године у Бањалуци је одржана 8. редовна сједница Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске. На сједници су усвојени следећи документи:

ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА 2016. ГОДИНУ

ПРОГРАМ РАДА САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДО ОДРЖАВАЊА VI КОНГРЕСА

ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ СЛУЖБЕ ЗА БЕСПЛАТНУ ПРАВНУ ПОМОЋ


Информативна служба

10.04.2017. године
КАСИПОВИЋ: ПОСТИГНУТ ДОГОВОР О НАЧИНУ ИЗМИРЕЊА ДУГА ИЗ ПРЕТХОДНИХ ГОДИНА (извор РТРС)

03.04.2017. године
РАДНИЦИ,,ПАНОСА,, ИЗ ВИШЕГРАДА И РУДОГ ОДРЖАЛИ ЈЕДНОЧАСОВНИ ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

Радници Шумског газдинства ,,Панос,, из Вишеграда и Рудог, одржали су јутрос 3. априла 2017. године, у сједиштима газдинстава, у времену од 7,00 до 8,00 часова, једночасовни штрајк упозорења.
На овај начин, 150 радника је манифестовало своје радничко незадовољство, зато што је Управа предузећа, мимо радника и синдиката донијела Измјене Правилника о раду ЈП ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац, којим се смањују плате запосленим од 100,00 до 150,00 КМ.
-Овим правилником грубо су нарушена радничка права, јер је њиме без наше сагласности, смањена плата, топли оброк, проценат минулог рада, те ограничена накнада за превоз, изјавила је предсједница Синдикалне организације Шумске управе Рудо Татјана Маринковић и нагласила, да, ако измјене правилника не буду стављене ван снаге, слиједе други облици синдикалне борбе.
Крајње је вријеме да се послодавац овог јавног предузећа, директор Ристо Марић, престане мијешати у активности Синдиката, те да поштује Закон о раду, колективне уговоре РС и Конвенције Међународне организације рада, које гарантују самосталност синдиката у предузећима и установама Српске и слободу синдикалног организовања и дјеловања, истакли су радници вишеградског ,,Паноса,,.
Због нагомиланог незадовољства радника, уколико не дође до испуњења ових захтјева, ове недјеље ће се наставити штрајкови упозорења и у осталим шумским газдинствима, а све у циљу припреме за генерални штрајк радника ЈП ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац, који ће бити одржан половином априла ове године.
Са радницима ,,Паноса,, била је Љубинка Кнежевић, извршни секретар Регионалног синдикалног центра Вишеград, која је изјавила да ће радници, чланови синдиката, као и до сада увијек имати пуну подршку синдиката на очувању свих стечених радничких и синдикални права.
Штрајку упозорења радника ,, Паноса,, присуствовао је Владо Павловић, предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС, који је рекао да је радничко стрпљење на измаку и да са гнушањем пратимо уплитање директора предузећа Риста Марића у организовање и рад синдиката, те да ће радници ,,Шума РС,, уколико ме дође до испуњења њихових захтјева, ускоро организовати генерални штрајк.


Информативна служба

03.04.2017. године
РАДНИЦИ ЈУ,, БАЊА ДВОРОВИ,, СТУПИЛИ У ШТРАЈК

Радници Јавне установе ,,Бања Дворови,, код Бијељине, ступили су данас у штрајк због неисплаћених плата и доприноса за септембар и октобар 2016. године, те због неисплаћеног топлог оброка и трошкова превоза за јануар и фебруар 2017. године.
Радници од послодавца захтјевају да им уз редовну исплату плата и доприноса, до 30. јуна ове године исплати све заостале дугове, те да се Град Бијељина као један од оснивача и власник капитала бање, активно укључи у рјешавање нагоминалних проблема у овој установи.
Штрајк запослених у ЈУ ,,Бања Дворови,, ће трајати до испуњења захтјева, с тим да ће пацијентима који тренутно бораве у бањи бити обезбјеђене све медицинске и угоститељске услуге, док обавезе према новим уговорима радници неће прихватати без споразума са послодавцем о испуњењу свих радничких захтјева.
Према ријечима Горана Савановића, предсједника Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске, штрајк радника ЈУ ,,Бања Дворови,, има пуну подршку овог гранског синдиката.


Информативна служба

31.03.2017. године
ЈЕДНОЧАСОВНИ ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА РАДНИКА ШГ ,,ПАНОС,, ИЗ ВИШЕГРАДА И РУДОГ

Сто педесет радника Шумског газдинства ,,Панос,, из Вишеграда и Рудог, ступиће у понедељак 03.04.2017. године у 07,00 сати у једночасовни штрајк упозорења.
Запослени у овом шумском газдинству на овај начин ће изразити своје незадовољство због, мимо радника и синдиката донесених Измјена Правилника о раду ЈПШ ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац којим се смањују плате радницима од 100 до 150 КМ.
Такође, радници захтијевају да се послодавац овог јавног предузећа, директор Ристо Марић, коначно престане мијешати у активности Синдиката те да поштује Закон о раду, колективне уговоре РС и Конвенције Међународне организације рада о самосталности синдиката и слободи синдикалног организовања и дјеловања.
О разлозима ступања у једночасовни штрајк упозорења упознати су, послодавац Јавног предузећа те надлежно ресорно министарство. Уколико не дође до испуњења ових захтјева, једночасовни штрајкови упозорења ће се наставити и у осталим шумским газдинствима, као припрема за генерални штрајк свих радника ЈПШ ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац који ће бити одржан половином априла.
Позивамо новинаре да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.
Контакт телефон 065/812-244 – Тања


Информативна служба

29.03.2017. године
ЗАВРШЕНИ ИЗБОРИ У СИНДИКАЛНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ АЛУМИНА ЗВОРНИК

Јуче, 28.03.2017 године, завршени су редовни избори у Синдикалној организацији АЛУМИНА Зворник. Изабран је нови састав синдикалног одбора који броји 13 чланова. За Предједника синдикалне организације изабран је др. Раденко Смиљанић, који је и у претходном мандату обављао ову функцију. За потпредсједнике синдикалне организације изабрани су Живка Павловић и Далибор Кандић.
Синдикална организација АЛУМИНА Зворник је једна од највећих и најактивнијих синдикалних организација које дјелују у саставу Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске. Тренутно броји 822 члана.
Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства РС, Тане Пеулић, који је присуствовао Изборној Скупштини, позвао је све раднике који нису чланови синдиката да се укључе у синдикат, јер је синдикат једина организација која ефикасно штити права радника.


Информативна служба

 
24.03.2017. године
ВЛАДА И СИНДИКАТ: РАЗГОВОРИ О ИСПЛАТИ ПОТРАЖИВАЊА БИЋЕ НАСТАВЉЕНИ

23.03.2017. године
РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЈЕ ХИТНО ПОТРЕБАН ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, са сарадницима, разговарала је данас 23. марта 2017. године у Дому синдиката у Бањалуци, са руководством Синдиката удружених радника енергетике РС које је предводио предсједник Слободан Остојић.
-Разговарали смо многим актуелним синдикалним проблемима и усагласили се, да је у Републици Српској потребно заједнички дјеловати, како би се што прије донио Општи колективни уговор, јер Устав и закони не познају правилник о раду и он није рјешење, него инструмент у рукама послодавца за једнострано уређивање права на штету радника, изјавила је предсједница Мишић.
Као примјер за то, предсједница Мишић је навела понашање послодавца у ,,Шумама РС,, који једнострано мијења правилник о раду, оснива паралелни синдикат, кршећи Конвенције међународне организације рада, Устав и Закон о раду РС, и то је за сваку осуду.
-Такође смо се усагласили да убудуће, она права из рада која ми синдикалци испреговарамо, важе искључиво за чланове синдиката, нагласила је предсједница Мишић и додала да је било ријечи и о раду контролних органа, прије свега Инспекторату рада и Пореској управи РС.
Говорећи о недавно одржаним протестима радника ,,Жељезница РС,, , предсједница Мишић је рекла да је апсурдно и несхватљиво да главни кривци који су раднике довели у тако тешку ситуацију, а то је руководство предузећа и ресорни министар, нису били међу радницима.
-Правилник о раду је погубан за раднике и зато требамо чинити све што је у нашој заједничкој моћи да Општи колективни уговор за РС што прије види свјетло дана, поручио је Слободан Остојић, предсједник Синдиката удружених радника енергетике РС. Он је најавио наставак преговора са менаџментом о доношењу колективног уговора за раднике овог предузећа, којима су како је рекао смањене плате кроз смањење минулог рада и кроз накнаду за зимницу и огрев.
Што се тиче вишка радника, то је проблем који се јавља због прекобројног запошљавања пред изборе, констатовао је предсједник Остојић.
Златко Танасић, предсједник Синдиката нафтне индустрије РС, позвао је послодавца ,,Нестропетрола,, у чијем саставу послују, да важећи правилник о раду , са свим његовим правима, без било каквих измјена, преименује у Посебни колективни уговор за раднике запослене у овој компанији и да га што прије потпише са Синдикатом.
У разговорима су учествовали, предсједници гранских синдиката образовања, науке и културе , те металске индустрије и рударства РС, Драган Гњатић и Тане Пеулић, као и стручни сарадник за правна питања у СС РС Горан Станковић.


Информативна служба

РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЈЕ ХИТНО ПОТРЕБАН ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРРЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЈЕ ХИТНО ПОТРЕБАН ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
 
23.03.2017. године
НОВЧАНА ПОМОЋ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ТРОГОДИШЊОЈ ДЈЕВОЈЧИЦИ

Данас, 23. марта 2017. године, Савез синдиката Републике Српске, уплатио је 1000,00 КМ за лијечење трогодишње дјевојчице из Бањалуке Софије Мићевић, која болује од акутне лимфобластне леукемије.
На овај начин Савез синдиката РС као радничка организација, укључио се у ову хуману акцију са најбољим жељама да помогне малој Софији и њеним родитељима да се избори са овом опаком болешћу.


Информативна служба 
22.03.2017. године
САСТАНАК РУКОВОДСТАВА СИНДИКАТА УДРУЖЕНИХ РАДНИКА ЕНЕРГЕТИКЕ РС И САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Сутра, 23. марта 2017. године, са почетком у 11,00 часова, одржаће се састанак руководства Синдиката удружених радника енергетике Републике Српске, на челу са предсједником Слободаном Остојићем и руководства Савеза синдиката Републике Српске на челу са предсједницом Ранком Мишић.
Синдикат удружених радника енергетике РС не дјелује у саставу Савеза синдиката РС од 1998. године.
Тема састанка су договори око заједничких активности у заштити права и интереса радника у РС, а прије свега радника које заступа Синдикат удружених радника енергетике РС и радника које заступа Савеза синдиката РС.
Посебно ће се разговарати о потреби усаглашавања и доношења Општег колективног уговора за РС, али и о значају закључивања посебних, гранских колективних уговора за синдикате који су у саставу Савеза синдиката РС, али и за Синдикат удружених радника енергетике РС.
На дневном реду ће се наћи и одређена законска рјешења, као и рад контролних органа у РС, прије свега Инспектората и Пореске управе РС, чији је рад јако битан за потпуну примјену закона из радно-правне области, а тиме и заштита права радника у РС.

Изјаве за медије су у 12,30 часова.


Информативна служба 
22.03.2017. године
СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА SWISSLION ИАТ - ТРЕБИЊЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНА

СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА SWISSLION ИАТ - ТРЕБИЊЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНА
Јуче је у Требињу ревитализован рад и синдикално дјеловање синдикалне организације SWISSLION IAT Требиње на начин да је изабран нови синдикални одбор који је једногласно изабрао Спасоја Игњатића за Предсједника синдикалне организације. У кратком периоду непосредно пред сједницу синдикалног одбора постигнута је репрезентативност синдиката који ће врло брзо бити верификован од стране послодавца.
Основни циљ - стицање репрезентативности је постигнут, а слиједи напоран рад на омасовљавању чланства који ће услиједити у наредном периоду након социјалног дијалога и резултата у повећању степена остваривања радничких права, рекао је новоизабрани Предсједник Спасоје Игњатић, и додао да очекује да ова синдикална организација буде убрзо и већински синдикат у Индустрији алата Требиње.
Непосредно након оснаживања синдикалне организације услиједио је и први састанак са послодавцем на којем су констатовани економско - финансијски показатељи о стању у IAT Требиње и тренутни материјални положај радника овог производног предузећа металске индустрије, и закључено је да је ово први корак економско социјалног дијалога који ће резултирати потписивањем колективног уговора код послодавца којим ће се прецизније одредити права и обавезе учесника - послодавца и радника
У ревитализацији синдикалног рада у Индустрији алата Требиње помоћ и допринос су дали Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић, као и Регионални синдикални центар за Источну Херцеговину.
Учествујући у раду изборног састанка Синдикалне организације SI ,,IAT,,- Требиње, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић је рекао:
- Позивам све раднике Индустрије алата у Требињу да се што масовније укључе у своју Синдикалну организацију на челу са новоизабраним предсједником Спасојем Игњатићем, како би постали већинска репрезентативна организација радника у предузећу.
Новоизабрани предсједник, чланови синдикалног одбора као сви радници, чланови синдиката, имаће пуну подршку Савеза синдиката РС, гранског синдиката и Синдикалног округа Требиње у очувању свих стечених и побољшању радничких и синдикалних права.,, рекао је поред осталог предсједник Пеулић.
 
21.03.2017. године

Број:57/17
Датум, 21.03.2017. године

Синдикалним организацијама
у ,,Жељезницама Републике Српске,, а.д.
Д О Б О Ј


ПРЕДМЕТ: Писмена подршка радницима запосленим у
,,Жељезницама Републике Српске,, а.д. Добој

Републички одбор Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС даје пуну подршку синдикатима који окупљају раднике запослене у ,,Жељезницама Републике Српске,, а.д. Добој на остваривању основних радничких права прописаним међународним конвенцијама, Уставом и Законом о раду који се односе на исплаћивање плата и осталих накнада, нову систематизацију радних мјеста и реализацију извршних судских пресуда .
Срамотно је понашање Управе Жељезница Републике Српске да радницима онемогућава темељна радничка права на исплату плата и осталих накнада.
Жалосно је да најрадикалнијим облицима синдикалне борбе укључујући и штрајк глађу морате да се борите за своју зарађену плату и могућност да прехраните себе и своју породицу.
Будите упорни и јединствени у својим захтјевима, јер Ваши захтјеви данас представљају захтјеве радника у Жељезницама, а сутра радника у другим предузећима.
Овим писмом подршке поручујемо да су радници запослени у шумарству, преради дрвета и папира РС уз Вас, да издржите све притиске, уцјене и пријетње и остварите своје оправдане захтјеве.

Уз синдикални поздрав.

Достављено:
- наслову
- средствима информисања
- а/а


ПРЕДСЈЕДНИК

_______________
Владо Павловић

 
21.03.2017. године
УПРАВА ЈП ,,ШУМЕ РС,, СМАЊИЛА ПРИМАЊА СВИМ РАДНИЦИМА ЗА 100,00 КМ ОСИМ ОНИХ КОЈИ ИМАЈУ УГОВОРЕНЕ ПЛАТЕ

Управа ЈП ,,Шуме Републике Српске,, а. д. Соколац, на челу са директором Ристом Марићем, једнострано, без договора и сагласности са Синдикатом, смањила је ових дана примања свим запосленим у овом предузећу за 100,00 КМ, осим оних који имају уговорене плате.
Такође, без сагласности радника и Синдиката, управа предузећа, проводећи самовољу актуелног директора, једнострано је, на штету радника промјенила Правилник о раду који је усвојен 28. децембра прошле године.
Директор Ристо Марић, кршећи Конвенције међународне организације рада о слободи синдикалног организовања и дјеловања, по сваку цијену настоји да оснује паралелни свој ,,жути синдикат,, у предузећу, што је изазвало велико незадовољство и гњев радника.
Стрпљење запослених је на измаку и почеће масовни протести радника одмах када буду упознати са овим одлукама.


Информативна служба 
21.03.2017. године
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕДСЈЕДНИКА ГЊАТИЋА И МИНИСТРА МАЛЕШЕВИЋА

Предсједник Синдиката образовања науке у културе Републике Српске Драган Гњатић и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, одржаће сутра, 22. марта 2017. године, у 12,00 часова, у Дому синдиката у Бањалуци, конференцију за штампу на тему:

ИСПЛАТА ЗАОСТАЛИХ ДУГОВАЊА ЧЛАНОВИМА СИНДИКАТА И ЗАПОСЛЕНИМ У ОБРАЗОВАЊУ, НАУЦИ И КУЛТУРИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Информативна служба 
20.03.2017. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
20.03.2017. године
ДИРЕКТОР РИСТО МАРИЋ ХОЋЕ ДА ОСНУЈЕ ПРИВАТНИ ,, ЖУТИ СИНДИКАТ,,

Пошто му није пошло за руком прије десетак дана у Хан Пијеску, директор ЈП ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац Ристо Марић, поново ,, ПРИВОДИ,, предсједнике синдикалних организација за оснивање његовог приватног синдиката.
Овога пута директор Марић окупља синдикалце у Приватном предузећу ,,Дестилација,, из Теслића, у уторак 21. марта 2017. године са почетком у 11,00 часова.
На овај потез господин Марић се одлучио јер није у могућности да то исто уради у просторијама Јавног предузећа, јер се плаши да би тим чином изазвао протесте радника.
Сада је већ свим јасно да се оваквим активностима директор Марић јавно и безобзирно мијеша у слободу синдикалног организовања и дјеловања, те ако овако настави сигурно ће постати рекордер у отвореном кршењу Конвенција Међународне организације рада, које гарантују потпуну слободу синдикалног организовања и дјеловања у предузећима и установама Републике Српске.
Синдикалној и укупној јавности Српској и региону је добро познато да у ЈП ,,Шуме Републике Српске,, а. д. Соколац, већ деценијама успјешно дјелује Синдикална организација, у саставу Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС и Савеза синдиката РС, што је очито, трн у оку господину Марићу.
Зато господин Марић по сваку цијену жели да оснује свој ,,жути синдикат,, , који се неће противити усвајању нове систематизације радних мјеста, којом би хиљаду радника овог предузећа било проглашено технолошким вишком и остало без посла.
О овом, ријетко забиљеженом антисиндикалном понашању директора Марића, биће упознате међународне синдикалне асоцијације, које ће о цијелом случају расправљати на једном од наредних састанака.

Позвани су медији да пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.

 


Информативна служба 
17.03.2017. године
ДИРЕКТОР РИСТО МАРИЋ ПОНОВО ,,ПРИВОДИ,, СИНДИКАЛЦЕ

Пошто му није пошло за руком прије десетак дана у Хан Пијеску, директор ЈП ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац Ристо Марић, поново ,, ПРИВОДИ,, предсједнике синдикалних организација за оснивање његовог приватног синдиката.
Овога пута директор Марић окупља синдикалце у Приватном предузећу ,,Дестилација,, из Теслића, у уторак 21. марта 2017. године са почетком у 11,00 часова.
На овај потез господин Марић се одлучио јер није у могућности да то исто уради у просторијама Јавног предузећа, јер се плаши да би тим чином изазвао протесте радника.
Сада је већ свим јасно да се оваквим активностима директор Марић јавно и безобзирно мијеша у слободу синдикалног организовања и дјеловања, те ако овако настави сигурно ће постати рекордер у отвореном кршењу Конвенција Међународне организације рада, које гарантују потпуну слободу синдикалног организовања и дјеловања у предузећима и установама Републике Српске.
Синдикалној и укупној јавности Српској и региону је добро познато да у ЈП ,,Шуме Републике Српске,, а. д. Соколац, већ деценијама успјешно дјелује синдикат као социјални партнер, што очито трн у оку господину Марићу.
Зато господин Марић по сваку цијену жели да оснује свој ,,жути синдикат,, , који се неће противити усвајању нове систематизације радних мјеста, којом би хиљаду радника овог предузећа било проглашено технолошким вишком и остало без посла.
О овом, ријетко забиљеженом антисиндикалном понашању директора Марића, биће упознате међународне синдикалне асоцијације, које ће о цијелом случају расправљати на једном од наредних састанака.

 

Информативна служба

 
17.03.2017. године

 
14.03.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ: ЖЕЛИМО ДА РАД ИНСПЕКЦИЈЕ РАДА БУДЕ ПРЕПОЗНАТЉИВ И АГРЕСИВАН И ДА ИНСПЕКТОРИ БУДУ АДЕКВАТНО ПЛАЋЕНИ

ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ: ЖЕЛИМО ДА РАД ИНСПЕКЦИЈЕ РАДА БУДЕ ПРЕПОЗНАТЉИВ И АГРЕСИВАН И ДА  ИНСПЕКТОРИ БУДУ АДЕКВАТНО ПЛАЋЕНИ
Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, са сарадницима, разговарала је 14. марта 2017. године у Дому синдиката у Бањалуци, са директором Инспектората РС Предрагом Томићем и његовим сарадницима.
Теме разговора биле су улога Инспектората РС у контроли примјене Закона о раду, колективних уговора и Уговора о раду са акцентом на сузбијању рада на црно и сиве економије у РС.
-Хтјели смо да се упознамо о искуствима Инспектората рада у провођењу Закона о раду, затим искуствима Инспекције рада у поштовању Уговора о раду, као и борби против рада на црно и свих облика сиве економије, нагласила је предсједница Мишић.
-Посебан проблем представља рад ван радног односа (уговор о дјелу, уговор о допунском раду, уговор о привременим и повременим пословима), који су генератори рада на црно, упозорила је предсједница Мишић.
Све до 2016. године имали смо присутну добру праксу, по којој су годишњи извјештаји о раду Инспекције рада РС, прије њиховог усвајања на Влади, достављани Савезу синдиката РС, истакла је предсједница Мишић.
-Желимо да рад Инспекције рада буде препознатљив и агресиван, да не буде на штету радника. Има сјајних инспектора, њима треба повећати плате, дати већа овлаштења и дати нове алате,а да би се то десило мора се донијети нови Закон о инспекторату РС, сматра предсједница Мишић.
-Жељели смо такође, да чујемо постоји ли иједна фирма у Српској коју је Инспекција рада затворила због незаконитог рада, поручила је предсједница Мишић и оцијенила катастрофалним Извјештај Инспектората рада РС за 2016. годину по коме је само 800 радника нађено да ради на црно.
-Због тога сам данас, у име Савеза синдиката РС предложила да се што прије договори и поведе једна синхронизована, заједничка акција, у борби против рада на црно и сиве економије, у коју би били укључени поред СС РС, Инспекција рада, Пореска управа и медији, саопштила је предсједница Мишић.
Директор Инспектората рада РС Предраг Томић, се заложио за редовну сарадњу са Савезом синдиката РС на сузбијању и санкционисању рада на црно и сиве економије у Српској те навео податак да је данас на том послу ангажовано укупно 800 инспектора, од чега 417 на нивоу општина и градова РС.
Директор Томић је подсјетио да инспектори рада по закону немају право да уђу и контролишу провођење закона у приватним посједима, без одлуке суда, али да ће се са доношењем новог Закона о Инспекцијама ријешити и то питање.
Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС и члан Економско-социјалног савјета Српске Владо Павловић, недавни покушај директора ЈП ,,Шуме РС,, да оснује нови синдикат на нивоу овог предузећа, оцијенио је као бјесомучни напад на репрезентативни синдиката који броји 99,7 одсто чланова, од укупног броја запослених.
Предсједник Павловић је категоричан да је циљ ове акције директора био да се оснује нови синдикат у предузећу, који се не би противио отпуштању 1000 радника, које директор намјерава да прогласи технолошким вишком, усвајањем нове систематизације радних мјеста.
-Изражавам своје незадовољство недавним Извјештајем Инспекције рада о стању у ЈП ,,Шуме РС,, нагласио је предсједник Павловић и поручио да намјера директора да стави Инспекторат рада и синдикат у предузећу под своју контролу, неће проћи.

Информативна служба 
14.03.2017. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
14.03.2017. године
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ СИНДИКАТА ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић са сарадницима, одржаће данас 14. марта 2017. године, у просторијама Окружног суда у Источном Сарајеву, са почетком у 11,30 часова, ванредну конференцију за штампу на тему:

-ПИТАЊЕ НЕИСПЛАЋИВАЊА НАКНАДА РАДНИЦИМА У ПРАВОСУДНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,,


Позивамо новинаре да због значаја проблематике, медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.


Информативна служба 
13.03.2017. године
САСТАНАК ПРЕДСЈЕДНИЦЕ МИШИЋ СА ДИРЕКТОРОМ ИНСПЕКТОРАТА РС ПРЕДРАГОМ ТОМИЋЕМ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, са сарадницима, одржаће сутра, 14. марта 2017. године, У Дому синдиката у Бањалуци, састанак са директором Републичке управе за инспекцијске послове РС Предрагом Томићем и његовим сарадницима на теме:
-Улога Инспектората Републике Српске у контроли примјене Закона о раду, колективних уговора и Уговора о раду у РС,, те ,,Активности Инспектората Републике Српске у сузбијању рада на црно,,.

Конференција за штампу је у 12,30 часова.

 

Информативна служба 
13.03.2017. године
ОСНОВАНА СИНДИКАЛАНА ОРГАНИЗАЦИЈА У БАЊАЛУЧКОЈ АКВАНИ

У сарадњи и уз пуну подршку предсједника Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске, Горана Савановића, у Бањалуци је 8. марта 2017. године, одржана оснивачка скупштина, на којој је основана Син дикална организација Ј. П. ,, Аквана- водени парк,, д.о.о. Бањалука, која броји 45 чланова.
Изабран је деветочлани Синдикални одбор, а функција првог предсједника ове новооформиране синдикалне организације припала је Драгомиру Ђукућу, док за његовог замјеника изабран Горан Предраговић.
На челу трочланог надзорног одбора у наредне четири године биће Бобан Матошевић.
Новоизабрани предсједник Синдикалне организације бањалучке ,,Акване,, Драговмир Ђукић, изјавио је да ће окосница синдикалних активности у наредном периоду бити повећање свих права из рада, посебно плата, те заосталих плата.
Истог дана када је основана Синдикална организација ,,Акване,, радницима овог предузећа је исплаћено пола дугујуће плате, а остало је да послодавац у наредном периоду исплати још три заостале плате радницима.
Учлањење у Синдикалну организацију ,,Акване,, у Бањалуци се наставља, јер ово предузеће запошљава око 90 радника.

 


Информативна служба 
09.03.2017. године
ЈОШ ЈЕДНА СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА У СИНДИКАТУ МЕТАЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И РУДАРСТВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У предузећу ,, Бадер,, д.о. , у Шамцу, чији је власник компанија, које запошљава 53 радника, јуче, 8. марта 2017. године, одржана је конститутивна сједница, на којој је формирана Синдикална организација која броји 45 чланова синдиката.
За првог предсједника Синдикалне организације изабран је Марко Поповић, чији је задатак да интензивно са Синдикалним одбором ради на заштити и унапређењу права из рада, предвиђених законима и колективним уговорима РС.
Ово предузеће запошљава квалификоване раднике металске струке, а бави се производњом металских конструкција за високософтифициране машине.
Конститутивној сједници новоформиране Синдикалне организације, присуствовали су предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић и в.д. извршног секретара за Округ Добој Зоран Ђедовић.
Предсједник Пеулић је по завршетку избора, предсједнику Синдикалне организације и синдикалном одбору, пожелио много успјеха у будућем раду, те нагласио да ће ова као све остале синдикалне организације чланице Синдиката металске индустрије и рударства РС и Савеза синдиката РС, имати пуну подршку у колективном преговарању на нивоу предузећа као и бесплатну правну заштиту.
Нагласио је да су радници овог предузећа схватили, да је учлањивање у синдикат, једини начин, да као легитиман социјални партнер, заштите и унаприједе своја стечена права из рада предвиђена законима и колективним уговорима РС.
Зато позивамо све раднике у Републици Српској, који то још нису учинили да се што прије синдикално организују, не због било кога другог, него због њих самих.
Живимо у времену окрутног неолибералног капитализма у коме радници могу заштитити своја радничка и синдикална права једино ако се организују и учлане у Синдикат металске индустрије и рударства РС и Савез синдиката РС, који су били и остали доказани заштитници њихових права и интереса.


Информативна служба
 
08.03.2017. године
САВЕЗ СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Б А Њ А Л У К А

Број: 05-282/17
Датум, 08.03.2017. година
МЕДИЈИМА


П О З И В


Директор ЈПШ ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац, господин Ристо Марић, позвао је на састанак директоре 13. шумских газдинстава, те исто толико дипломираних правника и предсједника синдикалних организација из организационих јединица на састанак, који ће се одржати у Ловачкој кући у Хан Пијеску, сутра 09.03.2017. године у 11,00 часова, на тему

,,Активности око организовања Синдиката на нивоу ЈПШ ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац,,.

Овим потезом господин Марић се на јаван и најбезобзирнији начин директно мијеша у слободу синдикалног организовања, те тиме отворено крши Конвенције Међународне организације рада о слободи синдикалног организовања, те аутономији синдиката у предузећима и установама Републике Српске.

Господину Марићу, очито сметају јаке, добро организоване Синдикалне организације ЈПШ ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац, које већ деценијама успјешно дјелује у овом предузећу и Синдикату шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске.
Овим чином господин Марић жели да формира свој такозвани ,,жути синдикат,, који ће дјеловати у интересу менаџмента а против права из рада и интереса радника, чланова синдиката.

Позивамо новинаре да медијски пропрате овај догађај и да о недопустивом понашању директора Риста Марића обавијесте домаћу и међународну јавност.

С поштовањем,


Информативна служба

 
08.03.2017. године
ГДЈЕ И ЗАШТО СЕ ИЗГУБИО 8. МАРТ

Имам право на свој став, из неколико разлога. Прво, зато што сам мањина и то по неколико основа. Мањина сам у овом друштву ( не мислим на попис становништва) зато што сам жена. Мањина сам у овом друштву зато што обављам јавни посао који је типично мушки. Мањина сам зато што сам ратна удовица. Мањина сам зато што имам став и не либим се да га јавно изнесем.
Као мињина живим свих 365 дана и сада неко жели да, од тих 365 дана, један дан узме и да ми га додијели без мог одобрења и моје жеље, с намјером да тај дан као будем жена. Е па не може! Ако 364 дана трпим најстрашније ударе, зато што сам мањина по свим основама, трпим ударе зато што, као што рекох, имам став и 364 дана сам на страшном суду. И то није лако, и није проблем што сам ја на страшном суду, него што ми суде они који имају најмање право да било шта кажу, а камоли да обуку одору судије.
Е зато не желим тај један дан који је до бола комерцијализован, претворен у лакрдију, у ствари представља параду кича и пијанства.
Осми март је настао на потпуно другим тековинама, из потпуно другачијих разлога, и он има смисла ако прати те тековине и ако ономе ко га обиљежава шаље поруку те врсте, а односи се управо на оно што сам већ рекла на самом почетку. Оно што ме страшно љути, то је медијско казивање поводом 8. марта. Најчешће имамо упарађене жене, које ту и тамо обављају јавне функције и које причају како оне успијевају све да стигну у животу, како су супержене, како је само ствар времена и добре организације и све се у животу може постићи. Кажу то је ствар добре организације и можете да будете и успјешна на послу, можете да будете успјешна мајка, успјешна супруга, успјешна пријатељица и наравно понека и успјешна љубавница. И све то стане у 24 сата.
То је лаж, то није тачно.
За оне које причају такву причу, није проблем што лажу јавност и мисле да су на тај начин убрале поене у тој истој јавности, него је проблем што лажу саме себе. Због тих лажи и због овог што ме сваки дан чини мање женом, против моје воље, не желим да се 8. март везује уз моје име, ни у једном моменту у средини у којој радим, у комшилуку у коме живим, а за породицу, то је већ сувише лично.
Зашто сам уопште све ово рекла?
Нисам фрустрирана, нисам љута, и нисам несрећна.Напротив, врло сам поносна што сам жена, врло сам поносна што сам мајка, врло сам поносна што обављам посао, који је користан за друштво у коме живим. Бар ја тако мислим. Али, немојмо сваке године тај један дан претварати у параду сломљених цвјетова и скривених суза.
Друга порука коју желим да пошаљем, гласи, све ви жене, све ви драге даме, које сте супержене, које све стижете, и у свему сте успјешне, покушајте на агенду својих активности да ставите и потребу да све жене у овој Републици Српској буду цијењене зато што су жене, зато што су мајке, зато што су раднице свих 365 дана.
Ја ћу, ако то буде дио ваше агенде, бити са вама, јер како објаснити једној Милици која има седморо дјеце, која нема запослеље и чији муж је одавно остао без посла, да је 8. марта Дан жена. Ја не знам одговор и не умијем Милици да то објасним. Можда ви можете.


Ранка

 
03.03.2017. године

 
28.02.2017. године
ПОГОРШАНО СТАЊЕ У КРАЈИНА ОСУГУРАЊУ

ПОГОРШАНО СТАЊЕ У  КРАЈИНА ОСУГУРАЊУ
Предсједник Синдиката финансијских организација Републике Српске Мирослав Зечевић, на конференцији за новинаре одржаној 27.2. 2017. године у просторијама ,,Крајина осигурања,, у Бањалуци, а поводом најновијих дешавања у овом друштву, изјавио је да се ни након шест мјесеци ванредне управе стање није побољшано, већ је напротив, дошло је његовог погоршања.
-Радницима се дугују три плате и друга примања и они су препуштени на милост и немилост нових власника, нагласио је предсједник Зечевић.
Ако је Агенција за осигурање као регулатор на тржишту осигурања због незаконитих радњи разријешила Управни одбор на челу са Агарвалом, а онда ово друштво поново дала на управљање оним који су довели од оваквог стања, поставља се питање , која је била сврха увођења ванредне управе, питао је предсједник Зечевић.
Он је позвао Владу РС која је још увијек већински појединачни власник ,,Крајина осигурања,, али и остале акционаре да сазову ванредну Скупштину акционара и именују нове органе управљања како би ово друштво наставило са радом.
Предсједник Зећевић је истакао да је прије мјесец дана упутио позив за састанак министру финансија Зорану Тегелтији како би се пронашло рјешење за ово друштво, али одговор до данас још није добио.
Он је рекао да ће поново упутити позив министру Тегелтији, а ако реакција изостане, Синдиката финансијских организација РС ће употријебити сва законом дозвољена средства да заштити радничка и синдикална права запослених у овом друштву.
Зато је предсједник Зечевић још једном позвао Владу и Агенцију за осигурање РС да не дозволе урушавање ове некада угледне осигуравајуће куће која има своју дугу традицију, а од чијег опстанка зависи егзистенција преко 80 радника и неколико стотина чланова њихових породица.

 

Информативна служба 
28.02.2017. године

САВЕЗ СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
СИНДИКАТ ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Број:10-02/17
Датум: 28.02. 2017


М Е Д И Ј И М А


П О З И В

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић, са сарадницима, послије одржане сједнице Републичког и Извршног одбора овог гранског синдиката, одржаће данас 28. фебруара 2017. године у 14,30 часова, у Дому синдиката у Бањалуци, конференцију за штампу на тему:

-ЗАКЉУЧЦИ ПОВОДОМ ПРИЈЕДЛОГА ВЛАДЕ РС О ИСПЛАТИ ЗАОСТАЛИХ НАКНАДА ЗА РАДНИКЕ У ПРАВОСУДНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА РС,,

Позивамо новинаре да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.


С поштовањем,

Информативна служба

 
27.02.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ ИМЕНОВАНА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКA ЕКОНОМСКО-СОЦИЈАЛНОГ САВЈЕТА РС

ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ ИМЕНОВАНА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКA ЕКОНОМСКО-СОЦИЈАЛНОГ САВЈЕТА РС

На 40. редовној сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске, разматране су Измјене и допуне Закона о Економско-социјалном савјету РС, које је предложило Министарство рада и борачко-инвалидске заштите.
На приједлог Савеза синдиката РС, на дораду, радној групи су враћене Измјене и допуне Закона о Економско-социјалном савјету РС, која ће се састати у року од десет дана и предложити нове усаглашене измјене и допуне овог закона, које ће ЕСС разматрати на једној од наредних сједница.
На сједници одржаној 24. фебруара ове године у Бањалуци, разматрани су и усвојени извјештаји о раду Економско-социјалног савјета РС за 2016. годину, затим План и Програм рада за 2017. годину, те финансијски извјештај за 2016. годину и финансијски план ЕСС за 2107. годину.
Именовани су нови предсједник и потпредсједник Економско- социјалног савјета, на мандатни период од годину дана, у складу са редовном годишњом ротацијом социјалних партнера.
За предсједника Економско-социјалног савјета РС у наредних 12 мјесеци именована је предсједница Савеза синдиката Републике Српске и члан ЕСС Ранка Мишић, а за потпредсједника Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

 


Информативна служба 
27.02.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ УЧЕСТВОВАВАЋЕ У РАДУ РАДИОНИЦЕ МЕЂУНАРОДНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЕС-САВЈЕТА

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, учестоваваће у раду отворене радионице Међународне асоцијације економско-социјалних савјета и сличних институција, која ће се 3. марта 2017. године одржати у Луксембургу.
Тема радионице биће ,,Праксе, функционисање и методе рада економско-социјалних савјета са акцентом давања одговора на питање ,, Како процјенити утицај на дадатну вриједност,,.
У раду радионице активно ће учествовати предсједница Мишић, која ће изнијети искуства у раду Економско-социјалног савјета Републике Српске, те предложити конкретне методе за побољшање начина и садржаја рада ових трипартитних тијела, како би јаче и боље уважавао интересе радника.

 

Информативна служба 
27.02.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ РАЗГОВАРАЛА СА ДИРЕКТОРОМ ФОНДА ЗДРАВСТВА РС ДЕЈАНОМ КУСТУРИЋЕМ

У просторијама Фонда задравственог осигурања Реублике Српске, дана 24.02.2017. године одржан је заједнички састанак делегација Савеза синдиката Републике Српске коју је предводила предсједница Ранка Мишић и Фонда здравственог осигурања Републике Српске на челу са директором Дејаном Кустурић.
Предсједница Ранка Мишић је истакла да Савез синдиката Републике Српске, као репрезентативна организација радника у разговорима са релевантним институцијама настоји да права и обавезе радника које представља учини што бољим и квалитетнијим.
Једно од основних права радника односи се на право на здравствену заштиту, односно право које радници остварују по основу уплате доприноса за здравствено осигурање.
Нажалост, ово једно од основних радничких права, право на здравствену заштиту и лијечење бројни радници не могу остварити из разлога што послодавци у име радника не уплаћују доприносе. Дуговања по овом основу износе више стотина млиона КМ.
На заједничком састанку се покушало, кроз разговоре и размјену информација доћи до најбољих рјешења везаних за уплату доприноса, њиховој редовности, регулисању права по основу те уплате, посебно у вези права на коришћење боловања, те рефундирање накнаде плате преко 30 дана за вријеме боловања.
На састанку се разговарало и о доношењу нових, односно измјенама и допунама постојећих законских рјешења који регулишу ову област, а све у циљу боље и квалитетније здравствене заштите радника и ефикаснијег начина прикупљања доприноса који су дужни уплаћивати послодавци.
Такође, посебан акценат је дат на рјешавању питања обезбјеђивања здравствене заштите за раднике за које послодавци не уплате доприносе, те здравственој заштити незапослених лица.
У циљу рјешавања наведених проблема закључено је сљедеће:
- Да Закон мора бити исти за све и да су сви послодавци дужни уплаћивати доприносе за здравствено осигурање, без било каквих изузетака што се дешавало у претходном периоду,
- Да се измире обавезе из ранијег периода и побољша начин контоле уплате и наплате доприноса од старане Пореске управе РС
- Да се у што краћем року одржи састанак предствника Савеза синдиката Републике Српске, Фонда здравственог осигурања РС, Пореске управе РС, Министарства здравља и социјалне заштите РС, Министарства финансија РС и Уније удружења РС у циљу бољег и ефикаснијег начина прикупљања доприноса за здравствено осигурање, те наплате дуговања из ранијег периода.
- Да се интезивно ради на изради нових Закона о здравственој заштити РС и Закона о здравственом осигурању РС како би се питање здравствене заштите уредило на бољи и квалитетнији начин, те на ефикаснији начин прикупљали доприноси.
- Да је неопходно у управљачку структуру Фонда здравсвеног осигурања укључити представнике радника и послодаваца који зарађују и уплаћују новац у Фонд.

Разговори двају делегација су одржани на иницијативу предсједнице Савеза синдиката Републике Српске Ранке Мишић.

 


Информативна служба
 
20.02.2017. године


 
09.02.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ РАЗГОВАРАЛА СА АМБАСАДОРКОМ MARIANNE BERECZ

 


Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, разговарала је данас у Дому синдиката у Бањалуци са амбасадорком Marianne Berecz, замјеником Високог представника Валентина Инцка и шефом ОХР-а у Бањалуци.
До сусрета је дошло на захтјев амбасадорке Marianne Berecz, која је изразила жељу да се састане и разговара са предсједницом Мишић.
Током једноипочасовног разговора, предсједница Мишић је информисала амбасадорку о организационој структури и дјеловању Савеза синдиката, значају и улози СС РС, као и о најзначајнијим активностима.
-Демократичност, солидарност и масовност су одлике Савеза синдиката РС, нагласила је предсједница Мишић и упознала госпођу Marianne Berеcz о тренутним приоритетима и изазовима СС РС.
Такође, разговарано је и о тренутној економској, социјалној, али и политичкој ситуацији у РС и БиХ, са акцентом на обавезама на путу ка Европској унији, нарочито из угла приоритета интересовања Синдиката.
Госпођу амбасадорку су интересовали даљи планови ССРС као и планови предсједнице Мишић.


Информативна служба 
09.02.2017. године
САСТАНАК РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА СГИСКД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 


Дана 10. фебруара 2017. године у Дому синдиката у Бањалуци, одржаће се састанак Регионалног одбора Синдиката грађевинарства и стамбено- комуналне дјелатности Републике Српске.
Истог дана, предсједница овог гранског синдиката са радницима Драгана Врабичић, у 12,30 часова одржаће прес конференцију на тему:

,, АКТИВНОСТИ РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ИЗМЕЂУ ДВА САСТАНКА, СТАЊЕ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА У РС СА АКЦЕНТОМ НА ОПШТИ И ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР,,


Информативна служба


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
09.02.2017. године
СУСРЕТ ПРЕДСЈЕДНИЦЕ МИШИЋ СА ЗАМЈЕНИКОМ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, разговараће данас у Дому синдиката у Бањалуци са амбасадорком Marianne Berecz замјеником Високог представника и шефом ОХР-а у Бањалуци.
Састанак ће се одржати на захтјев амбасадорке Berecz, која је изразила жељу да се састане, разговора и упозна предсједницу Мишић.

 

Информативна служба
 
06.02.2017. године
СИНДИКАТ МЕТАЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И РУДАРСТВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДОДИЈЕЛИО КОМПАНИЈИ -АЛУМИНА- ПЛАКЕТУ ЗА УСПЈЕШНУ САРАДЊУ И КВАЛИТЕТАН СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ

СИНДИКАТ МЕТАЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И РУДАРСТВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДОДИЈЕЛИО КОМПАНИЈИ -АЛУМИНА-  ПЛАКЕТУ ЗА УСПЈЕШНУ САРАДЊУ И КВАЛИТЕТАН СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ

Синдикат металске индустрије и рударства Републике Српске додијелио је компанији "Алумина" Плакету за успјешну сарадњу и квалитетан социјални дијалог Плакету је предсједнику Управног одбора "Алумине" Милораду Мотики уручио предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић. Додијели признања присуствовао је и Миле Матић, ранији предсједник Управног одбора компаније „Алумина“.
Мотика је рекао да је ово признање показатељ воље, труда, рада и свега онога шта је овај колектив постигао у протеклом периоду.
"Све наше зацртане циљеве у 2016. години остварили смо скоро сто одсто“, казао је први човјек компаније. Он је истакао да је ова година почела изванредно, те да компанија иде даље са подмлађивањем фабрике да се млади људи обуче како би били спремни за нове изазове и подухвате у наредном периоду.
Предсједник Управног одбора је нагласио да "Алумина" наставља даље са инвестирањем што је огроман допринос свих запослених који су се максимално ангажовали на радним мјестима.
Пеулић је изразио задовољство што је прва Плакета Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске уручена управо "Алумини", која је прави примјер како треба да сарађују синдикат и пословодство.
„Сама чињеница да је у `Алумину` у посљедњих шест-седам мјесеци примљено више од 250 радника веома је позитивна ствар", рекао је Пеулић и подсјетио да само "Алумина" и Рудник и Термоелектрана Станари запошљавају више од 2.000 радника.
Предсједник синдикалне организације металске индустрије и рударства, Раденко Смиљанић, рекао је да су радници задовољни, јер су плате, регреси и друга давања редовна. Ради се на развоју нових производа, тако да је перспектива фабрике добра, истакао је Смиљанић и навео да се проблеми, ако се појаве, рјешавају заједно са руководством компаније.
Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, Тане Пеулић, уручио је и Захвалнице дугогодишњим синдикалним активистима из Зворника Милени Вимић, Живки Павловић и Милутину Грујићу за изузетне резултате у развоју и јачању синдикалног покрета у Републици Српској и афирмацији Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.
У компанији „Алумина“ је 27. јуануара одржана сједница Републичког одбора Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, на којој је договорено да сва руководства синдиката у металском комплексу Републике Српске раде принципијелно на очувању стечених радничких права.

СИНДИКАТ МЕТАЛСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И РУДАРСТВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДОДИЈЕЛИО КОМПАНИЈИ -АЛУМИНА-  ПЛАКЕТУ ЗА УСПЈЕШНУ САРАДЊУ И КВАЛИТЕТАН СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ


 
02.02.2017. године
MIŠIĆ POVEĆATI NAKNADU RADNICIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI

NEZAPOSLENOSTI BANJALUKA, 2. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je danas u Banjaluci da kroz izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i ostvarivanju prava za vrijeme nezaposlenosti treba pronaći model kako povećati naknadu radnicima za vrijeme nezaposlenosti, kao i da rok primanja te naknade bude duži.
Mišićeva je nakon današnjeg sastanka sindikalaca i poslodavaca, kome nisu prisustvovali predstavnici resornih ministarstava i Zavoda za zapošljavanje Srpske, iako su bili pozvani, istakla da je riječ o inicijativi koju je Savez sindikata podnio još polovinom februara prošle godine.

Ona je rekla da za taj posao postoje razlozi kada radnik iz opravdanih razloga izgubi posao i vrati se na Zavod za zapošljavanje.

"Razlozi za to postoje u objektivnim pokazateljima poslovanja Zavoda koji govore koliko je ta ustanova prikupila prihoda od doprinosa za nezaposlenost koji plaćaju svi legalno zaposleni u Srpskoj", poručila je Mišićeva.

Ona je navela da je taj doprinos namijenjen za ostvarivanje prava za vrijeme nezaposlenosti u trenutku kada se ukaže potreba za korištenje tih sredstava, te da se radi o parama koje su radnici zaradili kod poslodavaca, a poslodavci u njihovo ime je uplatili.

Mišićeva je navela da je sindikat ranije tokom pregovora sa Vladom Srpske obećao da će prihvatiti Program ekonomskih reformi od 2017. do 2019. godina, ali da se pomenuti zakon izmjeni i povećaju naknade za radnike koji ostanu bez posla.

"Tačno je da je u Programu uvršten naš zahtjev da se izvrši analiza kako bi došlo do povećanja naknada za vrijeme nezaposlenosti. To nije bilo dovoljno Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite da danas pošalje svog predstavnika da svi iznesemo argumente i dođemo do onoga što je nama i radnicima Srpske važno, a na kraju krajeva i samim poslodavcima", rekla je Mišićeva.

Ona je rekla da je u FBiH najmanji iznos te naknade 350, a kod nas 250.

"Dužina primanja te naknade je za više godina staža 24 mjeseca u FBiH, a u Srpskoj za iste godine 12 mjeseci", navela je Mišićeva.

Predsjednik sindikata tekstila, kože i obuće Danko Ružičić, koji je i član Upravnog odbora zavoda za zapošljavanje Srpske rekao je da je zahtjev Saveza sindikata o izmjeni zakona opravdan i da postoje ekonomski elementi da se ostvari.

On je u tom smislu rekao da prihodi Zavoda za zapošljavanje od doprinosa za nezaposlenost godinama rastu, ali i da se iz godine u godinu stalno smanjuje broj korisnika prava na naknadu tokom nezaposlenosti, koja je najmanja u regionu.

"Da li će to biti naknada kao u FBiH ili viša, vidjećemo šta će računica pokazati. Do te računice ne možemo doći bez učešća Zavoda i Ministarstva finansija, iako smo mi iz Saveza sindikata predložili da zaštitna granica novčane naknade za ova lica bude najniža plata u Srpskoj", istakao je Ružičić u Domu sindikata i javno zatražio novi sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva kako bi se došlo do rješenja.

Potpredsjednik Unije poslodavaca Srpske Saša Trivić rekao je da nema ništa protiv da u budućem periodu svi socijalni partneri razgovaraju o ovom zakonu, te da će Unija podržati sve što je u interesu radnika.

On je rekao da za sljedeći sastanak treba napraviti analize i pripremiti egzaktne podatke, te da očekuju da se u budućem periodu zbog smanjenja tržišta radne snage smanji broj ljudi koji koriste pomenute naknade, kojih je trenutno oko 1.800. /kraj/boj/da /foto,video/

 
28.01.2017. године

 
02.02.2017. године
Predsjednica SSRS Ranka Mišić i ministar Petar Đokić u Gradišci

Predsjednica SSRS Ranka Mišić i ministar Petar Đokić u Gradišci
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS pružiće snažnu podršku gradiškoj privredi u ovoj godini, posebno u podsticanju razvoja poslovnih zona i drvoprerađivačke industrije. Ovo je rezultat razgovora ministra Petra Đokića, predsjednice Saveza sindikata RS Ranke Mišić i predsjednika Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlade Pavlovića sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Adžićem. Prilikom posjete najvećem gradiškom drvoprerađivaču „Prima ISG“ dogovoreni su i konkretni potezi.
-Podsticaji idu u dva smjera. Prvi je u vidu direktne podrške proizvođačima – izvoznicima, a drugi kroz podršku zapošljavanja. Pokrenućemo i pitanje snabdijevanja oblovinom ovog prerađivača, te povrata novčanih sredstava za bolovanje od strane Fonda zdravstvene zaštite, rekao je Đokić.
Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, koja je zajedno sa prvim sindikalcem šumarstva i drvoprerade Vladom Pavlovićem inicirala ovaj sastanak, zadovoljna je namjerama menadžmenta „Prima ISG“ da u ovoj godini poveća plate i zaposli nove radnike.
-Odlični rezultati u ovom preduzeću su svakako i plod odlične saradnje sindikata sa poslodavcem, koji su iznjedrili zdrave odnose u kolektivu. Podržavamo svaku akciju koja rezultira povećanje plate i prijem novih radnika. Inicirali smo današnje sastanke jer se radi o preduzeću u kome je veoma aktivan sindikat. Drago nam je da će ove godine doći do povećanja plate i prijema novih radnika, te da će fabrika dobiti certifikovano drvo što joj omogućava dodatni izvoz namještaja, rekla je Mišićeva.
„Priman ISG“ trenutno zapošljava 285 radnika, i do kraja godine će primiti stotinjak novih radnika. Istovremeno planira se investiranje od jednog miliona maraka u proizvodnju, te povećanje plate za 10 procenata. Kompletna proizvodnja se izvozi, a ovo preduzeće ima namjere da postane bosanskohercegovački lider u proizvodnji namještaja.
Godišnja proizvodnja u „Prima ISG“ od 11 miliona maraka će ove godine biti značajno nadmašena. Moćno zapadnoevropsko tržište vapi za proizvodima iz Gradiške, koje ispunjava visoke norme kvaliteta. Najveći dobitak ipak je više od stotinu novih radnih mjesta, te povećanje plate zaposlenim u ovoj modernoj fabrici.

 

B.Grgić
Predsjednica SSRS Ranka Mišić i ministar Petar Đokić u Gradišci

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednica SSRS Ranka Mišić i ministar Petar Đokić u Gradišci

 
01.02.2017. године
ПОБОЉШАТИ ПРАВА РАДНИКА РС КОЈИ НЕ СВОЈОМ КРИВИЦОМ ОСТАНУ БЕЗ ПОСЛА

Дана 2. фебруара 2017. године, у Дому синдиката у Бањалуци, а на захтјев Савеза синдиката Републике Српске, одржаће се састанак на тему:

-Измјене и допуне Закона о запошљавању и правима за вријеме незапослености Републике Српске,,.

Савез синдиката РС је предложио Влади измјене поменутог закона у смислу повећања висине накнада и дужине трајања за вријеме незапослености радника РС који не својом кривицом доспију на Завод за запошљавање РС.

На заједнички састанак позвани су представници министарства рада и финансија, Завода за запошљавање РС и Уније удружења послодаваца РС.

Изјаве за медије су у 12,30 часова.
Позивамо новинаре да због значаја проблематике о којој ће се расправљати као и учесника овог састанка, медијски пропратите овај догађај и да о њему информишете јавност.

 

С поштовањем,
Информативна служба
 
31.01.2017. године
ПРЕГОВОРИ СОЦИЈАЛНИХ ПАРТНЕРА О ОПШТЕМ КОЛЕКТИВНОМ УГОВОРУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Преговарачки тимови социјалних партнера, Савеза синдиката Републике Српске, Уније удружења послодаваца и Владе РС, наставиће сутра 1. фебруара 2017. године, у згради Владе са почетком у 12,00 часова, преговоре о закључивању Општег колективног уговора за Републику Српску.
Делегацију Савеза синдиката Републике Српске предводиће предсједница Ранка Мишић.
У фокусу сутрашњих преговора социјалних партнера биће права радника Српске на регрес, права по основу минулог рада, права радника на увећање плата по основу прековременог рада, рада државним празницима, рада ноћу, износ топлог оброка и још нека питања.

 

Информативна служба
 
25.01.2017. године
Синдикат управе у Српцу након четири године поново у саставу Синдиката управе РС и Савеза синдиката РС

Синдикат управе у Српцу након четири године поново у саставу Синдиката управе РС и Савеза синдиката РС
Синдикална организација општинске управе у Српцу, вратила се након четири године у састав Синдиката управе РС и Савеза синдиката РС. На данашњем састанку у згради општинске управе у Српцу, којем су присуствовали предсједник Синдиката управе Томислав Врховац и извршни секретар регионалног синдикалног центра Бања Лука, Горан Савановић, потписане су приступнице којима је затражен повратак у грански синдикат, а свој потпис је ставило око 98 одсто радника органа управе у Српцу.
За предсједника Синдикалне организације у Српцу изабран је Боривоје Врсајковић, а формиран је синдикални одбор и други органи кога сачињавају представници свих одјељења и служби, који ће убудуће водити рачуна о правима радника општинске управе.
„Ово је за мене велико признање од стране мојих колега и трудићу се да оправдам очекивања. Положај радника у управи је јако тежак, а чланство у гранском синдикату нам може много помоћи. Већ годинама касне исплате плата, доприноси и друге обавезе према радницима. Очигледно је било да нисмо дјеловали на прави начин. Сада ћемо све проблеме рјешавати у што краћем року“, истакао је Врсајковић.
Он је подсјетио да је након иступања из Синдиката управе и Савеза синдиката РС, у општинској управи у Српцу формиран независни синдикат који није ђеловао на задовољавајући начин, будући да су радничка права била још више обесправљена.
Извршни секретар регионалног синдикалног центра Бања Лука, Горан Савановић, рекао је да општине Србац и Kнежево једине у протеклом периоду нису ђеловале у саставу Савеза синдиката РС, већ су формирале независне синдикалне организације.
„То је било лоша одлука и мислим да ће на овај начин бити промијењен однос према радницима. Савез синдиката РС је једна чврста цјелина која у свом саставу има 15 гранских синдиката и ниједан од њих до сада није иступио из Савеза“, нагласио је Савановић који је уједно и предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске.
Предсједник Синдиката управе, Томислав Врховац, изразио је задовољство што се синдикална организација у Српцу вратила у састав републичких организација. Он је нагласио да Синдикат управе РС броји 8.700 чланова и један је од јачих гранских синдиката у Републици Српској.
„Синдикат управе је до сада потписао два колективна уговора, и то за запослене у управи Републике Српске и запослене у јавним службама Републике Српске, а у понедјељак крећемо са преговорима о потписивању колективног уговора за запослене у локалној самоуправи“, рекао је Врховац.
Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић поздравио је повратак синдикалне организације општинске управе у састав републичког синдиката, сматрајући да то може бити само од користи.
„И прије овог састанка већ су учињени одређени помаци. Успостављен је континуитет у исплати плата, кренула је редовна исплата доприноса, а уз помоћ Пореске управе радићемо на репрограму дугова према радницима из протеклих година. Радници имају право да се синдикално организују, и најбољи начин да заштите своја права је тај да дјелују у саставу гранског синдиката“, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.Синдикат управе у Српцу након четири године поново у саставу Синдиката управе РС и Савеза синдиката РС
 
25.01.2017. године

 
20.01.2017. године
ВРАТИЛА СЕ 48. ГРУПА ДЈЕЦЕ СА ОДМОРА У ИТАЛИЈИ

ВРАТИЛА СЕ 48. ГРУПА ДЈЕЦЕ СА ОДМОРА У ИТАЛИЈИ
Поводом повратка 48. групе дјеце из Републике Српске и ФБиХ, која већ пуне 24 године, два пута годишње бораве на једноипомјесечном одмору и опоравку код италијанских породица на Сицилији, Сардинији и централној Италији, у Дому синдиката у Бањалуци, 20. јануара 2017. године, одржана је конференција за штампу.
Ђузепе Пино Кастелано, предсједник Хуманитарног удружења ,,Лучиано Лама,, са Сицилије, које је организатор и покровитељ ове велике хуманитарне акције, изразио је велико задовољство, сада, већ традиционално одличном сарадњом са Савезом синдиката Републике Српске и Синдикатом образовања, науке и културе РС, на реализацији овог значајног пројекта.
-Наша, веома успјешна сарадња траје од 1992. године, од када је до данас код италијанских породица на Сицилији, Сардинији и централној Италији, из БиХ боравило преко 17.000 дјеце,, рекао је Кастелано и најавио да већ од данас почињу припреме за одлазак 49. групе дјеце из РС и ФБиХ на одмор у Италију.
Предсједник Кастелано је најавио да ће у јуну ове године приликом боравка у Бањалуци, промовисати књигу коју је лично написао, а која носи назив ,,Двадесет пет година успјешног боравка дјеце из БиХ у Италији,,.
Приликом повратка за 48. групу дјеце из РС и БиХ, затим за 840 чланова радничких породица код којих су боравили, те за делегацију Савеза синдиката РС коју је предводила предсједница Ранка Мишић, уприличен је пријем код Папе Фрање, који поздравио све присутне уз поруку:
-Нека ране ваших очева буду залијечене, тиме што ће прећи преко разлика које их раздвајају,,.
Папа Фрањо је посебно истакао значај толеранције међу три конфесије, односно народа који живе у БиХ.
У име Савеза синдиката РС,Синдиката образовања науке и културе РС, те у име деце и њихових родитеља, великом пријатељу у хуманитарцу и његовим сарадницима, те свим италијанским породицама код који су дјеца боравила, захвалио се предсједник Синдиката ОНК РС Драган Гњатић.
У протеклих 24. година из Републике Српске, на одмору и опоравку у Италији, боравио је преко 12.000 дјеце.Информативна служба 
19.01.2017. године
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ПОВРАТКА 48. ГРУПЕ ДЈЕЦЕ ИЗ РС СА ОДМОРА НА СОЦИЛИЈИ

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић, и предсједник Хуманитарног удружења ,,Лучиано Лама,, са Сицилје, Ђузепе Пино Кастелано, одржеће сутра, 20. јаунара 2017. године, у Дому синдиката у Бањалуци, са почетком у 11,00 часова, конференцију за штампу, поводом повратка 48. групе дјеце из РС са једноипомјесечног одмора и опоравка на овом италијанском полуострву.
Предсједници Гњатић и Кастелано говориће о успјешној вишегодишњој сарадњи Савеза синдиката РС и Синдиката ОНК РС и Удружења ,,Лучиано Лама,, , захваљујући којој је до сада код италијанских породица на Сицилији боравило преко 12.000 дјеце из Српске.Информативна служба 
19.01.2017. године

 
18.01.2017. године
РАЗГОВОРИ О СТАЊУ У Ј.П. ШУМЕ РС,,

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске Владо Павловић, данас, 18. јануара 2017. године, са почетком у 12,00 часова, у просторијама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС у Бањалуци, разговараће са ресорним министром Стевом Мирјанићем, директором ЈП Шуме РС Ристом Марићем и предсједником Надзорног одбора овог предузећа Биљаном Марковић, на тему:

,,СТАЊЕ У ШУМАМА РС С ПОСЕБНИМ АКЦЕНТОМ НА НЕЛЕГАЛНО ДОНЕСЕНИ ПРАВИЛНИК О РАДУ ОВОГ ПРЕДУЗЕЋА,,

Позвани су новинари да медијски пропрате овај догађај и да њему информишу јавност.


Информативна служба 
17.01.2017. године

 
16.01.2017. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
16.01.2017. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
11.01.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ И ПРЕДСЈЕДНИК ГЊАТИЋ НА ПРИЈЕМУ КОД ПАПЕ ФРАЊЕ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић, биће примљени код Папе Фрање, а поводом завршетка 48. боравка дјеце без родитеља и дјеце из сиромашних радничких породица Републике Српске на Сицилији.

Пријем ће бити одржан 18. јануара 2017. године у Ватикану.

Боравак дјеце на Сицилији из Републике Српске и БиХ организује већ 19 година удружење Лучиано Лама уз помоћ Савеза синдиката Републике Српске и Синдиката образовања, науке и културе РС.
До сада је у организацији тог удружења преко 12 000 дјеце из Републике Српске за вријеме зимског и љетњег распуста боравило у окриљу италијанских породица на Сицилији.

Пријем код Папе Фрање је признање удружењу Лучиано Лама, италијанским породицама и Савезу синдиката РС за предан хуманитаран рад и несебичну помоћ дјеци из Републике Српске.

 


Информативна служба 
11.01.2017. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
04.01.2017. године
АКТИВНОСТИ ПРЕДСЈЕДНИЦЕ САВЕЗА СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ РАНКЕ МИШИЋ

На позив предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, присуствоваће свечаностима, поводом обиљежавања Дана Републике Српске 9. јануара.
На дан републичког празника 9. јануара, предсједница Мишић присуствоваће свечаном пријему који организује предсједник Додик у згради Владе, са почетком у 15,00 часова.
Предсједница Мишић, такође ће присуствовати свечаној академији која ће се 9. јануара одржати у Спортској дворани , ,Борик,, у Бањалуци, са почетком у 17,00 часова.


Информативна служба
 
03.01.2017. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИЈЕСТИ АРХИВА

2017. година         2016. година         2015. година         2014. година        

2013. година         2012. година         2011. година        

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ